You are not logged in.

#1 2021-01-02 13:58:45

Cristoffs
Member
From: Łódź
Registered: 2018-11-27
Posts: 310

Jak oznaczyć klatki w bloku

Prowadzimy taką dyskusję, przy okazji poniższej notatki. Stan zgodnie z Prg jest taki, że każdy blog ma swój nadany adres - jeden pkt na budynek. Ze względów praktycznych kąza klatka ma oznaczenie literowe. Ja byście oznaczyli klatki?

Zastosowanie takie jak na osiedlu powoduje obecnie konflikt zdublowanych adresów.

https://www.openstreetmap.org/note/2480084

Offline

#2 2021-01-02 14:07:28

pio2_122
Member
From: Szczecin
Registered: 2018-03-30
Posts: 117

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Może tag entrance=staircase + ref=* na obrysie bloku?

Offline

#3 2021-01-02 15:19:44

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 778

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Jeśli w praktyce funkcjonują adresy z literami dla klatek to oznaczam je w addr:housenumber. Zaletą OSM jest właśnie to że nie jesteśmy uwiązani tylko do adresów urzędowych a pokazujemy jak jest faktycznie w terenie. Owszem, problem pojawia się, kiedy miasto ma niespójny system adresowy, tak jak w Żorach. Nadaje numer Sikorskiego 32A podczas gdy obok funkcjonuje już numer 32 z klatką A, czyli de facto 32A.
Można rozważyć użycie wtedy addr:unit. Co prawda Nominatim nie uwzględnia tego tagu, ale przynajmniej renderuje się on na warstwie domyślnej.

Edit:
Lub można to próbować obejść tak jak to ongiś zrobił Balrog, czyli Sikorskiego 32AA w housenumber, są wszak gminy, które nadają adresy z podwójną literą, zatem mamy już takie adresy w bazie.

Last edited by szydzio (2021-01-02 15:42:45)

Offline

#4 2021-01-02 16:39:16

Cristoffs
Member
From: Łódź
Registered: 2018-11-27
Posts: 310

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

szydzio wrote:

Jeśli w praktyce funkcjonują adresy z literami dla klatek to oznaczam je w addr:housenumber. Zaletą OSM jest właśnie to że nie jesteśmy uwiązani tylko do adresów urzędowych a pokazujemy jak jest faktycznie w terenie. Owszem, problem pojawia się, kiedy miasto ma niespójny system adresowy, tak jak w Żorach. Nadaje numer Sikorskiego 32A podczas gdy obok funkcjonuje już numer 32 z klatką A, czyli de facto 32A.
Można rozważyć użycie wtedy addr:unit. Co prawda Nominatim nie uwzględnia tego tagu, ale przynajmniej renderuje się on na warstwie domyślnej.

No właśnie w praktyce obok są takie które już dublują i zaczyna się bałagan. Czyli mówisz addr:unit ?

Offline

#5 2021-01-02 17:22:35

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 778

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Cristoffs wrote:

No właśnie w praktyce obok są takie które już dublują i zaczyna się bałagan. Czyli mówisz addr:unit ?

Biorąc pod uwagę jak to jest oznakowane w Żorach pozostałbym przy notacji klatek tylko w addr:housenumber. W tym wypadku zapis Sikorskiego 32AA odpowiada stanowi faktycznemu.
W innych przypadkach posiłkowałem się już addr:unit.
Według taginfo w skali globu addr:unit ma ponad 700k wystąpień, stad największa szansa, że jakiś soft zacznie korzystać aktywnie z tego tagu.

Offline

#6 2021-01-02 22:25:45

pawlosck
Member
Registered: 2016-06-05
Posts: 177

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

A te oznaczenia klatek, to jest oficjalne oznaczenie, czy tylko pomocnicze? Z tego co zauwazylem, na zachodzie Polski miasta najczesciej numeruja klatki, jako osobny numer, a na wschodzie Polski, numerowany jest blok i kazde mieszkanie w bloku ma unikatowy numer, a na zachodzie kraju, unikatowy numer mieszkania jest tylko w klatce, czyli mieszkanie numer 1 moze byc w kilku klatkach.

Offline

#7 2021-01-02 23:28:41

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 778

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

pawlosck wrote:

A te oznaczenia klatek, to jest oficjalne oznaczenie, czy tylko pomocnicze?

Nie ma jednej reguły. W ww. przypadku oznaczenie klatek będzie raczej pomocnicze. Bywają jednak miasta (np. Poznań) ktore prowadzą ewidencję zarówno adresów oficjalnych (EMUiA) jak i tych "klatkowych" (zwanych zwyczajowymi).

Offline

#8 2021-05-10 12:39:06

sp8trp
Member
Registered: 2021-03-15
Posts: 7

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Czy mogę w ten sposób oznaczyć numery mieszkań w klatce? Przykład blok ma adres liczbowy. Klatki nie posiadają oznaczeń. Adresacja mieszkań jest na zasadzie numer bloku/numer mieszkania. Czy mogę dać nad wejściem do klatki punkt entrance=yes i w housenumber np. 15(numer bloku)/1-20(numery mieszkań w danej klatce.

Offline

#9 2021-05-10 12:46:55

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,077

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Offline

#10 2021-05-10 19:25:03

VA00
Member
Registered: 2017-08-06
Posts: 155

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

A tu masz przykład tak otagowanego bloku: https://www.openstreetmap.org/way/150752818

Bardzo pożyteczna rzecz, zwłaszcza w blokach ,,łamanych'' z klatkami po obu stronach. Jak numeracja jest w miarę oczywista to wystarczy oznaczyć pierwszą klatkę schodową.

Last edited by VA00 (2021-05-10 19:25:16)

Offline

#11 2021-05-11 10:59:32

Piotr_J
Member
Registered: 2021-01-14
Posts: 193

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

VA00 wrote:

Bardzo pożyteczna rzecz, zwłaszcza w blokach ,,łamanych'' z klatkami po obu stronach. Jak numeracja jest w miarę oczywista to wystarczy oznaczyć pierwszą klatkę schodową.

Powiem Wam, że jest to wybitnie użyteczna rzecz w kontekście działalności pogotowia i straży, gdzie czas odnalezienia odpowiedniej klatki ma duże znaczenie. Planuję wprowadzenie takich oznaczeń klatek w mojej okolicy.

Offline

#12 2021-05-11 11:30:41

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 286

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Tak, na pewno takie dane są pomocne, jednak trzeba ruszyć tyłek sprzed monitora smile Tylko w terenie można to zweryfikować i żadne satelity w tym nie pomogą smile


Marek-M

Offline

#13 2022-01-14 21:23:14

Dariusz Doburzyñski
Member
Registered: 2019-05-28
Posts: 9

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Odświeżam temat i się przyklejam, bo nic bardziej odpowiedniego nie znalazłem.
Mam w terenie budynek wielorodzinny, 5 klatek, numerowane od 4A do 4E. Numerki na domu wiszą, listonosze chodzą i trafiają, ludzie w dokumentach adresy mają wpisane. Tymczasem na OSM, Targeo i Geoportalu oznaczenia klatek są odwrotne. Pół biedy, że ja w OSM zmianę wprowadzę (wszędzie czytam, że ma być to, co jest w terenie), ale czy taka niespójność to jest coś normalnego? czy coś z tym się robi?

Offline

#14 2022-01-14 22:33:50

pawlosck
Member
Registered: 2016-06-05
Posts: 177

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

A moglbys cos wiecej napisac, bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Ja jakos nie zauwazylem roznic pomiedzy osm, a rzeczywstoscia. W jednych miastach  adres jest przypisany do klatki, a  w innych do bloku. To jest jedyna roznica jaka znam, jesli chodzi o numerowanie klatek/blokow.

Offline

#15 2022-01-15 00:11:18

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 778

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Dariusz Doburzyñski wrote:

czy taka niespójność to jest coś normalnego? czy coś z tym się robi?

Można do tych adresów w OSM dodać info że są spisane z natury i różnią się od ewidencji gminnej, ale że są prawidłowe.
Najlepiej jednak wyprostować numerację w ewidencji gminnej.
Trzeba w tym celu dotrzeć najlepiej do osoby w urzędzie, która ją prowadzi.
Jak nie chce Ci się w to bawić to napisz chociaż o jakie miejsce chodzi.

Offline

#16 2022-01-15 00:25:38

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 1,013

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Dariusz Doburzyñski wrote:

Tymczasem na OSM, Targeo i Geoportalu oznaczenia klatek są odwrotne. Pół biedy, że ja w OSM zmianę wprowadzę (wszędzie czytam, że ma być to, co jest w terenie), ale czy taka niespójność to jest coś normalnego? czy coś z tym się robi?

Nie można powiedzieć, że to coś normalnego, ale zdarza się. Widziałem kilka razy takie przypadki, że numery klatek były odwrotnie w Geoportalu niż w rzeczywistości. Skoro to zauważyłeś, to popraw te adresy, tylko nie zapomnij dodać coś w stylu source:addr=survey + note=Geoportal/cośtam podaje odwrotną numerację.

Offline

#17 2022-01-15 10:53:03

Dariusz Doburzyñski
Member
Registered: 2019-05-28
Posts: 9

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

szydzio wrote:
Dariusz Doburzyñski wrote:

czy taka niespójność to jest coś normalnego? czy coś z tym się robi?

Jak nie chce Ci się w to bawić to napisz chociaż o jakie miejsce chodzi.

Miasteczko w zachodniopomorskim o nazwie Drawno, dwa bloki: Kolejowa 4 i Kaliska 1. W obu jest po 5 klatek, oznaczonych od A do E, w obu kolejność literowania wstecz - odmiennie niż przewidują reguły z ministerialnego rozporządzenia. Gmina - co do tego jestem pewien na 100 proc - w życiu tyłka nie ruszy.

Offline

#18 2022-01-16 22:10:05

spexpl
Member
Registered: 2011-06-22
Posts: 268

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

A ja mam pytanie, jak oznaczyć Kl. 1 itp, oraz podać zakres numerów (oczywiście 99% przypadków to gdy numery mieszkań są w kolejności, ale też są wyjątki).

Offline

#19 2022-01-16 22:36:44

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,635

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

entrance=staircase
ref=1
addr:flats=12-24

Offline

#20 2022-01-16 23:58:01

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 778

Re: Jak oznaczyć klatki w bloku

Dariusz Doburzyñski wrote:

W obu jest po 5 klatek, oznaczonych od A do E, w obu kolejność literowania wstecz - odmiennie niż przewidują reguły z ministerialnego rozporządzenia.

Żebym dobrze zrozumiał - faktyczne oznaczenie klatek w terenie jest inne niż te w ewidencji gminnej, czy jest takie jak w ewidencji, choć jest to niezgodne z rozporządzeniem?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB