MTBroutes.nl en OBdl licentie

Sinds kort gebruikt MTBroutes.nl de Openstreetmap kaart + data
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de MTB-route Hellendoorn. Zie het GPX bestand op: https://www.mtbroutes.nl/overijssel/hellendoorn

Echter in het GPX-bestand hebben ze een beperking geplaatst op het (her)gebruik van de uit de OSM database gegenereerde track, namelijk alleen persoonlijk gebruik en geen commercieel gebruik.


    <name>MTBroute-Hellendoorn 402 (c) MTBroutes.nl</name>
    <desc>GPStrack alleen voor eigen gebruik / Commercieel gebruik niet toegestaan / (c) MTBroutesNL 
copyright author: MTBroutesNL
link: https://www.mtbroutes.nl
copyright author: OpenStreetMap and Contributors - The data is made available under ODbL
link:  https://www.openstreetmap.org/copyright
copyright author: WayMarkedTrails
link: https://mtb.waymarkedtrails.org</desc>

M.i. voldoet dit niet aan de ODbl licentie. Ik heb MTBroutes.nl hierop aangesproken en kreeg een reactie dat dit in overleg was gedaan met OSM vrijwilliger/mapper. De discussie met de mapper bracht mij niet verder, vandaar dat ik deze post hier start. Ik stel de betreffende mapper op de hoogte, zodat hij hier ook kan meepraten.

Mijn vraag: Mag MTBroutes.nl op bovenstaande wijze commercieel (her)gebruik uitsluiten op data die zijn onder ODbl in licentie hebben gekregen?

Dit is de niet-juridische samenvatting van de ODbl: https://opendatacommons.org/licenses/odbl/summary/

Het gaat hier met name om Share-alike:

In de FAQ gaat het volgende kopje hier dieper op in: What do you mean by Share-Alike?

En let dan met name op dit:

Dus nee, die beperking mag MTBroutes waarschijnlijk niet aanbrengen zolang ze in dat bestand (bewerkte) OSM-data gebruiken.

Als de GPS-track (routing-informatie) afgeleid is van de OSM-data, dan hoort deze dus (ook) onder de ODbl gedistribueerd te worden. Is dit het geval hier, of is de GPX die je daar kan downloaden niet van de in OSM ingetekende routes afgeleid?

(Edit: Een korte blik op die GPX zegt mij dat dit exact de informatie is die in OSM staat. Een beperking op commercieel gebruik is dus waarschijnlijk niet geldig.)

Hoe dit precies zit zal een juridisch expert moeten uitleggen.

Ongelofelijk dit.
Ik heb in 2018 Geim al moeten uitleggen dat er zoiets bestaat als parallel distribution :
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=64513

In de discussie met Geim en mtbroutes.nl heb ik aangegeven dat dit de “additional term” is op deze “restrictive database” en dat mtbroutes.nl hun data teruglevert zonder restricties door gebruik van AL hun data (met merendeel komt niet uit OSM) toe te staan voor OSM, zoals ook hier opgenomen:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Contributors#Netherlands

Dit is ook al meerdere keren gemeld op dit forum.

En in plaats van serieus in te gaan op de aangedragen argumenten in de mailwisseling begint Geim de discussie hier doodleuk helemaal opnieuw met alleen een melding in de mail "Hier komen we niet uit.
Ik heb een draadje op het forum geopend. "

Dit ondanks het feit dat ik hem erop heb gewezen dat zijn gedrag de reputatie van OSM bij constructieve gebruikers -en leveranciers- schaadt door te blijven drammen met eigen slecht onderbouwde interpretaties van de licentie die hij niet lijkt te (willen) snappen en zonder in te gaan op gegeven argumenten. In dit geval gaat het over mensen wiens site voor het grootste deel liefdewerk is en die een waardevolle bron zijn van OSM-data.

Naast de kennelijke juridische onkunde stoort hierbij ook het volledige gebrek aan empathie: ik heb erop gewezen waarom die restrictie er staat en dat zijn -weerlegde- uitleg van de licentie ertoe zou leiden dat het toevoegen van een enkele track uit OSM aan een database waar ze al 20 jaar relatiemanagement met trailcrews in hebben geïnvesteerd ertoe zou leiden dat ze de boel op zo’n manier op hun website zouden moeten zetten dat elke commerciële partij hun database in een keer zou kunnen kopiëren en commercieel exploiteren.

En ook als je niet zoveel gevoel hebt voor juridische kwesties, dan zouden onderstaande aanwijzingen ook genoeg moeten zijn om hiermee te stoppen (en ook om niet hier weer een hele speculatieve discussie te gaan voeren)

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Lacking_proper_attribution

https://wiki.osmfoundation.org/wiki/Licence/Community_Guidelines/Substantial_-_Guideline

https://wiki.osmfoundation.org/wiki/Licence/Licence_and_Legal_FAQ#The_OpenStreetMap_Geodata_Licence

Mochten mensen energie willen stoppen in het verbeteren van naleving van OSM-licentieregels, dan zijn er veel constructievere manieren dan in dit forum speculeren:

Zoals ook al gemeld aan Geim zijn er genoeg voorbeelden van grote commerciële partijen die OSM-data gebruiken zonder zelfs maar een simpele attributie toe te voegen. Zie bijvoorbeeld de gpx’en van Garmin ($ 4 miljard omzet) en Komoot (betaal om dit OSM-gebied te unlocken…). Ook in Garmin Connect wordt gerouteerd over OSM data op momenten dat dat niet wordt vermeld (Google kaart met routeren over trendline). Heb ze een bericht gestuurd…

Strava heeft al OSM bronvermelding toegevoegd aan hun gpx’en (die zijn gemaakt met route builder obv OSM-data) naar aanleiding van een eerder verzoek van mij daartoe, maar attributie mist nog wel op wat andere plaatsen (met kaartweergaves).

Laten we -ook als je denkt dat die NC vermelding van mtboutes.nl niet correct is- alsjeblieft ons op dat soort zaken richten in plaats van het lastigvallen van de meest constructieve partij die ik ben tegengekomen in een flink aantal contacten over data-uitwisseling en bronvermelding.


edit: typo’s en herformuleringen van punten die er in de haast bij waren ingeschoten

PS nav reacties om eventuele misverstanden te voorkomen:
Met gpx’en onder het laatste quoteblok wordt hier niet gedoeld op tracklogs die gebruikers zelf hebben opgenomen met hun gps-apparaat, maar steeds op gpx-bestanden die vooraf op een computer/server zijn gemaakt door te routeren over een van OSM afgeleide database. Zulke gpx-bestanden kunnen worden gezien als een “Derivative Database” zoals bedoeld in artikel 1.0 ODbL, die op zijn beurt ook weer een “Restricted Database” kan zijn.

Je hebt hier te maken met twee producten.

Enerzijds: het product, werk van OSM onder ODbL, de gpx.

Anderzijds: de dienst, het aanbieden van de download mogelijkheid.

Je mag het gpx product verkopen of beperkingen stellen aan wie het mag downloaden.

Diegene die het koopt of wel mag downloaden, mag het vervolgens, doorverkopen, gratis aanbieden (download) op bijvoorbeeld eigen website, de gpx onder ODbL.

Een gpx en dus niet de kaart is toch slechts een kruimelspoor: een geordende rij geografische coördinaten. Wat heeft OSM hiermee te maken?
Hoe de link tussen Garmin en OSM is weet ik niet precies, Garmon maakt gebruik van OSM-kaarten, maar heeft ook het .img format (deels) geopenbaard, waardoor, bijvoorbeeld openfietsmap op de Garmin geïmporteerd kan worden. Misschien is ergens een deal en sponsort Garmin de OSM-foundation?

Ik gis maar wat.

Voor zover ik weet mag dat. Dat een groot deel van de data in de gpx uit OSM komt maakt niet uit. Zij hebben die GPX een rood kleurtje gegeven (is geen OSM attribuut) en zelfs een startpunt toegevoegd. Zo te zien hebben ze de attributie ook prima op orde. Dat is iets waar ik nog wel eens op aansla maar dat speelt hier niet. M.i. is er dus niets aan de hand.

Over het nut hiervan kun je ook discusieren maar daar gaat het hier niet om. Als een commerciele partij die data willen gebruiken kunnen ze ook data uit OSM ophalen en hun ding er mee doen dus vraag ik mij wel af wat het nut is van deze voorwaarde. Een discussie daarover is echter een andere dan de vraag of het mag. M.i. dus …ja het mag.

En verder is die site wel mooie reclame voor OSM.

Niets eigenlijk, MTBroutes.nl mag hun voorwaarde dus gewoon stellen.

Nee, zeker niet. Garmin heeft het format nooit geopenbaard. Slimme ontwikkelaars hebben het zelf uitgevonden.

Zou misschien kunnen, maar verwacht het van niet. Zij mogen OSM-gebaseerde kaarten verspreiden (en er zelfs geld voor vragen) onder de juiste voorwaarden.

Ik heb de links die Multimodaal mij gestuurd heeft nog eens wat beter gelezen en kom tot de conclusie dat onder

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Lacking_proper_attribution#Hints_to_mappers
“Be gentle! We are a project for providing free maps and not to argue with somebody about legal issues. It doesn’t help anybody playing the police and collecting as much cases as possible. This could give OSM a bad image. Don’t be too correct. If they give it their best then it is ok.”

het in feite niet uitmaakt of de copyright melding er al dan niet staat. MTBroutes deelt hun data met ons en zij gebruiken onze kaarten en daarvoor maken we ze uiteindelijk.

Van mij kan het draadje gesloten worden.

Hi terzijde, ik ving gisteren, zonder alle ins en outs, op dat Garmin OSM op server niveau zou ondersteunen. Veel van de nieuwe GPS’n krijgen een OSM kaart mee.

@Geim :
dank voor je constructieve bericht en PM. Fijn om deze discussie zo af te kunnen ronden.

@Mods:
Ik onderschrijf het voorstel van Geim om dit draadje af te sluiten (slotje).

Prima natuurlijk als mensen bespiegelingen willen delen over de OSM-licentie, maar het lijkt me beter om dat in een meer algemeen draadje te doen in plaats van in een draadje specifiek gerelateerd aan de site mtbroutes.nl, zodat de mensen van die site hun vrije tijd ook weer kunnen besteden aan wat zij graag doen: het verzamelen van mtb-informatie, waar wij als mappers dan weer desgewenst gebruik van mogen maken. Dank!

Dit doen ze inderdaad al een tijdje, maar ik heb geen idee wat je met het onderstaande bedoelt?

Daar ben ik ook wel benieuwd naar :slight_smile:
Maar zouden we om bovengenoemde reden misschien die discussie verder voeren in het onderstaande draadje en dit draadje over mtbroutes.nl kunnen aflsuiten?
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=73005

Veel dank alvast!