You are not logged in.

#26 2020-10-13 19:09:29

IIVQ
Member
Registered: 2014-11-12
Posts: 730

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Even verwachtingsmanagement: Ik heb vanwege de persconferentie van Rutte de komende weken een pak extra werk. Ik verwacht dus niet heel veel te kunnen doen (ten zuiden van Amsterdam)

Offline

#27 2020-10-13 22:56:15

IIVQ
Member
Registered: 2014-11-12
Posts: 730

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Peter Elderson wrote:

Crash course:
- Zet in JOSM de kaarttekenstijl Wandelknooppuntennetwerken aan, daarin zie je de route-refs en de knooppuntenrefs.
- Kijk in waymarkedtrails of de Knooppuntnet planner waar al wat knooppunten gemapt zijn in Noord-Holland, en download dat gebiedje in JOSM

Ik download in JOSM nu alleen met de overpass query:

[out:xml][timeout:90][bbox:{{bbox}}];
(
  way["highway"];
  node["node_network"];
);
(._;>;<<;);
out meta;

Door de extra "<<" in de laatste regel download je ook de relaties waar de ways of nodes lid van zijn.

- Dan heb je de netwerkrelatie Wandelnetwerk Noord-Holland binnengehaald en een paar voorbeelden van knooppunten en node2node routerelaties.
- Nieuwe knooppunten map ik altijd handmatig: bepaal de node, voeg toe rwn-ref=* en network:type=node_network (dat blijft dan in de buffer staan zodat de volgende sneller gaan).
- Ik zorg altijd dat de nodes erin staan voordat ik de node2node route ga maken.
- Nieuwe node2node route: ik open een bestaande, kopieer die en sluit gelijk de oude.

Iets sneller: als je net een n2n hebt gemaakt, staat die in de relations-tab (rechts bij mij) geselecteerd. Daaronder zit een knop "copy to a new relation". Scheelt weer de oude sluiten en daarmee foutkansen.

- Dan verander ik, in de nieuwe relatie, de ref in de nieuwe ref (mm-nn) en gooi de oude inhoud weg.
- Dan voeg ik de juiste wegen toe van startknooppunt tot eindknooppunt.

* Waar nodig moet je wegen "knippen" voordat je ze toevoegt.
* Soms moet je een paadje bijmaken omdat de route ergens loopt waar nog geen weg is. Ik gebruik daarbij satelletbeelden, om te bevestigen dat er inderdaad een wandelbare verbinding is. Soms ook GM en Mapillary voor beelden vanaf de weg.

Alle nieuwe knooppunten en nieuwe routes moeten toegevoegd worden aan de netwerkrelatie. Volgorde maakt niet uit, als ze er maar inzitten!

Tip: er zitten soms waanzinnig veel knooppunten en verbindingen in een gebied. Hou het klein, die bijvoorbeeld telkens een ringetje van knooppunten aansluitend aan wat er al is.

* Sommigen nemen de knooppunten op in de node2node relaties. Ik doe dat niet, het helpt bij de invoer wel een beetje maar daarna geeft het geen informatie meer en er  is ook geen controle op gebaseerd.
* Ik zet altijd wel de expected_rwn_route_relations, want als ik dan een verbinding vergeet zie ik dat in knooppuntnet analyse terug. Ook later, in de onderhoudsfase, merk je een netwerkfout het snelst via die controle.  Het is optioneel, want voor rendering en routing is die info niet nodig.

Oh, die ben ik vergeten op de nodes te zetten die ik tot nu toe gemaakt heb...

(Ik wed dat anderen sommge dingen veel handiger aanpakken, dat hoor ik dan graag !)

Peter Elderson wrote:
IIVQ wrote:

- Waarom zou ik de route als GPX maken? Ik kan toch gewoon op de kaart van Wandelnet kijken?

- Een gpx kan ik in JOSM openen, dat mapt makkelijker, gewoon de ways kiezen die het meest in de buurt komen en geschikt zijn voor wandelen. Voor de Wandelnetkaart moet ik telkens van toepassing wisselen. het zou helpen als ik 2 schermen gebruikte, maar meestal  heb ik alleen mijn laptopje.

Ah, ik zit hier met 2 full HD-monitoren (en dat is eigenlijk nog te weinig... JOSM neemt 1½ monitor als je met relaties bezig bent, en wandelnet ook een hele ... Geen zin om een 3e monitor er bij te zetten big_smile)

- Weet iemand hoe je in een relatie in JOSM naast de name (die hebben de meeste nodes niet) ook de ref kan tonen? Nu zie ik alle nodes alleen met hun OSM-ID...

- Ik zie in het relatievenster in JOSM voor knooppunten de de rwn_ref en rcn_ref, en voor de routes de ref. Ik heb geen idee hoe dat geregeld is!

Hmm, kennelijk heb ik een andere versie van JOSM (15937)... Ik zal eens updaten --- Ik heb de JOSM repository toegevoegd aan (k)Ubuntu, nu heb ik ineens versie 17084.. Maar in een relatie zie ik nog steeds van nodes alleen het de naam en als ze die niet hebben (zaosl dde meeste wandelnet-nodes) de id, maar niet de ref. Wel kan ik mouseover doen... Interessante verbetering.

Offline

#28 2020-10-13 23:45:07

alphensebezorger
Member
Registered: 2016-02-08
Posts: 201

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

- Weet iemand hoe je in een relatie in JOSM naast de name (die hebben de meeste nodes niet) ook de ref kan tonen? Nu zie ik alle nodes alleen met hun OSM-ID...

- Ik zie in het relatievenster in JOSM voor knooppunten de de rwn_ref en rcn_ref, en voor de routes de ref. Ik heb geen idee hoe dat geregeld is!

Hmm, kennelijk heb ik een andere versie van JOSM (15937)... Ik zal eens updaten --- Ik heb de JOSM repository toegevoegd aan (k)Ubuntu, nu heb ik ineens versie 17084.. Maar in een relatie zie ik nog steeds van nodes alleen het de naam en als ze die niet hebben (zaosl dde meeste wandelnet-nodes) de id, maar niet de ref. Wel kan ik mouseover doen... Interessante verbetering.

Hier wordt verteld hoe je weergave in je selectie-venster kunt aanpassen voor werk aan netwerken:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Use … Formatters

Offline

#29 2020-10-14 06:26:44

Roef
Member
From: Hoogeveen
Registered: 2017-06-27
Posts: 62

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Peter Elderson wrote:

Weet iemand een manier om die wandelrouteplanner zelf als onderlegger in JOSM te krijgen? Dat zou het wel een stuk makkelijker maken!

Door tms:https://tilecache-routemaker.irias.nl/tiles/opentopo/{zoom}/{x}/{y}.jpg toe te voegen krijg je wel de achtergrond van Wandelnet, de OpenTopo kaart.
Het netwerk zelf zit verpakt in dit JSON bestand: https://wandelnet.routemaker.nl/routemaker/getNetwork, is er een makkelijke manier om dit in JOSM te importeren, anders moet ik er best wel wat tijd in stoppen en kijken of ik het kan omzetten naar een GPX, maar die wordt dan wel groot... Weet iemand welke coördinaten hier worden gebruikt?

Edit: de link werkt zo niet, maar via de netwerk inspector van Firefox kon ik een JSON bestand (7.9MB groot) downloaden:
{"result":
    {"lines":[
        {"id":214593,"id_from":237704,"id_to":239802,"geom":[],"colors":[],"length":118},
        {"id":320326,"id_from":324051,"id_to":324253,"geom":[[734359.402319394,7054448.42250999],[731776.559447782,7052494.72554625]],"colors":[],"length":2196},
        {"id":214595,"id_from":239548,"id_to":242670,"geom":[[518736.771684206,6801046.30789553],[518721.829731003,6801031.68634928]],"colors":[],"length":13},
        {"id":214596,"id_from":242386,"id_to":242663,"geom":[[523055.518566841,6834102.00719725],[521973.158623324,6834901.59839042]],"colors":[],"length":938},
        etc.
    },
    "pois":[
        {"id":235813,"geom":[707381.994243874,6819419.31440245],"name":"","tags":[]},
        {"id":235814,"geom":[713109.177032063,6798292.41316413],"name":"U74","tags":[]},
        {"id":315118,"geom":[676808.709440073,6684580.83039176],"name":"","tags":[]},
        {"id":315119,"geom":[673242.69946271,6670450.96025387],"name":"72","tags":[]},
        {"id":235817,"geom":[488382.555734519,6807159.91663309],"name":"71","tags":[]},
        {"id":304170,"geom":[525043.266837709,6962999.21523556],"name":"0","tags":[]},
        etc.
    }
}

Last edited by Roef (2020-10-14 06:56:31)

Offline

#30 2020-10-14 09:03:12

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Roef wrote:

...achtergrond van Wandelnet, de OpenTopo kaart.
Het netwerk zelf zit verpakt in dit JSON bestand...

Die achtergrond helpt mij niet, ben ik bang. De JSON zou wel handig zijn, denk ik, als ik hem in porties zou kunnen knippen en inlezen. Ik ben technisch niks waard wat dit betreft, ik heb dus een tool nodig. In de opendata plugin zie ik JSON niet als bestandtype. Jammer want eerder heb ik daar wel shapefiles mee kunnen inlezen.
Dat bleek ook niet echt handig uiteindelijk, want je moet nog steeds alles vergelijken met wat er al is, en alle punten een voor een aanpassen of nieuw invoeren, en alle relaties aanpassen of nieuw invoeren. Eigenlijk heb je het wandelrouteplanner beeld als ondergrond nodig, niet als data.
Dus inderdaad, gpx zou helpen want die kan je veilig inlezen zonder dat het data wordt.

Last edited by Peter Elderson (2020-10-14 09:04:13)

Offline

#31 2020-10-14 09:11:40

Roef
Member
From: Hoogeveen
Registered: 2017-06-27
Posts: 62

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Converteren naar een GPX bestand moet te doen zijn met een simpel python script. Moet ik alleen wel weten hoe ik de coördinaten uit het Json bestand omzet...

Andere vraag: waarom rendert knooppuntnet.nl de route 37-37 niet (hij routeert hier ook niet over)? https://knooppuntnet.nl/nl/route/11525591 Of kan ik hier beter 1 knooppunt van maken dat een stukje weg vaker wordt gebruikt?
Waymarkedtrails doet het wel goed: https://hiking.waymarkedtrails.org/#?ma … 289!6.6336

Last edited by Roef (2020-10-14 09:13:25)

Offline

#32 2020-10-14 09:56:32

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 2,446

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Als ik in de history van 37-37 kijk, zie ik Fix wrong networktype.
Het kan best dat dat ergens nog in een cache van knooppuntnet.nl rond zwerft
Het beste kun je een issue aanmaken. Dan kan Marc kijken wat er aan de hand is.


Dick van den Hoven

Offline

#33 2020-10-14 11:47:21

vmarc
Member
Registered: 2015-07-16
Posts: 41

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Roef wrote:

Andere vraag: waarom rendert knooppuntnet.nl de route 37-37 niet (hij routeert hier ook niet over)?

dvdhoven wrote:

Dan kan Marc kijken wat er aan de hand is.

Nagekeken in de database: er klopt inderdaad iets niet met deze route in knooppuntnet. Er is iets misgegaan met de bepaling van de kaarttegels voor deze route. Ik zoek het verder uit...

Offline

#34 2020-10-14 13:48:04

Roef
Member
From: Hoogeveen
Registered: 2017-06-27
Posts: 62

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Ik heb ondertussen een GPX-file met alle nodes gegenereerd, hoe is deze het makkelijkst te delen?
Ben nog bezig met een versie waar ook de routes in zijn verwerkt.

Offline

#35 2020-10-14 15:09:03

Roef
Member
From: Hoogeveen
Registered: 2017-06-27
Posts: 62

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Inmiddels is ook het converteren van routes naar GPX gelukt, helaas kan dat niet voor heel NL in één keer (dan worden de knooppunten met een rechte lijn verbonden), maar wel voor vrij grote regio's.

Screenshot-20201014-161612.png

Hier het stukje python voor de liefhebber:

from pyproj import Transformer
import json

json_file = 'getNetwork.json'
nodes_gpx = 'nodes.gpx'
routes_gpx = 'routes.gpx'

node_network = json.load(open(json_file))

transformer = Transformer.from_crs("epsg:3857", "epsg:4326")

gpx_file = open(nodes_gpx, 'w')
gpx_file.write('<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no" ?>\n<gpx creator="Python3" version="1.1">\n')
gpx_file.close()

for i in node_network["result"]["pois"]:
    if i["name"] and i["geom"]:
        lat, lon = transformer.transform(i["geom"][0], i["geom"][1])
        gpx_file = open(nodes_gpx, 'a')
        gpx_file.write('<wpt lat="{}" lon="{}"><name>{}</name></wpt>\n'.format(lat, lon, i["name"]))
        gpx_file.close()

gpx_file = open(nodes_gpx, 'a')
gpx_file.write('</gpx>')
gpx_file.close()

gpx_file = open(routes_gpx, 'w')
gpx_file.write('<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no" ?>\n<gpx creator="Python3" version="1.1">\n')
gpx_file.close()

nodes = {}
for i in node_network["result"]["lines"]:
    if i["geom"]:
        gpx_file = open(routes_gpx, 'a')
        gpx_file.write('<trk><trkseg>')
        for j in i["geom"]:
            lat, lon = transformer.transform(j[0], j[1])
            gpx_file.write('<trkpt lat="{}" lon="{}" />'.format(lat, lon))
        gpx_file.write('</trkseg></trk>\n')
        gpx_file.close()
        
gpx_file = open(routes_gpx, 'a')
gpx_file.write('</gpx>')
gpx_file.close()

Het JSON bestand is te downloaden met Shift + F5 in Firefox, inzoomen op de wenselijke regio, en dan onder Netwerk te dubbelklikken op bestand getNetwork, type json.
Screenshot-20201014-160637.png

Last edited by Roef (2020-10-14 15:26:01)

Offline

#36 2020-10-14 16:10:15

Riemer17
Member
Registered: 2020-06-23
Posts: 38

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Dat ziet er wel handig uit, dank voor het delen.

Offline

#37 2020-10-14 19:01:55

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Roef wrote:

Hier het stukje python voor de liefhebber:

Sorry maar ik ben hier te blont voor en op mijn leeftijd leer ik niet meer zo makkelijk... Ik heb gewoon echt een gpx nodig als overtrekplaatje.

Kunnen we hier een op-verzoek-keten van maken?

Bijv als ik het gebied van Alkmaar en Z-O daarvan de Schermer vraag, dat jij dat omzet naar GPX en opstuurt naar wandelingen.digitaal@gmail.com , zie je dat zitten of is dat heel veel extra werk?

Offline

#38 2020-10-14 19:42:24

Roef
Member
From: Hoogeveen
Registered: 2017-06-27
Posts: 62

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Dat kan, als men er niet uit komt, kan er altijd een verzoek gedaan worden. Ik heb je ondertussen al wat GPX bestanden gemaild, hoop dat dit de goede regio is.

Offline

#39 2020-10-14 22:06:51

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Roef wrote:

Dat kan, als men er niet uit komt, kan er altijd een verzoek gedaan worden. Ik heb je ondertussen al wat GPX bestanden gemaild, hoop dat dit de goede regio is.

Ik heb de bestanden binnen, ze tonen prima in JOSM, helemaal goed! Morgen ga ik kijken of ik mijn werkproces er echt mee kan versnellen.

2020-10-15 De routes zijn helaas niet bruikbaar, er staan heel veel lange rechte lijnen die geen echte routes zijn, als je uitzoemt is het hele beeld zwart! Maar het knooppuntenbestand helpt wel. Ik moet even kijken hoe ik ze wat groter in beeld kan krijgen want ze zijn nu heeeeel klein.

Last edited by Peter Elderson (2020-10-15 08:11:24)

Offline

#40 2020-10-14 22:09:28

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

IIVQ wrote:

Iets sneller: als je net een n2n hebt gemaakt, staat die in de relations-tab (rechts bij mij) geselecteerd. Daaronder zit een knop "copy to a new relation". Scheelt weer de oude sluiten en daarmee foutkansen.

Goeie tip, het gaat sneller en ik maak inderdaad minder fouten. Daardoor kan ik ook makkelijker nodes en routes om de beurt doen.

Offline

#41 2020-10-14 22:13:49

Robin van der Linde
Member
Registered: 2018-02-09
Posts: 9
Website

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Ik heb op mijn website ook een pagina geplaatst die een geoJSON bestand maakt van een gekozen gebied. Gewoon inzoomen op een gebied en op exporteren drukken en dan wordt er vanzelf een bestand gedownload (kan even duren om te beginnen).

Offline

#42 2020-10-14 22:17:11

vmarc
Member
Registered: 2015-07-16
Posts: 41

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Roef wrote:

Andere vraag: waarom rendert knooppuntnet.nl de route 37-37 niet (hij routeert hier ook niet over)?

Probleem opgelost.

Route 37-37 staat weer op de kaart (samen met een flink aantal andere routes die hetzelfde probleem hadden).

Offline

#43 2020-10-15 09:29:05

CordeB
Member
From: Drachten
Registered: 2017-05-18
Posts: 20

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Peter Elderson wrote:
IIVQ wrote:

Iets sneller: als je net een n2n hebt gemaakt, staat die in de relations-tab (rechts bij mij) geselecteerd. Daaronder zit een knop "copy to a new relation". Scheelt weer de oude sluiten en daarmee foutkansen.

Goeie tip, het gaat sneller en ik maak inderdaad minder fouten. Daardoor kan ik ook makkelijker nodes en routes om de beurt doen.

Heb hiervoor een paar eenvoudige presents gemaakt

Knooppunt node

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<presets xmlns="http://josm.openstreetmap.de/tagging-preset-1.0">
  <item name="Wandel Knooppunt" type="node">
    <label text="Wandel Knooppunt" />

    <text key="rwn_ref" text="Nummer Knooppunt" />
    <text key="expected_rwn_route_relations" text="Aantal Routes" />

    <key key="network:type" value="node_network" />

  </item>
</presets>

Knooppunt Route

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<presets xmlns="http://josm.openstreetmap.de/tagging-preset-1.0">
  <item name="Knooppunt Route" type="relation">
 <label text="Knooppunt Route" />

    <text key="note" text="01-02" />
    <text key="distance" text="De lengte" />
    <text key="survey:date" text="jjjj-mm-dd" />


    <key key="type" value="route" />
   <key key="route" value="hiking" />
   <key key="network" value="rwn" />
    <key key="network:type" value="node_network" />
  </item>
</presets>

I'm Not Lost. I'm Geocaching

Offline

#44 2020-10-15 12:56:21

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

CordeB wrote:

Heb hiervoor een paar eenvoudige presets gemaakt

Ook nuttig, heel goed! Ik zal kijken of dat handiger is dan zelf de tags toevoegen.
....
Installeren gelukt.

Ik heb wel een paar dingetjes gewijzigd, de voornaamste is: ref gebruiken ipv note voor het kenmerk van de route. Verder:
* Distance is MI niet nuttig want wie gaat dat nou nameten, en de data user kan de lengte makkelijk bepalen uit de relatie.
* Ik gebruik altijd route=foot voor Nederlandse knooppuntroutes (route=hiking voor lange routes).
* Voor expected_ ... heb ik als tekst # Routes gezet, want de mapper mapt gewoon het aantal routes wat zhij op het paaltje ziet staan, daar is niks "verwachts" aan.
* survey:date wordt hoop ik in de onderhoudsfase belangrijk.
* ref en rwn_ref heb ik nu als "Kenmerk" aangeduid. Knooppuntlabeltjes kunnen nu al letters bevatten, en er zijn al knooppuntnetwerken gesignaleerd die tekstlabels gebruiken.

Wandelknooppunt:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<presets xmlns="http://josm.openstreetmap.de/tagging-preset-1.0">
  <item name="Wandelknooppunt" type="node">
    <label text="Wandelknooppunt" />

    <text key="rwn_ref" text="Kenmerk (n, nn, Xnn)" />
    <text key="expected_rwn_route_relations" text="# Routes" />

    <key key="network:type" value="node_network" />

  </item>
</presets>

Wandelknooppuntroute:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<presets xmlns="http://josm.openstreetmap.de/tagging-preset-1.0">
  <item name="Knooppuntroute" type="relation">
<label text="Knooppuntroute" />

    <text key="ref" text="Kenmerk (aa-bb)" />
    <text key="survey:date" text="Datum gezien (jjjj-mm-dd)" />


    <key key="type" value="route" />
    <key key="route" value="foot" />
    <key key="network" value="rwn" />
    <key key="network:type" value="node_network" />
  </item>
</presets>

Offline

#45 2020-10-15 13:24:24

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 2,446

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Je kunt voor de route nog een osmc:symbol overwegen.
Veel netwerken gebruiken dat

distance zet ik er ook altijd in, die is in jouw versie weg gevallen

colour mis ik, nodig voor Overijssel, Achterhoek en ook min of meer Noord-Holland, ik heb op foto's gezien, dat die ook gekleurde routes heeft.

Ook operator kun je nog toevoegen.


Dick van den Hoven

Offline

#46 2020-10-15 13:36:22

Roef
Member
From: Hoogeveen
Registered: 2017-06-27
Posts: 62

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Ik mis ook de source nog. Want die moet toch ook toegevoegd worden als Wandelnet gebruikt wordt?

Offline

#47 2020-10-15 13:50:10

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

dvdhoven wrote:

distance zet ik er ook altijd in

Dank voor de tips.

Distance, waarom? De afstand wordt door renderers en planners exact uit de data berekend, en het is op de weg heel lastig te bepalen.

Operator: Ook dat is heel vaak niet op de weg te bepalen, en bovendien wisselt het (bij wandelnetwerken)  onophoudelijk dus áls er al een operator te zien is dan klopt die vaak niet meer. Misschien dat dat ooit ophoudt, maar dan nog: in Nederland hebben we 1 meldpunt voor  routeproblemen, je wordt niet meer geacht de operator zelf te benaderen.

Colour: ja die moet erbij. NoordHolland gebruikt dat volgens mij niet als keuzegegeven, maar in Twente en de Achterhoek is het noodzakelijk voor plannen en gebruiken van het wandelnetwerk. 

osmc:symbol, ik twijfel. Je wil niet elk lijntje met een symbool weergegeven hebben, dan wordt de kaart ermee overdekt. Bij fietsen gaat dat nog wel, maar bij wandelen niet. Aan de andere kant is het best wel een beetje nuttig om te zien welk teken gebruikt wordt, al gaat dat tijdens het wandelen vanzelf, je ziet het op je startpaaltje. Misschien dit ook beperken tot colour?

Offline

#48 2020-10-15 14:39:32

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 2,446

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Er zijn al hele netwerken met osmc:symbol, zoals Fryslân en ook in Noord Brabant ben ik het veel tegen gekomen. WMT toont het niet voor knooppuntrelaties
Ik ben verder blanco, van mijn hoeft het niet, maar voor andere mappers blijkbaar wel

distance vind ik wel een leuke, ik vul de waarde in, die het infobord weer geeft en later kun je in WMT zien of dat klopt of er ver naast ligt

Last edited by dvdhoven (2020-10-15 14:41:55)


Dick van den Hoven

Offline

#49 2020-10-15 14:52:16

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

Roef wrote:

Ik mis ook de source nog. Want die moet toch ook toegevoegd worden als Wandelnet gebruikt wordt?

Hm... ik dacht dat we die in de changesets zetten? Ik in ieder geval wel.

Ik gebruik naast Wandelnet ook nog andere informatiebronnen ter verifikatie, en het is niet puur overnemen, het is geen import. (Het zou mooi zijn als dat kon, maar volgens mij is het niet haalbaar)

Elk element wordt apart ingevoerd, met andere kenmerken en verschillende geolokaties, zoals dat voor ons in de kaart ingebedde netwerkschema nodig is.

Wat we eigenlijk doen is handmatig routeren van (een intersectie in de buurt van) een punt A, langs een heleboel aangeleverde waypoints, naar (een intersectie in de buurt van) een punt B, voor een onmogelijk groot aantal punten A en B.  Er komt best veel schatting en beoordeling bij kijken, bestaande ways opdelen en en nieuwe ways intekenen (waar mogelijk altijd verifiëren met satelliet, mapillary en andere viewers).

Het rare is, als dat gebeurd is en je plant een mooie wandeltocht langs de knooppunten, te lopen mbv navigatie op je mobieltje of een garminachtige, dan moet je de route omzetten in een gpx (oftewel, een lange lijst waypoints/trackpoints) waarmee je de app of het toestel voedt, en vervolgens gaat die het routeren langs al die waypoints nóg een keer doen om je de weg te kunnen wijzen. Dat kan simpeler, lijkt mij. Die hele gpx-stap moet ertussenuit kunnen, immers de hele kaart inklusief kant en klare routes zit er al in.

Offline

#50 2020-10-15 17:57:46

Peter Elderson
Member
From: Nieuwerkerk aan de IJssel
Registered: 2018-02-08
Posts: 1,593

Re: [Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

dvdhoven wrote:

distance vind ik wel een leuke, ik vul de waarde in, die het infobord weer geeft en later kun je in WMT zien of dat klopt of er ver naast ligt

Ja, maar wat doe je dan met die wetenschap? Ik ben zelf alleen geïnteresseerd in de werkelijke afstand, en WMT gebruik ik eigenlijk niet voor knooppuntroutes. Daar heb ik nu Knooppuntnet voor! Als wat ik werkelijk loop afwijkt van de berekende afstand heb ik een signaal dat er iets niet goed is, maar dan moet ik dat ook terugzien in de track van mijn wandeling.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB