You are not logged in.

Announcement

*** NOTICE: forum.openstreetmap.org is being retired. Please request a category for your community in the new ones as soon as possible using this process, which will allow you to propose your community moderators.
Please create new topics on the new site at community.openstreetmap.org. We expect the migration of data will take a few weeks, you can follow its progress here.***

#1 2022-02-20 13:20:53

FM2441
New Member
Registered: 2022-02-20
Posts: 1

Punt invoeren met coordinaten

Hoe kan ik het beste in OSM een punt invoeren, waarvan ik de precieze coördinaten heb?
Nu kan ik alleen uit de losse hand een node plaatsen.

Offline

#2 2022-02-20 13:40:48

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 3,187

Re: Punt invoeren met coordinaten

Met de editor JOSM gaat dat eenvoudig: in de hoek linksonder staan de coördinaten.

Offline

#3 2022-02-20 14:21:21

tiptracks
Member
From: Netherlands
Registered: 2019-12-05
Posts: 29

Re: Punt invoeren met coordinaten

In de onvolprezen iD-editor kun je in het menu Kaartgegevens (sneltoets: U) kiezen voor 'Toon meetpaneel'. Dan zie je ook de coordinaten

Offline

#4 2022-02-20 15:08:39

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 2,591

Re: Punt invoeren met coordinaten

In JOSM > Tools > Add Node (Shift+D)
Dan kun je de coördinaten opgeven en wordt de node daar geplaatst


Dick van den Hoven

Offline

#5 2022-02-20 20:19:27

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

tiptracks wrote:

iD-editor

Dan heb je wel een vaste hand nodig.
Eentje dat gaat nog, maar vraag mij niet er tien te plaatsen.

Offline

#6 2022-02-21 14:59:50

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

Ik heb in JOSM een NGI 3D punt toegevoegd met de Belgian Lambert2008 projectie.
https://www.openstreetmap.org/node/9524 … 9&layers=D

Tenminste, dat denk ik.

Offline

#7 2022-02-22 00:15:04

Kogacarlo
Member
From: Venloslenk
Registered: 2010-08-11
Posts: 1,017

Re: Punt invoeren met coordinaten

Ziet goed uit!
Altijd leuk om een keer te bezichtigen zo'n meetpunt smile

Offline

#8 2022-02-27 20:29:48

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

Kogacarlo wrote:

Altijd leuk om een keer te bezichtigen zo'n meetpunt

Er zijn er met een toeristisch informatiebord.
Normaalgezien is een kennersoog nodig om ze te ontwaren.
Vele zijn verdwenen.

Offline

#9 2022-02-27 20:30:58

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

JOSM - More Tools - Lat/lon tool

Offline

#10 2022-09-24 12:48:11

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

Ik ben mijn eigen werkwijze vergeten, het lukt niet meer.
Voor het volgend punt =
https://gdoc.ngi.be/?lang=nl&x=410219.1 … dal=opened

In JOSM Edit Preferences zet ik dus eerst de projectie naar Lambert 2008 met Projected coordinates en metric.

More Tools ) lat/lon tool

En dan vind ik niet meer hoe ik het formaat "x = 602055.704 m
y = 690042.442 m" moet editeren om het aanvaardbaar te maken.

Ik hoop dat ik niemand beledigd heb.

Offline

#11 2022-09-24 14:47:51

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,308

Re: Punt invoeren met coordinaten

philippec wrote:

"x = 602055.704 m
y = 690042.442 m

Je moet bij de Tools -->add node (shift+D) geen Lat/Lon gebruiken, maar tab  East/North, dat is x/y.
met, jouw plaats

602055.704, 690042.442

Tijdens het opslaan in de OSM database zal er een conversie plaats vinden, stelcil en afronding.

Heb je JOSM op Lambert 2008 staan, de volgende keer bij het ophalen, dan zullen alle OSM punten binnen JOSM omgezet worden na het stelcil Lambert. Zou je dan met ad node wederom dezelfde punt toevoegen, dan kan het verschillen.

Jouw eerder ingevoerd punt

658402.562, 686906.161

Ligt dan niet precies op dezelfde plaats.
minimale afwijking <0.001 m t.o.v. oorspronkelijke coördinaten.

Last edited by Allroads (2022-09-24 15:08:19)

Offline

#12 2022-09-24 16:22:17

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

image.png
image.png

Ik werk maar zelden met JOSM.  Ik krijg JOSM ook niet geupdated.
Ik heb ook al met twee keyboard talen geprobeerd.

Het vroegere punt was :
https://www.mapillary.com/app/?pKey=263459865972666

Nu probeer ik te mappen :
https://www.mapillary.com/app/?pKey=116561874399045
Ik had hier het gras moeten plat trappen.

Het is niet belangrijk, enkel ergerlijk.  De geodetische punten zouden trouwens geïmporteerd moeten worden.

Offline

#13 2022-09-24 16:39:49

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,308

Re: Punt invoeren met coordinaten

@philippec

In JOSM gebruik je de tab "More tools", die moet je niet nemen. Dan krijg ik ook alleen maar een popup met 1 tab, Lat/Lon. Net zoals jouw plaatje.



JOSM, je moet de tab "Tools" gebruiken dan Add node regel dan krijg je een popup met twee tabvelden. tab  East/North

Probeer gelijk Shift-D , dan kom je gelijk bij de goede popup uit.

Last edited by Allroads (2022-09-24 16:45:49)

Offline

#14 2022-09-24 16:46:50

philippec
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 534

Re: Punt invoeren met coordinaten

Bedankt,
ik dacht dat ik vroeger More Tools gebruikte.
Dat zou toch ook moeten lukken ?

Offline

#15 2022-09-24 17:02:52

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,308

Re: Punt invoeren met coordinaten

philippec wrote:

Dat zou toch ook moeten lukken ?

Nee, want die geeft niet de mogelijkheid om x y in te voeren.

Offline

#16 2022-09-25 08:34:46

emvee
Member
From: Rotterdam, The Netherlands
Registered: 2010-07-27
Posts: 268

Re: Punt invoeren met coordinaten

Volgens mij zit het probleem van @philippec daarin dat hij coördinaten in Belgian Lambert 2008/EPSG:3812 wilt invoeren terwijl zowel Shift-D als Ctrl-Shift-L werken met de standaard projectie.

Offline

#17 2022-09-25 11:50:46

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,308

Re: Punt invoeren met coordinaten

emvee wrote:

...werken met de standaard projectie....

Shift-D had ik zelf getest door JOSM op Lambert 2008 te zetten en de Lambert coördinaten in te voeren.
Dit te vergelijking met de website kaart.

602055.704, 690042.442

Vul je de Lambert coordinaten in als JOSM nog op Mercator staat, dan kom je in Nigeria terecht.

Ctrl-Shift-L geeft je niet de mogelijkheid om x y coördinaten in te voeren.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB