You are not logged in.

#1 2020-10-05 09:45:17

uhtoom
New Member
Registered: 2020-10-05
Posts: 1

Vad börjar man med - Vad hjälper mest

Hej!

Jag är ganska ny på OSM men vill väldigt gärna hjälpa till.
Jag är bekant med editorerna, är lite av en gps-nörd men vet inte vad som hjälper mest.

Är det till exempel hjälpsamt att ladda upp gps-spår? Jag är ofta ute och vandrar med gps - bör man då ladda upp sina gps-spår även om man inte editerar i området?
Är det bra att lägga till företag på relevanta adresser eller ska man i första hand koncentrera sig på de stora sakerna, som vägar och byggnader?

Tips på var man bör börja för att hjälpa till så mycket som möjligt välkomnas! big_smile

Offline

#2 2020-11-03 21:26:00

torger
Member
Registered: 2020-11-03
Posts: 13

Re: Vad börjar man med - Vad hjälper mest

Jag är ingen OSM-expert utan har mest bara hållit på själv hemma på kammaren, så ta mitt svar för vad det är:

I Sverige finns numera lantmäteriets karta som bakgrund i editorn. Den håller mycket bra kvalitet i fråga om position vilket har gjort att GPS-spår endast är användbart i de fall man kartlägger något som inte finns i lantmäteriets karta skulle jag säga, annars är det bara kalkera av.

Det finns många andra kartkällor idag med god tillgänglighet så OSM har tappat lite i relevans, men OSM används ändå av många tjänster på nätet, ruttplanerare på nätet och så, så förbättrar man OSM så förbättrar man automatiskt alla dessa tjänster. För bilnavigering känns inte OSM så aktuellt åtminstone här i norr där jag är (den ligger alldeles för långt efter), men för olika typer av fitness-aktiviteter och tjänster runt det används OSM en hel del, och där är vägar och stigar mm viktigt. Själv använder jag den mycket för cykel. Jag tycker inte byggnader är så viktigt, vet inte vilka tjänster som har nytta av det, fast det är ju nice att göra en karta som ser fin och komplett ut, så jag brukar lägga till det ändå emellanåt.

Lantmäteridata finns som vektor som är fritt att importera så vitt jag vet. "Någon" borde ta tag i att få till en import, men det är en tekniskt svår uppgift. OSM ser helt ok ut i de stora befolkade städerna, men den är hyfsat usel i mindre befolkade delar av landet, och där är det få som orkar kartlägga manuellt. En bra import skulle vara värt tiotusentals manuella kartläggningstimmar.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB