You are not logged in.

#5101 2020-01-28 05:43:59

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,512

Re: Pytania początkujących

Znajdź sposób na reprojekcję do EPSG:4326 biorąc jako wejście EPSG:2180 i tracer magicznie zadziała. Może to tu pisałem, ale problem polega na tym, że tracer zawsze prosi o 4326, a ten WMS nie obsługuje wprost takiego odwzorowania i daje redirect HTTP z bboxem w 2180. To tylko przybliżenie i na krawędziach kafelków powoduje szpary, bo oś północ-poludnie tych odwzorowań nie musi się zgadzać. Przez to tracer się gubi.

Pewnie proxy WMS dokonujące prawdziwej reprojekcji załatwiłoby sprawę.

Offline

#5102 2020-01-28 09:54:16

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,647
Website

Re: Pytania początkujących

WMS budynków z Krajowej Integracji zawiera za dużo zanieczyszczeń (czyli drobnych punków wokół linii), co powoduje,że Tracer2 głupieje.
Wydaje mi się, że jest robione celowo, gdyż, kilka lat temu, prawie wszystkie WMS'y budynków było sprawne, co pozwoliło mi nanieść tak wiele budynków.
Może rozmowa z nimi spowoduje poprawę jakości WMS'u.
Można użyć z Wrota Mazowsza,ale z błędem gdyż linie są za grube.
Reasumując, zależy to od jakości WMS'u.

Offline

#5103 2020-01-28 11:39:34

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,512

Re: Pytania początkujących

W poście wyżej napisałem dlaczego tak jest. Analizę oparłem o obrazy dostępne w menu debugu Tracer2Server oraz ruch sieciowy przechwycony Wiresharkiem.
Szukasz spisku tam gdzie go nie ma. Na problemy składają się ograniczenie Traver2Server, który chce tylko jednego odwzorowania i leniwa/niedokładna metoda na reprojekcję do tego odwzorowania ze strony WMS-u KIEG.

Last edited by RicoElectrico (2020-01-28 11:40:10)

Offline

#5104 2020-01-28 13:04:52

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

RicoElectrico wrote:

problem polega na tym, że tracer zawsze prosi o 4326, a ten WMS nie obsługuje wprost takiego odwzorowania

Zgadza się, Tracer zawsze podmienia "SRS={proj}" na "SRS=EPSG:4326".

Trzeba użyć formy "SRS={proj(EPSG:2180)}", wtedy wstawi "SRS=EPSG:2180".

Edit:
Nie należy tego rozumieć tak, że to rozwiązuje sprawę - a jedynie, że autor/autorzy Tracera problem zauważyli, tyle że jego rozwiązania nie dokończyli -  na bbox to ustawienie nie wpływa.

Last edited by maraf24 (2020-01-28 13:37:23)

Offline

#5105 2020-01-28 15:30:30

Władysław Komorek
Member
From: Kraków, Poland
Registered: 2012-06-30
Posts: 1,647
Website

Re: Pytania początkujących

RicoElectrico wrote:

Szukasz spisku tam gdzie go nie ma. Na problemy składają się ograniczenie Traver2Server, który chce tylko jednego odwzorowania i leniwa/niedokładna metoda na reprojekcję do tego odwzorowania ze strony WMS-u KIEG.

Nie zwróciłem na to uwagi. Przepraszam. Opierałem się z swojej uwadze na używaniu Traver2Server, kilka lat temu.
Sprawdziłem teraz i klikając na obrys otrzymuję uwagę:
"Tracer2dervet nie jest uruchomiony. Proszę najpierw uruchomić server."
Mam Javę - 11.0.6

Last edited by Władysław Komorek (2020-01-28 15:38:04)

Offline

#5106 2020-01-28 15:30:31

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 137

Re: Pytania początkujących

maraf24 wrote:

autor/autorzy Tracera problem zauważyli, tyle że jego rozwiązania nie dokończyli -  na bbox to ustawienie nie wpływa.

Sprawdzając stronę projektu Tracer2 wygląda na to, że projekt nie jest już rozwijany - ostatnie aktualizacje wyszły niemal 5 lat temu (trunk-2015-07-12). Chyba nie mamy co liczyć na wprowadzenie zmian. Co prawda dostępny jest kod źródłowy ale osobiście programowania nie ogarniam na tym poziomie, więc tutaj raczej nie pomogę (chyba, że w wolnej chwili się douczę wink ).


Marek-M

Offline

#5107 2020-01-28 15:37:00

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,512

Re: Pytania początkujących

Chyba lepiej by było dostosować wtyczkę AreaSelector. Nie ma ona takiej dziwnej konstrukcji, że potrzebuje osobnego serwera w .NET, bo wszystko jest w Javie.

Offline

#5108 2020-01-28 16:09:01

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 137

Re: Pytania początkujących

Może masz rację, chociaż mam wrażenie, że jak Tracer działał, to jednak łatwiej było przenosić te budynki do JOSM. Dodatkowo potrafił istniejące węzły istniejącego obrysu przerzucić do nowopowstałego obrysu. Wydawało mi się, że dołożenie obsługi projekcji do Tracera będzie łatwiejsze niż przeróbka Areaselectora ale jak już pisałem - programowanie nie jest moją mocną stroną.


Marek-M

Offline

#5109 2020-02-07 16:09:30

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 367

Re: Pytania początkujących

OlejASD wrote:

Mamy drogę z takim ograniczeniem: https://i.imgur.com/SE728Hn.png
Rozumiem, że należy ją oznaczyć
maxweight=12
source:maxweight=sign

Tak.

OlejASD wrote:

A jak oznaczyć opis pod spodem? Mamy dwie tabliczki: Nie dotyczy pojazdów z identyfikatorem DSDiK, oraz drugą: Nie dotyczy obsługi budowy DSDiK

note:maxweight?

Wygląda ok, taki tag bywa używany https://taginfo.openstreetmap.org/tags/ … em%20DSDiK

OlejASD wrote:

Co w przypadku gdy powyższe ograniczenie obowiązuje tylko w jedną stronę?

maxweight:forward=12
source:maxweight:forward=sign

forward albo backward, w zależności od tego w którą stronę jest narysowana linia w OSM.

Offline

#5110 2020-02-10 09:13:21

ravpod
Member
Registered: 2019-09-20
Posts: 4

Re: Pytania początkujących

Czy istnieje jakiś sposób na automatyczne zaimportowanie numeru TERYT/TERC/SIMC/ULIC z Głównego Urzędu Statystycznego do bazy Nominatim lub OSM? W bazie jest tylko kilka numerów, dużo brakuje. Z tego co patrzyłem to te wartości kryją się pod tagami sym_ul, simc

Offline

#5111 2020-02-10 10:35:09

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 434

Re: Pytania początkujących

ravpod wrote:

Czy istnieje jakiś sposób na automatyczne zaimportowanie numeru TERYT/TERC/SIMC/ULIC z Głównego Urzędu Statystycznego do bazy Nominatim lub OSM?

Tak za jednym kliknięciem to nie bardzo.
W Polsce jest według bazy PRG ponad 7 milionów punktów adresowych (w prawie 2500 gmin), jak rozumiem chciałbyś do każdego przypisać komplet tych numerów?
I pytanie - po co te dane w OSM? hmm

Offline

#5112 2020-02-10 12:41:59

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,512

Re: Pytania początkujących

Z sym_ul jest taki problem, że to tak naprawdę identyfikator nazwy ulicy (konkretniej jej wariantu: Marszałka Józefa Piłsudskiego ma inny sym_ul niż Józefa Piłsudskiego).

Nie identyfikuje on konkretnej ulicy i nie jest zachowywany po jej przemianowaniu. W OSM mamy i tak troche inne konwencje nazewnictwa ulic, więc sym_ul jest mało przydatny.

Offline

#5113 2020-02-10 13:34:20

ravpod
Member
Registered: 2019-09-20
Posts: 4

Re: Pytania początkujących

szydzio wrote:
ravpod wrote:

Czy istnieje jakiś sposób na automatyczne zaimportowanie numeru TERYT/TERC/SIMC/ULIC z Głównego Urzędu Statystycznego do bazy Nominatim lub OSM?

Tak za jednym kliknięciem to nie bardzo.
W Polsce jest według bazy PRG ponad 7 milionów punktów adresowych (w prawie 2500 gmin), jak rozumiem chciałbyś do każdego przypisać komplet tych numerów?
I pytanie - po co te dane w OSM? hmm

RicoElectrico wrote:

Z sym_ul jest taki problem, że to tak naprawdę identyfikator nazwy ulicy (konkretniej jej wariantu: Marszałka Józefa Piłsudskiego ma inny sym_ul niż Józefa Piłsudskiego).

Nie identyfikuje on konkretnej ulicy i nie jest zachowywany po jej przemianowaniu. W OSM mamy i tak troche inne konwencje nazewnictwa ulic, więc sym_ul jest mało przydatny.

Ogólnie to chodzi mi o to, żeby dla każdej ulicy przypisać właśnie ten numer z danych, ze strony GUS. Nie potrzebuje konkretnych punktów, tylko ulice i miasta. Właśnie wydaje mi się, że w takich przypadkach sym_ul rozwiązałby mój problem bo identyfikowałbym ulicę po numerze, a nie nazwie. Mam listę ulic i nie za bardzo mogę ją zmienić, gdzie te ulice noszą inną nazwę, niezgodną z osm np skróty marz. ks. itd, kolejność imienia i nazwiska w ulicy. Nominatim w takich przypadkach się gubi, podaje całkiem inne ulice, nie wiem jak to rozwiązać, żeby zwrócić poprawny wynik wyszukiwania. Fajnie by było mieć taką bazę z nazwami ulic z osm, z przypisanymi numerami SIMC.

Offline

#5114 2020-02-10 14:12:50

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

ravpod wrote:

Ogólnie to chodzi mi o to, żeby dla każdej ulicy przypisać właśnie ten numer z danych, ze strony GUS. Nie potrzebuje konkretnych punktów, tylko ulice i miasta. Właśnie wydaje mi się, że w takich przypadkach sym_ul rozwiązałby mój problem bo identyfikowałbym ulicę po numerze, a nie nazwie. Mam listę ulic i nie za bardzo mogę ją zmienić, gdzie te ulice noszą inną nazwę, niezgodną z osm np skróty marz. ks. itd, kolejność imienia i nazwiska w ulicy.

W dalszym ciągu nie wiadomo, jaki problem chcesz rozwiązać.

Offline

#5115 2020-02-10 15:23:12

ravpod
Member
Registered: 2019-09-20
Posts: 4

Re: Pytania początkujących

maraf24 wrote:
ravpod wrote:

Ogólnie to chodzi mi o to, żeby dla każdej ulicy przypisać właśnie ten numer z danych, ze strony GUS. Nie potrzebuje konkretnych punktów, tylko ulice i miasta. Właśnie wydaje mi się, że w takich przypadkach sym_ul rozwiązałby mój problem bo identyfikowałbym ulicę po numerze, a nie nazwie. Mam listę ulic i nie za bardzo mogę ją zmienić, gdzie te ulice noszą inną nazwę, niezgodną z osm np skróty marz. ks. itd, kolejność imienia i nazwiska w ulicy.

W dalszym ciągu nie wiadomo, jaki problem chcesz rozwiązać.

Ok, mam listę ulic, miast z których układam zapytanie do Nominatima. Problem jest taki, że jak np. dla Łodzi podam al. marsz. J. Piłsudskiego to nie znajdzie mi takiej ulicy bo w OSM jest to podpisane jako Aleja Piłsudskiego. Nie mogę wysłać zapytania do nominatima z poprawioną nazwą, problem mógłby rozwiązać właśnie ten simc ulic bo dodatkowo wysyłałbym go przy zapytaniu i znajdował sobie poprawną nazwę ulicy w OSM. Problemem jest brak jakiegokolwiek standardu w tych nazwach, raz jest Marszałka, Generała, Doktora innym razem mar. gen. dr. Przez co nie mogę otrzymać dokładnych wyników. Numer mógłby to rozwiązać bo znalazłbym ulicę mu odpowiadającą w OSM i tą nazwę ulicy wysłał do Nominatima, prościej nie umiem tego wytłumaczyć.

Offline

#5116 2020-02-10 15:46:28

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

Nie zadziała, Nominatim nie indeksuje tego tagu.

Edit: A jednak indeksuje, bo akurat numer ulicy z teryt jest w tagu addr:* a nie w teryt:* jest numery simc czy terc dla granic i miejscowości.

Last edited by maraf24 (2020-02-10 16:35:46)

Offline

#5117 2020-02-12 02:24:07

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 367

Re: Pytania początkujących

Kiedy dawać access=private? Czy wtedy kiedy droga/teren jest faktycznie prywatny, jest tabliczka lub nie, ale da się wejść/przejść, czy wtedy, gdy fizycznie tam nie można wejść, bo jest brama/szlaban/płot/ogrodzenie?

Offline

#5118 2020-02-12 08:59:44

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 225

Re: Pytania początkujących

Access=private jest dość problematyczne jeżeli chodzi o nawigację. Dodanie tej informacji spowoduje że nawigacja nie poprowadzi pod dany adres nawet wtedy, gdy będzie to jedyna do niego droga. Moim zdaniem lepiej użyć access=destination. To jest oczywiście zależne od sytuacji. Jeżeli droga dojazdowa jest krótka i budynek (adres) jest łatwo dostępny, to nie ma problemu z access=private - po prostu nawigacja Ci nie powie "skręć tutaj" i już. Ale jeżeli trzeba zjechać z drogi i jechać gdzieś dalej ale drogą już prywatną a budynek (adres) nie jest widoczny to access=destination zdecydowanie ułatwia sprawę. Jeżeli taki adres wprowadzisz do nawigacji to cię tam doprowadzi.

Offline

#5119 2020-02-12 10:37:31

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

private w access=private nie oznacza własności prywatnej, ale oznacza dostęp, który jest legalnie możliwy tylko na podstawie uzyskanej wcześniej zgody. Przy czym ta zgoda może wynikać też z przynależności do jakiejś uprawnionej grupy (np. pracownicy, mieszkańcy).
Najlepiej, by to ograniczenie dostępu wynikało z przepisów prawa, ale ja honoruję też jasno wyrażoną wolę właściciela/zarządcy.

Klucz acccess należy używać tylko, gdy wszelki rodzaj ruchu podlega ograniczeniom. Często wystarczające jest vehicle=private, co pozwala na ruch pieszym.
Istnienie bramy czy furtki też nie przesądza - brama może być stale otwarta, a furtka zamykana tylko na klamkę. W takich sytuacjach daję access=permissive.

Offline

#5120 2020-02-13 14:01:00

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,512

Re: Pytania początkujących

Jak powinno się poprawnie dodać takie urządzenia skanujące ciężarówki?
https://www.openstreetmap.org/changeset/80835714

https://www.portalmorski.pl/porty-logis … system-ocr

Last edited by RicoElectrico (2020-02-13 14:01:20)

Offline

#5121 2020-02-13 14:14:04

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

barrier=lift_gate tam widzę oraz kamery. Te wiadomo jak otagować. A funkcję automatycznego rozpoznawania tablic można dodać jako atrybut do lift_gate, jeśli ktoś byłby zainteresowany takim tagiem i go wymyślił. A jak nie, to można wpisać do description.

Offline

#5122 2020-02-25 22:25:06

Ronczka
Member
Registered: 2019-03-27
Posts: 5

Re: Pytania początkujących

Mam problem z prawidłowym oznaczeniem tych obszarów. Czy do obszaru nr 1 można zastosować natural=scrub, skoro są tam w większości drzewa i krzewy? Tak samo mam dylemat do obszarów nr 2,3 i stosowania do nich natural=wood czy landuse=forest.

https://i.imgur.com/1VPOJv1.jpg

Offline

#5123 2020-02-25 22:35:42

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,766

Re: Pytania początkujących

Ronczka wrote:

Mam problem z prawidłowym oznaczeniem tych obszarów. Czy do obszaru nr 1 można zastosować natural=scrub, skoro są tam w większości drzewa i krzewy? Tak samo mam dylemat do obszarów nr 2,3 i stosowania do nich natural=wood czy landuse=forest.

https://i.imgur.com/1VPOJv1.jpg

Moim zdaniem to wszystko powinno być oznaczone jako drzewa. Czyli natural=wood lub landuse=forest - to praktycznie bez różnicy, choć są osoby uważające inaczej. Na wiki ładnie to podsumowano: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Forest

Co do natural=scrub - bardzo powszechne jest używanie tego dla niewysokich drzew, możliwe więc, że i ten tag stracił już swoje pierwotne znaczenie.

Offline

#5124 2020-03-02 21:31:08

tomi002
Member
Registered: 2020-03-02
Posts: 2

Re: Pytania początkujących

Mam pytanie o tag building:panel house.
Sprawa zaczęła się tak, że po aktualizacji mapy  w nawigacji Magic Earth zauważyłem, że poznikały niektóre budynki. W Magic Earth stwierdzili, że to dlatego, że na mapie są złe tagi building:panel house i zalecili zamianę na np. apartments

Niektóre bloki mieszkalne otrzymały tagi:
building:yes
building:panel house

Przy edycji tych budynków pojawiał się komunikat o nieaktualnych znacznikach. I po kliknięciu w "uaktualnij znaczniki" pozostawał tylko sam building:panel house. I właśnie tak uaktualnione budynki z samym tylko takiem building:panel house przestały się wyświetlać w nawigacji Magic Earth.
Przykład takiego budynku
https://www.openstreetmap.org/?mlat=52. … 0&layers=N
W Magic Earth się nie wyświetla.

W związku z tym dwa pytania:
1. Czy ten tag building:panel house faktycznie jest niepoprawny?
2. Jeśli tak to jak znaleźć wszystkie budynki z tym tagiem aby można było to poprawić i uczynić znowu te budynki widocznymi w nawigacji.

Pozdrawiam

Offline

#5125 2020-03-03 08:45:07

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 434

Re: Pytania początkujących

tomi002 wrote:

W związku z tym dwa pytania:
1. Czy ten tag building:panel house faktycznie jest niepoprawny?

W OSM istnieje zasada „Any tags you like”, niemniej jednak zaleca się korzystanie z już istniejących schematów tagowania o ile są pasujące do sytuacji w rzeczywistości.
Biorąc pod uwagę że building=panel house ma bardzo mało wystąpień w taginfo i brak opisu w wiki, z jego wspieraniem przez soft bazujący na danych OSM może być różnie.
Zatem należy rozważyć czy obiektów nie da się opisać innymi, popularnymi tagami (w tym przypadku raczej tak).


tomi002 wrote:

2. Jeśli tak to jak znaleźć wszystkie budynki z tym tagiem aby można było to poprawić i uczynić znowu te budynki widocznymi w nawigacji.

Tutaj masz kwerendę do wyszukiwania budynków w Poznaniu - dotknięte są Winogrady i Grunwald (resztę Polski ja ogarnę w wolnej chwili).
Każdy budynek należałoby sprawdzić oddzielnie i wybrać odpowiedni tag - przeważnie będzie to pewnie building=apartments, ale tu i ówdzie być może co innego.
Pamiętaj też proszę, że tagujemy tak jak jest w realu a nie tak żeby w tej czy innej nawigacji się wyświetlało.
Pozdr!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB