Is hier sprake van massa-import in Ermelo?

Tauvic… Welkom op het forum…

Wat mij betreft kunnen die bankjes daar blijven staan aangezien ze ook persoonlijk gecontroleerd zijn en Tauvic er verder de nodige actie volgens de ‘regels’ op zet.
Als beginnend mapper valt het niet mee om alle ins en outs direct te kennen.
Vooral veel plezier in mappen krijgen zou ik zeggen…
eggie

Though not existing benches like https://www.openstreetmap.org/note/2807399 should be deleted, not just tagged with visibility=no

(If I understood https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/issues/3177 right then this is invalid/outdated data in the imported data source)

Goedemorgen,

Ik ben weer terug van vakantie. Gisteren een rondje gelopen over de begraafplaats en daar zo’n dertig bankjes gespot.

Zoals gezegd ik ga de werkwijze documenteren. Mijn idee is dat een goede leefomgeving voor kinderen en ouderen er toe doet en daarom doen speeltuinen, speeltoestellen en zitbankjes voor ouderen ertoe. Door de import hiervan te automatiseren maak ik het ook voor anderen mogelijk een soortgelijke actie uit te voeren. Met een import proces kan je ook geautomatiseerde controlles inbouwen.

Ik zal eerst documenteren en dan kan iedereen zien hoe het loopt en daar commentaar opgeven.

Vond hierbij deze link: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Guidelines

Vraag:

  • Ik ga het proces beschrijven maar waar laat ik mijn documentatie. Is daar een vaste plaats voor en wellicht kan ik daar voorbeeld materiaal vinden
  • Mijn import is heel erg klein vergeleken bij die andere imports op de import pagina: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue
  • Moet die van mij daar dan toch ook bij? En ook toekomstige, ik zie bijvoorbeeld nog 60 speeltoestellen en 16 picnicktafels.

Een overpass query: selecteer een gebied in rond Ermelo, de bankjes die geen backrest annotatie hebben zijn zijn nog niet nagelopen.

[out:json][timeout:25];
// gather results
(
// query part for: “amenity=bench”
nwr"amenity"=“bench”(uid:9632584);
);
// print results
out meta;

{{style:
node[!backrest]{color:red;fill-color:red;width:1}
node[backrest]{color:green;fill-color:green;width:1}
}}

TauvicR, whats up against mapping them personally ? Youll get the insight of the state, quality or condition of a bence.
The elderly would provit from your survey, since a bench in bad condition is not of any use for them, is not it ?
Hi TauvicR, waarom niet zelf lokaal gelijk de bankjes aan een survey onderwerpen. U krijgt dan de plaats en de kwaliteit of staat van de bakjes, maar ook hoe gezellig je er op kunt zitten, persoonlijk ken ik er voor 12 personnen tegelijk. Waarom importeren als er veel voordelen te behalen zijn met een survey, denk ?

Hoi TauvicR,
Vergeet niet om de import aan te melden en te bespreken op de import mailinglist.
Er dient tevens gechecked te worden of de brondata legaal gebruikt mag worden op OSM e.d.
Dat is één van de redenen dat er terughoudend gedaan wordt over imports.

https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/

De BAG import was natuurlijk een veel grotere import, en misschien niet te vergelijken.
Toch wil ik je laten zien welke procedures deze import hebben doorlopen.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/BAGimport
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:BAG
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:BAGimport_via_ODS_plugin

https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/2013-November/subject.html
https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/2013-December/subject.html
https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/2014-January/subject.html
https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/2014-May/subject.html

Als je kijkt hoe Kogacarlo dat recent heeft gedaan, heb je een goed voorbeeld.
Je moet een wiki account aanmaken, daarna kun je aan de slag.

Geef je ook nog antwoord aan Mateusz betreffende die niet bestaande bankjes?

Het is belangrijk dat je die bron noemt en ook openbaar maakt zodat de juiste licentie kan worden gecontroleerd.
Dus in je documentatie een link geven naar die bron en ook je python code beschikbaar stellen. Dat doe je niet hier maar op bv. Github.

Het is al ruim een maand lang stil op dit front blijkbaar, en al die tijd is zelfs de simpele vraag naar bron van de data niet beantwoord. Wordt het niet eens tijd om hier actie te ondernemen? Opties: deadline voor documentatie, objecten verwijderen, wijzigingset terugdraaien, data redaction via DWG? Nog andere?

Ik ben druk als mantelzorger. Ben gestart met een wiki https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:StraatMeubilair. Je kan daar zien waar ik aan werk, dat de data opendata is uit de BGT administratie.

Werk nu aan een overzicht voor de wijkvereniging waar speelterreinen zijn en of deze voldoende dekking hebben over het terrein zodat ieder kind toegang heeft tot een speelterrein. Dit is de zogenaamde Jantje Beton norm. Ik werk aan een dashboard om per wijk te kijken of deze voldoet aan de norm zodat bewoners een gesprek aan kunnen gaan. Speelterreinen zijn één aspect van buurtfaciliteiten. Er is meer zoals hondenuitlaat plekken, ontmoetingscentra en hun bereikbaarheid. Ik ga daar over in gesprek met de wijkvereniging. Hopelijk komen daar ook vrijwilligers los.

Ik word wel wat triest dat de OSM community vooral kritiek levert en niet denkt aan de maatschappelijke belangen die ik hiermee dien. Ik ga voorlopig geen dingen meer importeren. Ik zie dat daar een soort aversie tegen is. Ik zie ook dat de kaart van Ermelo wel wat onderhoud mag hebben kennelijk zijn er te weinig vrijwilligers om deze te onderhouden. Ik hoop dat er meer komen want de situatie om ons heen veranderd snel. De BGT administratie van de gemeente is ook niet perfect maar een combinatie van BGT, OSM en eigen kennis maakt dat hier toch wel bruikbare resultaten uit komen.

Ik hoop dat ik geen ruzie krijg met iedereen, daar ben ik niet op uit. Ik wil nuttige dingen doen voor de buurt waarin ik woon en middelen ontwikkelen waarmee ook andere mensen hun buurt kunnen versterken. Zo kijk ik nu naar de situatie in Ermelo waar ik woon, Harderwijk en Zeewolde. Die drie gemeentes werken samen. Kan ik met de data uit OSM, BGT, CBS statistiek over inwoners een goed dashboard maken. Gemeentes hebben soms wijkgesprekken en een dashboard die de situatie van jouw wijk weergeeft kan de buurt bewoners helpen. Daar werk ik nu aan.

Ik denk dat OSM geschikt is om op hoog nivo in kaart te brengen wat er is. Waar is een speelterrein (playground tag), wie beheerd deze, wat is de omvang en wie spelen er. De verdere details kunnen beter komen uit open data als BGT en CBS. Een kaart word dan opgebouwd uit lagen waar OSM er één van is. Een dashboard bestaat dan uit een kaart en drilldown mogelijkheden. Zo kan je zien hier de buurt er bij staat. Een kaart zou ook details als speeltoestellen kunnen bevatten met foto’s om de staat van onderhoud vast te leggen. Maar als de OSM community dat als vervuiling beschouwd dan kan die data ook op andere wijze worden ingewonnen en als aparte kaart laag worden toegevoegd.

Het is denk ik helemaal hoe de OSM community de rol van hun kaart systeem ziet in de wereld. Is OSM het doel of een middel.

OSM het doel of het middel… ?
Een gezegde is ‘Het doel heiligt de middelen’ , maar of dat voor OSM geldt is maar de vraag?

De insteek van elke mapper is weer anders vandaar dat we met elkaar ‘regels’ hebben opgesteld die in de wiki zijn uitgewerkt en tot consensus proberen te komen.

Voorbeeld…
Een mapper van bv De Stelling van Amsterdam ziet het liefst op elke bunker het type verdedigingswerk renderen. De kaart is vergeven van ‘Groepsschuilplaats’ e.d.

In OSM spreken we dan af dat we voor een functie niet de name-tag gaan gebruiken, maar description=… of bunker_type=command oid.
Je geeft dan advies om een eigen layer te gaan gebruiken omdat OSM niet bedoeld is voor dit specifieke gebruik.

Wanneer je dan voorzichtig in discussie gaat lijkt dat wellicht negatieve kritiek, maar dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het is zomaar een voorbeeld…
En zo zijn er ook bomenmappers (Dat begon met name=Eikenboom, name=Berk) Nu loopt het als een trein en volgens de wiki van OSM.

Verder Landal Greenparkmappers, mappers van natuurmonumenten (die paden laten verdwijnen omdat ze ongewenst zijn) , camerabedrijvenmappers, en ga zo maar door.
Ze gebruiken de data als middel om hun doel te bereiken. Dat alles binnen de consensus van OSM … tja en soms erbuiten en dan krijg je soms een discussie.

Probeer het als positieve kritiek te zien. … meestal noem ik het maar feedback… maar het is hetzelfde

Wanneer ieder z’n hakken in het zand gaat zetten werkt het uiteraad ook niet. Iedereen gaat uit van je goede intentie denk ik.

Dan is het maar goed om in gesprek te blijven via PB of hier op het forum.

edit en… Wie is de OSM community? Dat maak je toch zelf ook onderdeel van uit?

Het gaat om deze 3:

https://www.openstreetmap.org/node/9010681569
https://www.openstreetmap.org/node/9010681573
https://www.openstreetmap.org/node/9010681828

Op je eigen mapillarybeelden is het parkje niet goed te zien, een bankje met visibility=no, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Staat het achter een kamerscherm?
Is het door bomen/struiken aan het zicht onttrokken?
Wil je daar nog eens naar kijken?

Overigens, complimenten voor de wiki die je hebt opgezet, met veel bruikbare informatie.
Er is nog een tool, OpenPoiMap, (ooit door mij opgezet) om al dergelijke zaken zichtbaar te maken.

Dit is juist waarom er bepaalde regels zijn opgesteld, om geen wanorde te krijgen.
Imports kunnen zeer hulpvol zijn, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan die zijn gesteld.

Het gevaar dat er niet aan deze vereisten wordt voldaan is dat iedereen maar lukraak gaat importeren.

  • Bronnen gebruikt die niet mogen (licenties)
  • Schade aanrichten door ondeskundigheid. (lees: niet overzien wat gevolgen kunnen zijn)
  • Het belang moet OSM dienen, niet de gebruiker die er (financieel) belang bij heeft. (lees: applicatie bouwer)

Dat is waarom het zo belangrijk is.
In mijn begin van OSM zag ik ook niet altijd het nut van “de regeltjes”
Later wordt je (hopelijk) wijzer, waarom het is.

Een filmpje uit het verleden heeft mij duidelijk gemaakt waarom mechanical edits, en imports aan voorwaarden moeten voldoen.
Als ik de link terug kan vinden, zal ik deze delen.
Heel interessant om begrip voor de opgestelde regels te krijgen.

Het is zeker kritiek die persoonlijk bedoeld is, maar wel zo kan worden geïnterpreteerd.

We zijn juist blij dat er mappers zijn die iets meer willen, maar dan wel volgens de opgestelde regels.
(En natuurlijk is er grijs gebied, wat iedereen accepteert, mits het een verbetering is voor OSM)
Imports en mechanical edits zijn extra regelgebonden.

Hopelijk kun je wat begrip opbrengen, respect dient namelijk van 2 kanten te komen om elkaar goed te begrijpen.
Dit heet communicatie.

Helaas, het filmpje is niet meer te vinden.
Uit mijn hoofd is het een presentatie op een State of the Map geweest, vermoedelijk in 2014 maar kan ook later zijn.

Mocht je iets meer willen weten waarom, is middels deze pagina veel te lezen.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import

Sterkte met de mantelzorg Tauvic. Misschien dat ik te kritisch reageerde, maar OpenStreetMap heeft in het verleden ervaring opgedaan met ondoordachte imports. Soms wordt data domweg in OpenStreetMap gedumpt, zonder naar kwaliteit, rechten, licenties en overlap met bestaande data te kijken. Daaruit is inderdaad een zekere aversie gegroeid voor imports zonder overleg vooraf. Zeker als er dan een maand lang onzichtbare bankjes blijven bestaan, gaan bij mij wel wat alarmbellen rinkelen.

Gelukkig is de bron van de data in dit geval de BGT, daarvan heeft de eigenaar toestemming gegeven om dit voor OpenStreetMap te gebruiken. Als de data bijvoorbeeld uit Google Maps of Streetview zouden komen, mogen ze natuurlijk niet voor OpenStreetMap gebruikt worden. Maar ook “open data” heeft vaak licentievoorwaarden (naamsvermelding, niet-commercieel gebruik o.i.d.) die niet met OpenStreetMap in overeenstemming zijn.

Het is natuurlijk veiliger (en misschien ook wel meer bevredigend) om data verkrijgen door ter plekke de situatie te bekijken, dan heb je niets met licenties te maken. Je kunt de BGT dan natuurlijk goed gebruiken om het straatmeubilair te vinden, en om de positie nauwkeurig te maken.

Naar mijn idee is er in OpenStreetMap zeker plaats voor details over speeltoestellen die bij een bezoek ter plaatse vastgesteld zijn, dat is juist de grondgedachte waaruit OpenStreetMap ontstaan is: als iedereen in kaart brengt wat hij/zij de moeite waard vindt, ontstaat de best mogelijke kaart. Voorwaarde is wel dat de gegevens verifieerbaar zijn voor andere mappers die dezelfde locatie bezoeken.

Bedoel je deze van Frederik Ramm uit 2016: https://www.youtube.com/watch?v=ZrvcVAPdaWI ?
Die vond ik op de wiki-pagina over mechanical edits:

inderdaad, deze bedoelde ik.

Ik ben nu bezig met het maken van kaarten voor de wijkvereniging. Zodat de bewoners beter geïnformeerd zijn over hun buurt en meer invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. Als dit een succes gaat worden kunnen ook andere wijkverenigingen hiervan gebruik maken. Maak hiervoor gebruik van QGIS, OSM en opendata.

  • Speelterreinen
  • De situatie van wegen, spoorlijnen en waterpartijen die een barriere kunnen vormen voor kinderen
  • De aanwezigheid of aanwezigheid van hondenuitlaatplekken (wel duidelijk wat dat voor problemen veroorzaakt)

Via CBS statistieken heb je informatie over de locatie van kinderen. OSM geeft de locatie van de speelterreinen aan. De informatie hiervoor komt van de gemeentelijke beleidsplannen. Speelterreinen moeten goed toegankelijk zijn voor kinderen, niet verder dan 100meter voor kinderen van 0-6 jaar.
Hondenuitlaatgebied in de buurt van een speelterrein verminderd de hoeveelheid ongewenste hondenpoep.

Ronde de speelterreinen kan je cirkels tekenen met een straal van 150 meter en zo het aantal kinderen bepalen dat goede toegang heeft tot de faciliteiten. Het opensource tool QGIS heeft hiervoor goede hulpmiddelen. Ik ben nu bezig te kijken of de locaties en het aantal speelterreinen ook geoptimaliseerd kan worden zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Een dergelijke werkwijze kan uitgewerkt worden en vervolgens worden toegepast op andere gemeentes. Ook gaat dit mogelijk nieuwe OSM mappers trekken.

Bedankt voor de reacties. Ik merk dat de bezorgdheid afgenomen is.
Ik werk ondertussen aan het democratiseren van de toegang tot data.

Zie hiervoor mijn blog artikel “Burgerparticipatie nieuwe stijl” https://tauvicr.wordpress.com/2021/11/16/burgerparticipatie-nieuwe-stijl/

Ik hoop dat meer mensen toegang krijgen tot informatie en wellicht worden hier meer mensen enthousiast voor OSM.

Hoi TauvicR,

Je bent op zich heel goed bezig, maar waar OSM voor moet waken, dat de licenties van de data gewaarborgd zijn.
En dat de richtlijnen in acht worden genomen.
Dit is niet om mij een plezier te doen, maar om OSM werkbaar en onschendbaar te houden.

Ik vroeg me even af of je deze link hebt gevolgd, en presentatie hebt bekeken?

https://www.youtube.com/watch?v=ZrvcVAPdaWI

Ik ben de presentatie aan het bekijken. Een goede uitleg van de issue die mogelijk kunnen optreden bij import. Met name de opmerking dat een correctie van een fout een andere dieperliggend probleem kan maskeren is een goed aandachtspunt.

Nu over de situatie in Ermelo. Ik heb als IT-er ervaring met data import, niet direct op geo data maar meer met data integratie voor administratieve systemen. De data betreft hier bijvoorbeeld bankjes. De data komt van de gemeente en de locatie word bepaald door de gemeente ambtenaar. Ik heb de data opgenomen en de locaties op de kaart uitgezet (voordat ik deze in OSM aanbracht). Vervolgens met mijn ogen gekeken wat dat doet op de kaart. Als dat bovenop een weg of gebouw staat is het niet goed, als het op een stukgras naast een weg staat met uitzicht lijkt het goed. Zo kan je bepalen of het er redelijk uitziet. Vervolgens kijk ik of de bankjes er daadwerkelijk staan en in de meeste gevallen was dat inderdaad zo. Het proces is dus een mengeling van plotten op de kaart en visuele inspectie.

Ik zie wel een belemmering: Je moet dus eigenlijk een grote groep om je heen vormen van gelijkgestemden en die moeten je idee ondersteunen. Best een uitdaging als je begint, niemand kent en niemand jou kent. Je moet dus eerst vertrouwen opbouwen en dan ook nog mensen op jouw denklijn krijgen. Ik ben een beetje ongeduldig. Ik werk dus nu aan het winnen van vertrouwen en aan het verzamelen van support ook buiten de OSM community. Ik hoop dat als een wijkvereniging en buurtbewoners de mogelijkheden onderkennen dat dit ook meeteld binnen de OSM community als een weegfactor en niet alleen het feit of iemand al meer dan 50000 wijziginen heeft gedaan met 10 jaar OSM ervaring (die ik natuurlijk niet heb als beginner).

Op dit moment ben ik bezig met het contact met de wijkvereniging en de school in de buurt. Vanuit de school is er behoefte om de verkeersveiligheid te verhogen. Vanuit de wijk wil men de betrokkenheid bij de buurt en de bewoners onderling versterken en de voorzieningen op een hoger peil krijgen. Een combinatie van kaartinformatie en open data kan de buurt helpen om goed inzicht te krijgen in de mogelijkheden die de buurt bied, deze te delen met de bewoners en samen met de gemeente te werken aan verbeteringen. Mogelijk komen hier ook extra hulptroepen voor het onderhoud van OSM.

lees meer;
Breng je buurt in kaart en doe er wat mee