Verkeersborden in Nederland vanaf nu digitaal beschikbaar

Voor het eerst NDW-gegevens als bron gebruikt :smiley:

https://www.openstreetmap.org/changeset/90382078
… heeft onder meer access-beperkingen op de N369 tussen Drogeham en Harkema. Bordje C9 aan de noordkant heb ik zelf gezien, dat aan de zuidkant zag NDW (het bord aan de noordkant staat er ook, trouwens).

Ondanks alle beperkingen die er nog zijn, ben ik toch een beetje enthousiast hierover.

Hoe wordt het licentieaspect omschreven.
Gaat dat heel officieel met de bestaande licentie vormen, zoals CC-BY etc.
Op je verwoord het, dat je het vrij mag gebruiken.

NDW gegevens:
Wanneer je de gegevens ophaalt.

Wat schrijft NDW.

Datalevering pagina
https://www.ndw.nu/pagina/nl/103/datalevering/

Opendata pagina
https://www.ndw.nu/pagina/nl/103/datalevering/120/open_data/

Derden die de data verwerkt hebben:
Wat derden er mee doen is hun zaak.
Ze kunnen de data verwerken, aangepast hebben, verrijkt met andere data. De data is hun eigendom, zij bepalen wat mag.
Of je gebruikt een service van ze met beperkingen. (server gebruik)
Er kan naamsvermelding verplicht zijn of dat er nog andere beperkingen gelden.
Dan zal gevraagd moeten worden of het gebruikt mag worden voor Openstreetmap onder OdBL licentie.

Als voorbeeld Actueel Hoogtebestand Nederland data is public domain, de visualisatie van Esri is dan met afspraken geregeld voor Openstreetmap.

Maar derden kunnen het ook als open data verder doorgeven.

Toch is niet alles even duidelijk.
Bijvoorbeeld de gebruikte images.
Je zou daar een soort licentie op verwachten.

Ik ben geen inmate hoor … ik loop nog steeds vrij rond :wink:

Ik heb dit experiment wat aangepast.
De kaart laat (bij voldoende inzoomen) een aantal C en G verkeersborden zien in de provincie Utrecht. Op zich is dat voor heel NL te doen maar mijn gratis account QGIS cloud heeft beperkte opslag dus vandaar een subset.

Ik heb ook nog wat geëxperimenteerd door de combineren met OSM data.
Ik heb alle OSM cycleway geseleceerd zonder traffic_sign key welke op minder dan 10 afstand ligt van een verkeersbord G11, G12a of G13 (de fietspad borden). Deze fietspaden heb ik 3 verschillende kleurtjes gegeven. Fietspaden die een verkeersbord van meer dan 1 type in een straal van 10 m hebben heb ik een zwarte kleur gegeven. Ter info ook de waardes voor mofa en moped toegevoegd als label (bij voldoende inzoomen). Voor de traffic_sign mappers zijn dit de paden waar werk aan de winkel is en waarvan we met een grote mate van waarschijnlijkheid weten wat de waarde/value zou moeten zijn.

Zo maar een experimentje maar er zijn legio toepassingen te bedenken.

Website url (rechtsboven zijn de lagen aan/uit te zetten
WMS om bv in JOSM te gebruiken: https://wms.qgiscloud.com/PeeWee32/verkeersborden_QG_Cloud/

Aangezien mijn datalimiet bijna bereikt is kan ik niet garanderen dat de linkjes die hier genoemd zijn blijven werken.

Verder goed te weten dat over dit onderwerp ook op het geoforum gediscussieerd wordt.

En nu maar hopen dat deze set met verkeersborden straks voor heel NL beschikbaar komt (nu alleen nog grote gemeentes) in een acceptabel formaat.

Ik ben geen jurist, en ervaring met de licentie-voorwaarden van OSM heb ik ook niet echt. Maar toch lijkt me dit heel duidelijk: de verkeersborden-gegevens zijn open data, dus

Er staat niet dat bronvermelding een vereiste is, noch staat daar enig andere beperking. Behalve de disclaimers à la “geen garantie, geen gezeur als het stopt”. Ik ga dus ervan uit dat wij de gegevens gewoon mogen gebruiken en niet expliciet toestemming hoeven te vragen. Please correct me if I’m wrong!

Als dat klopt, is het misschien een goed idee om een wiki-pagina op te maken zoals https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NWB maar dan voor NDW.
Ik wacht nog even op reacties, dan ga ik aan de slag. Volgende week?

Edit:

Daarom werkt het dus niet in Groningen :slight_smile:
Begrijpelijk.

Er komen trouwens, zoals beloofd, steeds meer verkeersbordendata binnen. De dekking zal vast nog niet landelijk zijn, maar ik maak hier nu vrij regelmatig gebruik van. Op vragen als “hier begint dus zone maxspeed=30, maar waar stop die?” vind ik bijna altijd antwoord. Echt een aanrader!

Edit: onderborden en waardes (bordje A1, maar is maxspeed 30, 50, 60 of wat?) staan er niet altijd bij – maar vaak wel. Als ASCII (text_signs) en/of op de foto van het bord (wat niet altijd zichtbaar is, maar vaak wel).

Hi smoothfiets, leuk dat het thuis vindbaar is en dat het ook buiten het zicht van iedereen bereikt is, maar wat of hoe staat het nu met lokale surveys ? Als je een wijk doorfietst / verkent dan zie je toch ook de borden als je eruit rijdt of loopt, dan heb je gelijk de begrenzingen, denk ?
Staan de geschilderde zone grenzen ook in het bestand, zoniet dan ontbreekt er toch wat in je waarnemingen.

Volgens https://data.overheid.nl/dataset/151856ed-47bb-4a74-9098-5e7a88e79cc1 heeft het verkeersborden-dataset nu landelijke dekking en

Dat lijkt me wel vrij genoeg om ermee aan de slag te mogen voor OSM.

Ondertussen heb ik de software van Jasper de Vries (http://verkeersbordenkaart.s200.nl/) bekeken en eea verbetering toegevoegd voor OpenStreetMappers:

  • snellere query’s (kaart laden/verschuiven/zoomen is nogal traag op s200.nl, dat kon beter)
  • directe links naar OSM, Mapillary + JOSM zoom (+ Google Street View - misschien haal ik die links eruit om niemand in verleiding te brengen)
  • permalinks naar locaties en bordjes (dat moet discussie, bijvoorbeeld in dit forum, makkelijker maken).

Het geheel is toegankelijk op https://smoothefiets.ddns.net/html/verkeersbordenkaart/index.php
Ik heb de kaart al een paar weken lang getest en vind haar heel nuttig! Ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben. Als iets beter kan, hoor ik het graag.

Disclaimers:

  • mijn ‘server’ is letterlijk een Raspberry Pi op mijn boekenkast. Dus hij kan niet veel aan. Maar ja, we zijn ook geen miljoen mappers.
  • mijn internet-verbinding is niet echt goed. Over de paar dagen ligt ze een half uurtje plat. Mocht de server even niet berijkbaar zijn: waarschijnlijk wordt het vanzelf beter. Op termijn sowieso, want ze hebben net mijn straat opgegraven voor glasvezel.
  • Ook al is de afdekking volgens overheid.nl ‘landelijk’: ik kan dat niet helemaal bevestigen met de gegevens in mijn database. Die wordt echter continu bijgewerkt als NDW updates beschikbaar stelt. Ik heb nu een miljoen of 2,2 bordjes in de database, uiteindelijk moet het zo’n 3 miljoen worden (https://docs.ndw.nu/api/trafficsigns/nl/Toelichting%20open%20data%20verkeersborden%20en%20%20FAQ%20versie%20juli%202020.pdf) Database updates zijn traag. Ik heb er weken over gedaan om die 2,2 miljoen bordjes binnen te slepen. Even kijken wat er in de volgende dagen bijkomt. Meest recente data in de database zijn van 2021/03/19, laatste NDW-update 2021/03/29. Dus, daar komt nog wat.

Goed bezig! Vooral voor parkeerverboden is het wel handig.

Wat wel opvalt en waar je als mapper rekening mee moet houden is dat onderborden er niet volledig in staan. Ook missen borden die wel verkeersgedrag pogen aan te passen maar geen juridische consequenties hebben; met name dan de fietsstraatborden.

Je zou kunnen overwegen om de kaart te hosten op GitHub via GitHub-pages. Dat zag ik de Duitse mapper met wie ik parking=street_side heb uitgwerkt ook doen met een parkeergelegenhedenkaart op basis van OSM.

Mooi werk… de link maar gelijk even opslaan.

Ziet er goed uit, zijn de geimporteerde borden up to date?

wanneer ik de link van smoothefiets volg, kom ik op een fraaie website uit.

Gelijk even gekeken hoe de borden bij de de nieuwe rotonde bij Hasselt (N331) ter hoogte van zwartewaterweg/wolfshagenweg er uit ziet.

Naar mijn idee hier in ieder geval verouderde data ( digitale verkeersborden niet actueel?? ) , locatie borden zijn, lijkt het nog van voor/tijdens de reconstructie N331. (2018 gereed).

Zijn de wegbeheerders nu aan zet om de digitale borden te actualiseren?

Je moet kijken naar detail:last_seen. Daar staat wanneer het bord voor het laatst is waargenomen.
Als je het over deze rotonde heeft:
https://smoothefiets.ddns.net/html/verkeersbordenkaart/index.php?id=13086873

… dan is dat 2020-04-29. Ik heb de indruk dat ze over de twee jaren overal langskomen, maar dat kan ik niet hard maken.

Opletten: als bordjes ooit zijn waargenomen maar nu bestaan ze niet meer, dan verschijnen ze nog steeds op de kaart! Wel met type:deleted. Bijvoorbeeld
https://smoothefiets.ddns.net/html/verkeersbordenkaart/index.php?id=12235894

Je moet dus altijd op het bordje tikken en op de kleine lettertjes letten voor je wat dan ook kunt concluderen. Even wennen.

Klopt het nu met de actuele situatie?

Nog zo’n dingetje: bordjes met getallen erop (maxspeed, maxweight,…) verschijnen altijd met hetzelfde getalletje op de kaart. Voor maxspeed is het A1-50, bijvoorbeeld. Ook hiervoor moet je bij de details zijn. Meestal (maar niet altijd) zie je een foto van het bord met de juiste getallen.

PS: mijn database is nu up-to-date met NDW. Laatste bordjes zijn vandaag gepubliceerd. Ze blijven maar binnenkomen.

Top kaart, al veelvuldig gebruikt. Zou je er misschien een zoekvenster op kunnen maken? Vergelijkbaar met de standaard OSM kaart zeg maar.

Heb ik wel over nagedacht, maar ik weet niet hoe ik dat in elkaar moet timmeren. Ik ben geen web developer, hoor. Als iemand weet hoe dat moet, hoor ik het graag.

Als work-around gebruik ik de browser extension “OSM start menu”, die ik sowieso aanraad (werkt prima op Firefox, blijkbaar ook op Chrome). Die herkent permalinks met (onder meer) coördinaten en schakelt makkelijk om tussen OSM, Mapillary, Google Maps, Osmose, … Super handig.
Als je verkeersbordenkaart open hebt staan op willekeurige coördinaten, kan je haar toe laten voegen aan de extension (“Would you like to add this website in the menu?”). Vervolgens kan je je favoriete plek opzoeken met Nominatim of Google, maakt niet uit, en een nieuw tab verkeersbordenkaart op die plek laten openen door de extension.

Ik gebruik dat zelfs om JOSM naar een nieuwe plek te sturen: plek in de browser opzoeken, verkeersbordenkaart via extension, rechte klik “JOSM remote-control”. Dat gaat vaak sneller (en betrouwbaarder) dan CTRL-J in JOSM.

Bedankt voor de tip, OSM Smart Menu, gelijk geïnstalleerd.

Er is ook een ArcGis website met de borden:
https://www.arcgis.com/apps/instant/interactivelegend/index.html?appid=d9382ea7bf574c4ba2d5a740469c504f

Bedankt, handig! Ik heb Waymarkedtrails gelijk toegevoegd, patroon:
Waymarked Trails - Hiking
(puntjes weglaten)

Volgens mij is het hier nog niet gemeld: de complete set van actuele verkeersborden is te downloaden vanaf http://opendata.ndw.nu/.
De CSV is bijvoorbeeld in Qgis in te laden.

Gebruik hem vrijwel dagelijks, alleen vandaag krijg ik een certificaat fout. Zou je daar eens naar kunnen kijken?

Bedankt voor het doorgeven! Ik heb niet eraan gezeten. Ik ben met vakantie en kan niet eens inloggen op de server (redelijk paranoïd dichtgetimmerd).

Ik vermoed dat het certificaat niet meer geldig is en verlengd moet worden. Ik dacht dat dat automatisch gebeurt, iig had ik dat ingesteld. Niet gelukt, zo te zien. Ik kijk ernaar zodra ik thuis ben, over een dikke week.

Ik heb op mijn telefoon geklikt op “accept the risk and continue” (Firefox Android), daarna zie ik de kaart wel. Ik denk je kunt het certificaat probleem eveneens negeren. De kaart vraagt sowieso geen persoonlijke gegevens.

Lukt me niet met chrome en firefox op Win10. Ik wacht wel even weer tot je thuis bent.

P.S. Fijne vakantie