Talojen numerointi?

Mikä on oikea tapa numeroida kuvan talot?
Punaisten katunumero on 4, vihreiden 6.

Huh, onpas taas esimerkki siitä, kuinka osoitenumerointi ei usein noudata selkeää logiikkaa. Näiden kanssa on nyt tullut painittua enemmänkin. Sanoisin että yhtä oikeaa tapaa ei ole, koska tarvittavat tiedot eivät selviä maastosta yksiselitteisesti.

Näyttävätköhän nuo maastossa omakotitaloilta vai rivitaloilta? Vaikuttaako osoitenumero/väri käytännössä johonkin - eri taloyhtiö? Vai vain eri ajoreitti autolla? Miten ihmiset käytännössä löytävät perille oikeaan B6:een kun niitä on vierekkäin kaksi? Entä onko jokainen asunto kartoitettu omana rakennuksenaan (building=house) tai jonoina (building=terrace)?

Joka tapauksessa tuossa näyttäisi olevan seuraavat 13 asuntoa (omakotitaloa?) kolmessa tai neljässä jonossa:

  • 4 A 1

  • 4 A 2

  • 4 B 3

  • 4 B 4

  • 4 B 5

  • 4 B 6

  • 4 B 7

  • 6 B 6

  • 6 A 1

  • 6 A 2

  • 6 A 3

  • 6 A 4

  • 6 A 5

Jos tägää osoitteiden kirjoitetun muodon mukaan, niin jaottelu olisi yksinkertaisesti addr:housenumber, addr:unit, addr:flats. Jos taas tägää merkityksen mukaan, niin nuo kaikki menisivät addr:housenumberiin (jos siis talot ovat omakotitaloja).

Viranomaisilta selviää virallinen tonttijako, jolloin voi paljastua että tuossa onkin 4 tonttia (addr:housenumber, ei addr:unit): 4a, 4b, 6a, 6b

Tai että on vain yksi tontti: 4-6. En tiedä olisiko mahdollista kolme tonttia jonojen mukaisesti: 4a, 6a, 4b-6b.

Isot ja pienet kirjaimet saati välilyönnit ovat liian pikkutarkkoja, että ne olisivat kylteissä johdonmukaisesti. Esimerkki: Vierekkäin on kaupungin tietojen mukaan kaksi tonttia 6a ja 6b. Molemmilla tonteilla on opastaulut, joissa oma tontti on merkitty 6 A/6 B mutta naapuritontti 6b/6a. Molemmilla tonteilla on vielä kolme taloa A-C. https://www.openstreetmap.org/#map=18/60.23993/24.90203

Entä miten karttatyylit ja osoitehaut osaavat näitä eri tägäystapoja käsitellä? Sinänsä on yksinkertaista kasata koko osoite pistämällä nuo housenumber, unit ja flats (tai housenumber ja ref) peräkkäin välein eroteltuna, joten ei välttämättä ole väliä miten osoite on pilkottu tai onko edes pilkottu.

Harmi että tuossa opaskartassa ei ole merkitty sisäänkäyntejä nuolenpäillä kuten usein on. Oleellista tässä lähinnä miten tuonne vihreään 6 B 6:een kuljetaan.

Minä laittaisin nuo ehkä tähän muotoon. Tässä esimerkissä läntisimmän vihreän-A5-rakennuksen tiedot.

addr:street = Katunimi
addr:housenumber = 6
addr:unit = A5

Näin kuvattuna digitransit-pohjaisten reittioppaiden pitäisi osata reitittää kuhunkin rakennukseen erikseen. Kannattaa myös merkitä rakennusten sisäänkäynnit (noodi jossa entrance=*) jotta reititys osuisi oikealle puolelle taloa.

Jos tuo huoneistonumero addr:unit-kentässä askarruttaa niin toki sen voi jättää poiskin ja laittaa rakennukselle vain

addr:street = Katunimi
addr:housenumber = 6
addr:unit = A

ja tarkentaa huoneistokohtaisuuttaa sitten sisäänkäynnille seuraavilla tageilla.

entrance=door
addr:door=5

Minun käsitykseni mukaan nämä molemmat tavat ovat OSM:n ohjeistusten valossa molemmat “oikeita tapoja”. Jälkimäisessä on tosin se huono puoli että siinä digitransit-reittioppaat eivät osaa reitittää kuin “Katunimi 6 A” tarkkuudella. addr:door-tagistystä ei (ainakaan vielä) tueta reittioppaan kohdehaun puolella.

Jäi sivulause pois tuosta kysymyksestä: …jotta osoitteet näkyvät osm-peruskartalla ja muissa yleisimmissä kartoissa.

Kun kohteessa on lähekkäin kaksi kappaletta A1 ja A2 rakennuksia sekä kaksi kappaletta B6 rakennuksia, niin on sekaannuksen vaara ilman hyvin toimivaa tägitystä.

Kuvan rakennukset ovat yhden asunnon erillistaloja eli omakotitaloja, jos kuvasta ei näy ja jos sillä on merkitystä. Onkohan entrance-tägitys kovin yleistä omakotitaloissa?

Kokeilin jo ennen apujen kysymistä kahdella versiolla, joista molemmista sain mr OSM-inspektorilta punaisen kortin. Kolmannella kerralla pitäisi jo mennä putkeen, jotta en saa kolmatta punaista korttia ja siitä syystä ehkä jäähyä koko loppukaudeksi. :smiley: Tästä syystä odotan vielä hetken muita näkemyksiä.


Edit: TuukkaH, viestisi tuli näkyviin minulle vasta tämän viestin (#4) lähettämisen jälkeen :open_mouth:

TuukkaH, viestisi #2 tuli näkyviin vasta (paljon) viestini #4 lähettämisen jälkeen. Jokin häikkä?

Talot ovat kahden taloyhtiön, värit erottavat yhtiöt, erillistaloja kahdella tontilla. Sisäänkäynnit näkyvät kyllä seinällä, mutta ei kovin hyvin tuossa liittämässäni kuvassa.

Oma ehdotukseni A5 rakennukselle (ja muille samaan tyyliin):

building  = detached
addr:city = *
addr:street = Katunimi
addr:postcode = *
addr:housenumber = 6

Rakennuksen viivalle oven kohdalle node:

addr:unit = A5
entrance = yes
ref = A5

Entä jos oven kohta ei ole tiedossa?

Tuukalta hyviä huomioita. Asiat voidaan tosiaan usein tulkita monella tavalla. Tämän olemme HSL:ssäkin OSM-tietojen hyödyntäjänä joutuneet toteamaan, eli että tämä on huomioita aineiston sisäänluvussa ts. tuettava useita mahdollisia merkintätapoja.

Tuukan ohjeissa mietityttää kuitenkin tuo addr:flats -suositus, itse olen ainakin käyttänyt addr:door-vaihtoehtoa silloin kun ovi johtaa yksittäiseen asuntoon. addr:flats kun puolestaan on kyse porraskäytävästä tms. yhteistilasta jonka takana vielä useita asuntoja. Tämä on mielestäni yksiselitteisesti määritelty täällä.

Jos oven kohta ei ole tiedossa ja sitä ei ole merkitty OSM:iin niin esim. reittiopas “projisoi” rakennuksen kulmapisteiden painotetusta keskiarvosijainnista reitityksen määränpään “lähimmälle” highway kohteelle. Eli jos rakennuksen takapihalta löytyy highway=* lähempänä kuin etupihalta niin reititys ohjaa takapihalle. Sisäänkäyntien merkitseminen on siis lähinnä reitityksen hienosäätöä. Ei mitenkään pakollista. Kulkuväylien editoinnillakin voi kuitenkin hieman kohentaa reititystä vaikkei tarkkaa oven sijaintia OSM:sta löytyisikään.

entrance-tagityksien yleisyydestäkin kyseltiin. Niitä löytyy Suomesta n. 45 000. Hieman reilu 9500 kpl arvolla entrance=home eli sellaisia, joiden on ainakin tarkoitus kuvastaa sisäänkäyntiä yksittäiseen asuntoon, joko rivitaloon tai omakotitaloon. Lähtenä näissä luvuissa Geofabrikin maakohtaiset tag-tilastot.

Tämä “punainen kortti”-kuvio kuulosti minun korviini mielenkiintoiselta. Siitä kuulisin mielelläni lisää. En nimittäin ole tuollaisesta käytännöstä aiemmin kuullutkaan.

Punainen kortti oli kuvakielinen ilmaus, OSMI kun näyttää väärinmuotoillut osoitteet punaisella lätkällä. Jäähylle joutuminenkin oli vain vitsailua. :slight_smile: Ei kai siinä äkkiä ylärajaa tule vastaan, että montako kertaa virheen saa korjata.

Mutta mistä tuo** entrance:door** on peräisin, kun osm-wikissä sitä ei ole listattu vaihtoehtona entrancelle?
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:entrance

OK! OSMI on kyllä tuttu. Tätä vähän arvelinkin tarkoittavasi. :slight_smile:

Äh, sen piti olla entrance=home menin TAAS sekaisin tuon addr:door-tagin kanssa. Ei ollut eka kerta ja tuskin jää viimekseksikään.

Miksi ei siis yksinkertaisesti rakennukselle addr:housenumber=6 A 5? Tämä taitaa myös olla ainut tapa saada tieto näkymään Digitransitin kartalle?

Tuo on OSM Inspectorin mukaan väärin muotoiltu, punaista pukkaa, kokeilin sitä jo.

Löydätkö OSM Inspectorin lähdekoodin tai muun määritelmän kyseiselle säännölle? Yritin mutta en onnistunut - vähän vaikea arvaillakaan. (Minun mielestäni Geofabrik ei muutenkaan ole oikea taho sanomaan, mikä on kelvollinen tägäys ja mikä ei.)

OSM Inspector/Views/Addresses:

Onko Suomessa päätetty käyttää Karlsruhe Schemaa?

Proposed features/House numbers/Karlsruhe Schema#Tags:

Vaikka olisi päätetty käyttää Karlsruhe Schemaa, niin tämä määritelmä ei anna hirveästi osviittaa.

Vielä venäläinen esimerkki Karlsruhe Scheman housenumberista: 58/2А к3 с4 https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/AddrN#Levels_of_addressation

Lähinnä ainakin omasta mielestä osoitteet kannattaa jakaa addr:housenumber-tägiin ja addr:unit-tägiin on ensimmäiseksi se, että Suomessa on olemassa osoitteita, joissa katumerossa on kirjaimia eli lisätarkenne ,(1b, 4c jne) jotka ovat erillisiä osoitteita erillisille kiinteistöille, jotka ovat syntyneet, kun suurempaa tonttia on pilkottu. Sitten on olemassa erikseen kerrostalon rappuja, rivitalon asuntojen sisäänkäyntejä yms., jotka merkataan kirjaimella, numerolla tai molempien yhdistelmällä. Näitä on vaikea erottaa toisistaan, jos kaikki merktaan addr:housenumber-tägiin. Erityisesti kun on olemassa taloyhtiöitä, joissa katunumero on vaikka 2b, mutta erilliset asunnot merkataan numerolla tai raput erillisellä merkataan kirjaimella, jolloin osoite voi olla [tiennimi] 2b 1 tai rappu voi olla 2b A. Datasta on siten mahdollista nähdä mitkä osoitteet kuuluvat samaan kiinteistöön ja mitkä eivät.

Toinen syy on se, että addr:unit rappujen ja muiden saman kiinteistön sisällä olevien sisäänkäyntien merkitsemiseen on joksenkiin muodostunut Suomessa käytännöksi ja se, ettei addr:unit-tägi näy Digitransitin kartassa on mielestäni heidän ongelmansa, karttaa ei pitäisi muokata vain jotain tiettyä renderöintiä ajatellen.

Juuri näin. Tämän addr:unit’in esiin nostamisen osalta on itseasiassa backlogilla issue, jonka toteuttamisen myötä toivon mukaan tilanne hieman Digiroadin päässäkin paranee. Tilanne on toki näin tiedon hyödyntäjän näkökulmasta kompleksinen kun osa tiedoista voi vielä piillä ref-taginkin takana. Muuten mielestäni varsin hyviä perusteluita larmaxilta tietojen hajauttamiselle addr:housenumber & addr:unit tagien alle.

En ole etsinyt, kun asia ei niin syvällisesti kiinnosta. Otin asian esille, kun OSMI tosiaan heilutteli punaista korttia mielestään väärää muotoilua paheksuen. Ilmeisesti OSMI ei ole ylin tuomari tägityksissä, mitä en tosin ole olettanutkaan, vaan erehtyväinen lienee hänkin.
Kehitän vinkeistä jonkin ratkaisun ja palaan myöhemmin asiaan.