QGIS Cloud sponsort met extra MB cloud ruimte

@PeeWee32, vraagje die er zijdelings mee te maken heeft over je “scheve wegenkaart”.
-Hoe vaak wordt deze geupdated?
-Het lukt me niet om vanuit de scheve wegenkaart direct een scheve weg te laden is JOSM, ik zoek hem nu altijd op met OSM-kaart en laad hem dan in JOSM. Doe ik iets fout, of is dit geen optie vanuit jouw scheve wegenkaart?

Ik heb mijn workflow wat geautomatiseerd waardoor het hopelijk te doen is om dit maandelijks bij te werken. BGT postgis DB dump van Geotoko wordt maandelijks ververst. Ik moet dan zowel BGT als een recente OSM-NL in een postgis DB zien te krijgen en een script draaien. Daarna uploaden naar QGCloud. Dus hopelijk maandelijkse update (tenzij ik het vergeet of er geen zin meer in heb :wink: )

Ik weet niet of ik je helemaal begrijp maar ik zou het zo doen.
Je kunt van al die kaartjes een WMS in JOSM instellen (Bewerken, voorkeuren, afbeeldingen) en die vervolgens selecteren middels het menu-item ‘afbeeldingen’. Ik zet dan ook altijd een OSM carto laag aan (eronder) zodat ik een goede referentie hebt van waar die scheve weg ligt. Daarna het gebiedje downloaden in JOSM en aanpassen.

Ik heb die Scheve prio 1 kaart ook maar toegevoegd in de lijst (nr 30) .

Top, dank je. OSM heeft het er wel wat moeilijk mee, loopt tegen geheugenproblemen aan.

Ik heb alle highway=cycleway (NL) met een aantal tags geupload naar QGISCloud en op basis daarvan een aantal kaartjes gemaakt.

Al deze webkaartjes werken op de zelfde manier. Rechtsboven is een menu dat je kunt uitklappen. Daar kun je de lagen kiezen die je getoond wil hebben. Nadat een cycleway getoond wordt kun je er op klikken. Er verschijnt dan een extra venster met aanvullende informatie. Daar kun je kiezen om de weg in JOSM te laden of te tonen in de browser obv het osm id. Alle kaartjes zijn ook als WMS te laden maar daarbij moet dan ieder laag apart geselecteerd worden. De WMS heeft de zelfde url als de webmap maar dan moet je nog even “wms.” plaatsen na de //.

De gegevens worden niet online bijgewerkt dus mocht je iets in OSM wijzigen dan kan het best een tijd duren voor dat hier is bijgewerkt. Ik weet nog niet hoe vaak ik zal bijwerken. Dat hangt ook af van het nut hiervan dus laat gerust weten als je daar een mening over hebt.

OSM_Cycleway_traffic_sign_check
Dit kaartje laat de waardes zien van de volgende keys: traffic_sign , moped en mofa. Er zit ook nog een controle op tegenstrijdigheden in. Dat werkt niet helemaal goed in Amsterdam en Utrecht waar snorfietsen op sommige G11 fietspaden geweerd worden maar hopelijk kan het elders wel helpen e.e.a. te verbeteren.
WMS:https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_Cycleway_traffic_sign_check/

OSM_Cycleway_klasse
Met dit kaartje heb ik geprobeerd alle fietspaden in te delen in een G11,G12a en G13 obv de beschikbare tags. Is niet in alle gevallen 100% zeker. Ik geef dat nog wel aan middels een waarschijnlijkheid. Als de key traffic_sign ontbreekt is nl niet in alle gevallen vast te stellen wat voor fietspad het is. Fietspaden zonder traffic_sign, moped of mofa tag deel ik bv in als en G11. Arbitrair maar je moet wat.
WMS:https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_Cycleway_klasse/

OSM_Cycleway_width
Obv de tags width en est_width wordt de breedte en de breedteklasse vastgesteld. Wellicht niet voor iedereen even interessant maar voor brede fietsen/brommobielen wel relevant. Opvallend hier is dat er nogal regionale verschillen zijn. In Amsterdam bv wordt traffic_sign niet vaak gebruikt maar de breedte daarentegen wordt vaak toegepast.
WMS:https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_Cycleway_width/

Ik hoop dat het wat inspiratie geeft en kan aanzetten tot verbeteringen in OSM. Mochten jullie zien dat ik ergens een fout heb gemaakt (moet je nooit uitsluiten) laat het dan weten.

Ik zie een melding op de scheve wegen kaart: “Service niet actueel, per 1-7 verhuisd”
De kaart zelf doet het nog gewoon.

Die melding zit ook in de PDOK ORTHO kaarten. Die kaarten doen het ook nog gewoon.

Dank voor het melden. Zo te zien is er wat gewijzigd met de BGT WMTS. Ik heb het aangepast. Lijkt zelfs alsof de BGT data nu ook sneller rendert. Ik zal de data van de scheve wegen ook zsm verversen.

Ik merk net dat ik mijn laatste bericht heb gepost in een draadje dat van het oude forum is overgezet. Voor dat het oude forum was overgezet was ik al begonnen met een nieuw draadje op het nieuwe forum. Wellicht kan een moderator deze 2 draadjes samenvoegen tot 1 draadje

Dit is een voortzetting van een post op het oudeforum. Dat begon met dit draadje. Zo af en toe post ik over kaartjes/WMS via QgisCloud die voor OSM nuttig kunnen zijn. Maar af en toe verwijder ik ze ook wegens ruimtegebrek. Om het overzicht te bewaren maak ik nu een post met de kaartjes die nu online staan. Ik zal deze post aanpassen voor als er nieuwe bijkomen of verdwijnen Alle kaartjes zijn ook als WMS/WFS te gebruiken.

Functioneel werken de kaartjes allemaal ongeveer als volgt:
Het renderen gaat niet erg snel dus als je naar een specifieke plaats wilt gaan kun je bovenin de plaatsnaam intikken. Rechtsboven kun je een menu uitklappen en dan lagen aan of uit zetten en evt. de transparantie regelen. Iedere laag is als aparte WMS laag in bv JOSM te bekijken.
Als je op een getoond element klikt verschijnt er links een feature scherm waar je elementen ziet waar je weer op kunt klikken voor meer info. Soms is dat ook een link naar osm.org of een download naar JOSM.

Alle kaartjes die data uit OSM NL Highway tonen worden voorlopig dagelijks bijgewerkt. Dwz … zolang ik niet vergeet mijn laptop aan te laten :wink: De update datum daarvan is te zien in de Noordzee. Als een kaartje daar niets toont dan wordt deze niet dagelijks bijgewerkt maar bv 1x per maand.

WMS: In JOSM wordt bij mij de WMS niet ververst en ook vanuit JOSM de cache leegmaken werkt niet. Ik moet het handmatig verwijderen. Op mijn Windows machine staat de cache in de (verborgen) map C:\Users{USER-ID}\AppData\Local\JOSM\cache.

1:OSM Maxspeed
Webmap: QGIS Cloud - OSM_Maxspeed
Wat: meeste highway NL en daarvan d maxspeed (ook conditional)
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_Maxspeed/
Update: dagelijks
Draadje: Maxspeed NL Highway

2:Scheve wegen
Webmap: QGIS Cloud - Scheve_prio1_wegen_QGC
Wat: OSM wegen die t.o.v. BGT wegdeel vreemd zijn uitgelijnd
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/Scheve_prio1_wegen_QGC/
Update: meestal maandelijks
Draadje: Waar ligt OSM highway het meeste scheef? - Nederland (Netherlands) - OpenStreetMap Community Forum

3:Defragmenteren wegen
Webmap: QGIS Cloud - OSM_defrag_highway_QGC
Wat: Losse wegdelen die samen gevoegd zouden kunnen worden
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_defrag_highway_QGC/
Update: dagelijks
Draadje: Highways defragmenteren, een analyse - Nederland (Netherlands) - OpenStreetMap Community Forum

4:Wegdeel BGT niet in OSM
Webmap: QGIS Cloud - bgt_wegdeel_niet_OSM
Wat: BGT wegdelen die geen OSM highway “raken”. Niet altijd even bruikbaar.
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/bgt_wegdeel_niet_OSM/
Update: meestal maandelijks
Draadje: ?

5:BGT functioneel gebied
Webmap: QGIS Cloud - bgt_functioneelgebied_QGC
Wat: Overzicht van BGT functioneel gebied
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/bgt_functioneelgebied_QGC/
Update: paar keer per jaar

6: Top10NL functioneel gebied
Webmap: QGIS Cloud - ttnl_functioneelgebied_vlak_QGC
Wat: Overzicht van Top10 NL functioneel gebied
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/ttnl_functioneelgebied_vlak_QGC/
Update: paar keer per jaar

4 Likes

Het lukt mij (nog) niet om de eerste post aan te passen dus dan maar even hier. Wellicht kan ik dat ooit nog eens doen als ik voldoende rechten heb (?).

Ik had nog een toevoeging voor Qgis gebruikers en heb 4 experimentele kaartjes toegevoegd.(7 t/m 10). Feedback is welkom.

Gebruik icm Qgis
Met Qgis kun je zowel de WMS als de WFS gebruiken. Qgis Gebruikers die deze kaartjes gebruiken om lokaal (ingezoomd) te bekijken zijn waarschijnlijk beter geholpen met de WFS dan met de WMS (snelheid).
En daarnaast kan je met de Qgis plugin “QuickOSM” snel naar JOSM springen om evt. wat aan te passen. (=tip van Allroads :ok_hand:)

7:OSM cycleway traffic_sign
Webmap: QGIS Cloud - OSM_cycleway_traffic_sign
Wat: Fiets gerelateerde traffic_sign
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_cycleway_traffic_sign/
Update: dagelijks

8:OSM bicycle access hoofdwegen
Webmap: QGIS Cloud - OSM_bicycle_access_hoofdwegen
Wat: Voor fietsers relevante access op hoofdwegen
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_bicycle_access_hoofdwegen/
Update: dagelijks

9:OSM residential en unclassified
Webmap: QGIS Cloud - OSM_unclassified_residential
Wat: residential en unclassified
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_unclassified_residential/
Update: dagelijks

10: OSM highway lanes en turn:lanes
Webmap: QGIS Cloud - OSM_highway_lanes
Wat: wegen met tags lanes en/of turn:lanes
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_highway_lanes/
Update: dagelijks

2 Likes

11: OSM routerelaties bicycle
Webmap: QGIS Cloud
Wat: routerelaties bicycle
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_routerelaties_bicycle/
Update: dagelijks

Ik heb me verder verdiept in route relaties en een eerste kaartje gemaakt voor route=bicycle. Je kunt nu bv apart de lcn,rcn,ncn en icn aanklikken. Getoonde gegevens zijn afhankelijk van zoomniveau. De rcn is gesplitst in knoopunt- en niet-knooppuntrouterelaties (ook qua zoomniveau). Voor super relaties waar route=* ontbreekt heb ik deze nu toegevoegd o.b.v. de onderliggende relaties (als “route_afgeleid”) . Bij het klikken kan er via een hyperlink naar Waymarked trails en OSM gesprongen worden.
Ook heb ik de *rc_ref toegevoegd als het wegen of relaties met wegen betreft. (NB: de *cn_ref zijn dus niet alleen punten maar kunnen ook wegen of relaties zijn)
Verder heb ik aparte lagen gemaakt voor punten en wegen/relaties indien ze een rol hebben in een bovenliggende relatie. Als de rol leeg is of ‘main’ dan wordt deze niet getoond.

1 Like

12: OSM_missing_traffic_sign_cycleway
Webmap: QGIS Cloud
Wat: ontbrekende traffic_sign op cycleway
WMS/WFS: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/OSM_missing_traffic_sign_cycleway/
Update: dagelijks (vwb OSM)

Ik heb een vergelijking gemaakt tussen de NDW verkeersborden en OSM. In dit voorbeeld selecteer ik de fietsborden uit het verkeersborden bestand (G11 t/m G14) in de buurt liggen van OSM cycleways zonder een traffic_sign tag. Die cycleway zijn zwart gekleurd en vind je in de buurt van die fietsborden icoontjes. Daarnaast worden ook nog alle andere cycleway getoond en de hoofdwegen waarop een ‘bicycle’ tag staat (meestal no of use_sidepath). Ook de voor fietsers relevante C borden staan er op. Verder alle G11 t/m G14 uit de NDW dataset maar dan iets fletser weergegeven. Uiteraard zijn dit niet allemaal 100% hits maar ik heb toch al behoorlijk wat kunnen aanpassen in OSM.

Voor het aanpassen gebruik ik de JOSM traffic_sign presets (NL- Fiets) waarmee heel snel traffic_sign, moped en mofa tags kan worden toegevoegd. (wel opletten in Utrecht en Amsterdam ivm afwijkende regels)

De kaart word dagelijks bijgewerkt (vwb OSM data). Zie G11 bord in de noordzee voor de update datum.

2 Likes

@PeeWee32 de automatische update van OSM_defrag_highway_QGC lijkt stilgevallen, misschien wist je het al, ik meld het maar voor het geval dat… laatste update staat nog altijd op 22 januari

@kaartenliefhebber Dank voor het melden. Ik heb nog geen idee hoe dat komt maar heb em net weer opgestart dus wellicht rond 11 uur weer bijgewerkt. Hopelijk gaat het morgen wel goed. Ik ga het in de gaten houden.

Ik heb een aantal nieuwe kaartje gemaakt en ook maar eens een complete lijst gemaakt van welke kaarten er nu online staan. Die lijst is hier te vinden en daar zal ik em ook updaten mochten er verdwijnen of bijkomen. Daar is tevens een kleine toelichting te vinden op die kaartjes.

Ik heb een paar nieuwe analyses gemaakt van de verschillen tussen de NDW verkeersborden en tag op OSM highway.

30 NDW_conditional_ontbreekt_op_highway
NDW verkeersbord met tijdsbeperking welke niet op OSM highway staat

31 NDW_eenrichting_uitgezonderd_niet_OSM
NDW eenrichtingsbord (ook met uitgezonderd) die waarschijnlijk niet in OSM is aangegeven

08 NL_Traffic_sign_bevindingen
Diverse tegenstrijdigheden en/of ontbreken van tags o.b.v. traffic_sign tags. Er zitten zeker false positives bij zoals fietsbebording in Amsterdam en Utrecht. Hierbij maak ik vooralsnog geen onderscheid in designated en yes.

Indien in de NDW verkeersborden dataset valt af te leiden dat het bord pas geldt na bv. 100 meter dan hou ik daar (voor zover dat lukt) rekening mee zodat we minder false positives te zien krijgen.

Een aantal van deze kaartjes zouden zich er voor lenen om een MapRoulette van te maken. Ik weet niet of daar behoefte aan is maar als die er is dan wil ik uiteraard een poging doen de benodigde data te leveren om zo’n roulette te starten. Ik heb er zelf geen ervaring met MapRoulette.

Onder het motto “niet omdat het moet maar omdat het kan” heb ik een kaartje gemaakt met de “places” in NL aangevuld met de provincies. Omdat de data beperkt is rendert het nog redelijk snel. Het was meer een projectje voor mijzelf maar wellicht zijn er meer mensen in geintereseerd.

3 Likes

Bedankt, ik heb al een aantal wijken in Amersfoort verbeterd die niet meer bestaan (Stoutenburg-Noord, Valleipoort). Wat doen we met de twee Hooglanderveen stippen, de een is een wijk van Amersfoort, de ander een village node? Mag die village node als label van de place=quarter gebruikt worden? Zelfde geldt voor Hoogland.

De ene stip is die van de node (village) en de andere is die van de Centroid (van de polygoon) van de Quarter. Als je op de stipjes klikt zie je in de popup de link naar OSM waarbij de ene een node is en de andere een relation (=polygon). Dit levert bij bv Hooglanderveen dan 2 stipjes op die niet op de zelfde locatie liggen. Vind ik ook prima want nu zie je dat er een quarter en een village met de zelfde naam zijn. Of dat wenselijk is…weet ik ook niet. Het is nu eenmaal zo dat het dorp ooit geannexeerd is door Amersfoort en dat ze dat dan ook beschouwen als een wijk van Amersfoort. Ik zou denken dat dit bij meer steden die dorpen hebben opgeslokt het geval moet zijn.

Colmschate, oost van Deventer, heeft eigen blauwe borden en dus een kleine bebouwde kom, waarvan de grens wat grillig verloopt, maar geheel binnen de bebouwde kom van Deventer ligt

Daarnaast is Colmschate ook de aanduiding voor een gigantische kluit nieuwbouwwijken aan de oostkant van Deventer. Inwoneraantal - Deventer - Staat van Deventer

Ik heb het kaartje wat aangepast. Ik heb een rustiger (positron) achtergrondkaart en een groot aantal polygonen van plaatsen toegevoegd. Die staan standaard uitgevinkt maar je kan ze aan zetten. Ze zijn op alle zoom niveaus zichtbaar. Zo kun je mooi de verschillen zien in NL. Als je ze allemaal tegelijk aan vinkt wordt het dus erg rommelig maar je kunt nu wel “inzoomen” op een specifieke soort “place”.