You are not logged in.

#1 2021-04-05 07:16:14

houtari
Member
From: Helsinki
Registered: 2017-02-15
Posts: 107

Latukarttaa?

Pohdin OSM-pohjaisen latukartan laatimisen perusteita. Ensinnäkin on joukko latuihin liittyviä asioita joita voisi kartoittaa esim. ... piste:type=nordic, piste:grooming, piste:difficulty, piste:grooming:skating:lanes, piste:grooming:classic:lanes & lit

Tämän lisäksi voi tietenkin "vakiintuneita reittejä" merkata relaatioina type=route, route=piste, piste:type=nordic ja liittää näihin mukaan joukon erilaisia ominaisuustietoja kuten name, description, distance, network, operator ja website

Näiden lisäksi on mielestäni myös kiinnostavia kartoitettavia esim. latujen tienylitykset. Näihin olen itse käyttänyt crossing=uncontrolled & ski=yes

Tuleeko vielä jotain muuta latuihin liittyvää olennaista kartoitettavaa mieleen? Olisiko jotain hyviä esimerkkejä latukartoista jotka hyödyntävät OSM:n geometriaa näiden lisäksi...
http://www.opensnowmap.org/
https://openskimap.org
https://slopes.waymarkedtrails.org

Last edited by houtari (2021-04-05 07:18:37)

Offline

#2 2021-04-05 07:26:59

houtari
Member
From: Helsinki
Registered: 2017-02-15
Posts: 107

Re: Latukarttaa?

Nostaisin myös esiin opastekyltit. Näiden kartoittamista tekisi myös mieli tehdä, mutta mielellään kuulisin hieman kommentteja ajatuksiini ennen "laajempaa käyttöönottoa". Itse luokittelisin opasteet neljään pääluokkaan...

1) "reittiopaste", joka pyrkii tavalla tai toisella opastamaan yksittäisen reitin kulkusuunnan esim. risteyksissä. Tämän kodalle olen kaavaillut tagiksi information=route_marker. Noodin voisi liittää myös reittiä kuvaavaan relaatioon.
2) "reitin kilometritolppa", joka kertoo paitsi sen että millä reitillä ollaan myös sen paljonko reittiä on kuljettu tai vaihtoehtoisesti jäljellä. Tälle olen pohtinut tagiksi information=milestone, johon en tosin ole aivan täysin tyytyväinen, toki reitin nimi ja kilometrilukemakin olisi hyvä ottaa myös talteen. Ko. noodin voi edelliskohdan tapaan liittää myös reittiä kuvaavaan relaatioon.
3) "tienviitta", joissa tyypillisesti risteyksissä kuvataan etäisyyksiä useisiin eri paikkoihin ja mahdollisesti mukana myös kuvake "kulkumuotoa" kuvamaan koska voi olla eri reittejä esim. hiihtoladuille ja vaellusreiteille. Tällä lienee jo vakiintunut tagi information=guidepost. Tämän kohdalla olisi toki olennaista jotenkin kirjata ylös myös noiden eri viittojen sisällöt. Siihen en ole vielä keksinyt sopivan yksinkertaista metodia. Monimutkaisten destination-relaatioiden käytölle en ole oikein vielä lämmennyt. Tämän sisällön taltioimisen olen ajatellut hoitaa yksinkertaisesti esim. description-tagin alle.
4) "opaskartta", tällekin lienee jo vakiintunut information=map tagi olemassa

Sikäli mikäli ko. opaste liittyy latuihin niin voisi vielä tagittaa ski=yes, niin saa sitten helposti poimittua massasta ne opasteet jotka liittyvät latuihin.

Miltä nämä minun ajatukset kuulostavat?

Last edited by houtari (2021-04-05 07:27:48)

Offline

#3 2021-04-10 12:51:03

Tolstoi21
Member
Registered: 2008-03-09
Posts: 99

Re: Latukarttaa?

Hei,

En valitettavasti harrasta hiihtelyä, joten en osaa ottaa kantaa substanssikysymyksiin, mutta aikoinaanhan oli käyttäjä Caballistan (jonka jopa tapasin jossain ihan ensimmäisissä Suomi OSM meeteissä) ylläpitämä latukartta.fi -palvelu, jonka domain on tosin ollut jo monta vuotta kaupan.

Ehkä huomasitkin tähän liittyvän vanhan ketjun tällä samalla foorumilla? En tosin tiedä, onko noista vanhoista mietteistä mitään apua. Wayback machine on myös arkistoinut joitain osia tuosta latukartan sivusta, mutta ilmeisesti ei esim. Piirto-ohje -osuutta.

Yst. Tolstoi21

Offline

#4 2021-04-12 05:19:48

tikola
Member
Registered: 2020-02-05
Posts: 11

Re: Latukarttaa?

Kansalliselle visualisoinnille olisi tarvetta. Nuo Houtarin linkkaamat kansainväliset palvelut hoitavat kyllä kartoituksen tukitoimet, eli niistä on helppo katsoa datan kuntoa, mutta kotimainen versio kaipailisi niitä kotimaisia Maanmittauslaitoksen tms. taustadatoja. Kotimaisen ratkaisun pitäisi noudattaa Lipas tietokantaa ja OSM latuja siten, että molemmat löytyisivät. Nyt kotimaiset ratkaisut ovat lähinnä kuntien omia ja sitten Lipas visualisointeja. Eli kukaan ei julkaise OSM latudataa kotimaisissa latukartoissa - ainakaan kattavasti. Sinällään tämä on ihan järkevää, koska Lipas kattaa kotimaiset ladut paljon OSM dataa kattavammin, mutta omilla kotinurkilla OSM on nyt oikeasti totuudenmukaisempi kuin Lipas ja sekin olisi hyvä kartalla näkyä.

Ehkä ikioman uuden OSM visualisoinnin tekeminen ei ole järkevää vaan parempi olisi, että joku nykyisin jo toimivista koko maan kattavista latukartoista ottaisi sen omaan palveluunsa nykyisten latujen rinnalle.

Houtarin ajatuksista itselle juuri nyt lähimpänä on tuo Tienviitat. Eli ensimmäinen homma olisi kuvata nuo lähilenkkien kyltit, jolloin matkat, suunnat, lenkkien nimet olisi helppo poimia suoraan koneelta eikä aina muistamalla viisi riviä edelliseltä lenkiltä, joskin lisälenkkeily vaikkapa kylttien takia ei ole paha asia ihmiselle sekään.

Lisäksi viimeaikoina olen tuskaillut yksisuuntaisuuden kanssa, eli talvella jokin ura on selkeästi yksisuuntainen latu, mutta kesällä polkuna täysin kaksisuuntainen. Miten hanskataan siis tuollainen kauteen ja lajiin liittyvä suuntaisuus?

Last edited by tikola (2021-04-12 14:45:27)

Offline

#5 2021-04-18 21:29:24

JRA
Member
Registered: 2007-12-17
Posts: 676

Re: Latukarttaa?

Sitten on olemassa ilmeisen suosittu http://kartta.latutilanne.fi/, jossa ei ole latujen geometriaa mukana ollenkaan.  Sen sijaan latuviitta.org:lla on tuskin mitään tekemistä latuviittojen kanssa, paitsi nimen kautta, joka liittyy tähän http://latuviitta.org/vanha_Latuviitta/ … viitta.jpg.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB