You are not logged in.

#26 2020-07-06 19:54:14

Adam_Piszczek
Member
From: Małopolska Zachodnia
Registered: 2015-07-22
Posts: 68

Re: Awaria Geportalu

Czy to będzie kiedyś naprawione aby można było edytować w przeglądarce?

Offline

#27 2020-07-07 11:36:02

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,782

Re: Awaria Geportalu

Na FB, na polskiej grupie użytkowników QGIS-a, też zgłaszali problemy.

Offline

#28 2020-07-07 22:37:49

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,358

Re: Awaria Geportalu

Adam_Piszczek wrote:

Czy to będzie kiedyś naprawione aby można było edytować w przeglądarce?

A czy WMS nie został po prostu wyłączony? Bo od dawna nie widziałem by działał, zastanawiam się nad jego skasowaniem z indeksu warstw.

Można by też zdjać z niego oznaczenie najlepsza warstwa, wtedy iD w Polsce chyba będzie Binga używać.

Last edited by Mateusz Konieczny (2020-07-07 22:38:44)

Offline

#29 2020-07-07 23:05:29

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

Nie wiem o co chodzi, wszak WMS Geoportalu działa. Tyle że wolniej niż kiedyś.

Offline

#30 2020-09-07 09:54:35

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,782

Re: Awaria Geportalu

Mam ciekawą obserwację - Geoportal niekoniecznie wystawia najnowszą dostępną ortofotomapę na WMS/WMTS.
Przykład: Gdynia ma dostępne do darmowego pobrania orto z 2019, dobrej jakości, a w WMTS pokazuje się starsze o kiepskim pikselu 0,5 m.
Swoją drogą, ile ważyłaby ortofotmapa dla całej Polski, żeby ją hostować? Można by ją wystawić w TMS, w końcu użytkownicy iD byliby szczęśliwi.

Last edited by RicoElectrico (2020-09-07 09:55:59)

Offline

#31 2020-09-07 13:46:47

kasmar00
Member
Registered: 2018-04-11
Posts: 42

Re: Awaria Geportalu

RicoElectrico wrote:

Mam ciekawą obserwację - Geoportal niekoniecznie wystawia najnowszą dostępną ortofotomapę na WMS/WMTS.
Przykład: Gdynia ma dostępne do darmowego pobrania orto z 2019, dobrej jakości, a w WMTS pokazuje się starsze o kiepskim pikselu 0,5 m.

A czy ta najnowsza ortofotomapa jest widoczna w geoportal.gov.pl?
Fanpage GUGIK na fb odpowiadał że od przyjęcia zdjęć do zasobu (i udostępnienia ich do pobrania) do aktualizacji usług sieciowych (WMTS) może minąć nawet do 2.5 miesiąca.

Offline

#32 2020-09-07 14:04:51

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,782

Re: Awaria Geportalu

Nie jest, bo to co widzisz na geoportal.gov.pl to również WMTS.
Przykład: Centrum Gdyni, współrzędne N: 54°31'06.09" E: 18°32'55.79
W WMTS i na mapy.geoportal.gov.pl jest widoczny arkusz N-34-50-A-c-3-4 z 2016, a można pobrać arkusz N-34-50-A-c-3-4 z 2019.
Chyba filmik wieczorem zrobię z demonstracją.

Offline

#33 2020-09-07 23:11:11

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

Faktycznie yikes. Np. dla całego Dolnego Śląska jest w ten sposób dostępne orto z 2019 roku, a przez WMS/WMTS najnowsze jest z roku 2017.
Te GeoTIFFy przynajmniej można sobie do Josma wczytać smile

Offline

#34 2020-09-09 21:12:14

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,782

Re: Awaria Geportalu

Jak je wczytujesz? Ja nie umiałem, ani przeciągając na okno JOSM-a, ani ładując we wtyczce PicLayer.

Offline

#35 2020-09-09 22:44:57

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

Wtyczka https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOS … magePlugin
Opcja importu jest w tym samym miejscu co dla PicLayer. Konwersja przy pomocy gdal_translate jest tu konieczna.
JOSM jednak wyświetla taki podkład ociężale, więc to rozwiazanie jest raczej dla desperatów:)

Offline

#36 2020-09-09 23:14:01

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,782

Re: Awaria Geportalu

maraf24 wrote:

JOSM jednak wyświetla taki podkład ociężale, więc to rozwiazanie jest raczej dla desperatów:)

W sumie to można by użyć gdal2tiles i podać adres podkładu TMS z protokołem file://
A parę arkuszy skleić wcześniej w jeden wirtualny raster.

Last edited by RicoElectrico (2020-09-09 23:14:41)

Offline

#37 2020-09-10 13:48:07

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

RicoElectrico wrote:

W sumie to można by użyć gdal2tiles i podać adres podkładu TMS z protokołem file://

Tak, to działa znacznie lepiej:) Chociaż generowanie kafli zajmuje trochę czasu.
W JOSMie link ma wówczas postać "file:///<ścieżka>/{zoom}/{x}/{-y}".

Offline

#38 2020-09-17 08:50:21

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

Na Geoportalu właśnie trwa udostępnianie orto z 2020 roku dla dużego obszaru kraju, właśnie w postaci GeoTIFFów. Aktualnie jest już cały Wrocław, Poznań, Gdańsk. Braki na Dolnym Ślasku powinny być uzupełnione w najbliższych dniach.
image.png
To zielone to właśnie ta najnowsza orto, z kwietnia, więc roślinność nie wszystko zasłania.

Offline

#39 2020-09-17 21:52:20

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 876

Re: Awaria Geportalu

Szkoda, że tylko na Geoportalu, a nie w WMS. W 2018 Orto dla Wrocławia też była robiona w kwietniu, a gotowa była już we wrześniu. Mapujących interesuje WMS, a nie samo zdjęcie...

Offline

#40 2020-09-18 08:52:57

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

Podziwiam wszystkich męczących się z WMSem z Geoportalu. Od dawna używam WTMSa.

Offline

#41 2020-11-12 18:09:16

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 876

Re: Awaria Geportalu

Widzę, że niedawno ktoś dodał do iD historyczną ortofotomapę z Geoportalu z 2014 roku (fajnie, będzie można powspominać). A kiedy pojawi się ta z 2020?

Offline

#42 2020-11-12 18:39:59

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,358

Re: Awaria Geportalu

maro21 wrote:

Widzę, że niedawno ktoś dodał do iD historyczną ortofotomapę z Geoportalu z 2014 roku (fajnie, będzie można powspominać). A kiedy pojawi się ta z 2020?

A jest taka warstwa na osobne dane tylko z 2020?

Pewnie kwestia albo ywsłania propozycja zmian na https://github.com/osmlab/editor-layer-index

Offline

#43 2020-11-12 21:24:55

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Awaria Geportalu

Orto z 2014 roku na Dolnym Śląsku jest wyraźne i widać co jest pod drzewami, więc to jest cenny dodatek. A w całej Polsce pozwala np. łatwo sprawdzić, czy to co widać w OSM nie jest przypadkiem już historią.

Mam nadzieję, ze orto z 2020  pojawi do lutego, bo takie były zapowiedzi Geoportalu.

Offline

#44 2021-10-30 16:49:31

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 242

Re: Awaria Geportalu

Umnie w dziś w południe  w trakcie edytowania własnego śladu GPS szczegółowy podkład z Geoportalu nagle znikł  zarówno
Geoportal 2: Ortofotomapa  jak i   Geoportal 2: High Resolution Orthophotomap, may
i mam tylko taką białą plamę https://photos.app.goo.gl/GfEDb5fuHZb5kBNF6
A jak jest u was ? Wie ktoś coś o tej awarii?

Last edited by km2bp (2021-10-30 16:49:52)

Offline

#45 2021-10-30 19:37:44

gscscnd
Member
From: Rybnik
Registered: 2013-08-13
Posts: 186

Re: Awaria Geportalu

U mnie (i na „zwykłej”, i na „wysokiej” rozdzielczości) białe plamy na WMS i normalne zdjęcia na WMTS.

2021-11-02: nieaktualne, na razie działa.

Last edited by gscscnd (2021-11-02 20:43:17)

Offline

#46 2021-11-12 14:20:49

rezerwa
Member
Registered: 2017-04-13
Posts: 27

Re: Awaria Geportalu

Te ortofotomapy geportalowe ładowane z poziomu edytora iD, to od wielu miesięcy działają w zależności od prędkości wiatru. Z poziomu geoportalu wszystko ładuje się bezproblemowo, a w tym samym czasie iD jak już łaskawie chce załadować zdjęcia to np. czkawkę i po przesunięciu mapy trzeba nieraz czekać i minutę aż łaskawie kafle zdjęć się załadują, czasami nie ładują się niektóre kafle, 3 się załadowany, 4 wisi i czarno, albo biało - tak jakby w ogóle nie było zdjęć danego kafla. Dziś jest podobnie i tak od kilku dni u mnie złapało wkurzającą czkawkę, ze 2 dni temu wieczorem to się już w ogóle nie ładowała żadna geoportalowska orto z poziomu OSM iD,
Czy serwery geoportalowe w takim razie nie lubią OSM i sztucznie tną dla OSM ruch, bo OSM im za bardzo serwery obciąża? Nawet dziś gdzie większość urzędasów nie pracuje, to ortofotomapy geoportalowe chodzą przez OSM iD jak krew z nowa. W tym samym czasie orto z Binga śmiga elegancko. Patrząc jak to działa można odnieść błędne wrażenie, że geoportal to widocznie jakiś serwer gdzieś na końcu świata, do którego pół świata się dobija i stąd wiecznie przeciążony, a bing to niby lokalny polski serwer i śmiga bez zająknięcia...
Która to orto WMS, a która WMTS? Bo te skróty to widzę tylko w samym geoportalu ale dla warstw wizualizacja BDOT10k. A w iD OSM widzę tylko nazwy warstwy Geoportal/Geoportal 2.
W iD jak mam podmontować tę WMTS, która ponoć działa lepiej niż te wybierane z listy dostępnych warstw w edytorze iD.
Czy ktoś może już oszacował ile waży ortofotomapa całej Polski? Będzie to kilkaset GB?
Najlepsza edycja to by była jakby jakimś prostym sposobem dało się mieć całą ortofotomapę Polski lokalnie u siebie na dysku i ją móc wczytać jako niezależną warstwę off line, bez czkawek. Te wszelkie systemy działają w chmurze jako on line są wkurzające. Przychodzą nieraz godziny gdzie nawet sama już narysowana mapa OSM ma problem się załadować, kafle potrafią się nie ładować, a inne mapy nawigacyjne odpalane lokalnie z dysku śmigają jak rakieta.
Czym wytłumaczyć fakt, że orto Geoportal 2 mimo, że o większej rozdzielczości jest w wielu rejonach starsza niż podstawowa orto Geoportal. Czyżby w którymś roku nalotów danego powiatu zrealizowana tylko zdjęcia niższej rozdzielczości? Pewna zanegowana analogia. Przeważnie jakiś obszar jak zaczynano tworzyć orto powstawał w mniejszej rozdzielczości, technika była z roku na rok doskonalsza i nowsze mapy powinny być w lepszej rozdzielczości, a tu się okazuje, że na lichych wizualnie zdjęciach lotniczych widać już wybudowany budynek, a na orto o lepszej rozdzielczości brak. Dla mnie brak logiki. Chyba, że najpierw przetwarzają zdjęcia dla warstwy o niższej rozdzielczości, a np za jakiś rok zaktualizują warstwę "2" zdjęcia z tego nalotu o wyższej rozdzielczości. A najgorsze jest to, że nieraz się okazuje, że starsze zdjęcia np z google są bardziej czytelniejsze niż nowsze naloty tego samego obszaru z geoportalu. Czyżby jakaś firma "krzak" realizowała naloty dla geoportalu i efekt finalny nowszych zdjęć opłakany? Zamazane, niewyraźne, więcej działania na takiej lichej warstwie na zasadzie zgadywania, niż przejrzystego poruszania się po warstwie czytelnych, wyraźnych zdjęć. Podobnie np z orto, które sobie niektóre miasta realizują w jednym roku czytelne, a 2 lata później nowsze zdjęcia mizerne, rozmyte, ciemne. Ktoś kto to zleca (w końcu za darmo tego nikt nie robi) powinien do powtórki zlecać naloty by zdjęcia im nowsze datą tym były coraz lepsze, a nie że się uwsteczniają i jakość spada.

Offline

#47 2021-11-12 14:35:47

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,782

Re: Awaria Geportalu

* WMTS nie podmontujesz w iD, tylko w JOSM-ie.
* Parę miesięcy temu napisałem do zespołu Mapboxa, że w Polsce uwolniono ortofotomapę. Odpisali, że się temu przyjrzą (w paru krajach już wcielili uwolnione orto do swojego zasobu). Miejmy nadzieję, że podkład (TMS) Mapboxa za jakiś czas będzie miał polskie orto i działał o wiele lepiej.

Offline

#48 2021-11-13 14:20:40

gscscnd
Member
From: Rybnik
Registered: 2013-08-13
Posts: 186

Re: Awaria Geportalu

rezerwa wrote:

Nawet dziś gdzie większość urzędasów nie pracuje,

FWIW (choć raczej niewiele W): https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 55#p834255.

rezerwa wrote:

Czy ktoś może już oszacował ile waży ortofotomapa całej Polski? Będzie to kilkaset GB?

Z „Instrukcji obsługi edytora Rainsted” (wersja z 2012 roku) (rozdział 8):

Mapy 4px/m pobrane dla obszaru całej Polski zajmą około 1TB (słownie: jednego terabajta), proszę więc pobierać tylko naprawdę niezbędne obszary.

Offline

#49 2021-11-14 06:08:53

kubahahaha
Member
Registered: 2019-12-03
Posts: 74

Re: Awaria Geportalu

W JOSMie też od kilku miesięcy warstwy działają tylko po 17:00. Czy jest zgodne z licencjami zrobienie wtyczki do wyświetlania daty zdjęcia (jest dostępna w Geoportalu)?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB