[Knooppuntnetwerken] 2020-11-01 Release Knooppuntnet 3.0 + Planner!

AANKONDIGING
vmarc heeft mij laten weten dat de nieuwe versie Knooppuntnet 3.0 op 1 november aanstaande definitief ingebruikgesteld wordt. Bescheiden als hij is heeft hij het aan mij overgelaten om het aan te kondigen, en dat doe ik met trots en genoegen!

Talen: Frans, Duits, Engels en Nederlands.
Frans en Duits zijn nog niet helemaal af maar daar wordt aan gewerkt!

Knooppuntnet Planner
Voor het eerst bevat deze release de nieuwe Knooppuntnet Planner. Hiermee kunnen alle in OSM opgenomen knooppuntnetwerken gebruikt worden voor het plannen van knooppuntroutes. Dus overal waar ze te vinden zijn - Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk (het net blijft zich uitbreiden) maar ook alle soorten (fiets, wandel, kano, motorboot, paardrijden, inline skaten).

De URL is nu nog https://experimental.knooppuntnet.nl/nl/map maar die wordt dus per 1 november aangepast.
Outputvormen: gpx; pdf knooppuntlijst/strip, QR-code voor overnemen op mobiel apparaat, navigatie-aanwijzingen.
Keuzepunten met kleurenroutes worden ondersteund, evenals fietsroutes met heen/terug-verschillen.

Vanuit de planner kun je voor een knooppunt of knooppuntroute direkt naar het Analysegedeelte springen en vandaaruit naar OSM of JOSM.
Dit werkt mn ook handig als je je aanpassingen test of het goed in beide richtingen routeert over een ingewikkeld gesplitst fietsknooppunt.

**Knooppuntnet Analyse **
https://experimental.knooppuntnet.nl/nl/analysis (URL wordt per 1 november aangepast)
Alle bekende kontroles zitten er natuurlijk gewoon in, maar het is overzichtelijker en werkbaarder geworden, ook op kleinere schermen.
Wat er allemaal aan de achterkant aangepast is weet ik niet precies - afgezien van de mogelijkheid om netwerkloos te werken, namelijk via de admin_level hiërarchie, afdalend vanaf land tot gemeenteniveau.
Voor sommige funkties moet je inloggen met je OSM-id, m.n. funkties die met history en changesets te maken hebben.

Wat een mooi initiatief, en het ziet er ook goed uit!
Goed te weten dat zulks er is!

Ik heb onlangs wat knooppunten uit het Wandelnetwerk Noord-Holland toegevoegd aan Openstreetmap. Er is nog wat af te wandelen om de rest er in te kunnen zetten adhv veldonderzoek, maar het is goed te zien dat er prachtig gebruik van gemaakt wordt.

Puik werk van Vmarc!

Ik heb ff snel gekeken en moet zeggen… dat ziet er goed uit en belooft veel goeds. Ik kon echter mijn met Osmand geregistreerde GPX niet laden maar wellicht wordt dat opgelost tzt. Het is immers nog een experimenteel. Hoe dan ook… mooi initiatief. Goed bezig.

Top!

De planner code is aangepast zodat de “Jouw GPX spoor laden” knop terug zou moeten werken. Kun je misschien opnieuw proberen?

Als het werkt, dan ga ik denk ik de knop over een week of zo voorlopig wel terug verwijderen. Deze knop is bedoeld om deel uit te maken van de surveydate helper function, maar die functie is nog niet klaar. Het tonen van eigen GPX sporen in de planner zonder die achterliggende mapper helper functie heeft niet veel zin, en gaat geloof ik alleen voor verwarring zorgen.

In de planner kun je bij “Kaartweergave” voor “Datum laatste survey” kiezen. Momenteel kleurt de kaart hoofdzakelijk grijs. Het idee is de surveydate helper function er misschien kan toe bijdragen dat de kaart geleidelijk aan groener kleurt?

Ik heb het getest en nu werkt het wel. Ik moet toegeven dat ik vanmorgen niet uitgebreid getest heb en vroeg me ook af welke toepassing je met de GPX voor ogen had. Dat is nu helder.

Vooral ook het aanbieden van een qrcode vind ik een mooie. Erg handig als je met een PC de route maakt en dan met de mobiel scant om te laden in de navigatie app (bv Osmand). Ik kreeg het nog niet voor elkaar maar dat ligt ws aan (rechten oid) mijn mobiel. Als ik de gpx via google drive naar mijn mobiel verhuis dan opent Osmand de route gewoon en ook in basecamp op de laptop wordt ie prima weergegeven. Echt goed bezit hoor.

Ik krijg hem ook niet direkt geopend in Osmand. Het probleem is dat Android bij de download maar 4 apps aanbiedt om het bestand te openen, en daar zit Osmand niet bij. Vanuit Osmand (Mijn Plaatsen/tracks) kan ik hem wel opzoeken in de downloads of op een clouddrive en dan opent hij goed.

In windows zou ik zeggen: die extensie registreren bij die app voor “openen met…”. In Android ben ik niet zo’n held, maar het zal iets dergelijks zijn.

Fietsknooppunten NL zijn volledig.

Wandelknoopppunten nog niet.

  • Uiteindelijk wordt het hele land afgedekt. De provincies zorgen dat dit gebeurt.
  • Dat is goed op weg, maar tegelijkertjd nog lang niet klaar.
  • Wandelnet krijgt de data van de provinciale routebureaus en andere beheerders, voor de landelijke wandelrouteplanner. Maar sommige gebieden krijgen zij niet, en andere gebieden zijn onvolledig, verkeerd, of net goed aangesloten op elkaar.
  • OpenStreetMap is op sommige plekken verder dan de Wandelnetplanner, omdat mappers surveygegevens gebruiken en de laatste stand van zaken invoeren in gebieden waar geen data beschikbaar is.
  • De derde landelijke variant is de routeplanner van route.you. Ook die hebben data verkregen van diverse regio’s, soms meer dan wWandelnet, soms minder dan Wandelnet, en waar zij geen data hebben heeft OSM vaak surveydata.

Voor het livegaan van de OSM routeplanner zou het mooi zijn als alle data waarover we kunnen beschikken, in OSM staat. Ik ben daarom als een gek aan het invoeren, en ik merk dat er overal in het land ook ingevoerd wordt, uit ale bronnen waaronder regionale bronnen en ook veel survey. Het doel komt in zicht, maar af is het nog niet.

OPROEP!

Wie doet er mee, om met zijn allen op 1 november alle beschikbare wandelknooppuntgegevens ingevoerd te hebben?
Als het niet volledig lukt, dan vooral zorgen dat er geen witte gaten in regio’s zitten die bijna af zijn?

Want als ergens nog helemaal geen dekking is is dat niet zo’n probleem voor de eindgebruiker. Wel dekking maar met gaten erin is veel vervelender.

Als we kunnen samenwerken is wel wat afstemming nodig. Misschien gewoon door aan te kondigen wat je op je neemt? Ik zou ook een overzichtje kunnen maken van wat er nog te doen is?

Ik ben bezig Noord-Holland in zijn geheel in te voeren, dat was nog vrijwel blank op een paar hoekjes na. Nu is het (bijna kompleet) ingevoerd van Den Helder tot aan de lijn Egmond-Alkmaar-Scharwoude. Maar ik krijg dat nooit in twee weken af! Het helpt enorm als stukken zoals een stad, dorp of polder al gedaan zijn. Zo was Hoorn al ingevoerd, buitengewoon prettig!

Ik wil wel helpen met het invoeren in Noord Holland. Ik ben gisteren al een beetje bezig geweest rondom Broek in Waterland, Monnickendan en Marken. Zal ik daarmee verder gaan?

In Noord Limburg is een strook ten westen van de Maas tussen Broekhuizen en Wanssum niet compleet.
Het gebied is opnieuw ingericht.

Binnenkort wordt begonnen met het opnieuw aanleggen van wandelroutes.

Super!

Ik wil wel helpen, maar je mag me even een crash course knooppuntennet geven:

  • Waar vind ik de knoopunten en routes (legaal?)
  • Hoe tag ik de knooppuntenroutes (wikisite)

Ik woon zelf in Amsterdam Zuidoost, zie dat daar nog vrijwel niets is. Wil wel beginnen met Noord-Holland ten zuiden van A’dam.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Node_Networks#Tagging_instructions

Zoals vermeld op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Contributors#Netherlands hebben we toestemming om hun Wandelrouteplanner (knoopppunten en routes) als bron te gebruiken. Je kan daar een route mee maken en die dan als gpx exporteren, dat kan je in josm gebruiken om te zien hoe de routes lopen. Helaas moet je dan wel telkens wisseln tussen de planner en josm om de knooppuntinformatie te vinden (waar ze precies staan en welke nummers), want die planner geeft alleen de routes in de gpx en niet de knooppunten (sommige andere planners geven de knooppunten als poi’s mee in de gpx, maar voor NoordHolland is er volgens mij geen andere planner).

Weet iemand een manier om die wandelrouteplanner zelf als onderlegger in JOSM te krijgen? Dat zou het wel een stuk makkelijker maken!

Crash course:

  • Zet in JOSM de kaarttekenstijl Wandelknooppuntennetwerken aan, daarin zie je de route-refs en de knooppuntenrefs.
  • Kijk in waymarkedtrails of de Knooppuntnet planner waar al wat knooppunten gemapt zijn in Noord-Holland, en download dat gebiedje in JOSM
  • Dan heb je de netwerkrelatie Wandelnetwerk Noord-Holland binnengehaald en een paar voorbeelden van knooppunten en node2node routerelaties.
  • Nieuwe knooppunten map ik altijd handmatig: bepaal de node, voeg toe rwn-ref=* en network:type=node_network (dat blijft dan in de buffer staan zodat de volgende sneller gaan).
  • Ik zorg altijd dat de nodes erin staan voordat ik de node2node route ga maken.
  • Nieuwe node2node route: ik open een bestaande, kopieer die en sluit gelijk de oude.
  • Dan verander ik, in de nieuwe relatie, de ref in de nieuwe ref (mm-nn) en gooi de oude inhoud weg.
  • Dan voeg ik de juiste wegen toe van startknooppunt tot eindknooppunt.
  • Waar nodig moet je wegen “knippen” voordat je ze toevoegt.
  • Soms moet je een paadje bijmaken omdat de route ergens loopt waar nog geen weg is. Ik gebruik daarbij satelletbeelden, om te bevestigen dat er inderdaad een wandelbare verbinding is. Soms ook GM en Mapillary voor beelden vanaf de weg.

Alle nieuwe knooppunten en nieuwe routes moeten toegevoegd worden aan de netwerkrelatie. Volgorde maakt niet uit, als ze er maar inzitten!

Tip: er zitten soms waanzinnig veel knooppunten en verbindingen in een gebied. Hou het klein, die bijvoorbeeld telkens een ringetje van knooppunten aansluitend aan wat er al is.

  • Sommigen nemen de knooppunten op in de node2node relaties. Ik doe dat niet, het helpt bij de invoer wel een beetje maar daarna geeft het geen informatie meer en er is ook geen controle op gebaseerd.
  • Ik zet altijd wel de expected_rwn_route_relations, want als ik dan een verbinding vergeet zie ik dat in knooppuntnet analyse terug. Ook later, in de onderhoudsfase, merk je een netwerkfout het snelst via die controle. Het is optioneel, want voor rendering en routing is die info niet nodig.

(Ik wed dat anderen sommge dingen veel handiger aanpakken, dat hoor ik dan graag !)

Ik heb daar al wat toegevoegd, ga jij daar dan mee verder? Dan ga ik verder met het gebied Amsterdam-Purmerend-Hoorn

We hebben daar wel de bron voor, ik neem aan dat de wijzigingen daarn worden doorgevoerd.

Limburg beneden Sittard hebben we geen bron voor. Dat zal vooralsnog alleen via survey kunnen. Maar ik kom daar niet al te vaak. Vorig jaar het Krijtlandpad gelopen, maar daarbij nog niet op knooppunten gelet.

Ik ga verder met Alkmaar en dan zuidwaarts langs de kust.

Thx voor de duidelijke uitleg.
Mijn JOSM is in het engels, ik moest even zoeken naar de style Numbered Walking Node Networks.

Een aantal vragen:

  • Waarom zou ik de route als GPX maken? Ik kan toch gewoon op de kaart van Wandelnet kijken?
  • In OSM staat nu de route 17-19. Maar als ik in Wandelnet kijk dan moet die eigenlijk opgebroken worden in 17-34-35-19. Is dat ok? Hoef ik oude relaties niet te bewaren?
  • Het gebied onder Amsterdam ZO zit een beetje op de grens van Amsterdam en Utrecht. Ik zie de bovenstaande route 17-19 en node 19 in het Wandelnetwerk Utrecht Groene Hart zitten. Wat bepaalt precies welk wandelnetwerk het is? Of mag ik alles in de provincie NH in het Wandelnetwerk Noord Holland gooien?
  • Het staat niet in je uitleg, Ik neem aan dat alle relaties die ik maak ook in Wandelroute Noord-Holland Noord. moeten? Zit daar een geeigende volgorde in? (edit: ik kan niet lezen) De network Wandelnetwerk Noord-Holland heeft nu al 2745 members Als heel NH er in zit zouden het zomaar eens >4000 kunnen worden.
  • Weet iemand hoe je in een relatie in JOSM naast de name (die hebben de meeste nodes niet) ook de ref kan tonen? Nu zie ik alle nodes alleen met hun OSM-ID…

Ja, ik begin vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal en werk langzaamaan westwaarts. Heb niet heel veel tijd de komende weken, maar we zien wel.

Begin 2019 stond in de regionale krant de Limburger dat het netwerk er in april 2020 zou zijn.

Op 28-08-2020 stond er een bericht dat waarschijnlijk anderhalf jaar later er een netwerk zou zijn.
Niet alle gemeentes hebben blijkbaar al de financiele bijdrages toegezegd.

Nog een vraag:
Ik zie op de kaart van Wandelnet een paar routes waarvan ik me ernstig afvraag of deze correct zijn.
Ik weet niet of je kan linken naar Wandelnetkaart, maar iets ten noorden van Driemond staat punt 39 en dan een route door het bos naar noord en dan west naar punt 22. Het zou kunnen, maar ik heb het pad nooit als zodanig herkend.

Vervolgens iets westelijker van punt 22 naar 27, door de weilanden. Ik heb van punt 22 door dat bosje zelf laatst gelopen, als je bij het weiland komt is daar een hek dat niet open kan en geen opstapje heeft, maar wel een bordje “verboden toegang voor onbevoegden”. Het was me destijds niet opgevallen dat daar een wandelroute zou liggen. Bovendien kan je direct ten oosten van node 27 niet over de sloot zoals de wandelnetkaart aangeeft…

Ook zie ik af en toe al bestaande nodes met als ref “?”. Op de wandelkaart is hier geen node, iets ten zuiden daarvan wel. Hoe dat? Is het dan niet beter om (in dit geval) een delta te maken van de drie routes 48-58,48-49 en 49-58?

Hoe hiermee om te gaan?

Het relatiewindow kent een mouse-over. Als je een relatie in de editmode hebt, kun je je muis op een way of node houden en krijg je in de mouseover de tags van die way of node te zien.