Milieuzones auto / vrachtwagen

Dag,

Ik werk bij Flitsmeister en wij zijn aan het onderzoeken hoe we milieuzones kunnen toevoegen aan de app. Onze navigatie is gebaseerd op OSM, dus het liefst maken we ook hiervoor gebruik van OSM zodat we je om de zones heen navigeren als je voertuig hebt wat daar niet door mag.

De data van milieuzones is alleen nog niet heel compleet. Er missen nog veel steden. Op deze pagina staat een overzicht van wat er is en nog zou moeten: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:boundary=low%20emission%20zone?uselang=nl

Graag zouden wij natuurlijk alle milieuzones toevoegen, in eerste instantie vooral voor Nederland. De officiële milieuzones die nu gelden in Nederland zijn hier te vinden: https://www.milieuzones.nl/locaties-milieuzones.

Hoe staan jullie hier in? Hebben jullie suggestie hoe we dat het beste kunnen doen? En welk properties we kunnen gebruiken?

Als ik bijvoorbeeld kijk naar Utrecht (https://www.openstreetmap.org/way/373249337) dan mis ik hier nog 1 belangrijke property voor ons. Dat is namelijk de emmissie klasse die er niet meer in mag. Zowel voor truck als car. Hoe zouden we dat kunnen aangeven?

Groeten,
Hendrik

Success met de emissieklasse voor de Rotterdamse havens. Is nogal een lap tekst om te bepalen of je in aanmerking komt: https://www.rotterdam.nl/werken-leren/verkeer-maasvlakte/

Voor Utrecht is het ook zo simpel niet blijkbaar: https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/netherlands-mainmenu-88/utrecht verschil voor vrachtwagens, busjes en campers

Lijkt me dat je dit eerst moet uitzoeken voor alle verschillende regio’s incl buitenland om tot een bruikbaar tagging schema te komen dat niet bij de eerste de beste nieuwe variant hopeloos vast zit.
Dan lijkt Duitsland nog vrij simpel met stickers in 4 kleuren hetgeen ze op de access tag van de zone hebben gezet.
Hier iig een link met verwijzingen naar verschillende landen: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:boundary=low%20emission%20zone?uselang=en-GB

Gebruikers zouden in de Flitsmeister moeten kunnen aangeven wat voor soort voertuig ze zitten en verschillende profielen kunnen kiezen als ze meerdere voertuigen gebruiken om effectief te kunnen zijn.

Ik denk dat zolang er geen globale standaard voor emissiezones is, je elke emissiezone moet gaan taggen met een standaard access restriction. Ik zie bijvoorbeeld voor de milieuzone in Leipzig motor_vehicle:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)
In Nederland zie ik veel beperkingen voor vrachtwagens, dus dan wordt het hgv:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)

Als je dat soort zaken in je app kunt configureren (type voertuig, brandstof en emissieklasse), dan kun je ook de beperking maken.

Op zich heb ik er geen probleem mee dat dit in OSM staat. Voor het doeleind van een routeplanner is dit informatie die nodig is.
De vraag is of routing engines met het huidige proces van een way die de zone markeert kunnen omgaan. Volgens mij is dat namelijk niet zo. Dan kun je het wel op de kaart aangeven, maar de navigatie stuurt je er nog altijd doorheen.

Voor navigatie kun je ook argumenteren dat het voldoende is als alleen de invalswegen in de zone getagd worden, en taggen van wegen waar een milieuzonebord staat is ook te verdedigen want je mag ook andere verbodsborden als “verboden voor vrachtwagens” taggen.
Op die manier omzeil je het probleem dat routing engines niet kunnen omgaan met een way die los in de data ligt en een aantal wegen omvat waar je dan niet mag komen.

Dank voor jullie antwoord. Voor vrachtverkeer is het inderdaad nog best wel complex.

De manier die in Leipzig gebruikt wordt is voor auto’s in Nederland ook relevant. Sowieso zijn er maar 3 zones in Nederland die voor auto’s relevant zijn. Ik denk dat we ons daar eerst op gaan focussen. Dat betekend als eerst stap ook maar 3 zones goed intekenen. (Utrecht/Amsterdam/Arnhem)

De navigatie gaan wij zelf aanpassen op basis van hoe we het nu gaan toevoegen in OSM en evt al bestaat in andere landen. Onze voorkeur heeft daarom om de zones in te tekenen en niet per se de toegangswegen. De manier van Leipzig is de manier hoe we het willen aanpakken.

Heeft iemand een advies hoe we dit het beste kunnen intekenen? Ik heb zelf namelijk alleen ervaring met repareren van wegen/richtingen e.d. maar niet het maken van een gebied zoals de milieuzone. Hoort dat met een way of een relation? Ik zie beide voorkomen namelijk?

Een relation is een verzameling van ways. D.w.z. als je het met één way afkunt dan hoef je geen relatie te maken. Je kunt het met één way af als je voor de milieuzone zelf een way intekent.
Ik heb zelf de mileuzone in Maastricht even ingetekend: https://www.openstreetmap.org/way/895208789 Misschien dat je daar inspiratie uit kunt opdoen.

Ik zat nog even na te denken: met de overpass api kun je ways binnen een area downloaden. Als je dan een milieuzone maakt met een way, die op de juiste plekken met nodes aan de weg verbindt, dan kun je op die manier alle ways in die zone downloaden. Bijvoorbeeld in JOSM om acces restriction tags erop te zetten of in een andere applicatie om er iets mee te doen.

Thanks Maarten! Daar ga ik zeker naar kijken.

Met welke tool teken jij dit soort dingen in? Dan ga ik het ook daarmee proberen.

Ik gebruik JOSM. Maar zoiets simpels kun je ook met de online editor doen.

Ik heb Arnhem toegevoegd via de online editor. Ik heb JOSM geprobeerd maar daar kom ik zo snel niet helemaal uit.

Volgens mij is dit vergelijkbaar met wat jij bij Maastricht hebt gedaan: https://www.openstreetmap.org/way/895311304

Als dit inderdaad op de juiste manier is wil ik dit verder oppakken voor de andere steden.

Qua gebied zat je in ieder geval voor 99% goed: alleen het begin van de Apeldoornseweg had je vergeten. Dat heb ik even toegevoegd. Of de tagging klopt, weet ik niet, het gebied is nu wel correct. De - op het oog - rare omissie van de Lage Rijnkade is correct weergegeven (heb ik even apart gecontroleerd omdat dat de enige weg is noordelijk van de Rijn die niet in de milieuzone zit).

met vriendelijke groet,

Marcel.

Qua tagging is dit dubbelop:

hgv:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)
motor_vehicle:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)

een hgv is ook een motor_vehicle

Maar op de website lees ik:
**Milieuzone van de gemeente Arnhem
Groene zone volgens de nieuwe verkeersregels

De volgende dieselvoertuigen hebben toegang:
• vrachtauto’s: emissieklasse 4 of hoger
• bestel- en personenauto’s: emissieklasse 4 of hoger
• autobussen: alle emissieklassen
**
Als je motor_vehicle:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4) gebruikt, mogen autobussen (<euro_4) ook niet de milieuzone in. Je zou dus een bus=yes kunnen toevoegen, maar ik weet dat routers het niet fijn vinden als je eerst zegt motor_vehicle=no en dan daar met bus=yes een uitzondering op maakt.

Daar heb je helemaal gelijk in. Ik zal de hgv:conditional eraf halen.

Wat betreft bus is dat natuurlijk ook zo. Gemeente Arnhem zegt zelf niets specifiek over bussen. Maar eigenlijk geld de uitzondering dan ook voor brommers/motors toch? Die vallen normaal ook onder motor_vehicle. Moet ik die niet ook toevoegen met een yes?

Ik ga dit ook even voorleggen aan de navigatie bouwers ook

Inderdaad. Je zou nog kunnen zeggen dat dat toch nooit diesels zijn en dat ze er niet door getroffen worden.
De aangegeven manier om alleen auto’s te blokkeren is motor_vehicle=no motorcycle=yes moped=yes mofa=yes.

Je kunt 2 kanten op redeneren. Alles verbieden en apart benoemen wat wel access heeft of alleen benoemen wat geen toegang heeft.
Volgens de website hebben alle dieselvoertuigen geen toegang, met de genoemde uitzonderingen.

motor_vehicle:conditional=no @ (fuel=diesel)
hgv:conditional=yes @ (emissions>euro_3)
motorcar:conditional=yes @ (emissions>euro_3)
goods:conditional=yes @ (emissions>euro_3)
bus=yes

V.w.b. bromfietsen en motoren. Aangezien de toegang van dieselvoertuigen geregeld wordt en er geen uitzondering genoemd wordt voor bromfietsen en motoren, hebben deze geen toegang als ze als brandstof diesel gebruiken.

Input vanuit een meer praktische kant:
Gezien de complexiteit van de access tag en dat je eigenlijk josm moet gebruiken om dit in te voeren zou mijn voorkeur zijn om tags op een polygoon met de milieuzone te zetten en niet op alle straten.

Het onderhoud van één polygoon per zone is vele malen eenvoudiger dan tags op elke straat (en pad?).

Als gebruiker van een navigatie in de auto zou ik graag kunnen instellen wel/niet milieuzone gebruiken bij het routeren. De naam van de milieuzone is ook praktisch.
Aangezien ik zo min mogelijk met mijn auto in een grote stad kom, zoek ik liever voor vertrek op of mijn kenteken toegelaten is een stad.

Voor Antwerpen kun je bv. een dagpas kopen (Die dan weer niet geldig is in andere steden).
Zoiets is niet echt gebruikersvriendelijk op te lossen in een navigatie app, laat staan hoe je dit met access tags gaat oplossen.

Dan is het Duitse systeem met stickers in kleuren toch veel handiger.

@Jan de tags zitten ook op de polygoon en niet op de wegen.

https://www.openstreetmap.org/way/895311304

Ik heb een beetje moeite met de bebording.
Dit is Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/milieuzone-amsterdam/milieuzone-herkennen/
Dit is Arnhem: https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/Wegen_en_vervoer/milieuzone/Veelgestelde_vragen_over_de_milieuzone

Hoe weet een touringcarchauffeur of hij al dan niet de milieu zone van Arnhem in mag rijden?

Is het antwoord daarop niet vrij simpel? Touringcar staat niet op het bord dus hij mag erin?
Bij Amsterdam staat die namelijk wel specifiek genoemd.

Bij Arnhem (betere link): https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/Wegen_en_vervoer/milieuzone staat
specifiek wat toegestaan is. Autobussen staan daar niet bij, mijn interpretatie is dat ze er dan niet in mogen.

Als ik de API bekijk die achter de website van milieuzones.nl zit (https://services.arcgis.com/kE0BiyvJHb5SwQv7/ArcGIS/rest/services/Milieuzones_NL/FeatureServer/0/query?where=1%3D1&f=pgeojson&outFields=Gemeente%2Cvrachtauto%2Cautobus%2Cbestelauto%2Cpersonenauto%2Ctaxi%2Cvrachtjaar%2Cautobusjaar%2Cbesteljaar%2Cpersonenjaar%2Ctaxijaar,website) dan mogen bussen wel Arnhem in.

Ik denk dus dat je borden zo moeten lezen dat alleen de voertuigen waar een beperking voor geld op de borden staan. Alles wat er niet op staat mag er dus. Bv ook motoren
In Amsterdam staat ook specifiek taxi’s genoemd, die zie je in Arnhem ook niet op het bord staan. Volgens bovenstaande API mogen die er ook in

Maar zo werken borden niet in Nederland. Je plaatst een verbodsbod en daaronder òf de uitzonderingen òf waarvoor het bord geldt.

Edit: het is dus het laatste. Hier een stukje uitleg: https://www.milieuzones.nl/verkeersbord-en-onderborden Onder een milieuzonebord dient dus te staan voor welke voertuigen het geldt.

Arnhem wordt dan:

hgv:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)
motorcar:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)
goods:conditional=no @ (fuel=diesel AND emissions<euro_4)

Inderdaad :slight_smile: Lees je bijdrage nog eens en je zei het al.