(Fiets routering) Graphhopper nu wel kissing-gate voor Fietsers

Beste Mappers,

Tijdens het plannen van wat fietstochten vond ik het enorm irritant dat graphhopper niet goed omgaat met kissing-gates voor fietsers.
Daardoor krijg je bijzondere situaties als dit:

https://graphhopper.com/maps/?point=52.084253%2C5.548697&point=52.088275%2C5.557398&locale=en-US&elevation=true&profile=bike&use_miles=false&selected_detail=max_weight&layer=TF%20Cycle

In ons fietslandje is dat natuurlijk niet wenselijk :wink:

Met dank aan het één en ander aan mapillary foto’s (dank aan ligfietser en peewee32!) is het gelukt om hier iets mee te doen.

https://github.com/graphhopper/graphhopper/issues/407

Aangezien graphhopper nu ook zijn officiele 1.0 release heeft uitgebracht waarin je zelf (met json) gewichten kan aanbrengen gebruik ik het steeds meer om het langs de fietsknooppunten te laten routeren voor mijn fietstochten.

Ik dacht dat openrouteservices onderwater ook graphhopper gebruikt, want hier had ik dat probleem ook.

Verder ben ik benieuwd wat jullie favoriete routeservice is gebaseerd op OSM?

Mvg,
Patrick

Probeer Brouter web eens. Daar valt erg veel te tweaken en kun je zelfs je eigen profiel laden als je specifieke wensen hebt.

Ik gebruik deze https://www.knooppuntnet.nl/nl/map/cycling

Hier nog een brouter fan, ik heb zelf een urban profile gemaakt die ook strafpunten toe kent aan verkeerslichten en punten waar je voorrang moet verlenen. Zo kom je nog eens op ideeën:

Gebruik hem vaak binnen QMapShack, dat is het enige programma dat ik ken dat echt routing on-the-fly doet: Je hoeft alleen maar je muis stil te houden en de route wordt berekend zonder hem vast te leggen. Beweeg je je muis weer dan wordt het weer een rechte lijn totdat je muis weer stil houdt of de linkermuisknop indrukt waarmee je een tussen/eindpunt zet.

Verder gebruik ik https://brouter.de/brouter-web om, als de route “gek” is, de onderliggende details op te vragen (het spreadsheet icon rechtsboven of de “t” toets). Die route dan vergelijken met de gewenste route (met tussenpunten goed gelegd) en dan is het snel duidelijk of het komt door de OSM data, of het toch wel een logische route is of dat het profiel toch nog wat anders moet.

Als laatste heb ik een python script dat iets van 500 routes berekend en vergelijkt met referentiedata. Wijkt een route af dan is het tijd om te checken wat er verandert is.