mml:n tonttijako ja sivuvalovarjoste id:n taustakartaksi

molemmat näyttää olevan avointa aineistoa ja tonttijako varsinkin helpottaisi maankäyttöpolygonien tekoa. minkähänlaisella rimpsulla noi saisi käyttöön?

Nyt en ole ihan varma minne haluat ne käyttöön - QGIS taustalle vai johonkin muualle esim. OSM tasoksi? Itsellä QGISiin ne tulevat näin:

Kiinteistöjaotus:
https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/WMTSCapabilities.xml

Vinovalovarjoste:
http://aineistot.metsakeskus.fi/metsakeskus/services/Taustakartat/MML_vinovalovarjoste/MapServer/WmsServer?

Ja minusta termi on Vinovalovarjoste - ei Sivuvalo :sunglasses:

Vinovalovarjoste on oikeasti minusta se järkevin korkeustiedon visualisointi - se siellä taustalla sopivasti läpinäkyvänä helpottaa huomattavasti mäkien muodon ymmärtämistä. Tuossa se mitä olen sillä harrastanut, eli suunnistuskisojen etukäteismaastoanalyysiä, joka ennen kaikkea suppamaastoissa on todella tarpeen:

http://www.kolumbus.fi/~km5354/sm_keski_2020/

iD-editoriin siis omaksi taustaksi. ainoa tuettu projektio iD:n puolelta näyttää olevan EPSG:3857 että en sitten tiedä saako mml:n serveriltä suoraan sopivaa

Ekan viestin otsikko päättyy sanoihin “id:n taustakartaksi” joten minun tulkinnan mukaan näitä halutaan OSM-editori(e)n taustalle. Suoraviivaisin tapa lienee käynnistää asiasta issue githubissa (https://github.com/osmlab/editor-layer-index/issues), jolloin siitä syntyy sinne keskusteluketju jossa voidaan vatvoa tieto- ja lisenssiteknisiä kysymyksiä. Prosessin seurauksena taustakartta päätyisi myös JOSM-editoriinkin. Yleisellä tasolla homma menee tulkintani mukaan niin ettei CC40-lisenssointia (joka näissä lienee käytössä?) pidetä vielä riittävänä lisenssointina siihen että nuo voitaisiin ottaa tuolla käyttöön vain attribuointitiedot lisäämällä, vaan ohjeistetaan pyytämään erikseen vielä lupa lisenssin haltijalta kts. esim. täältä keskustelut PK-seudun & Helsingin kaupungin ortoilmakuviin liittyen. Tähän liittyvää keskustelua löytyy myös täältä foorumilta.

Aivan otsikossahan tuo sanottiin - ei itse viestissä jota luin. Noista paikoista sen rajapinnasta ainakin saa, eli sieltä sitä voisi ID:lle kuskata se joka osaa. Tuo vinovalovarjoste oli aika työläs löytää rajapinnoista - kiinteistörajat löytyvät helposti.

tein nyt esimerkinomaisesti tonttiraja/pihapiirijaon kuopion niiralan omakotitaloalueelle, tai ainakin osaan siitä. tuo on pääosin tehty ilmakuvasta pihojen välisiä raja-aitoja yms öögailemalla ja täydennetty sitten mml:n tonttijaon perusteella sieltä missä tilanne on ilmakuvassa visuaalisesti epäselvä (piha varjossa, puita ja pusikkoa, yms). en osaa sanoa onko tuosta nyt navigointimielessä hyötyä, mutta pihapiirirajat mielestäni selkeyttävät ja jäsentävät pientaloalueen kartan ilmiasua.

https://www.openstreetmap.org/#map=18/62.88805/27.64640&layers=D (datataso päällä koska tilet eivät ole vielä generoituneet)

Navigointimielessä ei taida tosiaan olla suurempaa merkitystä. Kieltämättä selkeyttää kyllä tuon ns. OpenStreetMapin peruskartan ulkoasua. Toisaalta OSM:n yleisohjeita on “don’t map for the renderer” ja landuse=residential-tagin wikissä todetaan “The landuse tag is mostly used for larger areas and not at parcel granularity”. Tonttitason kuvauksen pohdintaa löytyy kyllä myös wikistä,

En nostanut tätä asiaa esiin siitä syystä että tuo itseäni suuremmin häiritsisi, pikemminkin päinvastoin. Itsekin olen joskus luonut huomattavasti ympäröiviä alueita tarkempia korttelitason landuse-alueita. Ajattelin vain todeta että joku saattaa jossain vaiheessa puuttua asiaan ja todeta että tällainen merkintätapa on vallitsevien ohjeiden vastaista.

Ei kai tuota kannata käsin tehdä (jos ollenkaan), koska aineisto on saatavilla sähköisessä muodossa. Eli jos kiinteistörajat halutaan kartoille niin importti Maanmittauslaitoksen aineistoista ja automaattinen päivityssysteemi.