Taggen van hoogwater keerdeuren (flood gates)

Ik ben recentelijk bezig met het taggen van de dijken, keermuren/deuren etc in de regio. Er is 1 situatie waar ik er niet uit kom welke tag nu te gebruiken en dat is onderstaande keerdeur. Er is geen documentatie (dat wil ik gaan veranderen) maar dan moet ik eerst even de goede waarde kiezen.

Momenteel is onderstaande waarde getagd met barrier=flood_gate (40x gebruikt) [1]
Andere mogelijkheden:

  • barrier=floodgate (3x gebruikt) [2]
  • man_made=flood_gate (2x gebruikt) [3]
  • waterway=floodgate (284x gebruikt waaronder ook op vlakken/lijnen) [4]
  • man_made=storm_surge_barrier (26x gebruikt waaronder op de maeslandkering) [5]

Die van waterway is wel het meeste gebruikt maar deze keerdeuren zijn naar mijn mening te groot om terug te vereenvoudigen tot een punt of lijn. Dergelijke keerdeuren zijn geen stormvloedkeringen zoals de maeslandkering dat is.

Iemand een goede suggestie hoe deze het beste kunnen worden getagd en welke ik kan gaan documenteren? Het lijkt mij voldoende om alleen de vlakken te taggen en niet de deuren die ook dicht zijn (dus als verbindende lijn). Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de barrier tag (dus zoals het nu al is getagd).

Overigens wil ik de wegneembare dammen zoals op afbeelding 2 gaan documenten als barrier=gate + gate:type=flood_gate. barrier=flood_gate zou dan alleen toepasbaar zijn op keerdeuren zoals op afbeelding 1. Mocht iemand hier anders over denken dan laat maar weten.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

[1] https://taginfo.openstreetmap.org/tags/barrier=flood_gate
[2] https://taginfo.openstreetmap.org/tags/barrier=floodgate
[3] https://taginfo.openstreetmap.org/tags/man_made=flood_gate
[4] https://taginfo.openstreetmap.org/tags/waterway=floodgate
[5] https://taginfo.openstreetmap.org/tags/man_made=storm_surge_barrier

barrier=coupure komt denk ik het vaakst voor op highways? Lijkt me ook beter dan gate, 't is immers geen hek o.i.d. waar je met de juiste sleutel doorheen gaat. Voor je tweede plaatje dus.

Voor de waterways: heb ik geen verstand van, maar wellicht een ondersoort van sluis (hoogwater aan ene zijde, laag andere)

Goed gevonden. Ik wist niet dat het zijn eigen, specifieke woord had. Die lijkt me duidelijk dan

edit: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:barrier=coupure

.

Ik ben tegen de barrier tag.
Vergelijk waterway=weir (stuw)
Dus ook waterway=floodgate

Barrier is iets om mensen tegen te houden, geen water.

Omdat ze het in de key over een waterWAY hebben vond ik het raar om het ook op vlakken te taggen (al mag het volgens de wiki wel zo te zien). Het zorgt er wel voor dat alle water gerelateerde elementen onder 1 tag blijven.

Deze misschien een optie?
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag%3Awaterway%3Dsluice_gate

Barrier mag volgens de wiki zeker niet gebruikt worden: “The barrier tag only covers on-the-ground barriers. It does not cover typical waterway barriers (dams, waterfalls, etc.).”

Ik zit hier ook met een probleem. Het is een neerlaatbare dam. Ik weet niet hoe ik die moet taggen.
Ik heb hem nu getagd als sluisdeur maar dat is het niet. (sluisdeur mag sowieso niet op een vlak)

Dat is een permanente oplossing. Ik ben echt op zoek naar een tag om waterkeringen te taggen die alleen dicht gaan bij overstromingen

Dan is barrier ook afgestreept :slight_smile:

Dit is inderdaad precies het zelfde, ook een hoogwater keerdeur.

Als ik naar gebruik kijk lijkt waterway=floodgate mij dan de beste optie. Is het meest gebruikt van de opties en de key is het meest logisch. Maar bijvoorbeeld in mijn geval, wat tag je hoe? Dat grote blok in het water dan als waterway=floodgate tenzij het in de BAG staat? En tag je dan ook de dichte deur als een lijn of laat je dat gewoon open? In het voorbeeld van Kogacarlo kun je wel de hele deur taggen.

Hier gaat een mapper vreselijk op zn gezicht. https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.93763/5.15445
Deze situatie is een uit 2 delen bestaande vloedkering, dwars over de Rijksweg A2, waar in een goed geval geen water in zicht is. Dit is een coupure en de damwand planken hangen als leuning aan de Diefdijkbrug over de A2 als afsluitend element tijdens inundaties of gewoon overstromingen. Je hebt alleen een hijskraan nodig om ze te plaatsen, dit vindt voor iedere kant frequent om de 2 jaar plaats. Waarbij een rijrichting is afgesloten voor 1 nacht maar niet langer dan nodig is.
Maar nu liggen er 2 bruggen ? Foutje bedankt.

Boven Kampen ligt nog een Balgstuw bij de Ramspolbrug. Deze is getagd als

seamark:gate:category=flood_barrage

seamark:name=Balgstuw
seamark:type=gate

het gebouw is benoemd als balgstuw.
Nemen jullie deze mee in de overwegingen en aanpassingen?
locatie: https://osm.org/go/0GRZLxSC?layers=N

Er is een heel alternatief platform om waterzaken te behandelen.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:OpenSeaMap

Veel is hier nog niet in het Nederlands zie ik, misschien maak ik er een winterproject van om paginas van de wiki aangaande seamarks te gaan vertalen.
Ik weet niet hoe goed dat gaat met specifieke termen. Werken in de Wiki is nieuw voor mij en ik zie dat er wel eigen blogs en help paginas zijn.

Ik ben in het verleden wel wat bezig geweest met kennis rondom waterzaken en navigatie maar dat is al meer dan vijftien jaar geleden.

Is het bezwaarlijk als wiki-paginas niet in één keer volledig vertaald zijn?

Dank voor je reactie. Ik heb nooit seamarks gemapt dus ik had hier niet eens aan gedacht maar dit lijkt goed de lading te dekken. Ik zie dat de hollandse Ijsel stormvloedkering ook hiermee is getagd. @Kogacarlo, dit is toch precies de zelfde soort kering als die jij niet getagd kreeg alleen dan groter? https://www.openstreetmap.org/way/624094814

Maar los daarvan, hoe stel je voor om die kering op de allereerste foto te mappen? Iedere deurkast als vlak en dan seamark:gate:category=flood_barrage en ook dat zelfde een keer als node op de rivier lijn?

Misschien een flauwe vraag maar waarom zouden we seamarks gebruiken in tegenstelling tot bijvoorbeeld waterway=floodgate of man_made=storm_surge_barrier. Deze vraag komt waarschijnlijk voort uit mijn onwetendheid over seamarks. Of kunnen beide tegelijk getagd worden?

Ik heb er geen ervaring mee. Ik kende Openseamap ook alleen van naam ik kwam er ook nu pas achter dat het een eigen platform heeft. Ik zou niet dubbel taggen, alleen op de vaarlijn en de vlakken als building. zo is het ook bij de balgstuw.

Een sluis is tenslotte ook een gebouw, toch, alleen zie je niet direct. Tussen de beide muren ligt de bodem en het geheel staat op palen, Zonder bodem werkt het niet en die zit onlosmakelijk vast aan de beide wanden en door de wanden lopen riolen.
Kijk voor tags ook even naar deze barrage, https://www.openstreetmap.org/edit#map=19/51.49822/0.03617. Maar ook daar geen aandacht voor de bodem waar de barrier op aan sluit anders heeft ie last van onderloopsheid.

Heb nu aan de waterweg de tags “seamark:gate:category=flood_barrage + seamark:type=gate” toegevoegd. Bij jou voorbeeld hebben ze ook nog man_made=storm_surge_barrier maar die waarde vind ik hier niet toepasselijk (storm surge is iets anders dan gewoon hoogwater). Ook waterway=lock_gate is het ook niet echt want het staat permanent open.

De deurkasten heb ik als gebouwen getagd. lijkt me prima dan.

Een tijd geleden heb ik in Roermond ook drie sluisdeurdingen getekend. De deuren zelf heb ik niet ingetekend zie ik. Blijkbaar wist ik ook niet wat ik er van moest maken :stuck_out_tongue:
Het zijn deuren die dicht gaan bij extreem hoog water. Ik meen dat het water dan vóór die deuren linksaf dient te gaan, de Groene Rivier in die er naast ligt, naar de Maas.
Er wordt dan een gat gegraven in twee wegen, de Burgemeester Hoppenerlaan en 200 meter verderop Voorstad Sint Jacob. De “sloot” waar het water door moet heb ik aangegeven met man_made=embankment.

Ik had het gezien ja, niet al te ver van de deuren op de eerste foto. Ik heb gister “seamark:gate:category=flood_barrage + seamark:type=gate” toegevoegd als punt op de lijn van de roer. https://www.openstreetmap.org/node/620166428 . Omdat de deuren permanent open staan, lijkt het me hier niet nodig om ze ook nog als lijn te taggen.

Dit lijkt me prima getagd. Overigens, tijdens het hoogwater laatst, het moment om het te testen, durfde het waterschap het niet. Ze waren bang dat de dijken langs de groene rivier het zouden begeven en de binnenstad alsnog zou onderstromen. Was best een blunder.

Dat begreep ik ja, dat het “feest” niet door ging. Genoeg stof om over na te denken dus :wink:

Waar zijn die dan? Ook in de Roer?

De allereerste foto in dit topic is hier: https://www.openstreetmap.org/node/9159086617 . Hier heb ik de deurkasten nu ook als gebouw getagd en een node in de Roer. Deze deuren hebben als primair doel te voorkomen dat hoogwater vanuit de Maas de Roer instroomd.