You are not logged in.

#76 2020-04-02 03:23:06

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 466
Website

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Sredio sam bag. Napravio sam pre neki dan kesiranje upita da rasteretim server pa sam zeznuo u imenovanju kes datoteka. Ucitavalo je u nekim situacijama pogresan kes.

Sredio sam malo i upit po ovom sto je BRanko dao. regex mi treba y aadmin level jer je to u stvari makro pa tu programski menjam vrednosti.

Kako god, i dalje vidim da u upit hvata adminstrativne granice iz okolnih drzava.

Evo naprimer, upit za sve adminstrativne podnivoe za osptinu Kanjiza daje adminstrativne granice iz Madjarske http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset= … 0%B6%D0%B0

Last edited by Pedja (2020-04-02 03:26:08)

Offline

#77 2020-04-02 03:31:25

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 466
Website

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Хм, нје ово само до државне границе.
Ево и за Стару Пазову приказује да њој припадају Земун и Батајница.

http://editor.osmsrbija.iz.rs/?dataset= … 0%B2%D0%B0

Offline

#78 2020-04-03 00:11:24

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 122

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Uf, nikad nisam ovo video. Jedino što mi pada na pamet je da koristiš ovde "area" pojam za koji Overpass ne garantuje da će da bude baš tačan kao relation (ovde piše "Area creation depends on some specific extraction rules, there's no area counterpart for each and every OSM way or relation!"). Našao sam na još jedan primer - naselje "Vizić". Kao da area koji Overpass izgeneriše zahvati još malo nešto. Deluje da ovaj lik ima sličan problem, ali nijedno rešenje odande nisam uspeo da namestim da radi:
https://stackoverflow.com/questions/461 … nside-area

Međutim, ovo ovde pitanje https://help.openstreetmap.org/question … a-relation mi je dalo ideju, možda da koristiš spuštanje rekurzijom da izvučeš sve podrelacije, npr:

[out:json][timeout:25];
rel[name="Општина Стара Пазова"][admin_level=8][boundary=administrative]->.c;
.c >>;
(._;>;);
out;

Ne znam tačno kako ti radi onaj program, ali ovo se ne generalizuje kada tražiš sve sublevele ispod države ili okruga, čini mi se (ne možeš da kontrolišeš šta sve dobiješ, možeš i admin_level=10 da dobiješ i ko zna još kakve relacije). Možda može ovakav budž da se za bilo šta izvuče bilo šta ispod njega:

[out:json][timeout:25];
// Prvo dohvatimo sve granice u sidu
rel[name="Сремски управни округ"][admin_level=6][boundary=administrative]->.rel_okrug;
.rel_okrug >> ->.all_boundaries_in_okrug;
// Onda dohvatimo samo ono sto nas zanima (opstine u Sidu) (e, ali ovo moze da vrati i neke dodatne greskom!)
area[name="Сремски управни округ"][admin_level=6][boundary=administrative]->.okrug;
rel(area.okrug)[admin_level=8][boundary=administrative]->.samo_opstine;
// Na kraju uradimo presek ova dva
rel.samo_opstine.all_boundaries_in_okrug;
(._;>;);
out;

Offline

#79 2020-04-03 10:41:39

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 466
Website

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Probaću. Ovo sam primetio sada. Ranije se nije ovako ponašalo pa sam pomislio da je zbog izmena administrativnih granica koje su nedavno rađene.

Offline

#80 2020-07-16 21:25:06

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 466
Website

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Naiđoh nanešto čudno sa MZ Mokra Gora. Čini se da u OSM nije dobro ucrtana granica.

Na https://overpass-turbo.eu/ sam pustio upit

[out:json];
relation[name="Мокра Гора"][type="boundary"];
out geom;

I dobio ovakvu sliku:

osm-mokragora.png

A na RGZ je granica ovakva:

rgz-mokragora.png

Izgleda da je na OSM samo naselje Mokra Gora označeno kao mesna zajednica. MZ obuhvata i naselja Kršanje, Kotroman i Panjak.

Može li neko ovo da sredi? Ja baš i nisam vičan menjanju relacija a pogotovo zaizirem kad je granica u pitanju. Zatrebalo mi da prikažem granicu MZ.

Offline

#81 2020-07-16 22:08:43

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 122

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Koliko vidim, granice Mokre Gore - naselja (admin_level=9) su dobro ucrtane i slažu se sa onim na a3.geosrbija.rs. Hoćeš da napravim novi entitet (Mokra Gora, kao admin_level 10, tj. mesna zajednica) koji obuhvata još i Kršanje, Kotroman i Panjak? Čisto da potvrdim pre nego što nešto uradim pogrešno?:)

Inače, vidim tu još dosta primera gde su (ovako definisane) mesne zajednice veće površine nego naselja (npr. Zaovine obuhvataju i Konjsku Reku...), pa se pitam koliko ovo sa mesnim zajednicama koje su admin_level 10 ima smisla:D (stara priča, možda bolje da je ne pokrećemo opet:D)

Offline

#82 2020-07-16 22:36:32

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 466
Website

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Da, treba mi granica mesne zajednice koja obuhvata ova 4 naselja.

Mislim da nije toliko bitna hijerarhija pogotovo što zvanično ima i ovakvih i onakvih slučajeva. Sve dok je naselje 9 a mz 10, to je ok. Renderovaće kome kako treba.

Svakako nema smisla da se oslanjamo na to da li je naselje deo MZ ili je MZ deo naselja.

Last edited by Pedja (2020-07-16 22:41:22)

Offline

#83 2020-07-16 22:57:04

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 122

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Offline

#84 2020-07-16 22:58:22

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 466
Website

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

Jeste, bravo! smile
Hvala!


[out:json];
(
  relation[name="Мокра Гора"][type="boundary"] -> .out;
  relation[name="Кршање"][type="boundary"] -> .out;
  relation[name="Котроман"][type="boundary"] -> .out;
  relation[name="Пањак"][type="boundary"] -> .out;
 
);
out geom;

Last edited by Pedja (2020-07-16 23:00:06)

Offline

#85 2020-10-27 06:49:09

raca
New Member
Registered: 2020-10-27
Posts: 1

Re: RGZ otvorio registar prostornih jedinica - plan za import

@Pedja, @Branko Kokanovic, @Duja

Zeleo bih da dodam geo maping i mapu ove demo aplikacije: https://housing-spa.firebaseapp.com/
Angular 10 + Asp.net Core 3.1 + Entity Framework
https://www.youtube.com/playlist?list=P … G2Qp56Fu8C

Zeleo bih da napravim nesto slicno sajtu:
https://www.halooglasi.com/nekretnine -normal (non map search)
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p … isplay=map - map based.

Sajt bi bio generalnu i specijalizovanu prodaju (stvari, stanova, kola itd) rentiranje, lizing, poducavanje, biznis direktorijum itd.
Zeleo bih da se koriste geojsno podaci https://geosrbija.rs/en/  ili sta god je javno dostupno i da kosta djabe ili malo.

Hteo bih mapu da dalje unapredim da ima zoom in/out i klasterizaciju zasnovanu na primer na DBScan algoritmu:


https://en.wikipedia.org/wiki/DBSCAN


https://www.youtube.com/watch?v=J8A9IBJ … annel=eMWe
Narocito volim ovaj zoom efekt.
https://youtu.be/J8A9IBJzgnM?t=192

I have a code from this video presentation (written in javavascript and google map js library which needs to be converted into Angular)
Imam kod iz ove prezentacije (javascript - ovo treba da se pretvori u plug-in za Angular map komponenentu)

Nisam siguran da je je Rest API https://rest.geosrbija.rs/api/arpj/v1/doc dostupan nekome van administrativnih firmi u okviru Srbije.

Znam da postoji NPM javascript paket za DBScan
https://gis-ops.github.io/dbscan-clustering/  >> kod:  https://github.com/gis-ops/dbscan-clustering

Voleo bih da mogu da lociram manja naselja kao npr: Beograd / Opština Novi Beograd / Blok 24 (Super Vero) kao na primer na ovoj strani.
https://www.halooglasi.com/nekretnine

Pa javite ko bi mogao da odradi ovaj posao na radoslav AT everestkc DOT net

Hvala
Raca

Offline

Board footer

Powered by FluxBB