You are not logged in.

#1 2020-08-26 09:52:18

Silvo20
Member
Registered: 2020-08-26
Posts: 1

Pokritost Slovenije

Pozdravljeni!

Ker ste tukaj sami mojstri imam željo, če bi pokrili celotno Slovenijo z objekti, če je to seveda mogoče! Lahko pa me kdo nauči, kako se da to avtomatično narediti, da ne vnašam na roke. Potrebujem pa to za autogen v simulatorju letenja! Trenuten pogled v Gorenji vasi je takšen!

Hvala za pomoč, Silvo

bell412-2020-08-26-10443.png

Offline

#2 2020-08-28 07:33:12

malamalca
Member
From: Ljubljana
Registered: 2020-07-15
Posts: 12

Re: Pokritost Slovenije

OFFTOPIC

kateri simulator pa uporabjaš? Condor?

Offline

#3 2020-08-28 15:32:22

coloredstone
Member
Registered: 2014-02-08
Posts: 35

Re: Pokritost Slovenije

Avtomatika (oz. "import") pri dodajanju stavb ni tako enostavna (kot tudi ne pri drugih vsebinah). Najprej je treba identificirati primeren vir - tako glede vsebine in kakovosti podatkov, kakor tudi glede pravic uporabe oz. licenc za uporabo podatkov. Pri nas so temu zelo blizu podatki katastra stavb Geodetske uprave RS. Niso pa popolni, predsvem, ker so nekatere stavbe zajete v svojem "polnem" obrisu (tudi s tistim, kar je pod zemljo).

Potem pa je treba iti čez celoten protokol, ki je velja za masovni import v OSM: preverjanje pri lokalni skupnosti, wiki stran in potem še soglasje na import forumu OSM.

Pri nas smo s tem uspeli z importom dejanske rabe: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Slo … -_RABA-KGZ.

Razmišljali smo tudi že o importu naslovov, kjer smo še vedno v fazi testiranja: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Slo … ess_Import


Trenutno je v OSM za področje Slovenije že vrisanih preko 450k stavb, vseh stavb pa je po podatkih Geodetske uprave preko 1.1 mio.

Verjetno bi se še vedno splačalo razmišljati o importu.

Offline

#4 2020-08-28 16:01:53

StefanB
Member
Registered: 2007-11-20
Posts: 183

Re: Pokritost Slovenije

Pordočje, ki ga opisuješ v primeru (da ne bo dilem o kateri Gorenji vasi je govora):
OSM: https://www.openstreetmap.org/#map=17/46.10266/14.14047
OSM v 3D: https://demo.f4map.com/#lat=46.1024554& … phi=-1.719

V OSM zgradbe sedaj vnašamo predvsem ročno, pri čemer si pomagamo s podlago GURSovega katastra stavb
https://wms.openstreetmap.de/slippymap/ … &layers=TB
sFF9HbX.png

To podlago lahko vklopiš tako v JOSM kot v iD urejevalniku.

Uvoz bi bil smiseln, vendar za začetek le v primerih, ko se zgradbe ne prekrivajo z obstoječimi v OSM. Pred tem pa bi bilo potrebno razčistiti proces in licenco (GURS ima sedaj CC-BY 4.0, kar je še bolj kompatibilno z OSMjevim ODbL) na kar je opozoril že @coloredstone.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB