You are not logged in.

#5626 2021-01-26 18:04:08

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,360

Re: Pytania początkujących

"Missing way on level crossing" - chodzi o brak drogi lub toru jak na https://www.openstreetmap.org/node/2467997303

-----

"railway=disused without disused:railway", "railway=abandoned without abandoned:railway" to nie są realne błędy tylko dziwne pomysły Osmose, to można olać. Schowałem te zgłoszenia.

"boundary=administrative without admin_level" - można zignorować albo usunąć tag boundary=administrative z lini takich jak https://www.openstreetmap.org/way/192490555 (relacje w pełni wystarczają)

"Combined foot- and cycleway without segregated." - czeka na kogoś z StreetComplete na miejscu, chyba że widać na zdjęciach lotniczych

"Way access mismatch relation route=bicycle" - albo ktoś relację źle zaznaczył, coś jest skopane i wymaga weryfikacji na miejscu lub wadliwa infrastruktura rowerowa. Nie twoja wina.

Ogólnie, tam są błędy których prawie na pewnio nie wywołałeś.

-----

Wygląda na to że przerobione i można dalej importować?

Last edited by Mateusz Konieczny (2021-01-26 18:07:16)

Offline

#5627 2021-01-26 19:41:18

Piotr_J
Member
Registered: 2021-01-14
Posts: 162

Re: Pytania początkujących

Mateusz Konieczny wrote:

Ogólnie, tam są błędy których prawie na pewnio nie wywołałeś.

-----

Wygląda na to że przerobione i można dalej importować?

Błędy pojawiają się u mnie, ale tylko dlatego, że coś tam drobnego ruszyłem. Nie są to moje edycje.

Wszystkie problemy, które wyłapałem są już poprawione. Najwięcej było problemów z niewłaściwymi nazwami ulic, adresami, brakiem ulic po dodaniu nowych adresów, nakładkami dróg na budynki.

Offline

#5628 2021-01-26 20:51:25

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 880

Re: Pytania początkujących

Piotr_J wrote:

Zakończyłem sprzątanie po importach. Niestety jest kilkadziesiąt błędów, których nie potrafię samodzielnie naprawić. Spora grupa to relacje sieci transportowej. Błędy pojawiły się po nadaniu nazw ulic na odcinkach, gdzie przebiega np. dłuższa linia autobusowa. Wolałbym sam nie eksperymentować z poprawami.

Druga grupa to sieci dróg rowerowych.

Trzecia to granice obszarów administracyjnych. Tu również wolałbym nie popsuć czegoś.

Czy ktoś bardzie obeznany w temacie mógłby przyjrzeć się tym błędom?
https://osmose.openstreetmap.fr/en/byuser/Piotr_J

Te błędy, które tam zostały, nie są związane z importami budynków i adresów, które robiłeś, więc nie musisz się przejmować.
Nieźle, że sobie tak szybko poradziłeś z tysiącami błędów po imporcie, gratki:)

Offline

#5629 2021-01-27 20:53:26

Piotr_J
Member
Registered: 2021-01-14
Posts: 162

Re: Pytania początkujących

maro21 wrote:

Nieźle, że sobie tak szybko poradziłeś z tysiącami błędów po imporcie, gratki:)

Jak się narozrabia, to nie ma wyjścia i trzeba posprzątać. smile

Przy okazji - czy jest jakaś magiczna składnia zapytania w overpass, która:
1. pokaże zduplikowane adresy.
2. pokaże obecność 2 różnych adresów w odległości np. 10-15 m?

Offline

#5630 2021-01-27 23:44:56

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,360

Re: Pytania początkujących

Niestety, to chyba na Overpass za trudne.

Może Osmose to potrafi znaleźć? Chyba nie, to można dorzucić do zamówień...

Masz jakiś przykład takiego dubla? To bym sprawdził czy http://osmose.openstreetmap.fr/en/map/# … =&fixable= wykrywa

Offline

#5631 2021-01-27 23:49:46

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,785

Re: Pytania początkujących

Piotr_J wrote:
maro21 wrote:

Nieźle, że sobie tak szybko poradziłeś z tysiącami błędów po imporcie, gratki:)

Jak się narozrabia, to nie ma wyjścia i trzeba posprzątać. smile

Przy okazji - czy jest jakaś magiczna składnia zapytania w overpass, która:
1. pokaże zduplikowane adresy.
2. pokaże obecność 2 różnych adresów w odległości np. 10-15 m?

Zawsze możesz Overpassem załadować wszystko w danym rejonie, co ma addr:housenumber do JOSM-a i puścić walidację wink

Online

#5632 2021-01-28 00:29:27

Piotr_J
Member
Registered: 2021-01-14
Posts: 162

Re: Pytania początkujących

Mateusz Konieczny wrote:

Masz jakiś przykład takiego dubla?

Jeszcze nie, ale na pewno istnieją. Osmose na pewno wykrywa duble w tym samym miejscu, ale już tego samego adresu w kilku lokalizacjach nie.

RicoElectrico wrote:

Zawsze możesz Overpassem załadować wszystko w danym rejonie, co ma addr:housenumber do JOSM-a i puścić walidację

Ciekawy pomysł. Wypróbuję, dzięki. Edit: bardzo dobre rozwiązanie. Działa! smile

Jeszcze tylko muszę znaleźć sposób na wyszukiwanie adresów w mikroodległości od siebie.

Last edited by Piotr_J (2021-01-28 20:50:22)

Offline

#5633 2021-02-13 17:37:28

Yunkers
Member
Registered: 2016-01-29
Posts: 238

Re: Pytania początkujących

Nie wiem gdzie o to można poprosić, więc napiszę tutaj. Czy można poprawić nazwę tagu w edytorze iD dla highway=motorway_junction z "Wjazd/zjazd z autostrady" na "Zjazd z autostrady"? Niedawno ktoś zrobił spory bałagan przy węzłach w Bydgoszczy (https://www.openstreetmap.org/changeset/99183025) i przy zabieraniu się do poprawek zauważyłem, że faktycznie nazwa tagu sugeruje, żeby dawać go też na wjazdach na autostradę/ekspresówkę.

Last edited by Yunkers (2021-02-13 17:41:47)

Offline

#5634 2021-02-13 18:06:47

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 880

Re: Pytania początkujących

A wjazd na autostradę oznacza się innym tagiem?

Edit: A, to jest co innego. Zmieniłem na "Węzeł autostradowy", tak jak jest na Wiki. Angielska wersja to "Motorway Junction / Exit".
Będzie widoczne dopiero od następnej wersji iD, czyli raczej nieprędko.

Last edited by maro21 (2021-02-13 18:24:50)

Offline

#5635 2021-02-16 10:54:04

Kaczor
Member
From: Ciechanów
Registered: 2013-05-28
Posts: 14
Website

Re: Pytania początkujących

Geoportal ma nowa ortofotomapę (lato 2020) kiedy może byś podmieniona w iD?

Offline

#5636 2021-02-16 11:55:40

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,360

Re: Pytania początkujących

Kaczor wrote:

Geoportal ma nowa ortofotomapę (lato 2020) kiedy może byś podmieniona w iD?

W jaki sposób jest ona dostępna?

Czy jest to zablokowane przez https://github.com/openstreetmap/iD/issues/4828 ?

Offline

#5637 2021-02-16 14:59:28

Dynx
Member
Registered: 2020-04-12
Posts: 25

Re: Pytania początkujących

W geoportalu używają chyba WMS i tam już działa nowa orto, ale w JOSM udało mi się tylko na wmts uruchomić nowe zdjęcia.

Offline

#5638 2021-02-18 02:27:19

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 880

Re: Pytania początkujących

Kaczor wrote:

Geoportal ma nowa ortofotomapę (lato 2020) kiedy może byś podmieniona w iD?

Sam Geoportal musi podmienić zdjęcia na nowe w WMS-ie, zmiana nie leży po stronie iD/OSM.

Offline

#5639 2021-02-18 09:01:10

pio2_122
Member
From: Szczecin
Registered: 2018-03-30
Posts: 107

Re: Pytania początkujących

maro21 wrote:

Sam Geoportal musi podmienić zdjęcia na nowe w WMS-ie, zmiana nie leży po stronie iD/OSM.

Nic bardziej mylnego wink. Na stronie Geoportalu pojawiła się informacja „Nowe usługi WMS i WMTS dla ortofotomapy” - jest tam zdanie: „Zachęcamy do korzystania z nowych adresów usług, ponieważ dotychczasowe adresy zostaną w najbliższym czasie wyłączone”.

Offline

#5640 2021-02-18 09:59:31

Dynx
Member
Registered: 2020-04-12
Posts: 25

Re: Pytania początkujących

Na geoportal.gov.pl działa już nowa ortofotomapa i to chyba jest WMS.

Offline

#5641 2021-02-19 15:31:28

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,038

Re: Pytania początkujących

pio2_122 wrote:
maro21 wrote:

Sam Geoportal musi podmienić zdjęcia na nowe w WMS-ie, zmiana nie leży po stronie iD/OSM.

Nic bardziej mylnego wink. Na stronie Geoportalu pojawiła się informacja „Nowe usługi WMS i WMTS dla ortofotomapy” - jest tam zdanie: „Zachęcamy do korzystania z nowych adresów usług, ponieważ dotychczasowe adresy zostaną w najbliższym czasie wyłączone”.

Co ciekawe, pod starymi adresami działają starsze zdjęcia, bez użycia nowych adresów nie ma dostępu do nowej orto.
W iD można sobie w custom wms podpiąć orto z 2020. Działa.

Offline

#5642 2021-02-19 20:35:51

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,360

Re: Pytania początkujących

maraf24 wrote:

W iD można sobie w custom wms podpiąć orto z 2020. Działa.

Co się podaje? Jak śmiga a domyślnie nie ma, to warto dodać lub zastąpić aktualny link (zwłaszcza jak wyłączają serwery).

Offline

#5643 2021-02-19 21:10:29

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 880

Re: Pytania początkujących

pio2_122 wrote:
maro21 wrote:

Sam Geoportal musi podmienić zdjęcia na nowe w WMS-ie, zmiana nie leży po stronie iD/OSM.

Nic bardziej mylnego wink. Na stronie Geoportalu pojawiła się informacja „Nowe usługi WMS i WMTS dla ortofotomapy” - jest tam zdanie: „Zachęcamy do korzystania z nowych adresów usług, ponieważ dotychczasowe adresy zostaną w najbliższym czasie wyłączone”.

Dzięki za info. Zgłosiłem do dodania: https://github.com/osmlab/editor-layer- … ssues/1060. Mógłby ktoś zrobić pull request? Skoro nowy adres już działa, to warto podmienić. Mam nadzieję, że nie będzie sytuacji, że następna wersja iD będzie za 5 miesięcy, a w międzyczasie stary adres przestanie działać.

Offline

#5644 2021-02-19 21:19:29

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,785

Re: Pytania początkujących

maro21 wrote:

Mam nadzieję, że nie będzie sytuacji, że następna wersja iD będzie za 5 miesięcy, a w międzyczasie stary adres przestanie działać.

To powinno być osobno deployowane, a nie dołączane do iD, szkoda że tak nie jest.

Online

#5645 2021-02-19 21:35:00

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 880

Re: Pytania początkujących

RicoElectrico wrote:

To powinno być osobno deployowane, a nie dołączane do iD, szkoda że tak nie jest.

Nie mam nic przeciwko, żeby tak było :P
Ale póki co, podkłady, marki, tłumaczenia i community zależą od nowej wersji niestety.

Offline

#5646 2021-02-19 21:37:57

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 676

Re: Pytania początkujących

Mateusz Konieczny wrote:
maraf24 wrote:

W iD można sobie w custom wms podpiąć orto z 2020. Działa.

Co się podaje? Jak śmiga a domyślnie nie ma, to warto dodać lub zastąpić aktualny link (zwłaszcza jak wyłączają serwery).

U mnie dla Standard Resolution działa:

https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/PZGIK/ORTO/WMS/StandardResolution?LAYERS=Raster&STYLES=default&FORMAT=image/jpeg&CRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}&VERSION=1.3.0&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap

Z tego co widzę High Resolution jest już domyślnie podpięty.

Offline

#5647 2021-02-21 20:34:51

Mariusz 2M
Member
Registered: 2018-03-30
Posts: 10

Re: Pytania początkujących

Jak wyciąć dziurę (patio) w budynku?
Z tego co widzę to są osobne obrysy outer i inner a budynek ma tag type=multipolygon
np. tutaj: https://www.openstreetmap.org/edit#map= … 7/20.99598
jak to połączyć?

Last edited by Mariusz 2M (2021-02-21 20:42:07)

Offline

#5648 2021-02-21 20:45:14

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,745
Website

Re: Pytania początkujących

Mariusz 2M wrote:

Jak wyciąć dziurę (patio) w budynku?
Z tego co widzę to są osobne obrysy outer i inner a budynek ma tag type=multipolygon
np. tutaj: https://www.openstreetmap.org/edit#map= … 7/20.99598
jak to połączyć?

Relacja "multipolygon" https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl: … ltipolygon

Offline

#5649 2021-02-21 21:03:05

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 676

Re: Pytania początkujących

Mariusz 2M wrote:

Jak wyciąć dziurę (patio) w budynku?
Z tego co widzę to są osobne obrysy outer i inner a budynek ma tag type=multipolygon
np. tutaj: https://www.openstreetmap.org/edit#map= … 7/20.99598
jak to połączyć?

W JOSM rysujesz budynek + wewnętrzny obrys patio jako linię, następnie zaznaczasz obie linie naraz i dajesz => Narzędzia => Utwórz wielokąt złożony (skrót CTRL+B). W ID też się da ale jest to zdecydowanie więcej zachodu.

Offline

#5650 2021-02-21 23:21:40

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 880

Re: Pytania początkujących

szydzio wrote:

W iD też się da ale jest to zdecydowanie więcej zachodu.

Bez przesady tongue
W jednym i drugim edytorze trzeba i tak narysować dwie linie i wykonać operację złączenia, więc tyle samo zachodu.

W iD: rysujesz dwie linie, zewnętrzną i wewnętrzną, zaznaczasz je obie (klikasz jedną, a potem drugą, trzymając shift) i naciskasz [C]. Potem trzeba wybrać rodzaj obiektu, np. budynek.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB