Pyöräreitit, lenkkipolut, metsäpolut ja luontokohteet ???

Mua kiinnostaisi merkitä lähiseudun luontokohteita ja niihin johtavia reittejä kartalle ja käyttää niitä muissa sivustoissa esim. blogeissa upotettuna. Soveltuuko tämä ympäristö tähän käyttöön?

Jossain määrin, katso esim. http://www.openstreetmap.org/?mlat=60.2629280090332&mlon=25.1926589012146&zoom=16

Vakiokartta on aina vakiokartta, ja sille piirtyy vain kartan ulkoasun suunnittelijan määräämä joukko kohteista. Reittien puolesta tuskin tarvitsee tehdä räätälöintiä, mutta luontokohteiden näyttäminen onnistu varmaan parhaiten jollain omalla sovelluksella joka hakisi tietyillä tageilla merkittyjä kohteita taustakartan päälle. Mutta jos sivustolla on luontokohteistasi jo muita tietoja, niin linkin lisäämien mlat&mlon -muodossa on helppo tapa aloittaa.

Reiteillä tarkoitin jonkin valmiin kartan (esim. OpenStreetMap) päälle merkittyjä lenkkejä, jonka varteen voisi sijoittaa mahdollisimman monta karsomisen arvoista luontokohdetta.

Tuo omien sovellusten käyttö on mulle ainakin tässä vaiheessa liian vaativaa. Reititkin näyttää tässä lähiympäristössä olevan katuvekonkin osalta vasta työnalla, joten taidan toistaiseksi jäädä surailemaan mitä täälä tapahtuu ja järjestääkö jotkut pidemmälle ehtineet tänne mitään paikallisia aktiviteettejä.

OpenStreetMap soveltuu hyvin siihen mitä tarkoitat. Jotkut asiat vaativat vähän teknistä osaamista; niinkuin reittien teko ja omien karttamuotojen teko. Itse kartoitan paljon polkuja ja kevytliikenne.

Katso vaikkapa tätä: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hiking

OpenStreetMapia voi käyttää monella tavalla. Joku tulostaa Slippymap-näkymästä esimerkiksi Mapnik-karttakuvan paperille, toinen tekee itse vektorimuodosta kuvan (esimerkiksi Osmarender), kolmas taas lataa vektorimuotoisen kartan mukana pidettävään laitteeseen (GpsMid puhelimiin, mkgmap Garminin laitteisiin, jokin muu ohjelma muille laitteille). Parhaaseen tulokseen päässee muokkaamalla muunnossääntöjä tarpeen mukaan. Olen jonkin verran laajentanut mkgmapin oletustyyliä tarpeideni mukaan. Erikoisimmat lisäykset kannattanee tehdä omille karttatasoilleen. Olenkin tehnyt joukkoliikennereitit ja liikenteen rajoitteet omiksi tasoikseen. Joku koiranulkoiluttaja voisi olla kiinnostunut lyhtypylväistä ja roskiksista ja tehdä niistä oman tasonsa perustason päälle.
Sitä en tiedä, kuinka helposti Slippymap-näkymän päälle voi piirtää omia viivoja. Ainakin vektorimuodossa (SVG?) se onnistunee jotenkin, katso vaikka pääkaupunkiseudun bussireittejä.

Kevään upottavilla sorateillä olen pohdiskellut mm. sitä miten kelirikko merkittäisiin OSM:ään. Ja kun kelirikosta on päästy, niin tiekarhujen jäljiltä samat soratiet ovat sorapinnan höyläämisen jälkeen paikoitellen kuin luistinradalla liikkuisi.

Äsken huomasin, että pyörämatkailureitti 13 (rel. 223496) on kadonnut melkein kokonaan. Huhtikuuhun mennessä siitä oli kartoitettu 90%, nyt on jäljellä enää 5%. Yritin tarkastella history-sivua, mutta ko. sivu antaa pelkästään virheilmoituksen “Sorry, the data for the relation with the id 223496, took too long to retrieve.”

Pikari

Josmilla historian saa auki. Näyttäisi siltä että käyttäjä ‘glebius’ on tehnyt 5.6.2010 muokkauksen, joka on hukannut valtaosan relaation jäsenistä. Kyseinen muutoskokoelma näyttäisi olevan tämä: http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/4906401. Tässä viimeisin ‘kunnollinen’ versio relaatiosta: http://www.openstreetmap.org/api/0.6/relation/223496/120

Noin, nyt on versiot 122 ja 120 yhdistämällä saatu varmaan tarpeelliset jäsenet takaisin.

Kuinka teit sen? Minä hölmö palautin Inarinjärven multipolygon-relaation ihan käsipelillä, koska web-liittymä sanoo vähänkin isommasta relaatiosta, että aika loppui kesken. Onko jokin API-URL, jolla voi ladata halutun olion vanhan version?

Edellä pfr linkitti ko. relaation versioon 120 - sen sai aikaan hakemalla ensin uusimman ja lisäämällä api-urlin perään nykyversiota edeltävän numeron “/121” jne kunnes sisältö vaikutti pidemmältä.

Koska uudemmissa näytti olevan jäseniä jotka versiosta 120 puuttui, tallensin nykyversion levylle, copypastella kaikki jäsenyydet vanhasta versiosta väliin, tiedosto auki josmiin ja relaatioeditorilla poistin ne jotka oli tullut kahteen kertaan - punainen taustaväri relaatioeditorin listassa teki sen helpoksi. Näin josm myös huomaa että relaatiota muokattiin (olisihan senkin saanut käsin lisättyä) ja lähetys.

Kiitos 13:n palautuksesta. Olisi ollut kauhea homma aloittaa relaation merkintä uudestaan.

Ja sitten sarjaan “lisää tyhmiä kysymyksiä”: törmäsin männä viikolla risteystyyppiin, johon en Suomessa aikasemmin ole törmännyt. Siinä ei ole varsinaisia liikennevaloja, vaan eräänlaiset huomiovalot autoilijoille. Kevyt liikenne painaa tolpan nappulaa, jonka jälkeen tolpan päässä syttyy jonkinvärinen valo (en tietenkään kuvannut kyseistä risteystä ja siksi en muista kyseistä väriä). Ja koska oli kirkas kesäpäivä, niin en edes älynnyt kokeilla. Wikistä ei oikein selvinnyt millä tagilla tuo risteys merkittäisiin.

Lisää Tasmanian tuholaisia vauhdissa. Nimimerkki Caballista on kesäkuun 9. poistanut pyörämatkailureitti kolmosen (32326) “versio 110”. En tiedä onko edellinen versio täydellisin. Tämän lisäksi pfr on viime vuoden loppupuolella luonut toisen kolmosen (371310) Ilmajoen suunnalla. Palautusta ja yhdistelyä?

Kesä ja kärpäset tulevat vauhdilla. Ensimmäinen harakirikärpänen uhmasi kevätsäätä jo pari viikkoa sitten paistatellessaan tuuletusikkunaverkon ulkopuolella haistellen raikasta ulkoilmaa.

Wikin “Valtakunnalliset pyörämatkailureitit” -sivulta poimittua:

Helsingissä on käytetty UV-säteilyä kestävää tarraa/kilpeä, jos Toukolan vitostarra edelleen "kiiltää uutuuttaan. Turussa ja monin paikoin muualla ei olla käytetty.

Tästä tulikin mieleen. Liian usein polkupyörä-GT -kartta (ja kuntien pyöräkartat) ja todellisuus eivät kohtaa. Valtakunnallinen nelosreitti jatkuisi GT-kartan mukaan Äänekoskelta Honkolan ja Lanneveden kylien kautta Saarijärven kirkonkylälle ja edelleen sieltä pohjoiseen seututie 6510 pitkin. Todellisuudessa tarroitus ohjaa Äänekoskelta Konginkangas suuntaan Liimattalaan ja edelleen Hirvaanmäen kautta seututielle 6510.

Samanlaista eroavaisuutta karttojen ja todellisuuden välillä esiintyy reitti 13:n kohdalla Jyväskylästä Pohjanmaan suuntaan. Kartoissa ohjataan polkemaan Taulumäen ja Palokan väli Kirrin moottoritien ja Palokkajärven välistä väylää. Tarroitus taas on vanhempaa perua ja seuraa Taulumäentietä ja Saarijärventietä. Tarroitus loppuu tosin kuin seinään juuri ennen Palokkaa. Olen laittanut reitin kulkemaan tarroituksen mukaan. Vaikka Palokkajärven rantaraitilla on kivat näkymät, niin viereisen moottoritien meluaidat ovat todella surkeat. Pyöräilynautinto on siksi (kouluasteikolla 4-10) -2. Taulumäentie/Saarijärventie on nykyään melko hiljainen paikallisraitti, joten mielestäni se reitti on suositeltavampi kuin rantaraitti. Ja siksi laitoin kolmentoista kulkemaan tuota “ei-kartta reittiä”.

Pitäisikö näille kartoille muttei väylille merkityille ncn-reiteille tehdä omat “alt” -relaatiot?
Extremepyöräillijöille sopisi 23-reitin vanha osio Jyväskylästä Ruokkeelle Laajavuoren kautta jättimäkien takia. Karttojen merkinnät ja uudet kilvet/tarrat ohjaavat polkemaan suorempaa ja vähemmän vaativaa reittiä pitkin Kypärämäen kautta.
Toinen extremereitti olisi Hiekkapohjan “erikoiskoe” Jyväskylässä Palokasta Tikkakoskelle (13:n tarroitettu osuus). “Eat dust” voisi kuumana kesäpäivänä olla eksoottinen kokemus kun Hiekkapohjantiellä autot pölläyttävät soratien pölyä ilmaan ohituksen myötä. Karttaan merkitty, ei tarroitettu osuus kulkee suorempaa reittiä Perä-Palokan ja Puuppolan kautta.

Mikähän pyöräilyreitin merkki tässä oikein on?
http://www.openstreetmap.org/?mlat=62.77348&mlon=25.33592&zoom=17&layers=M
Se ohjaa pyöräilijöitä jatkamaan Saarijärvellä Viitasaarentien (6510) ja Kannonkoskentien (648) väliseltä Saarelanpohjantieltä pohjoiseen Sienitieksi kutsuttua metsäautotietä pitkin, mikä on minun mielestäni outo ajatus.

Liikennemerkkitolpan kierrätystä? Ainakin tämä tolppa Jyväskylässä Kuukanpääntien ja Askeleentakasen risteyksessä tuo tolppa on siirretty uuteen paikkaan, se on mahdollisesti sijainnut kuvauspaikan eteläpuolella entisessä Kaasumäentien ja Askeleentakasen risteyksessä. Tarra on osa reitti 13:n vanhentunutta opastusta. Koska tarraa ei ole irroitettu, niin ohjaa se polkemaan pussinperälle Askeltakaseen.

Kaasumäentie oli ennen soratie ja paikoitellen yksityistie. Muutama vuosi sitten tie rakennettiin kokonaan uudelleen mutkat “oikaistaen”, sille annettiin nimeksi Kuukanpääntie ja samalla siitä tuli seututie 638. Kolmentoista entiseksi reitiksi tuo on nykyisellään ikävä, koska on liian kapea ja rekat jyräävät vauhdilla ohitse oikomatkallaan Vaajakoskelta nelostielle Oulun suuntaan ja päinvastaiseen suuntaan. Pyörä-GT -karttaan kolmentoista reitti on merkitty kulkevaksi siis Puuppolan kautta, mutta tarroitus tuolle uudelle reitille on unohdettu tehdä, yllätys yllätys.

Ei ole kierrätetty tolppa, vaan ihan varta vasten laitettu, puinen 2x2 tuumainen tolppa, jossa tavallinen ruskeapohjainen pyöräreittimerkki. Mitään numeroa siinä ei muistaakseni ole. Tie 648-Saarelantie-metsäautotie-Tiilikantie-Häkkilän tienristeys tiellä 6510 toki yhdistää kansalliset pyöräilyreitit 13 ja 4, ja kyllähän siitä pyörällä pääsee. Reitti taitaa kuitenkin olla Saarijärven omia reittejä, ja näkyy tällä ei niin kovin hienosti tehdyllä kartalla
http://map.sportum.info/saarijarvimap/saarijarvimap.jsp?zoom=1

Selvä. Samanlainen mysteeri paljastui viime vuonna kun nojatuolimatkailin googlen katunäkymämatkalla Jämsän seudulla. Näätämäentien ja Seppolantien risteyksessä (tai niillä main) näkyi pyöräreittikilpi. Pitihän sitä uteliaisuudesta käydä paikan päällä. Noita kilpiä löytyi lisääkin. Ruskeapohjaisessa kilvessä oli oranssiin neliöön upotettu valkoinen W. Ja löytyi tuolle reitille myös pari, reitti E. Ensiksi luulin, että kyseessä olisi Jämsän joku oma paikallisreitti. Mutta kun reitit jatkuivat naapurikunnan puolelle, päättelin, että nuo ovat seudullisia reittejä. Vielä ei ole selvinnyt minne saakka W jatkuu Kuhmoisista etelään. Reitti E:n osio Juokslahdelta ilmeisesti Koskenpäälle pitäisi kanssa selvittää, kunhan kelirikkokausi alkaa olla takanapäin. Taitaa soratiet vain olla tänä vuonna paljon kurjemmassa kunnossa kuin viime keväänä.