Wandelroutes in OSM

Is het nuttig om (aangeduide) wandelroutes, loopomlopen e.d. in Openstreetmap te karteren?
Bijv. bij mij in de buurt het Blarendabberspad: https://www.grobbendonk.be/file/download/10707/C5F5CF20236840BB426F6715E9DF451F
of de loopomloop https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/loopomlopen/routes/?group=12048&ProvincieGroepID=11001&GemeenteGroepId=12048
Ook tijdens mijn recente uitstap in de Ardennen heb ik een aantal lokale wandelingen gedaan (met aanduiding).

Uiteraard op voorwaarde dat deze routes actueel zijn…

Indien dit een meerwaarde is voor Openstreetmap, zijn er hiervoor specifieke richtlijnen, aandachtspunten…?

wat wiki info
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Walking_Routes
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Belgium/Walking_Node_Networks

Op deze kaart https://hiking.waymarkedtrails.org/ zie je welke routes al in kaart zijn gebracht.
Deze pagina https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Belgium/Walking_Routes lijst dan weer alle reeds in kaart gebrachte wandelroutes, GR-routes en wanderlknooppuntnetwerken op (via subpagina’s).

Het Blarendabberspad is nog niet in kaart gebracht voor zover ik kan zien.

Zeker nuttig om toe te voegen, wel niet het gemakkelijkste thema om aan te pakken!
Naast de voorbeelden die al gegeven zijn, ook fijn dat je ze dan gewoon kunt laten zien in Osmand dan.
Nog een voordeel is dat wegen die gebruikt worden voor fiets- of wandelroutes per definitie door iemand met verstand van zaken beschouwd wordt als “een relatief aantrekkelijke keuze”. En dat maakt dat mensen die routeplanners ontwikkelen hier mee gebruik van kunnen maken om voetgangers en fietsers langs een aangename weg te sturen, zelfs als ze niet per sé die aangeduide route volgen

Het is inderdaad wel de moeite om die toe te voegen. Voor loop routes is er ook een pagina op de wiki, waar we bijhouden wat reeds gemapt is en wat niet:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:WikiProject_Belgium/Bloso#Lopen

Looproutes worden op zowat dezelfde manier ingevoerd als wandelroutes. Het enigste verschil is de tag “route=running”.

Als het ergens niet lukt, geef maar een seintje, en dan kijken we wel even om je verder te helpen.

Bedankt voor de info.

Ik doe mijn edits op dit moment nog in iD en de inventarisatie van routes lijkt me toch beter voor JOSM. Eerst die dan nog eens installeren en hierin weg geraken :slight_smile:

Het is hier een ‘first of its kind’ voor veel zaken voor mij:

Ik bots hierbij dan wel op een vraag (in JOSM) waarvoor ik niet onmiddellijk een oplossing heb teruggevonden in de hulppagina’s: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:route#Order_matters geeft aan dat je er voor zou moeten zorgen dat de pijltjes in de Relation Editor mooi in dezelfde richting staan (en tussenin geen rode bolletjes staan). Stel dat zo’n pijltje verkeerd staat, is het dan de bedoeling dat ik de richting van die straat moet omdraaien, of kan ik ergens ingeven dat hij binnen de relatie de omgekeerde richting moet hanteren? In mijn route zit er bovendien een wegsegment dat in beide richtingen bewandeld moet worden (bij aanvang en einde) van de route. Hoe werkt dit dan?

Bijkomende vraagjes:

  • Indien er een fiets- of voetpad opgenomen werd in OSM, is het dan de bedoeling dat je deze fiets- of voetpaden dan opneemt in de relatie van de wandelroute of valt er dan toch iets te zeggen om het wegsegment alsnog te gebruiken?
  • Ik merk ook dat wegsegmenten vaak niet opgesplitst zijn bij wegknopen. Als de route slechts over een deel van dit wegsegment loopt, heb ik nu die wegsegmenten ter hoogte van de wegknoop wel opgesplitst. Is dat een goede praktijk of zijn daar andere oplossingen voor?

Ik heb ondertussen opgemerkt dat je de rol ‘backward’ zou kunnen toepassen om de juiste richting aan te houden. Kan iemand bevestigen dat dat de goede manier is?

Daar staat op het eerste zicht bitter weinig van op de Wiki.

  • “Indien er een fiets- of voetpad opgenomen werd in OSM” correct als deze er al ingetekend werden is logisch dat deze op de juiste higway lopen. Ook wandelroutes moeten dan over die fietspaden gaan.

  • je mag altijd deze extra toevoegen, fietspaden als die gescheiden lopen van de hoofdweg. Ook controleren als er al geen andere route over de hoofdweg gaat want dan moet je deze ook her lokaliseren over je nieuwe weg :wink:
    De echte voetpaden/trottoirs intekenen om wandel routes te laten overlopen is een delicate oefening…alle mogelijke connecties moet gemaakt worden.

  • “wegsegmenten vaak niet opgesplitst zijn bij wegknopen” → correct daar moet je de weg knippen/splitsen. Zodat de gegevens op de weg niet verloren gaan nooit deze eerst te wissen en her intekenen.

  • niet in alle routes moeten de rol backward/forward ingevoerd worden.
    Komt meestal voor als een deel van de heen weg niet de zelfde zal zijn als de terug weg. Dit komt zeker voor als gescheiden fietspaden langs beide kant weg lopen je moet rechts houden…

  • voor wandelroutes doe ik dat persoonlijk niet het is niet verboden tegen fietsverkeer in te wandelen…

  • “rol backward” heeft in deze wel een verwarrende uitleg… wanneer je opeenvolgende segmenten van highway in juiste volgorde toevoegt volgens de stap/fietsrichting, dan is het zeker mogelijk dat de teken richting van een bepaald highway segment punt opwaarts bewandeld/fiets (zeker mogelijk voor routes in éénrichtingstraten) en daar komt die rol backwards om te melden dat daar tegen de tekenrichting voortbeweegt. Dus in relaties is de verhouding tot tekenrichting…

voorbeeld hier https://www.openstreetmap.org/relation/8335296#map=17/50.83399/3.25887

Dus die rol ‘backward’ heeft eigenlijk zowel als doel om aan te geven dat je je in de realiteit tegen de richting in (bijv. in een éénrichtingsstraat) moet verplaatsen, als ‘in de data’ dat je je tegen de tekenrichting moet verplaatsen?

https://www.openstreetmap.org/relation/11994894
Ik heb hier al een deel van deze wandeling toegevoegd en een paar keer de rol ‘backward’ gebruikt. Dit is dan correct gedaan?

Iemand trouwens ook een idee waarom ik op de knoop tussen de Stationlei en Herenthoutse steenweg dan nog in mijn relatie de melding krijg dat ik hier een eindknop (rood bolletje) heb (thv kruising met het spoor) terwijl die wel mooi aan elkaar hangen?