You are not logged in.

#1 2021-02-01 23:48:23

kubahahaha
Member
Registered: 2019-12-03
Posts: 52

boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

Ostatnio sprzątając problemy Osmose zwróciłem uwagę na wiele zgłoszeń

boundary=administrative without admin_level

W praktyce wygląda to tak, że granice są poprawnie otagowanymi relacjami, ale składają się z linii z samym tagiem boundary=administrative. Jedna linia wchodzi w skład kilku relacji (granica miejscowości/gminy/powiatu), więc nie można wyznaczyć na niej żadnych dodatkowych tagów związanych z boundary.
Proponuję automatycznie usunąć wszystkie tagi z linii które wchodzą w skład relacji. Ta zmiana nie wpływa na rendery na osm.org, JOSM, ani ID. Nie będzie to wprowadzać w błąd i uporządkuje tagowanie.

Offline

#2 2021-02-02 00:16:11

gscscnd
Member
From: Rybnik
Registered: 2013-08-13
Posts: 175

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

kubahahaha wrote:

Proponuję automatycznie usunąć wszystkie tagi z linii które wchodzą w skład relacji.

Wszystkie tagi boundary? Bo niektórzy do tych relacji dodają np. rzeki.

Offline

#3 2021-02-02 01:06:39

kubahahaha
Member
Registered: 2019-12-03
Posts: 52

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

Nie, chodzi mi tylko o takie gdzie jedyne pozostałe tagi są związane z granicami (najczęstszy to chyba admin level).

Offline

#4 2021-02-02 08:38:03

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,295

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

kubahahaha wrote:

Nie, chodzi mi tylko o takie gdzie jedyne pozostałe tagi są związane z granicami (najczęstszy to chyba admin level).

A co jeśli jest source=PRG lub podobne? Też skasować czy zostawić?

Offline

#5 2021-02-02 09:03:54

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 656

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

kubahahaha wrote:

Proponuję automatycznie usunąć wszystkie tagi z linii które wchodzą w skład relacji.

Dominującą praktyką na świecie jest raczej uzupełnianie na tych liniach admin_level=* niż kasowanie boundary=administrative, choć są też społeczności, które właśnie nie używają żadnych tagów na liniach granicznych (np. Australia).
Moim zdaniem temat na szerszą dyskusję (np. Mateusz już wcześniej sugerował podobnie), bo ewentualna zmiana w jedną lub drugą stronę objęłaby wszak całą Polskę.

Mateusz Konieczny wrote:

A co jeśli jest source=PRG lub podobne? Też skasować czy zostawić?

To bym zostawił - wskazuje wprost na źródło i nie powoduje meldowania błędów.

Offline

#6 2021-02-02 11:36:16

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,295

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

szydzio wrote:

Moim zdaniem temat na szerszą dyskusję

Czy ten temat + odczekanie z dwóch tygodni by dać wszystkim czas na skomentowanie wystarczy? Czy zrobić jeszcze osobny wątek z "automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini" w w tytule by nikt nie przegapił?

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-02 12:08:35)

Offline

#7 2021-02-02 12:06:19

wowik
Member
From: Zelenograd
Registered: 2009-09-29
Posts: 9,178

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

W przypadku granicy która nie jest administracyjna istnieje tag
boundary=place

Offline

#8 2021-02-02 13:22:11

kubahahaha
Member
Registered: 2019-12-03
Posts: 52

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

szydzio wrote:

Dominującą praktyką na świecie jest raczej uzupełnianie na tych liniach admin_level=* niż kasowanie boundary=administrative

Uzupełnianie admin_level na granicach będących jednocześnie granicami np. miejscowości, gminy i powiatu jest bardzo niewygodne (admin_level=5;6;7), a nic nie wnosi - i tak ta informacja jest już w relacji. Jeśli oznaczamy np. las relacją, to tagi są zawarte tylko w relacji, nie na liniach.
Każda granica jest granicą co najmniej dwóch jednostek (np. sąsiednich miejscowości) - więc i tak tagi związane z granicami muszą być w relacjach, a nie na liniach.

Mateusz Konieczny wrote:

A co jeśli jest source=PRG lub podobne? Też skasować czy zostawić?

Jeśli nie ma tego tagu w relacji to bym zostawił, jeśli taki sam ma relacja to nie ma wg mnie po co powtarzać

wowik wrote:

W przypadku granicy która nie jest administracyjna istnieje tag boundary=place

Mi chodzi o granice administracyjne - w Polsce mapujemy je jako relacje. Chciałbym usunąć tagi z linii wchodzących w skład relacji.

Offline

#9 2021-02-02 16:23:22

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 656

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

Mateusz Konieczny wrote:

Czy ten temat + odczekanie z dwóch tygodni by dać wszystkim czas na skomentowanie wystarczy? Czy zrobić jeszcze osobny wątek z "automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini" w w tytule by nikt nie przegapił?

+1

Last edited by szydzio (2021-02-02 16:23:40)

Offline

#10 2021-02-02 16:32:56

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,295

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

szydzio wrote:
Mateusz Konieczny wrote:

Czy ten temat + odczekanie z dwóch tygodni by dać wszystkim czas na skomentowanie wystarczy? Czy zrobić jeszcze osobny wątek z "automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini" w w tytule by nikt nie przegapił?

+1

Zrobię jak już w tym wątku się to wyklaruje sytuacja.

Offline

#11 2021-02-13 17:27:37

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 848

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

Offline

#12 2021-02-18 00:36:42

syntex
Member
Registered: 2019-06-20
Posts: 51

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

Jestem za kasowaniem

Offline

#13 2021-02-19 13:19:19

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,034

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

Również jestem za kasowaniem.

Offline

#14 2021-02-22 21:03:18

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,295

Re: boundary=administrative without admin_level Zróbmy coś z tymi błędami

szydzio wrote:
Mateusz Konieczny wrote:

Czy ten temat + odczekanie z dwóch tygodni by dać wszystkim czas na skomentowanie wystarczy? Czy zrobić jeszcze osobny wątek z "automatyczne usuwanie boundary=administrative z lini" w w tytule by nikt nie przegapił?

+1

Jest sobie https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 97#p819797

Offline

Board footer

Powered by FluxBB