You are not logged in.

#1 2021-04-24 13:18:47

suricactus1
Member
Registered: 2021-01-17
Posts: 3

Административно-териториални граници в България от официални източници

Здравейте! От дълго време се каня да вкарам границите на кметствата в България като admin_level=8. Географските слоеве, които имам са заети от публични портали на министерствата. Въпросът е, че границите на общините в OSM и тези от официалните правителствени източници меко казано не съвпадат. Може да използвате един от официалните портали на кадастъра, за да направите сравнение, например тук http://geonames.cadastre.bg/. Потърсете границите на община Кубрат или Несебър, където огромни парчета са на територията на грешната община.

Вече минах прези всички релации на общините и place на селищата, като им сложих правилните тагове за ЕКАТТЕ. Тъй като имам желание OSM да стане де факто платформата за изтегляне на подобни данни за България, много ми се ще тези грешки да бъдат поправени. Имам време и желание да направя това.

За целта искам да попитам кой е най-разумния и сполучлив подход? Естествено, за мен ще е най-лесно да създам изцяло нови ways, но това е изключително инвазивно начинание и ще счупи много неща.

Може би започване от областно ниво, където за наместване на границите, понеже са по-малко да се види как точно да се случи това? Например Габрово, като по-малка област. Какво правим обаче с границите със съседите? Ами границата с морето? Отварям тази дискусия за предложения кое би било най-полезно за общността, но със сигурност смятам, че сгрешените общински граници трябва да бъдат поправени.

Offline

#2 2021-04-27 15:04:25

plamen
Member
Registered: 2011-08-15
Posts: 87

Re: Административно-териториални граници в България от официални източници

Похвално начинание. Като гледам доста граници са правени от REAKTOR. За админ левълите имаше дискусия, административното деление не е направено добре в България, проблемите настъпиха, когато стигнахме до районите в големите градове, особено София.

Предполагам, че на сайта на кадастъра границите са общо взето това, което трябва да бъдат. Как ще ги копирате вече е друг въпрос. Имат ли лиценз, нямат ли... Като цяло "всички права запазени" там.

Ако чертаете правилно и проверявате релациите няма да счупте нищо. Един съвет - ако минават по реки например не чертайте нови ways, ами добавяйте реката в релацията.

За кои съседи говорите? Международните граници? На сухоземните има пирамиди. По Дунава е мъгла. Конвенцията е от 1908 год., после реката се е променяла, все пак река е, не е скала. Дунавката комисия не се е събирала нито през соца, когато имаше пари, нито през демокрацията, когато нямаше пари.

За морските пространства има закон. Единствено към Резово е направено ясно - СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГРАНИЦАТА В РАЙОНА НА УСТИЕТО НА РЕКА РЕЗОВСКА/МУТЛУДЕРЕ И РАЗГРАНИЧАВАНЕ НА МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ В ЧЕРНО МОРЕ.

Offline

#3 2021-04-28 20:31:59

suricactus1
Member
Registered: 2021-01-17
Posts: 3

Re: Административно-териториални граници в България от официални източници

Здравейте! Можете да видите вече какво се случва в русенско с границите на землищата. Относно административното ниво - в момента вкарвам землищата като 8, но после ще го кача на 9, за да може 8 да остане за кметствата, но това ще е по-нататък, когато вкарам всички данни.

Относно релациите - успях да потроша доста неща покрай реката, защото не бях изтеглил всички налични релации в JOSM, което доведе до "трансграничен проблем". За щастие ted3sco от румънската общност ги поправи и също ми даде някои насоки. Показа ми съществуването и на https://tools.geofabrik.de/ , откъдето видях и поправих и останалите проблеми, както и някои създадени от други потребители. Да знаех за съществуването му по-рано...


Ако чертаете правилно и проверявате релациите няма да счупте нищо. Един съвет - ако минават по реки например не чертайте нови ways, ами добавяйте реката в релацията.

Тук не съм сигурен, че това е правилния избор. По този начин се подценява свойството на реките да променят своят ход, както и администрацията да променя граници, особено пък за селища, които могат да се заличават. Като цяло в топологията в организацията на географски данни не се препоръчва смесването на административни граници с природни обекти именно поради тази причина. Дори и в случаи, в които е гарантирано по спогодба. Пример с талвега по Дунава. Гледам и wiki-то на OSM препоръчва да не се прилага:

Sometimes borders and rivers/roads (or other linear objects) are tagged together on one object or their nodes are glued together. It is often undesirable and problematic, as user modifying river or road after its geometry changes may easily modify also border.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag … ive#Gluing

Освен ако няма сериозни възражение против, моят подход, мисля да продължа по същия начин.

За кои съседи говорите? Международните граници?

За международните граници. Там данните са с българската реалност за границата, която често изключително близко съвпада с OSM данните. Не си позволявам да променям обаче международната граница, според мен първо трябва да се обсъди с общността на съседите. Виждам, че из силистренско и шабленско са поставени точки като гранични пирамиди, но дали наистина са гранични пирамиди, защото са доста нагъсто? Същото важи и за пирамидата източно от вр. Вейката, буквално преди седмица бях там и в седловината между вр. Вейката и вр. Ючбунар не видяхме друга структура.

Единствената промяна на "външна граница", която ще си позволя, е по черноморското крайбрежие, където има някои доста големи отмествания сравнено и със снимки от сентинел, и кадастъра, и плочките от бинг. Предвид че брегът ни е предимно висок, там използването на бреговата ивица в релацията за границите е смислено, тъй като абразионния процес е много по-бавен.

Надявам се в скоро време да е завършена поне СИ България.

През последната седмица поправих и няколко други неща в АТ и Т устройство на страната:
- всички селища имат ekatte и са коректни за цялата страна
- има 250 селища, които липсват от OSM. Много малка част от тях ги има в публични данни, за да се позволи автоматизираното им добавяне, останалите трябва да се добавят на ръка, знаем им имената и локациите. Това ще се случи идния месец най-вероятно.
- поправих place=town|city|village. Вече всички градове са отбелязани като градове. С много условности, всички областни центрове са маркирани като city, а останалите са просто town. Макар и да не е напълно коректно спрямо Асеновград, Казанлък, Димитровград и други необластни, но големи градове, смятам че за консуматорите на данни от OSM е по-лесно така.

Offline

#4 2021-04-29 17:54:28

plamen
Member
Registered: 2011-08-15
Posts: 87

Re: Административно-териториални граници в България от официални източници

Гледам в Русенско, но село Бъзън май е към Община Русе, а не към Ветово. Указ 348. Можете ли да проверите източника си?

Колкото до glue-инга... както ги начертаете. Но според мен е излишно да се чертае граница по протежението на път (пътя Русе-Варна например), предполагам границата минава по пътя, а този път може да се включи в релацията директно.

в седловината между вр. Вейката и вр. Ючбунар

  трябва да е пирамида No.3. Село Горно Къпиново-вр.Вейката и обратно

Сателитните снимки имат отместване, знаете. Макар че напоследък bing е добре, по-рано имаше някои доста фрапантни разлики.

Offline

#5 2021-05-12 19:38:24

REAKTOR
Member
Registered: 2011-04-07
Posts: 66

Re: Административно-териториални граници в България от официални източници

Чудесна идея е да се вкарат границите на кметствата. Засега има малка част и то прекопирана от растери. Точната информация има в АГКК и мисля че се плащаше лиценз да се ползва. Знам, че осм потребителите в Сърбия са поискали тази информация от тяхната агенция и е била предоставена, което е похвално. Дали и на нас ще се предостави такова нещо?

За границите мисля, че са доста точни. Преди съм се занимавал да слагам гранични пирамиди от ЕТК. Съседите сигурно са допълнили където трябва.

Offline

#6 2021-07-21 21:03:01

Dimitar155
Member
Registered: 2021-03-04
Posts: 10

Re: Административно-териториални граници в България от официални източници

Направих една кратка статия в уикито(цък). Ако искате може да добавите допълнителна информация за това как и какво тагвате.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB