Heugelijk nieuws omtrent luchtfoto's uit vogelperspectief (oblique)

Hallo Jillis,

Wat je zegt is zeker een punt van aandacht. Er is inderdáád geen sprake van een Nederlandse organisatie met ‘medewerkers’ zoals dat bijvoorbeeld bij Wikipedia het geval is.

Ik verwacht echter dat dit met een individuele gebruikersovereenkomst te ondervangen is. Ik snap ook dat dit bedrijf niet de aangewezen partij zou zijn om telkens een overeenkomst te sluiten, vandaar dat ik dat via één van ons zou willen laten lopen. Waarbij de aansprakelijkheid bij het breken van de overeenkomst bij de individuele mapper komt te liggen.

1: Er worden jaarlijks nieuwe foto’s gemaakt. Dit gebeurt meestal in maart-juni op wolkenloze dagen.
2: Je kunt in vergelijking tot deze Bingfoto nog zeven stappen verder schalen. (OSM Carto gaat tot “19”, deze aanbieder gaat tot “22/23”)
3. Het wordt beschikbaar gesteld via een loginsysteem.

De optie die je noemt is goed. Goed ook om licenties te laten verlopen. Zoals gezegd zou ik het prima vinden om dit te coördineren, en ook een Calc/Excel-bestand bij te houden met de gebruikers die toegang hebben. Ik weet niet of je de loginmogelijkheden eindig kunt laten zijn. Ik zal de vraag met de koppeling aan de OSM-registratie voorleggen. Ik vermoed wel dat dit los komt te staan. Hoewel ze ervaring hebben met het inhangen bij andere systemen, verwacht ik dat dat moeilijk wordt met Openstreetmap, te meer omdat dit in beginsel natuurlijk een internationale stichting is.

Dat was ik, toevallig dat we op dezelfde tijd contact hebben gezocht met dit bedrijf.
Om verwarring te voorkomen lijkt het me goed dat de contacten via jou lopen. (je hebt er immers al een mooi stuk aan gewijd en tevens meer gebruikservaring)
Dan zal ik er verder niet meer voor bellen.

Als er nog iets voor gedaan moet worden, laat het gerust weten via een pm.

Dit is geweldig nieuws. Het loginsysteem klinkt naar mijn idee ook heel praktisch. Is het bekend welke licentie dit bedrijf specifiek aan deze dienst gekoppeld heeft?

Zoals Jillis al opmerkte, stelt het bedrijf wel een “strenge” (duidelijke) eis aan hoe wij het beeldmateriaal mogen gebruiken. Is het zinvol om hier ook al de OSMF bij betrekken of is het plan nu om dit binnen de Nederlandse gemeenschap te coördineren?

Zijn dit foto’s die gemaakt zijn met drones of traditioneel met een vliegtuig?

Gaat het hier trouwens om beelden van bepaalde gemeenten, of betreffen deze beelden ons hele land?

Het zou ongelooflijk gaaf zijn om te kunnen micromappen met luchtfoto’s van deze kwaliteit. Onze buitenlandse collega’s zullen jaloers zijn :stuck_out_tongue:

Je kunt dit ook heel gemakkelijk anders oplossen. Je vraagt aan dat bedrijf 1 account waarop je met meerdere mensen tegelijk kunt inloggen. Vervolgens vraag je mensen om jou een bericht te sturen via de chatfunctie van openstreetmap.com. Zo weet je dat mensen ook echt met hun eigen account een aanvraag doen en kun jij beoordelen of je iemand toestemming geeft. Vervolgens geef je de mensen die het aanvragen de inloggegevens.

Wat je dan kunt doen is jaarlijks het wachtwoord veranderen. Zo dwing je mensen opnieuw bij jou een aanvraag in te dienen. Dan moet je wel opletten dat ook maar 1 iemand het wachtwoord kan wijzigen. Je zou het dan ook zo kunnen doen dat het bedrijf het beheer heeft over het account en gewoon jaarlijks het ww reset en dat nieuwe ww aan jou mailt. Dit is gunstig voor het bedrijf omdat zij zo altijd controle houden over het account.

Anders hetzelfde licentie-model als voor AHN hoogtedata? Daar moet ieder mapper een persoonlijke licentie aanvragen: https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=649579#p649579 Works for me.

Heel gaaf dat wij die data kunnen krijgen, iig.

Ik heb een aantal van de punten opgeschreven, waaronder het ‘een account-systeem’, met een periodiek wijzigend wachtwoord, dat Cartographer10 aandraagt. Zal morgen contact opnemen met de medewerker van het bedrijf en ook vragen onder welke licentie dit zou vallen. In principe gaat het, anders dan bij de Algemene Hoogtekaart Nederland, om een set van foto’s dat louter kan dienen als referentie bij het intekenen, niet om precieze contouren te kunnen trekken of wegen uit te lijnen.

Voor alles ben ik benieuwd hoe ze daar naar kijken. E.e.a. is in ieder geval zeer hoopgevend. Ik proef ook hier het enthousiasme.

Weet je toevallig of dit 5cm of 10cm ingevlogen beelden zijn?

Zou zeer wenselijk zijn als de kwaliteit zo is!

Alvast veel succes met de gesprekken.

Ook ik heb een zeer sterk vermoeden over welk bedrijf dit gaat.
Gaat dit enkel en alleen over oblique foto’s of ook over de streetview beelden en LiDAR puntenwolken die daar bij horen?
Elk van deze zou zeer waardevol zijn voor ons mappers van OSM. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n bedrijf niet zit te wachten op eindeloos veel aanvragen voor alle individuele mappers, het lijkt me verstandig tactvol om te gaan met dit prachtige aanbod. Het zou zonde zijn als dit door eventuele misverstanden of organisatorische moeilijkheden op niets uitloopt.

Ik heb vandaag een gesprek gehad met de contactpersoon aldaar.
Er is veel enthousiasme over Openstreetmap in die zin dat men de grote meerwaarde die het heeft in het product dat ze verkopen. Het bedrijf komt binnenkort met een nieuwe gebruiksomgeving.

Het concept met een eigen registratie & inlog zoals aangegeven door o.a. Cartographer10 wordt zeker werkbaar geacht. Het valt op korte termijn te realiseren.
Er zijn ook instructies om hun obliquefoto’s op te roepen door vanaf een bepaalde plek op de kaart in bijv. JOSM door te klikken.
Het beeld is nu niet landsdekkend, maar dat kan nog gaan wijzigen, om het zo maar te zeggen.

Ik heb ook gevraagd of we de LiDAR-puntwolken kunnen krijgen. Daarvoor zal de medewerker even in beraad gaan met een collega.

Op e.e.a. zal hij op korte termijn per e-mail terugkomen.

Mooi nieuws toch. Welke gebieden ongeveer zijn nog niet in kaart gebracht dan met de foto’s?

Zeker mooi nieuws als het lukt zo.

Heb je al duidelijkheid over de licentievoorwaarden en of die in overeenstemming zijn met wat OSM toestaat? Het zou zonde zijn als de gebruikersovereenkomst die we als mappers aangaan juridisch problemen op kan leveren voor het afgeleide werk (OSM) dat we er mee creëren.

@Cartographer10
Het bedrijf werkt in opdracht voor gemeenten (en bedrijven denk ik). Dat betekent dus dat ze, logischerwijs, geen foto’s zouden maken voor gebieden waar ze geen afnemer hebben.

@JeroenHoek
We hebben alle vrijheid om de obliquefoto’s te gebruiken, zolang dit voor ons werk aan Openstreetmap is. Het is ook niet mogelijk om informatie uit de obliquefoto’s één op één over te nemen.
Aan de andere kant zien zij ook zo: met ons werk voor Openstreetmap maken we ook hun product weer beter.

Voor wat betreft de puntenwolken, als je daar op doelt, heb ik nog geen uitsluitsel voor wat betreft gebruik. Die vraag leg ik morgen nog weer neer als ik de gebruikers van Openstreetmap door ga geven.

Dat is niet voldoende. Het gaat er niet om of wij de gegevens mogen gebruiken maar of alle gebruikers van OSM de gegevens mogen gebruiken. Het maakt daarbij niet uit dat we de informatie niet een op een overnemen. Als dat wel zou uitmaken dan zouden we geen licentie nodig hebben.

Aha, dus je bedoelt: de met behulp van de foto’s bewerkte data, mag die gebruikt worden.
Nu begin ik het te snappen :slight_smile:

Maar wacht: we worden niet gevraagd om een bron te vermelden, althans geen directe bron. Hooguit “aerial imagery” zo je wilt.
Volgens mij moeten we het niet juridischer maken dan het is.
Ik wil niet bagatelliseren, maar ik zie niet welk inbreuk de eindgebruiker zou doen?

De licentie is de kern van OSM en het is een uiterst krachtige formule.

De vraag draait erom of hun gegevens in het publieke domein mogen belanden. En ik moet daaraan toevoegen dat gratis door de gemeente beschikbaar gestelde foto’s daar niet per sé onder hoeven te vallen. We mogen free speech en free beer niet door elkaar halen.

Ik zeg niet dat het niet kan, alleen dat de juiste licentie is vereist. Ik begrijp dat dit nieuw voor je is en dat geeft niet, er zijn er voldoende die je daarop zullen wijzen. Ik ben ook niet bekend met alle regels maar ik weet wel dat je hier niet omheen kunt.

Bij het versturen van de gebruikersnamen en e-mailadressen voor de aanmaak van registraties voor hun gebruiksomgeving, zal ik vragen:

Gaan jullie akkoord met het feit dat alle uit jullie foto’s verkregen informatie (zoals grondgebruik, ligging paden, locatie straatmeubilair) in de gegevensbank wordt opgenomen onder ODbL en deze gegevens als onderdeel van de Openstreetmapdatabase daarna vrij beschikbaar is voor hergebruik in toepassingen van derden?

Zijn er nog restricties aan het gebruik binnen Openstreetmap?

Hebben we toestemming op bij discussies over bepaalde situaties de uitgesneden beelden te plaatsen in het forum om helderheid te scheppen in een bepaalde discussie?

De term waar het om draait is ‘afgeleid werk’, die bewoording zou ik ook in de communicatie met hun gebruiken.

OSM bevat data die is gebaseerd op allerlei bronnen. Bij elke bron die niet de mapper zelf is, moet je zekerheid hebben dat er toestemming is in de gebruiksvoorwaarden om afgeleid werk te creëren onder de ODbL. Zonder die toestemming bestaat namelijk het risico dat het afgeleide werk auteursrechtelijk in bezit van dat bedrijf blijft. Dat betekent niet dat het ook daadwerkelijk zo is, maar om uit te vinden óf dat zo is moet je waarschijnlijk eerst een rechtszaak uitlokken, of een legertje advocaten inhuren. Daarom is die vrijwaring zo belangrijk.

Zoals Allroads het terugkoppelde in de AHN-thread is heel geschikt:

Iets vergelijkbaars hebben we hier ook nodig, om later juridische problemen te voorkomen. Meer dan bovenstaande toezegging hoeft het niet te zijn, zolang maar duidelijk is dat zij geen rechtenbeperkingen op het afgeleide werk dat wij creëren leggen. Denk bijvoorbeeld aan een overname van dat bedrijf waarbij een legertje advocaten gaat kijken waar er nog geld te halen valt.

Kan Allroads je misschien advies geven hierover?

Uiteraard is het volledig reëel dat zij die vrijwaring beperken tot specifiek het afgeleide werk dat wij voor OSM creëren.