You are not logged in.

#1 2020-11-26 14:17:36

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

http://overpass-turbo.eu/s/10Ah - pokazuje że kilka przygranicznych odpowiedników województw z innych krajów pokazuje się jako część Polski.

Problemem jest prawie na pewno geometria w OSM bo to samo zapytanie działa poprawnie jak weżmiemy name=Polska

Overpass Turbo ostrzega że to dużo danych, ale na normalnym komputerze powino się pokazać.

Jeszcze nie wiem gdzie dane są uszkodzone, nie wiem kiedy będę mógł na to popatrzeć.

EDYCJA: utworzyłem https://www.openstreetmap.org/note/2442123

Last edited by Mateusz Konieczny (2020-11-26 14:57:08)

Offline

#2 2020-11-27 12:46:49

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,026

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Znalazłem w tej relacji dwa błędy, w tym jedną przerwę (w Szczecinie). Poprawiłem, ale nie pomogło. Dalej jest źle.

Offline

#3 2020-11-27 16:56:14

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,819
Website

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Mateusz Konieczny wrote:

Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

http://overpass-turbo.eu/s/10Ah - pokazuje że kilka przygranicznych odpowiedników województw z innych krajów pokazuje się jako część Polski.

Problemem jest prawie na pewno geometria w OSM bo to samo zapytanie działa poprawnie jak weżmiemy name=Polska

Overpass Turbo ostrzega że to dużo danych, ale na normalnym komputerze powino się pokazać.

Jeszcze nie wiem gdzie dane są uszkodzone, nie wiem kiedy będę mógł na to popatrzeć.

EDYCJA: utworzyłem https://www.openstreetmap.org/note/2442123

Łapie się też kawałek Czech i Ukrainy.

A to nie jest dlatego, że te obszary mają admin_level=4 i kawałek granicy wspólny z polskimi?

Offline

#4 2020-11-27 18:02:40

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,026

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

rmikke wrote:

A to nie jest dlatego, że te obszary mają admin_level=4 i kawałek granicy wspólny z polskimi?

Nie, gdyż jak Mateusz napisał "to samo zapytanie działa poprawnie jak weźmiemy name=Polska". A "Polska" ma identycznie zrobioną wspólną granicę.

Offline

#5 2020-11-27 19:56:48

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Offline

#6 2020-11-29 22:20:54

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Poszukałem co się sypie, nie znalazłem na razie choć poprawiłem trochę innych problemów w okolicy granic i zgłosiłem https://josm.openstreetmap.de/ticket/20174

Offline

#7 2020-12-21 14:43:56

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,026

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Jest to prawie na pewno błąd w Overpassie i można go obejść.
Pytanie - czy go obchodzić czy lepiej zostawić i zgłosić do naprawy?

Offline

#8 2020-12-21 22:18:57

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Jeśli błąd w Overpasie to lepiej zgłosić.

Offline

#9 2021-01-15 22:00:54

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

maraf24 wrote:

Jest to prawie na pewno błąd w Overpassie i można go obejść.
Pytanie - czy go obchodzić czy lepiej zostawić i zgłosić do naprawy?

Zgłaszałeś? Jeśli nie - to czy wiesz skąd to się bierze?

Offline

#10 2021-01-24 23:21:44

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,026

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Mateusz Konieczny wrote:
maraf24 wrote:

Jest to prawie na pewno błąd w Overpassie i można go obejść.
Pytanie - czy go obchodzić czy lepiej zostawić i zgłosić do naprawy?

Zgłaszałeś? Jeśli nie - to czy wiesz skąd to się bierze?

Wiem, skąd to się bierze i gdzie jest błąd w Overpassie, ale jest to zawiłe. W skrócie:  w pewnych okolicznościach Overpass może zacząć korzystać z nieaktualnych danych, przy czym warunkiem powstania tych okoliczności jest przeprowadzenie określonych edycji. Sam Overpass sam z siebie się tak nie psuje.

Zaskakujące jest to, że podane przez ciebie zapytanie http://overpass-turbo.eu/s/10Ah powinno - uwzględniając jak Overpass został przez jego autora zaprojektowany - zwrócić pustą mapę. Tj. efektem tego zapytania powinien być zbiór pusty.

W każdym razie teraz jest naprawione i jest efekt ten sam co dla name=Polska. Jeśli wolałbyś pustą mapę, to daj znać. Też da się zrobić.

Offline

#11 2021-01-24 23:57:01

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Re: Czemu Białoruś jest w Polsce? (relacja "Polska (ląd)" jest uszkodzona)

Pewnie lepiej byłoby w Overpasie poprawić, ale jak działa to jestem zadowolony.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB