Τοπική αυτοδιοίκηση και όρια - χρήσιμοι σύνδεσμοι

Καλησπέρα σας συνάθρωποι (θα έλεα συνάδελφοι, αλλά δεν νομίζω ότι θα ταίριαζε :P)

Εδώ και έναν μήνα έχω βαλθεί να προσθέτω τις δημοτικές ενότητες, για αρχή στα μέρη μου (Αργολίδα-Αρκαδία), αλλά στην πορεία πρόσεξα ότι απουσιάζουν οι κοινότητες σε αρκετά μέρη της Ελλάδος, και πρόσφατα είδα ότι δεν έχουν προστεθεί οι νέοι δήμοι (από 2019).

Επειδή ακριβώς είναι πολλά αυτά που λείπουν ή έχουν λάθη, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού έψαχνα διάφορες επίσημες πηγές για το τι ακριβώς υπάρχει, αποφάσισα να φτιάξω αυτό το νήμα ώστε να είναι μαζεμένα τα links που μέχρι ώρας χρησιμοποιώ για την προσθήκη των ΟΤΑ στο OpenStreetMap.

Να υπενθυμίσω ότι πέραν του προγράμματος Καλλικράτης το 2011, είχαμε πέρσι το 2019 το πρόγραμμα Κλεισθένης Ι, το οποίο τροποποιεί τον Καλλικράτη σε διάφορα σημεία. Ένα εξ’ αυτών είναι η κατάργηση των όρων “Δημοτική” και “Τοπική” κοινότητα, κι έτσι μένει σκέτο “Κοινότητα”.

1. Όρια ΟΤΑ (GEODATA, διαδραστικός χάρτης) - στο συγκεκριμένο link έχω ήδη βάλει την επιλογή για τα όρια των κοινοτήτων και των Καποδιστριακών δήμων (αφού στην ουσία αυτοί είναι οι δημοτικές ενότητες τώρα). Απλώς κάντε ζουμ στην περιοχή που θέλετε. (edit: Λόγω προβλημάτων στην φόρτωση του geodata, έχω κατεβάσει τα shapefiles και τα βλέπω μέσω QGIS. Θα αναφέρω αναλυτικά ποιά datasets χρειάζεστε κάποια άλλη στιγμή.)
2. Διοικητικές μεταβολές (ΕΛΣΤΑΤ, αρχεία μορφής XLS, ανά έτος) - όλες οι μεταβολές που έγιναν σε κάθε επίπεδο αυτοδιοίκησης μέσα σε έναν χρόνο
3. Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων, Οικισμών (ΕΛΣΤΑΤ, αρχεία μορφής XLS, ανά έτος) - πίνακας με όλες τις διοικητικές υποδιαιρέσεις όπως ισχύει ανά έτος
4. Βασικοί δείκτες ανά διοικητική υποδιαίρεση (ΕΛΣΤΑΤ, διαδραστικός χάρτης) - τον χρησιμοποιώ όταν τυχαίνει το geodata να μην περιλαμβάνει κάποιες κοινότητες/Δ.Ε. (edit: η τρέχουσα έκδοση του για άγνωστο λόγο δεν μπορεί να δείξει το pop-up παραθυράκι που βγάζει όταν πατάς σε ένα πολύγωνο)
5. Διοικητικές μεταβολές οικισμών (ΕΕΤΑΑ) - ιστορικό μεταβολών κάθε αναγνωρισμένου οικισμού
6. Διοικητικές μεταβολές δήμων και κοινοτήτων (ΕΕΤΑΑ) - ιστορικό μεταβολών δήμων και κοινοτήτων
7. ΦΕΚ διοικητικών μεταβολών (ΕΕΤΑΑ, αρχεία μορφής PDF) - αναζήτηση των διοικητικών μεταβολών ανά έτος, χρήσιμο για όταν ψάχνεις π.χ. πρόσφατη δημιουργία κοινοτήτων όπου είναι σύνηθες ανά τακτά διαστήματα. Για την ώρα φτάνει μέχρι το 2021, το οποίο σημαίνει δεν έχει εκδοθεί ακόμη κάποιο ΦΕΚ για το 2022.
8. Tag:boundary=administrative (OpenStreetMap Wiki) - το παραθέτω για να θυμάστε ποιά είναι η προτεινόμενη, και τελικά χρησιμοποιημένη όπως φαίνεται, τιμή του admin_level tag για κάθε διοικητική υποδιαίρεση. Ctrl+F και γράψτε “Greece” για να βρείτε τις τιμές για την Ελλάδα.

Τα τελευταία 2 links τα χρησιμοποιώ συχνά όταν κοιτάω για συγκεκριμένη κοινότητα. Το link της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές το κοιτάω όταν θέλω να δω τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια, ιδίως επειδή η τελευταία απογραφή (2011, με αναθεώρηση το 2014) έχει τις διοικητικές υποδιαιρέσεις του 2011, οπότε δεν μπορείς για την ώρα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η απογραφή του 2021 (αν δεν αλλάξει κάτι λόγω κορονοϊού), να βασιστείς 100% στο συγκεκριμένο PDF για το που υπάγεται κάθε τι.

Τέλος να υπενθυμίσω, όπως θα δείτε δηλαδή και στις τελικές πληροφορίες όσοι τελικά τα κοιτάξετε, δεν υπάχουν παντού δημοτικές ενότητες. Κι αυτό επειδή κάποιοι Καποδιστριακοί δήμοι δεν υπέστησαν καμία αλλαγή με τον Καλλικράτη και μετέπειτα. Έτσι λοιπόν εκεί δεν μπαίνει admin_level=8. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας.

Για τον σχεδιασμό των διοικητικών ορίων, το link για το GEODATA που έδωσα είναι το μόνο που δίνει την πληροφορία αυτή, αλλά δυστυχώς δεν δίνει την δυνατότητα για χρήση ως layer αλλού (αφού το σύστημα εκείνο απλώς φορτώνει ξέχωρα datasets). Αυτό που έχω κάνει μέχρι τώρα για να σχεδιάσω τα διοικητικά όρια, είναι όλη την ώρα Ctrl+Tab μεταξύ αυτού και του OpenStreetMap (τα έχω σε ανεξάρτητο παράθυρο). Καθόλου βολικό βέβαια, plus χρονοβόρο. Θα προσπαθήσω στο μέλλον να δω αν μπορεί να φαίνεται η μια καρτέλα πάνω στην άλλη με transparency. Εκτός κι αν κάποιος έχει άλλον τρόπο, οπότε καλοδεχούμενος.

ΥΓ: Αναγνωρίζω ότι αυτό, η ολοκληρωτική προσθήκη των ΟΤΑ, δεν είναι ιδιαίτερης προτεραιότητας, μην πω ότι είναι τέρμα χαμηλής όσον αφορά την αναγκαιότητα, γι’ αυτό δεν χρειάζεται βιασύνη (ιδίως στο θέμα σχεδιασμού των ορίων, να γίνουν καλλιτεχνικά :P), ώστε εν τέλει να φτάσουμε να τα έχουμε προσθέσει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται πριν ολοκληρωθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης :stuck_out_tongue:

Edit (Απρίλιος 2021): ενημέρωσα κάποια links σε ΕΕΤΑΑ και ΕΛΣΤΑΤ καθώς πρόσφατα έκαναν αλλαγές στα site τους.
Edit (Ιούλιος 2022): ενημέρωσα τα links σε ΕΕΤΑΑ καθώς πρόσφατα έκαναν αλλαγές στο site τους. πάλι. + Προσθήκη σημείωσης για geodata.

1 Like

Καλημέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα δεδομένα που παρέχονται στα σχετικά link είναι ενημερωμένα με τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές - η στην αντίθετη περίπτωση, μέχρι πότε είναι ενημερωμένα…

Ευχαριστώ,
George J.

Καλησπέρα,
Σίγουρα συμπεριλαμβάνονται και οι περσινές αλλαγές, αν συγκρίνεις το 3ο λινκ που περιλαμβάνει τις διοικητικές αλλαγές ανά έτος όπως δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ με το 6ο και 7ο λινκ που τα εισάγει στην ΕΕΤΑΑ, όπως π.χ. η μετονομασία ενός οικισμού στην Βόρεια Κυνουρία το 2020.
Κοινώς, και στα δύο site η ενημέρωση γίνεται σίγουρα ετήσια, τώρα αν στην ΕΕΤΑΑ τα ενημερώνουν πιο συχνά απ’ ότι στην ΕΛΣΤΑΤ δεν γνωρίζω. Έχει μια σελίδα η ΕΕΤΑΑ όπου σου δείχνει όλα τα ΦΕΚ διοικητικών μεταβολών ανά έτος. Για το 2021 δεν δείχνει ακόμη κάποια αλλαγή να έγινε.

Καλημέρα,

Ναι, τα βλέπω - όσο έχει να κάνει με τα περιγραφικά δεδομένα.

Για τα χωρικά δεδομένα που δεν συμβαδίζουν με τις ενημερώσεις των περιγραφικών; Για τις ασυνέχεις που παρουσιάζουν; Υπάρχει, κάποιος, κάτι που βοηθάει;

Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να ενσωματωθούν αυτά τα ασυνεχή χωρικά δεδομένα σε ένα σύστημα όπως το OpenStreetMap;

Ευχαριστώ,
George J.

(σρ, τώρα είδα το σχόλιο)
Αυτό που λες για την ασυμβατότητα είναι όντως ένα πρόβλημα που δεν έχω δει πουθενά να αναφέρεται, πιθανώς δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι τι ακριβώς γίνεται λάθος.

Στις περιπτώσεις ασυμβατότητας με κοινότητες, είναι σχετικά εύκολο να βρεις τι πραγματικά ισχύει, δηλαδή ποιά κοινότητα και με ποιά ονομασία υπάρχει τώρα, με Google αναζήτηση και συνήθη αποτελέσματα σε ιστοσελίδες Δήμων και αποφάσεις αυτών στο Διαύγεια. Μια φορά βοηθήθηκα από τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών του 2019 όπως αυτά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από πρωτοδικεία.

Όσον αφορά τους οικισμούς, εκεί περιπλέκονται τα πράγματα, γιατί ιδίως για πολύ μικρούς οικισμούς (του στυλ 10-20 κάτοικοι) κάποια το ΕΕΤΑΑ τα εμφανίζει ότι απλώς έχουν καταργηθεί μεν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρει από ποιόν οικισμό απορροφήθηκαν (προσαρτήθηκαν). Π.χ. η Άρια Ναυπλίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων, φέρεται ότι έχει απορροφήσει τους οικισμούς Αγία Κυριακή και Εξώστης και θεωρούνται γι’ αυτό τον λόγο συνοικίες της Άριας. Στο ΕΕΤΑΑ αναφέρει μόνο ότι καταργήθηκαν οι οικισμοί.

Το άλλο κουλό με το ΕΕΤΑΑ, όπως συμπέρανα πρόσφατα, είναι ότι η αναγνώριση και η κατάργηση ενός οικισμού αναγράφεται πάντα σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και σταμάτησαν πια να εμφανίζονται, αντίστοιχα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο ΦΕΚ που να λέει ότι καταργείται ο τάδε οικισμός, σύμφωνα με το ΕΕΤΑΑ πάντα, δεν το έψαξα αν όντως δεν υπάρχει. Τα ΦΕΚ που αναφέρει για τις δύο αυτές περιπτώσεις είναι τα ΦΕΚ των απογραφών πληθυσμού.