You are not logged in.

#1 2021-02-22 21:01:55

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,064

automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Wątek zainicjowany pod wpływem https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=71873

Są dwa sensowne sposoby tagowania granic:

(1) na relacji jest boundary=administrative i admin_level
(2) na relacji jest boundary=administrative i admin_level, na linii które budują relacje jest ich powtórzenie

W Polsce mamy sposób który łączy wady obu:

(wat) na relacji jest boundary=administrative i admin_level, na linii które budują relacje jest samo boundary=administrative

JOSM, Osmose, Vespucci na to narzeka, jest zbędne dublowanie tagów i tak trzeba relacje przetwarzać przy używaniu danych...

-----------

Proponuje więc skasować botem boundary=administrative z lini tam gdzie nie ma admin_level na liniach, a linia jest w relacji boundary=administrative. I kasować nowe wystąpienia tego tagowania

-----------

Dokumentacja:

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=71873
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mec … in_Poland/
https://lists.openstreetmap.org/piperma … html#59299
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tal … mmended.3F

-----------

Nie jest znane mi narzędzie które to potrzebuje - są takie co potrzebują duplikacji (2) i nie radzą sobie z (1). Ale to wszystko potrzebuje też admin_level na lini. Ale przyzneje, jest pewne że coś się zepsuje.

(przy okazji, jest ich na tyle mało, a duplikaty są złe - tak że bym wykasował też admin_level + boundary=administrative z lini)

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-23 09:08:05)

Offline

#2 2021-02-22 23:53:36

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,975

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Mateusz Konieczny wrote:

Proponuje więc skasować botem boundary=administrative z lini tam gdzie nie ma admin_level na liniach, i kasować nowe wystąpienia tego tagowania

1. Nie będziesz brał pod uwagę, czy linia jest członkiem relacji boundary=administrative?
2. Nie widzę sensu w zostawianiu linii z admin_level. Nie jest ich wiele, więc żadne narzędzie, które by je potrzebowało, nie działa już teraz prawidłowo w Polsce.

Offline

#3 2021-02-23 09:10:52

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,064

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

ad 1) będę, nie napisałem tego. Dodane.
as 2) też planuję to zrobić, ale w osobnej edycji (bo po tej nic nie powinno się zmienić[0], po tamtej mogą być pewne drobne problemy więc chcę oddzielić "czyszczenie tego co nie ma żadnego sensu" od "odchodzimy od starego systemu, niektóre narzędzia nie potrafią poradzić sobie z nowym")

[0] poza tym że JOSM, Vespucci i Osmose przestaną jęczeć jak tylko granicę zobaczą

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-23 09:13:41)

Offline

#4 2021-02-23 21:27:38

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 628

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Chcesz to zrobić w jednym zestawie zmian czy w mniejszych porcjach?

Offline

#5 2021-02-23 23:21:57

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,799
Website

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

IMHO:

  • umieszczanie na linii admin_level nie ma sensu, to zdecydowanie powinno być tylko w relacji.

  • umieszczanie na linii boundary=administrative ma jakiś tam śladowy sens o tyle, że na linii od razu widać, że to granica, co ma szansę zapobiec kasowaniu "pustych linii" przez początkujących

Offline

#6 2021-02-24 08:45:14

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,064

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

rmikke wrote:

na linii od razu widać, że to granica, co ma szansę zapobiec kasowaniu "pustych linii" przez początkujących

Zarówno w iD jak i w JOSMie jest stylowanie granicy która jest linią w relacji a nie ma własnych tagów.

W iD nie da się nawet skasować przed ręcznym usunięciem z relacji.

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-24 08:46:54)

Offline

#7 2021-02-24 20:34:07

syntex
Member
Registered: 2019-06-20
Posts: 28

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Warto skasować, dzisiaj odkryłem, że skasowanie tego znacznika z linii granicy powoduje, że znikają granice widmo, o których kiedyś rozmawialiśmy tj granice renderujące się w miejscach, których ich realnie nie ma. Czyli ich usunięcie ma sens.

Offline

#8 2021-02-24 23:56:30

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,064

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

maro21 wrote:

Chcesz to zrobić w jednym zestawie zmian czy w mniejszych porcjach?

Mniejsze porcje.

Offline

#9 2021-02-25 01:57:38

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,799
Website

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Mateusz Konieczny wrote:

Zarówno w iD jak i w JOSMie jest stylowanie granicy która jest linią w relacji a nie ma własnych tagów.

W iD nie da się nawet skasować przed ręcznym usunięciem z relacji.

A vespucci czy inny OpenMaps?

Ale co do zasady jestem za trzymaniem tych tagów tylko w relacji, jeśli tagi w linii nic nie zmieniają.

Offline

#10 2021-02-25 07:40:29

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,064

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

rmikke wrote:

A vespucci czy inny OpenMaps?

(1) Co to OpenMaps? Chodzi o https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OpenMaps_(IZE) ? Jeśli tak to nie widzę sensu by brać to pod uwagę. Opuszczona + "feature to download maps for offline use was not compliant with Tile Usage Policy and created a problem for our volunteer-run OpenStreetMap server infrastructure".

(2) Stylowanie mapy Vespucci nie radzi sobie (na razie), ale ono nie radzi sobie z wieloma innymi rzeczami - jak np. żywopłoty i wyświetla linię bez stylu

Dodatkowo, jak nie ma tagów admin_level i name to narzeka i wyświetla ją jako błędną (różowa szeroka linia) i narzeka.
Więc nawet dodanie admin_level nie wystarczy.
(sprawdzałem jakiś czas temu, jest malutka szansa że to nieaktualne)

Czyli w Vespuccim się nie zepsuje.

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-25 07:48:31)

Offline

#11 2021-02-26 18:52:51

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,799
Website

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Mateusz Konieczny wrote:

(1) Co to OpenMaps? Chodzi o https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OpenMaps_(IZE) ? Jeśli tak to nie widzę sensu by brać to pod uwagę. Opuszczona + "feature to download maps for offline use was not compliant with Tile Usage Policy and created a problem for our volunteer-run OpenStreetMap server infrastructure".

To coś mi się musiało pomerdać, chodziło mi o edytor, którego używałem na ipadzie. Nie mam już ipada, to nie sprawdzę... chyba.

Pascal Neis sugeruje, że mogło mi chodzić o "Go Map!!!", mam w tym 50 edycji.

Offline

#12 2021-02-26 21:10:02

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,064

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

A to nie powiem bo nie mam iPhone. Możesz zobaczyć czy ogarnia granicę w tym miejscu: https://www.openstreetmap.org/?mlat=50. … 6/19.80908

Jeśli nie ogarnia to trzeba by sprawdzić czy boundary=administrative bez admin_level by coś zmieniło

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-26 21:23:28)

Offline

#13 2021-03-01 13:07:51

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,799
Website

Re: automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini - propozycja bota

Mateusz Konieczny wrote:

A to nie powiem bo nie mam iPhone. Możesz zobaczyć czy ogarnia granicę w tym miejscu: https://www.openstreetmap.org/?mlat=50. … 6/19.80908

Jeśli nie ogarnia to trzeba by sprawdzić czy boundary=administrative bez admin_level by coś zmieniło

Ale już nie mam ipada i nie zamierzam mieć. Ktoś z jabłkowym sprzętem mógłby sprawdzić?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB