Wijzigingen (Grebbelinie) zonder overleg

Als het overleg betreffende de relevante tags op “PB-niveau” plaatsvindt neem ik aan dat dit inhoudelijk en respectvol gebeurt. De stelling “zonder overleg” lijkt me dan niet op zijn plaats?
Hierbij natuurlijk opgemerkt dat overleg vooraf indien meerdere specifieke tags, de Grebbelinie aangaand, ter discussie staan met de specifieke mapper (want die heeft daar vast een reden voor) op zijn plaats zou kunnen (geweest) zijn. Hier speelt natuurlijk zeker de ‘maturiteit’ van de mapper een rol.

Als jullie er niet uitkomen, dan wel een meningsgeschil blijft bestaan, dan is dit forum de plaats om inhoudelijk het verschil van mening ter discussie te stellen.

Ik heb ‘Grebbelinie’ in de topictitel ingevoegd.

Dat is mij ook al eens opgevallen ja. En ik vind dat jammer, want uit de vele edits van Hendrikklaas spreekt een grote ambitie en inzet op het gebied van open kartografie. Ik heb ook wel eens contact gehad in het verleden daarover, zonder veel succes.
@hendrikklaas: probeer deze aanpassingen te zien als hulp bij het goed en bruikbaar in osm krijgen van de oude verdedigingswerken, zodat meer mensen het resultaat van je harde werk te zien krijgen en niet als een inbreuk op “jouw” domein.

Er zit een tikfout in je query bij “node”.
Tip: als je dezelfde definitie bij node,way en relation gebruikt kan je ze samen nemen met “nwr[key=tag]”

Volgens mij moeten de lifestyle-prefixes niet op het gebouw, maar op de military. Het gebouw is nog gewoon aanwezig, maar er is geen militaire functie meer. Zelf denk ik dat historic=bunker veel nuttiger zou zijn, zodat geschiedenis-enthousiastelingen ze makkelijker kunnen vinden.

Lijkt me een goed plan. Daar kan dan ook de websitevermelding grebbelinie.nl naar toe, want die is niet van de individuele objecten. Wel fijn dat je de url hebt verbeterd trouwens.

Ik zou pleiten om dat onder pillbox te doen: pillbox=S3, of pillbox_type of pillbox:type. bunker_type=pillbox sluit dan aan bij internationale tagging, de subtagging is regionaal te doorzoeken/renderen. Dat zou m.i. eer doen aan het werk van hendrikklaas

In de ref

Dank. Ik ben nog met Overpass aan het worstelen. Is toch andere koek dan SQL

Vind ik logisch, maar in dat geval geeft de validator error bunker_type zonder military=bunker. Blijft mét zo’n foutmelding de relatie military en bunbker_type wel in stand, oftewel: Is deze foutmelding een false positive?

Dit ga ik verder uitwerken / onderzoeken

Ook dit ga ik verder uitwerken / onderzoeken

Prima. En zolang er geen name key is dan wordt de ref key value gewoon gerenderd, meen ik.

Dat is juist een tag die ik wel eens verwijderd heb, immers zijn deze kazematten geen militaire objecten meer.
Ik tag ze allemaal met building=bunker

Ik heb twee relaties gemaakt omdat ik ook met die kazematten bezig ben:
Maaslinie en Peel-Raamstelling (Van beide heeft Hendrikklaas verreweg de meeste kazematten op de kaart gezet)

Ik ben voorstander van het maken van een relatie voor deze linies.
Deze hele zwik moet ook nog in een relatie.

Misschien moeten we een kleine wikipagina maken om eens wat taggingregels te maken en duidelijkheid te verschaffen.

Je kunt natuurlijk niet zomaar onze eigen mappers passeren.

Hoi allemaal,

De afgelopen maanden heb ik ook veel naar forten, vestingen en bunkers gekeken. De bunkers van de Grebbelinie en Pantherstellung zijn interessant omdat er vele gemapt zijn, maar allemaal met tags die afwijken van op de Wiki gedocumenteerde conventies.

Zoals Tilia_J goed opmerkte zorgen deze afwijkende tags voor problemen met consistentie in hoe we in het algemeen bunkers etc. op de kaart zetten. Zelf had ik ook al een paar bunkers opnieuw getagd met gedocumenteerde sleutels (keys), maar ik zie nu dat we hier beter over kunnen overleggen.

Wat betreft de tags, ik heb een paar eigen ideeën:

  • Een bunker_type=* tag is van toepassing voor een algemene term zoals kazemat (casemate). Aangezien het exacte type in veel gevallen bekend is zou ik daar ook een model=* tag aan toevoegen. Tags als description=, note= en type=* vind ik hiervoor minder geschikt.
  • de website=* tag hoort te refereren naar een website die direct refereert naar het object, dus grebbelinie.nl/ is naar mijn mening alleen maar toepasbaar voor een polygoon of relatie die de volledige Grebbelinie betreft.
  • military=* vind ik voornamelijk relevant voor objecten die door Defensie beheerd en/of gebruikt worden. building=bunker vind ik bij onze oude linies voldoende.
  • De operator=* tag vind ik alleen maar relevant voor de organisatie die momenteel een object beheert. operator=dutch/german is interessante informatie, maar dit kan beter met architect=* getagd worden.
  • heritage=yes vind ik een vage tag die weinig toevoegt. Daarmee weet ik namelijk nog steeds niet of de desbetreffende bunker zelf in een monumentenlijst staat of onderdeel is van een linie die als monument is aangewezen.
  • Voeg alsjeblieft geen name=* tag toe, tenzij iemand in koeienletters “Bettie Bunker” ofzo op een kazemat heeft geverfd.

In een site-relatie zie ik niets. Ik heb met de site-relatie van de Stelling van Amsterdam ervaren dat het erg lastig om deze bij te werken en om te controleren of deze compleet of correct is, en daarnaast heeft iedereen een andere mening van wat er wel en niet in thuishoort. Ook zou het in deze discussie gaan om elk klein object dat te maken heeft met de Grebbelinie, wat gegarandeerd een chaotische, onoverzichtelijke, veel te grote en niet te onderhouden object gaat worden.

Het liefst zie ik een tag die aangeeft dat een object gerelateerd is aan een bepaalde linie, misschien zelfs een referentienummer als het Ministerie van Oorlog ooit de moeite heeft genomen om de bunkers en dergelijke te nummeren.

Mvg,

Casper

Wellicht wel verstandig om ook medebunkermapper DoumaK te betrekken in het overleg

https://www.openstreetmap.org/user/DoumaK/history#map=13/52.3082/5.0947

Denk niet dat hij het forum volgt.

Bijvoorbeeld deze bunker
Oorspronkelijk met historic:period=1940-1956 door Klaas, later door Doumak omgetagd naar historic:period=1939-1945

Ik heb begrepen dat sommige linies hun militaire status pas verloren in 1956. Dan is bovenstaande omtagging verkeerd dus dit soort dingen moeten wel duidelijk zijn. Ik heb Doumak een uitnodiging voor dit topic gestuurd.

tags die ik tegenkom:

abandoned:military=bunker
alt_name=
building=bunker
bunker_type=
description=
heritage=
heritage:operator=
historic=yes
historic:period=
image=
material=
military=bunker
military=kazemat
name=
operator=
period=
ref=
ref:bag=
ref:rce=
ruins=yes
source=
source:date=
start_date=
type=
website=
wikidata=
wikipedia=

Het zou mooi zijn als we hier een beetje lijn in krijgen.

De periode= tag voor de groepsschuilplaatsen type P is denk ik minder makkelijk dan in eerste instantie gedacht.

Na al eerder als vestingwerk van geen klasse te zijn aangewezen zin in de periode 1954-1957 veel onderdelen van het Oostfront/NHW bij KB’s opgeheven als vestingwerk. Daarmee kun je stellen dat de NHW haar militaire status voor de landsverdediging had verloren, hoewel de verdedigingslinie als geheel niet specifiek via een KB werd opgeheven voor de landsverdediging. De forten e.d. van het Oostfront zijn in verschillende fasen verspreid over meerdere jaren opgeheven als vestingwerk. Fort Hinderdam is bijvoorbeeld al in 1954 opgeheven, de vesting Woudrichem in 1955 en de geschutsbanken achter de Diefdijk bij Everdingen en de batterij aan de noorder Lekdijk zijn pas in 1957 opgeheven als vestingwerk. M.i. is het dan niet juist om voor de groepsschuilplaatsen op het fort Hinderdam 1956 aan te houden als militaire status verloren. En wat te doen met de groepsschuilplaatsen in het tussenveld, of bijvoorbeeld het Zuidfront?
Kun je voor de groepsschuilplaatsen type P daarom niet beter de periode 1939-1945 van Tweede Wereldoorlog hanteren bij de periode= tag?

Overigens ben ik zeker voorstander om te komen tot een meer uniform gebruik van tags bij verdedigingswerken. Ikzelf ben bezig met de groepsschuilplaatsen Oostfront, waarvan er een aantal ontbraken/ontbreken in OSM. Ik gebruikte de tags:

building=bunker
bunker_type=personnel_shelter
(indien van toepassing, covered=yes)
description=Oostfront Vesting Holland; Groep Naarden; Vak Muiden. Groepsschuilplaats type P met rechthoekige plattegrond, uitgevoerd in gewapend beton.
material=reinforced_concrete
name=Groepsschuilplaats
periode=1939 – 1945
ref=nummer groepsschuilplaats (M4z)
start_date=1940

Ik hoorde al eerder van Eggie dat de name= tag alleen bedoeld is als het object echt de naam draagt, dus Vechthoeve of Grote of Sint Vituskerk. Dus ik ben gestopt met de name= tag en vermeld dit nu in de description= tag. Is het ook niet beter om de ref= tag met het nummer van de groepsschuilplaats (zoals in de Groep Naarden en Groep Nieuwersluis aangebracht) in de description= tag te vermelden?

Dan voor de heritage= tag wat te doen bij de NHW? Het is een Nederlands Rijksmonument en sinds enkele maanden Unesco Werelderfgoed. Beiden gebruiken? Alleen een van de twee gebruiken? Of de heritage= tag maar niet gebruiken?

Gr.
DoumaK

Zo, ik ben voorlopig klaar

https://overpass-turbo.eu/s/1dD6

  • De meeste kazematten zijn nu voorzien van hun unieke kenmerk (ref) en waar van toepassing het nummer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (ref:rce=*)

  • Een handjevol kazematten zijn niet van bovengenoemde kenmerken voorzien, een subset hiervan vind ik voor opname in OSM twijfelachtig (niets op Slagboom & Peeters, AHN of satelliet)

  • Via bovengenoemde bron (rce) heb ik nog een vijftiental bunkers weten toe te voegen, en ik denk dat via bunkerinfo.nl eenzelfde hoeveelheid nog toe te voegen is.

  • Het Grebbeliniepad heeft een hoofdrelatie met daaronder 12 leden maar is genummerd van 00 t/m 14 waarbij etappes 01,02 en 03 ontbreken. Toch is het een doorgaande, ononderbroken route. Dit lijkt rechtstreeks afkomstig te zijn van de site Traildino. De etappes in OSM wijken af van andere overzichten (behalve Traildino)

  • Waar mogelijk is een directe link naar een artikel op www.grebbelinie.nl gemaakt ipv linken naar het domein.

  • Overbodige tagging van kleine objecten verwijderd als het hoofdobject (bijvoorbeeld een fort) deze tags al heeft

  • Een grote hoeveelheid niet-gedocumenteerde of foute tag(combinatie)s geharmoniseerd

  • Period heb ik niets aan aangepast. Ik ben inderdaad wisselende einddata tegengekomen: 1951 of 1956.

  • Ook objecten van de Pantherstellung heb ik aangepakt maar zitten niet in de Overpass query

  • Aanpassingen landuse, etc

Het volgende tagginschema heb ik aangehouden (conform wiki military=bunker)

  • building=bunker (Hier zit altijd de lifecycle prefix voor)

  • architect=Ministerie van Oorlog

  • military=bunker (ik heb deze behouden aangezien het de hoofdcategorie van bunker_type is en verwijdering foutmeldingen geeft.)
    bunker_type=pillbox

  • model=S3A-type kazemat, bijnaam “Stekelvarken” (ik vind “model” eerder iets wat gefabriceerd is, niet gebouwd. “pillbox_type” zou beter zijn denk ik achteraf)

  • material=concrete

  • note=Grebbelinie (voor Overpass)

  • period=1939 - 1956

  • ref=GL125

  • ref:rce=528639

Suggesties welkom.

Ben je nou zo maar tientallen objecten aan het wijzigen die door anderen gemapt zijn? Ik vind dit niet kunnen, te meer omdat we midden in een discussie zitten.

Hoewel ik inzake militaire historie zeker geen expert ben en ik mij, persoonlijk, het nut van diverse µ-tags afvraag en of dit in OSM of in een naslagwerk zou moeten, laat staan dat mij het subtiele verschil tussen material=concrete en material=reinforced_concrete ook maar in enige mate interesseert (misschien kunnen we ook nog roof:colour=RAL*** aan de tagging toevoegen, om maar een voorbeeld te noemen), ondersteun ik volledig het laatste bericht van Kogacarlo dat hangende een discussie, die verder netjes gevoerd wordt , je niet rücksichtlos mechanische edits uitvoert die in jouw straatje passen. Ik adviseer Tilia_J de betreffende changesets direct terug te draaien en eerst er op contentniveau uit te komen.

@Kogacarlo, @Martin: Allereerst: Ik trek me jullie kritiek aan en probeer dit als een leermoment te zien.

Ik ga niet voor iedere wijziging die leidt tot een preciezer ingetekend en beter beschreven object uitzoeken wie daar eerder aan gewerkt heeft.

Als ik twijfel heb zoek ik altijd contact met desbetreffende mapper om te vragen hoe het zit, vraag regelmatig om anderen mijn changes te reviewen en zet in dat geval zelfs nog een heel verhaal in de changeset comments.

Dan nu over deze discussie.

Het begon nadat ik eerder dit jaar via Osmose een bij aantal Grebbelinie-bunkers overduidelijke taggingfouten had hersteld. Sommige bunkers werden niet eens gerenderd. Eerder deze maand zocht Hendrikklaas via PB contact met vragen over betreffende objecten waar ik helemaal niets aan had gedaan. Bijvoorbeeld waar ik de bron vandaan had voor een bepaald bunkertype. Of waarom ik een bunker zus-zo ingetekend had.

Ik heb hem, meerdere keren uitleg gegeven over taggingschema’s maar dat heeft niets geholpen, hij ging gewoon weer verder met de door hem gehanteerde “descriptieve” tagging.

Een week later kreeg ik weer een bericht dat door mijn toedoen “onze hele Grebbelinie” nu verknoeid is. Ook daar heb ik gewoon beleefd antwoord op gegeven maar kwam er later pas achter dat Henkklaaas al dit forumtopic heeft aangemaakt (waar hij verder niet op gereageerd heeft, evenmin op mijn PB-bericht)

Mijn zelfbenoemde mechanical edits (door mij zo geïntroduceerd en niet door een ander) op de kazematten waren afgelopen zaterdag al gedaan (zie changesets met comments met daarin “eenheidsworst”. Een dag later pas werd dit forumtopic “zonder overleg” aangemaakt. Dit terwijl Henddrikklaas zich in PB naar mij al opstelde “dat met mij overleggen een gepasseerd punt is”. En zelfs na die laatste boodschap heb ik hem gewoon weer inhoudelijk antwoord gegeven, geen reactie op gekregen.

En lopende de discussie hier heb ik niets anders gedaan dan alle door mij gesorteerde kazematten handmatig nalopen, per stuk de geschiedenis bekeken om te checken of ik niets fout gedaan heb, de ligging exacter maken en de gegevens verrijkt met uniek bunkernummer en rce referentie. (ik heb achteraf één, volledig herleidbare fout bij een specifiek kazemattype gemaakt die ik nog zal corrigeren).

Dit náást een grote hoeveelheid edits van mij die veel verder gaan dan enkel de kazematten waar deze discussie mee begon (en over gaat), namelijk een totaalbeeld schetsen van de hele Grebbelinie, inclusief dijken, waterwerken, enzovoorts.

Dan: Zonder te weten wáár we het nu over hebben (hoeveel kazematten, welke types, subtypes, enz) is het zinloos om in discussie te gaan. De richting van de discussie was duidelijk: Wenselijkheid uniform taggingschema. Als uit de discussie komt dat bijvoorbeeld military=bunker weg moet of de lifecycle prefix anders moet maakt niets van mijn wijzigingen (conform wiki military=bunker) onherroepelijk.

Want eerlijk gezegd: Al die specifieke details van kazematten (waar niets door mijn edits aan verloren is gegaan) interesseren mij (ook) niet zo erg. Hendrikklaas heeft - onboedoeld - mijn interesse voor de Grebbelinie aangewakkerd en dát was mijn uitgangspunt om daar tijd en energie in te steken.

Dat ik voor de geïnteresseerden die meelezen in mijn update meer zaken zet dan waar deze discussie over begon lijkt hier voor wat ruis te zorgen.

Een discussie overigens waar niemand echt snapte waar het nu over ging tótdat ik zelf een bericht in dit topic postte.

En vervolgens maak ik de scope en omvang van het bediscussieerde ook nog eens duidelijk door dit - naast een beschrijving - in een overpass query aan te bieden waarin naar hartelust in verder gefiltert kan worden.

In die zin voelt de kritiek voor mij als een kip-ei verhaal aan.

Als ik een fundamentele denkfout maak of iets over het hoofd zie dan hoor ik het graag.

Beste Tilia_J

Dank voor je uitgebreide en genuanceerde antwoord.

De crux ligt volgens mij in het feit dat eerst een (uitgebreide) PB-uitwisseling heeft plaatsgevonden, die, uiteraard, voor alle anderen in dit topic onzichtbaar was en zelfs ondenkbaar.

Dat deze vruchteloze 1-op-1-uitwisseling tot een forumposting heeft geleid waar de historie zeker niet duidelijk was en de topicstarter een beetje cryptisch / onvolledig was:

Dan gaan andere forummers zich, zonder kennis van de historie mee bemoeien, inclusief ikzelf, en dus(?) verkeerde gevolgtrekkingen maken.

Mijn opmerking over een ‘mechanical edit’ was, gezien jouw beschrijving dus incorrect, waarvoor excuses.

Dat doet niets af aan het feit dat jij en Hendrikklaas er inhoudelijk niet uitkomen en betrekkelijk dus ook niet meer.

Ik ben in de bunker en militaire materie geen expert. Ik hoop dat anderen met meer verstand van zaken hier een waardevolle bijdrage kunnen leveren opdat consensus bereikt kan worden. Waarbij gezegd dat een wiki ook niet heilig is, om bekende redenen.

Hopelijk wendt Hendrikklaas zich ook tot het forum, want ping-pongen heeft niet tot een oplossing geleid.

Volgens mij heeft dit ‘probleem’ te maken met het feit dat mappers soms op een heel andere golflengte zitten. Beiden uiteraard met als doel de perfecte kaart.
De een is op zoek naar de samenhang in de tagging de ander gefocused op de individuele forten.

Breng dat maar eens bij elkaar…
Maar ‘on speaking terms’ moet je uiteraard blijven… en daar zijn er minimaal twee voor nodig.

En wanneer we het op betrekkingsniveau houden moet dat toch lukken… Tot nu toe is het hier een ‘nette’ discussie.

Ik zou juist iedereen adviseren om zo veel mogelijk “openbaar” berichten uit te wisselen, dus op de forums of beter nog, op de changeset.
Dan kunnen anderen er ook al aan deelnemen.
Ik vind OSM al zo’n “moeilijke” community, omdat communicatie verspreid is via changesets, privéberichten, forum en mailinglijsten.
Op Wikipedia is alles veel duidelijker: Privé-berichten worden daar vrijwel niet gebruikt, alles is in het openbare en op de wikipedia (alleen dan nog verspreid op de overlegpagina’s van een artikel, van een gebruiker en in De Kroeg).

Daarnaast krijg ik met regelmaat privéberichten in de trant van

(Deze was van december). Ik moet dan zelf nadenken waar het precies om gaat en wat ik gedaan heb… Ik heb veel liever een discussie op een changeset.
(Zo, even een ergernis van me af schrijven)

+1!

  1. changeset
  2. forum (als je er samen niet uitkomt of advies vraagt)
  3. PB liever niet, waarom zou je als het de openbare kaart aangaat?

Even inhoudelijk: ook al ben ik zeker geen expert (en alleen maar matig geïnteresseerd) in bunkers. Ik ben er toch tegengekomen tijdens BAG-onderhoud en heb er een paar aangeraakt. Bijvoorbeeld: https://www.openstreetmap.org/way/278831062/history (Wehrmacht, dus ander verhaal dan Grebbelinie. Wel historic=yes)

Ik ben voorstander van:

  • building=bunker zonder lifecycle-prefixes: pand is als bunker gebouwd en nog steeds dusdanig te herkennen
  • bunker_type=* (wat voor soort bunker is dit gebouw)
  • abandoned:military=bunker: deed ooit “echt” dienst als bunker, maar nu niet meer. Je zou hem ook niet zo meteen kunnen hergebruiken als bunker (anders: disused)
  • abandoned:operator=Germany: toen hij werd gebruikt, werd hij gebruikt door (Nazi-)Duitsland
  • architect=*
  • historic_period=*

    Zeker geen name=Groepsschuilplaats oid! (dat ben ik in Noord-Holland vaker tegengekomen)

Dit schema vind ik voor de Grebbelinie en andere historische bunkers even toepasselijk.
Dus, wat Tilia_J voorstelt, maar met de lifecycle-prefixes voor military en operator ipv building. Redenering: zie boven. Zo’n beetje de logica van building=church, building:use=apartments.
Wat denken jullie hiervan?

PS: één tag heb ik zomaar verwijderd. Achteraf gezien had ik daarover misschien overleg moeten hebben. destination=“Flak Stutz Punkt Emden” Sowieso is dat verkeerd gespeld (Flakstützpunkt Emden) en destination is voor dingen zoals highway’s: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:destination. Wat was dus bedoeld? Dat de bunker deel uitmaakte van een Flakstützpunkt Emden?
Het klopt dat deze bunker bedoeld was voor de verdediging van Emden (belangrijke haven, niet ver weg). Een “Flakstützpunkt Emden” bestond echter niet, zeker is er geen op internet te vinden. Er was een hele kring van batterijen rond Emden, verdeeld in “Stützpunktgruppen”. De “Stützpunktgruppe Delfzijl” bevatte, onder meer, de “Schwere Flakbatterie” Fiemel/Termunten. Dat zou misschien op een of ander manier getagged kunnen worden. Ik weet niet hoe.

Smoothfiets, klinkt redelijk, aan het abandoned:operator=germany had ik nog niet gedacht. Dat kan ik hier en daar toepassen. Voel je vrij om het aan te passen, ik ben daar nog niet diep ingedoken en heb slechts aangegeven dat het bunkers van Duitse origine waren.
Verder stamt mijn / ons werk aan de Greb uit 2013 (er hebben zeker 4 mappers eendrachtig aan gewerkt). Waarbij de Wiki toendertijd weinig tot geen ondersteuning bood, laat staan eerder gebruikte defensieve tags op een presenteerblaadje aanbood. Ik heb al eens een vriendelijke mapper in de richting van de Greb geduid, maar zonder succes. En voor de Greb geldt eigenlijk hetzelfde als voor al het oude werk. De Wiki staat op mijn agenda voor als m’n werk klaar is, dan is er zicht op alle toegepaste of gebruikte tags. Een ding tegelijkertijd anders wordt t chaos van half afgemaakte zaken en als gebouw staat het meeste er toch wel in of op, zonder rancune tv de Wiki dat wel. Maar alles komt uit veldwerk en meetwerk dat hoort bij elkaar, surveyen, daar wordt OSM een betere en onderscheidende kaart / database van.
Dat is een volgend heet hangijzer prescriptief of descriptief mappen, zo mooi door Joost aangehaald, bij de keuze voor het een laat je zaken weg omdat die niet in de Wiki voorzien zijn, dan houden we een arme kaart / database over, wie is daarvoor ?
T.a.v. de Greb kan ik me niet onttrekken aan de vreemde tags die betrekking hebben op de monumentale status. Gb … ed voor de bunkertjes. Maar waarom zijn er dan ook zonder no ? Dat is meer een vraag voor mapper die bekend is met de RCE no’s, die net als ongemarkeerde routes buiten niet verifieerbaar zijn.
Als iemand vindt dat er verontschuldigingen op zijn plaats zijn, dan bij deze.

Beste Hendrikklaas,

Het door jou gebruikte descriptief toepassen van tagging leidt in mijn ogen niet tot een rijkere kaart of database. Ik zie eerder versnippering, tag/keycombinaties die fout zijn of niets doen en het niet mogelijk zijn om alle kazematten die één bepaald kenmerk delen in één zoekopdracht naar boven te halen. Toegegeven, je edits lopen over een tijdspanne van 9 jaar maar je mappingstijl komt op mij nogal onaandachtig over.

Ik heb deze avond nog bij twee van jouw recente edits (26 nov) de URL “www.grebbelinie.nl” verwijderd van kazematten bij Gein (Amsterdam) en Meinerswijk/Malburgen bij arnhem

Het zou mij enorm helpen als je uitleg geeft over wat je met descriptief mappen als doel hebt en op wat voor manier ik bij de Grebbelinie voor verarming van de kaart hebt gezorgd.