Moottorikelkka, urat ja reitit

Houtari, nyt tuohon piirtyivät varmaankin kaikki väylät! Tosin lukuisten reittien päissä tai merkkinä on vielä ne pallot. Mutta tuosta kun saisi a) pallot pois ja b) eroteltua nuo eri väylätyypit (reitit, urat ym., käytetäänkö noista nyt sitten tageja official, designated, permissive, yes ja private) ja piirtymään ne vuorollaan aina tagia vaihtamalla niin siinä se olisi. Äh, turhauttaa kun en itse osaa muokata noita skriptejä!

Sikäli mikäli ymmärsin mitä tarkoitit “palloilla” niin niistä ei kannata välittä. Ovat vain osana visualisointia kertoen siitä että siinä “palluran” kohdalla on lyhyt viivasegmentti joka on niin lyhyt ettei sitä voida viivana kartalla ko. zoomaustasolla esittää. Alkunäkymässä noita palloja on paljonkin, mutta jos kokeilet zoomailla tuota tuloskarttaa lähemmäs niin pallurat pikkuhiljaa katoavat ja ne piirtyvät viivasegmentteinä kartalle. Datassa ei siis ole mitään piste- tai ympyrämuotoisia kohteita - pelkästään ns. murtoviivoja (ja niiden joukossa muutama polygoni = alue), minkä voi nähdä oikean alareunan “latauslokistakin” …

Loaded – nodes: 0, ways: 12654, relations: 0
Displayed – pois: 0, lines: 12219, polygons: 435

Tuo ominaisuustiedon (=tagin arvon) perusteella teemoittaminen onnistuisi kai ihan tuolla Overpassissakin, mutta itsellänikin loppuu kyllä osaaminen kesken tuolta osin aika nopeasti. Pitäisi perehtyä ohjeisiin jotta saisi jotain tuollaista Overpassissa suoraan aikaiseksi. Riippuen vähän käyttötapauksestasi (ja omasta osaamisestasikin) voisikin olla järkevää exportata data esim. QGIS:in puolelle jos se on vaikkapa tutumpi työkalu. Export-valikon alta saat datan kirjoitettua eri muotoihin jatkokäsittelyä varten.

Tämä haluni erotella urat ja reitit toisistaan liittyy opettajani toiveeseen tuosta, ja tarkoituksena olisi saada ihan vain selkeästi visuaalisesti eroteltua nuo erilaiset väylätyypit toisistaan. Siksi haluaisin eroon noista palloista. Ja kiitos paljon ajastasi houtari!

Ja mähän tosiaan jo latasin tuon https://download.geofabrik.de/europe/finland-latest-free.shp.zip -filen, ja avasin sieltä eri tasoja QGISiin sen oman OSM-karttapohjan päälle. Kuitenkin roads-shapefile oli ainoa josta löytyi mitään moottorikelkkailuun liittyvää, ja sieltäki tosiaan vain 336 reittiä ja 22 uraa. Nekin olivat suomenkielisillä tageilla “moottorikelkkareitti” ja “moottorikelkkaura” eikä mistään löytynyt mitään snowmobileen viittaavaakaan. Katsoin vähän niitä muitakin export-valikon alta aukeavia linkkejä, mutta lyhyesti sanottuna en osaa saada niistä mitään irti sillä tavalla, että selviäisi miten saisin ruudulleni suomalaisia moottorikelkkailuväyliä tyypeittäin eriteltyinä :slight_smile:

Eli tuolla .zip-tiedostossa missä ymmärrykseni mukaan pitäisi olla ns. kaikki mitä Suomessa on, ei olekaan kaikkea. En ole OSM-asiantuntija, en tiedä mikä tuossa on; puuttuuko niistä jokin tagi etteivät ne linkity Suomeen. Joku toinenkin voi tuon halutessaan itse testata ja todeta.

Jos tämä olisi opinnäytetyö, niin silloinhan meikäläisen pitäisi varmaan tämä “mysteeri” jollain tavalla ratkoa, mutta onneksi tähän pienempilaajuiseen innovaatioprojektiin minun ei opettajan mukaan tarvitse itseäni ns. hirttää. Työni isompi puoli on selvittää moottorikelkkailureittitoimitusten määrää ja alueellista levinneisyyttä Suomessa, mutta se ei liity tähän foorumiin :slight_smile:

Lisättäköön, että kahlasin läpi Kelkkalehden forumin tähän kelkkareitit.fi-sivustoon liittyvän keskustelun, ja sen sivulle 44 käyttäjä Jimbo oli postannu vähän koodia just tähän liittyen. Eli seuraavan kun syöttää tonne overpassin, voi eritellä näitä väylätyyppejä näkyviin ja pois. Eli jos ei halua jotain reittityyppiä näkyviin, niiden eteen laitetaan kaks kenoviivaa, niin kuin tossa privatella. Tosin visuaalisesti ne pallot edelleen täyttää ruutua :smiley:

[out:json];
(
{{geocodeArea:Finland}}->.searchArea;
waysnowmobile=yes;
waysnowmobile=permissive;
waysnowmobile=designated;
//waysnowmobile=private;
);
out skel;

;
out skel;

(http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?threads/kelkkareitit-fi-kelkkakartat-netissä.75848/page-44)

Jep, tuo on hieman eri lähestymistavalla toteutettu, mutta käytännössä lähes sama lopputulos. Tuossa “minunkin” skriptissä voi muotoilla ja korvata siellä [“snowmobile”] esim. muotoon [“snowmobile”=“private”] jos vain tuo tietty tagitys kiinnostaa. Tuo minun skripti on siis tuollaisenaan muotoa “kaikki snowmobile-alkuiset” joten se löytää myös ne joissa snowmobile-arvo on jotain muuta kuin tuossa Jimbon koostamassa luettelossa. Taginfon mukaan snowmobilelle löytyy tällä hetkellä Suomesta näemmä 14 erilaista käytettyä arvoa. Ja kuten totesin niin noista palloista et pääse eroon Overpassissa kuin zoomamalla. Se on siis Overpassin tapa visualisoida lyhyitä viivanpätkiä, joten jos haluat niistä eroon niin exporttaa data esim. QGIS:iin ja rakenna itse oma visualisointisi haluamallasi tavalla.

Ok joo, itse en vain osaa tuota kieltä senkään vertaa, että olisin osannut noita lisämääreitä tuonne syöttää.

Ja tosiaan niin kuin edellä jo totesin, olen tosiaan QGISiin yrittänyt jo omaa visualisointia rakentaa, mutta siinä tiedostossa missä ymmärrykseni pitäisi Suomen kaikkien moottorikelkkailuväylien olla, ei niitä yksinkertaisesti ole. Tai sitten ne ovat jossain todella hämärässä, ymmärrykseni ylittävässä piilossa. Jos ne väylät siellä olisivat olleet, en mun olisi tarvinnut mitään lisäapuja tai overpass-asioita miettiäkään.

Tähän QGIS-ongelmaasi juuri ehdotin ratkaisuksi sitä että tuon valmiin (ilmeisesti Geofabrik-pohjaisen?) tiedostosi sijaan käyttäisit tuotosta jonka saat kun ajat tuon overpass-skriptin. Skriptin ajettuasi mene overpassin puolella export-valikkoon ja kirjoita data siellä johonkin QGIS:in ymmärtämään muotoon - esim. GeoJSon on sellainen jota QGIS syö.

Kiitos! Nyt se onnistui, eli sain tehtyä QGISiin jokaisesta väylätyypistä oman vektoritason. Houtari, kun aiemmin puhuit exportista, oletin että tarkoitit vielä sitä OSM:n vientiä, mutta kun tarkensit tarkoittavasi Overpassin exportia (ja mainitsit tuon GeoJSon:n niin pääsimme vihdoin samalle… kartalle. Piti tosin vielä katsoa intter netistä miten noi GeoJSonit lisätään sinne QGISiin, mutta sepä ei ollutkaan vaikea juttu. Edelleen toki ihmettelen, miksi siinä geofabrikin “kaikki Suomen data”.zipissä ei näy kaikkea, mutta oma ongelmani joka tapuksessa selvisi, ja ohjaajani on tulee olemaan tyytyväisempi.
Kiitos kaikille osallisille, erityisesti nimimerkille houtari!

Palveluun rekisteröidyn reitin poistaminen??

Miten reittien poistaminen onnistuu? Lestijärvellä metsähallitus on poistanut reitistön käytöstä ja purkaa kunnan kanssa yhteistyössä maastomerkit talven 2023 aikana?

Normaali OSM editointi ID editorilla - poistaa vain kelkkareitteihin liittyvät tagitukset

Mistä johtuu, että kelkkareittit.fi näyttää urat / reiti vain suurimalla zoom tasolla, eli kun näkyy Islanti? :frowning:

Onkohan tietoa, koska kelkkareitit.fi olisi taas toiminnassa ja näyttäisi reitit? Onhan niitä muitakin sivuja, mistä reittejä löytyy, mutta Kelkkareitit.fi on paras, joten toivottavasti toimisi taas pian :slight_smile:

Nyt on alkanut ilmestyä Pohjois-Suomeen noita freeride alueita.
Pystyisikö näitä saamaan jotenkin tuon area parametrin kautta kartoitettua myös open streetmapin puolelle?
Olisi hienoa jos nuo kaikki saisi näkyviin samalle kartalle, esim tuonne kelkkareitit.fi palveluun.

Tervetuloa uudelle foorumille mapa78. Noiden näkymättömyys on käsittäkseni tällä hetkellä enemmänkin kiinni siitä ettei kelkkareitit.fi taivu niiden näyttämiseen. Asiaa on mm. sivuttu kelkkalehden foorumilla tässä jutussa (kohdassa 4), jossa esimerkkinä minun jo noin 5 vuotta sitten OSM:iin lisäämäni tuollainen kohde.

1 Like

Kiitoksia tiedosta, nuilla parametreillä sain haettua mitä alueita tuonne on jo merkattu.
Tosin Ruotsin puolella tuo knowmobile permissive taitaa olla kiellettyä tai luvan varaista aluetta.

Ainakin alueita haettaessa tuo näyttäisi armeejan alueelta.

Täältä takarivistä sellainen kysymys, että onko lähtökohtaisesti ns tuplaviivat huono ja vältettävä tapa merkata kelkkareittejä tai ylipäätään mitään reittejä? Eli olemassa olevan polun päälle on piirretty toinen polku johon on sitten tägitetty omat arvonsa. Tälläiseen kelkkareittiin törmäsin ja huomasin ainakin sen että muuttaminen on tuskaa kun ei saa oikeaa viivaa valittua (ID3 -selain muokkaimessa). Androidin Vespucci’ssa voi valita kyllä helposti polun taikka pisteen tarkasti, mutta andoid on muokkaamisessa vähän mehhh…

Tervetuloa foorumille Sinuhesieda!

Minusta tuollainen merkintä on ilman muuta juuri huono ja vältettävä tapa, ainakin silloin kun kyseinen talvireitti kulkee täysin olemassa olevan polun tai tieväylän päällä. OSM:n perusperiaatteitahan on - one feature one OSM-object - ja niinhän se juuri tässä tapauksessa mielestäni on. Ne ovat yksi ja sama kohde - eivät voi yhtä aikaa olla molemmat “voimassa”. Ainoastaan silloin kun latu- tai kelkkaura kulkee selvästi tien vieressä niin että jos tie aurattaisiin auki niin latu- ja kelkkaura säilyisi niin on perusteltua käyttää kahta erillistä geometriaa. Näin ainakin jos minulta kysytään.

Ja minähän olen tässä Houtarin hengenheimolainen ja olen juuri tuollaisia korjauksia tehnyt. Kelkkareiteille on aika tyypillistä, että ne kulkevat sellaisia tieuria pitkin, joilla ei ole kuin satunnaista talvikunnossapitoa. Eli sama viiva on kesällä jonkinlainen tie/polku ja talvella kelkkareitti, ellei sitä sitten satunnaisesti aurata vaikkapa puunajoa varten.

Kelkkatagit tielle vaan, jos se on totuus ja jos totuus on se että ne ovat erilliset urat niin sitten toisin. Kelkkareitit.fi karttaa katselleena noita tuplaviivoja on aika paljon ja niitä voi kukin korjailla ihan vapaasti, joskin ehkä parempi, että paikallistuntemuksen kera, kuin vaan koneellisesti yhdistelemällä.

Suurin tarve olisi nyt löytää joku innokas viemään kelkkareitit.fi karttapalvelua eteenpäin, eli nyt toteutus on jo aika museosta ja joku innokas voisi sitä hieman ajantasaistaa ruotsin malliin Skoterleder.org - Snöskoterkarta!.

Itse asiassa Ruotsin kartta näyttää Suomenkin, mutta katkeaa juuri vähän turhan ylhäältä, että pääsisin näkemään miten se renderöi suomalaiset vapaan kelkkailun alueet. Pohjoisin sellainen, jonka tiedän on vissiin Hyrynsalmella ja se jää juuri tuosta kartasta pois ettei näe toimiiko renderöinti tuossa kartassa.

Tein tuossa viime vuonna kelkkareitit iOS sovelluksen jonka data tulee OSM:stä. Kaivan datan overpass turbon kautta ja käännän geoJsoniksi jonka sitten lisään tuonne kartalle näkyviin.

Täällä saatujen tietojen avulla sain nyt päivitettyä ohjelman näyttämään myös freeride alueet ja heikkojen jäiden alueet.

Kiitoksia kaikille jotka jaksavat lisätä kelkkareitti dataa OSM:ään :+1:

1 Like

Tälle iso peukku. Totta kai OSM foorumilla saatetaan olla vähän Apple sovellusta vastaan, mutta noin ajatuksena juuri tuo tarvitaan. OSM data pohjainen kelkkareittisovellus, joka kulkee helposti mukana siellä kelkkaillessa. Kartat ja grafiikatkin olivat modernisoituneneet tarpeeksi siitä kelkkareitit.fi palvelusta, eli tarjolla on vähintään tarpeeksi karttoja ja tuo avoimen kelkkailun alueet on ilmeinen parannus.

Jos nyt palautetta annetaan, niin niihin alueisiin pääsi helposti käsiksi, mutta kelkkareittiuraan en sormella osunut millään ja sitä kautta pääsy kutakin uraa hallinnoivan kerhon sivuille on vähän takkuista. Pitäisikö viivaan snappaamisen toleranssia vähän suurentaa - tai sitten minun pitäisi oppia käyttämään sovellusta.