Kaupunkipyöräjärjestelmät

Hei,

Tunsin pienen piston sydämessäni tätä lukiessa. Merkkasin Paciuksenkadun kaupunkipyöräaseman (täällä) was:amenity -prefiksillä, koska se on purettu Tammisairaalan työmaan tieltä (jota olen myös seuraillut ja päivittänyt). Mukana nyt note-tagi, jossa mietitään, onkohan asema siirretty jonnekin lähistölle.

Tämä siis ihan vain tiedoksi myös HSL:lle.

Samanlainen tilanne oli muuten myös Töölönlahden aseman kanssa (joka siirtyi Pikku-Finlandian työmaan alta). Sen TuukkaH onkin näköjään ystävällisesti siirtänyt uudelle paikalleen ja poistanut lisäämäni was:-prefiksin ja nootin.

Omalla pyörällä liikkuessa nuo työmaat huomaa heti ja poistetut asemat dataa korjaillessa, mutta kun liikkuu omalla pyörällä, en ole heti hoksannut, minne nuo asemat on mahdollisesti siirretty, kun niitä ei tule luonnostaan suoraan öögailtua ja bongailtua. Onkohan Paciuksenkadunkin asema pystytetty jo uudelleen jonnekin lähistölle?

Yst. Tolstoi21

Jos intoa korjailla kaupunkipyöräasemia löytyy, niin tekemistä löytää täältä: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:Joukkoliikenne/HSL/citybikes. Sivu on nyt jopa päivitetty tällä viikolla :slight_smile:

Tuolla siis vertaillaan OSM-dataa pääasiassa Digitransit API:sta haettuun HSL:n avoimeen dataan. Kaupunkipyörien tapauksessa tosin käytetään myös Houtarin aiemmin mainitsemia ladattuja aineistoja, sillä ainakin Vantaan osalta Digitransitissa on vähän kummallista tavaraa (ks. vaikka tämä kysely https://api.digitransit.fi/graphiql/hsl?query=%257B%250A%2520%2520bikeRentalStation%28id%253A%25221133%2522%29%250A%2520%2520%257B%250A%2520%2520%2509name%250A%2520%2520%2520%2520stationId%250A%2520%2520%2520%2520bikesAvailable%250A%2520%2520%2520%2520spacesAvailable%250A%2520%2520%2520%2520capacity%250A%2520%2520%2520%2520state%250A%2520%2520%2520%2520realtime%250A%2520%2520%2520%2520lat%250A%2520%2520%2520%2520lon%250A%2520%2520%2520%2520networks%250A%2520%2520%257D%250A%257D%250A)

Juuri muuten vertailukoodia päivitellessäni harkitsin network-tagin lisäämistä taulukkoon. Ensin pitäisi tietenkin päättää mikä tagiarvo tulee Helsinki+Espoo verkon asemille ja mikä Vantaalle. Arvot kannattaa lisätä kaikille asemille kerralla, niin ei tule epäselvyyttä.

HSL:n sivut eivät ainakaan näytä englanninkielisiä nimiä (edit: eivätkä ruotsinkielisiäkään?), enkä muistaakseni ole nähnyt niitä asemillakaan enkä googlettamalla tai mapillarylla löytänyt. Moni noista englanninkielisistä nimistä on vähän harhaanjohtavia: Urheilupuiston metroasema on nimellä “Sports park (M)”, vaikka metroasemalla on vain suomen- ja ruotsinkieliset nimet. Myös nimet kuten “Ice hall” tai “West terminal” tuskin ovat laajasti englanninkielisten käytössä. (Noissa myös vähän ärsyttää “finglishmisyys” näin osittain englanninkielisenä, mutta se ei ole tässä pääasia)

Juu, tuohan kuuluu muistaakseni OSM:ään importtaamisen periaatteisiin, siis se, ettei niiden tulisi yleensä korvata käsin lisättyä dataa. Saman olen välillä huomannut myös bussipysäkeissä, jossa OSM:n pysäkin node on ollut paremmassa paikassa, kuin reittioppaassa näkyvä piste. Tämähän OpenStreetMapin vahvuus ja heikkous: jossain paikoissa se on paljon mitään muuta karttaa tarkempi juuri näiden omistautuneiden kartottajien ansiosta, kun taas toisissa paikoissa dataa on hyvin vähän omistautuneiden kartottajien puutteen vuoksi.

Käytyäni katsomassa ainakin Aalto-yliopiston Tietotien kaupunkipyöräasemaa, niin olihan siinä nimet kolmella kielellä…

Itse sain tähän liittyen hyvän opetuksen parisen vuotta sitten kun hieman vanhentuneilla tiedoilla ryhdyin korjailemaan OSM-dataa HSL:n ns. virallisten tietojen perusteella. Kiitos aktiivisen OSM-kartoittajan sain opetuksen siitä että HSL:n datalaatuakin voitaisiin parantaa aika-ajoin OSM-dataan vertaamalla ja sitä kautta vihjetietoja muutoksista hakemalla.

Kiitokset näistä kommenteista yksittäisiin asemiin liittyen. Vien ne meillä eteenpäin. Koetan kaivella vastauksia myös esitettyihin kysymyksiin. Kiitos Keimollekin tuosta vertailuskriptistä muistuttamisesta. En itsekään enää muistanut että siellä vertaillaan myös noita pyöräasemiakin. Tuota network-asiaa voidaan muuten pohtia ensi viikon keskiviikkona HSL-OSM-mapathonissa. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee langoille. Pyrin kasaamaan lisäinfoa tapahtumasta viimeistään perjantaina.

Tätä asiaa sivuttiin hyvin lyhyesti eilen. Toin esiin oman näkemykseni että networkit voisivat olla muotoa “Helsinki & Espoo” ja “Vantaa”. Ymmärsin ettei tätä ehdotusta pahemmin ainakaan vastustettu. HSL:n rooli tämän palvelun osaltahan rajoittuu nykyään vain verkkopalveluun ja markkinointiin joten HSL:ää on mielestäni turha networkissa erikseen nostaa esiin. Kävi myös ilmi että wikin mukaan amenity=bicycle_rental yksilöi jo sen että kyseessä on ns. kaupunkipyöräasema joten HSL:n syntaksi jossa vielä virallisen nimen loppuun on OSM:ssa tuotu sana “kaupunkipyöräasema” todettiin turhaksi esim. Senaatintori kaupunkipyöräasema. Niitäkin saa siis minun puolestani poistella jos noita muokkailee. / Markku

Tagasin nyt Vantaan kaupunkipyöräasemat ‘network=Vantaa’ tagilla.

Helsingin ja Espoon asemat ajattelin merkitä tagilla ‘network=Helsinki&Espoo’, jos parempaa tagia ei kenelllekään tule mieleen.

Viime viikolla aika moni asema puuttui Pohjois-Helsingistä, verrattu karttoihin jotka on asemien tolpissa.

Joo, kaikkia asemia ei saatu kauden alkaessa asennettua vaan niitä tulee käyttöön pikkuhiljaa. Tavoitteena on että kaikki asemat ovat asennettuna juhannukseen mennessä. Lähde : hsl.fi-uutinen 10.2.2021

Kaikki kaupunkipyöräasemat on nyt tagattu network-tagilla. Tagit ovat siis ‘Helsinki&Espoo’ ja ‘Vantaa’.

Nyt pitäisi tiedotteen mukaan ainakin olla kaikki asemat käytössä.

Tarkoitin että OSM kartasta puuttuu, (mm. Vuosaari).
:slight_smile:

:slight_smile: Joo, ymmärsin viestisi alunperin väärin. Ttästähän oli puhetta HSL-OSM -mapathonissakin että nuo uudet asemat eivät vielä ole OSM:issa → “Jonkun tarttis tehdä jotain”. Katsotaan ehditäänkö HSL:n nimissä aktivoitumaan asiassa. Asia on kyllä työlistalla mutta tahtoo resurssipulan vuoksi jäädä muiden hommien jalkoihin, joten en uskalla kyllä mennä lupaamaan. Toki joku muukin saa edistää aihetta jos vain intoa ja aikaa löytyy.

/ Markku

Kävin aktivoitumassa sen verran, että lisäsin puuttuvat asemat OSM:n puolelle. (Täydellisten pyöräilykelien innoittamana)

Mitenköhän ei-käytössä olevien asemien kanssa kannattaisia toimia? En niihin vielä koskenut, kun jäin miettimään, että lisäilläkö nyt vai vasta, kun näkyvät “on-tilassa”?

Hieman väärältä tuntuisi törkätä kartalle asema, joka asennetaankin vasta parin kuukauden päästä. Sitten taas toisaalta: “ei-käytössä” oleva asemahan voi hyvinkin olla jo paikallaan, mutta sattui vain tänään olemaan huollossa. Silloinhan se saisi kartalta löytyä. Että mites tätä lähestyisi… Ei näytä Digitransitin APIstakaan löytyvän mitään last_online tai installed:true tyyppistä tietoa, mistä voisi etänä arvailla kulloistakin tilannetta.

Mukava apuri muuten tuo taival-scripti. Sieltähän sai pienellä kikkailulla valmiit nodet suoraan JOSMiin, niin ei jäänyt kuin tarkastamisen vaiva. Passaa kyllä tällaiselle laiskalle kartoittajalle.

HSL:n puolesta kiitän aktiivisuudesta Human85536. Minä kyllä lisäisin nuo ei-käytössä kohteet jo nyt, pienellä disclaimerilla esim. description-tagissa. Aivan täysin en minäkään tunne taustoja sille miksei kaikki asemat ole vielä asennettu. Syitä taustalla voi varmasti olla useita esim. tekniset haasteet, joku pieni rakennustyömaa tms. rajoitus aiotulla paikalla joka siirtää käyttöönottoa yms. Nuo paikat on kuitenkin jo lyöty HSL:n ja kaupunkien toimesta lukkoon kun ne on palveluumme tuotu. Minusta tilanne rinnastuu talviaikaan jolloin kaupunkipyöräasemaa kuvaava noodi on edelleen OSM:ssa paikoillaan vaikkei siellä mitään maastossa näykään. Tätä vartenhan noissa on tuo seasonal-tagi käytössä. Kieltämättä joku arvoitu asennusaika olisi kyllä hyvä lisä niin voisi sellaisenkin tuonne description-tagin alle merkata, jos noodin etuajassa sinne lisää. Sen verran realisti/pessimisti kuitenkin olen etten lähde tällaista asiaa meillä eteenpäin ehdottamaan, arvelen ettei tule kuitenkaan onnistumaan. Tiedonkulussa on näet monenlaisia haasteita kun toimitaan monitoimittajaympäristössä. HSL hoitaa markkinoinnin, tiedotuksen ja tarjoaa mm. rajapinnat datalle, kunta vastaa omistajan roolissa siitä mihin asemat loppupeleissä sijoitetaan ja operaattori (mahdollisine alihankkijoineen) hoitaa lopulta asemien asentamiset.

Markku Huotari, HSL

Kaupunkipyöräjärjestelmän rajapinnassahan näkyy ajantasainen tieto, onko asema käytössä (pyöriä tai vapaita paikkoja >0). Ei siis tarvitse mennä paikan päälle tarkistamaan, onko asema otettu käyttöön. Rajapintaa seuraamalla on myös mahdollista selvittää, milloin asema otettiin käyttöön tai poistettiin käytöstä, mutta en tiedä julkaiseeko kukaan tätä tietoa tällä hetkellä. Wikisivun historiasta voi selvittää viikon tarkkuudella? https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Finland:Joukkoliikenne/HSL/citybikes

Uusien asemien sijainnin kävisin tarkistamassa paikan päällä avaamisen jälkeen, sillä niissä on välillä ollut suht isojakin eroja todellisuuteen. Paikat voivat myös siirtyä kesän aikana, mutta se nyt on OSM:n kannalta normaalia muutosten partiointia :wink:

Olisiko wikisivua hyvä kehittää niin, että yhdistyisi tiedot “202 Merihaka missing from OSM” ja toisaalta kohdasta “Old citybike stations” linkitetty asema 202? Ne ovat siis sama asema, mutta OSM:ssä sijainti pitäisi päivittää ja poistaa demolished-etuliite.

Voi myös miettiä, pitäisikö tallentaa survey:date / check_date -tieto ja pyrkiä käydä tarkastamassa vanhatkin asemat vähintään kerran kesässä tms.? Samoin jos rajapinnassa koordinaatit muuttuvat, olisi hyvä sen jälkeen käydä tarkistamassa maasto. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:survey:date

Totta totta, historiatiedoistahan tuon “huollossa vai varastossa” päätelmän voi tosiaan tehdä. Smooven rajapinnastakin pitäisi nähdä suoraan, onko asema on vielä talviteloilla, mutta käytäntö on vähän eri, mitä luvattu. Menee varmasti juuri kuten Markku totesi, että pitkiin alihankintaketjuihin hukkuu hieman näitä turhimpia detaileja.

(Jos joku ketjuun eksynyt muuten pyörittelee Kaakau/DonkeyRepublicin asemia, niin tiedoksi, että heidän omasta APIsta löytää sitten nuo is_installed tiedot eriteltynä, jos niitä tarvii. Digitransitiin ei noita nykyiseltään kopioida)

Markus Kainu on kerännyt täyden login Tellinkibottiinsa. https://data.markuskainu.fi/opendata/kaupunkipyorat/ Muutenkin mielenkiintoiset sivut!
Sieltähän voi laskea vaikka tällaisen tod. näk. arvauksen:

1.4.:   asennettu      223 asemaa
25.4.:  asennettu      404 asemaa
        huollossa       1  asema
        ei asennettu   55  asemaa

keimo näyttää lisänneen asemiin ‘note=new station 2019’ tageja. Voin käydä itsekin lisäämässä vastaavat niihin asemiin joita lisäsin/lisään etänä. Jos noita Joku™ lähtee aikanaan kiertelemään, niin tietää sitten mikä on miltäkin aikakaudelta.

Tähän ei kait ollut kellään vastaväitteitä? Voin käydä muuttamassa nimet, niin ovat yhtenevät yleisen nimeämisen kanssa. Rauhoittuu vähän kartatkin, kun ei ole niin pitkiä nimihirvityksiä.

Markus Kainu on tosiaan monitoroinut ansiokkaasti kaupunkipyörädataa jo vuosien ajan https://data.markuskainu.fi/opendata/kaupunkipyorat/. Tuukalta mielestäni hyvä idea tuo survey:date / check:date tiedon tallentaminen. Tämä on paikallaan varsinkin sellaisten asemien kohdalla jotka ovat työmaan tms. syyn vuoksi väliaikaisessa sijainnissa. Palvelun tarjoajan edustajana täytyy tunnustaa että Tuukka on kyllä oikeassa. Datamme sijantitarkkuudessa on kyllä toivomisen varaa ja itse monitoroimalla OSM-dataa olemme onnistuneet jopa korjaamaan joitain oman datamme virheitä.

Koskapa otsikko on niinkin yleisluontoinen kuin “Kaupunkipyöräjärjestelmät”, todettakoon, että kaupunkipyöriä on muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla :wink:

Tampereella noita asemia ei näytä olevan juuri merkattuna, joten lainasin pääkaupunkiseudulta hiukan merkintätyyliä ja asensin pari tänään käyttämääni kartalle. Lisäilen noita, kun ajan ohi tai muuten osun kohdalle.

Tässä esimerkinomaisesti itse käyttämäni tagit Tampereella Santalahdentien pyöräasemasta.


alt_name=kaupunkipyörä
alt_name:en=city bike
alt_name:sv=stadscykel
amenity=bicycle_rental
capacity=16
covered=no
fee=yes
name=Tredu Pirkankatu
network=Nysse
opening_hours=24/7
operator=City Bike Finland
payment:app=yes
payment:others=no
seasonal=spring;summer;autumn
website=https://www.nysse.fi/kaupunkipyorat.html

Overpass Turbo kertoo, että ennestään Tampereella oli ennestään kolme kaupunkipyöräasemaa merkittynä, yhtä niistä on muokattu viimeksi yli seitsemän vuotta (!) sitten. Ei liene yllätys, että mitään johdonmukaista merkkausta niillä ei ole, mutta ehkä joku muukin päätyy tähän ketjuun ja siitä intoutuneena lisäilee noita Tampereelle suurin piirtein samoilla merkinnöillä kuin itse noita lisään.