You are not logged in.

#101 2019-05-09 08:33:17

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,315

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

rmikke wrote:

A możemy zacząć od zdefiniowania "granicy"?

Yyy... 3. linijka big_smile

Puść, to zobaczysz o co chodzi.

Offline

#102 2019-05-09 08:47:40

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,690
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

RicoElectrico wrote:
rmikke wrote:

A możemy zacząć od zdefiniowania "granicy"?

Yyy... 3. linijka big_smile

Puść, to zobaczysz o co chodzi.

W takim razie nie umiem tego zrobić względem .searchArea, więc wyciągnąłbym osobno węzły granicy Woli i odjął na koniec od wyniku. W sensie że zmieniłbym na

( 
  (
    node(area.searchArea)(if:count_tags() == 0);
    - node(w.ways);
  );
  (
    way(area.searchArea)(if:count_tags() == 0);
    - way(r.relations);
  );
)->.wynik;

i od .wynik bym odejmował osobno wyciągnięte węzły (i linie?) granicy Woli.

Też bym chciał umieć to zrobić ładniej...

Offline

#103 2019-05-09 19:35:13

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 530

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Coś takiego:

(
  rel(pivot.searchArea);
  >;
  node(w.ways);
)-> .nodes;

Wybiera relację z searchArea, następnie wyciąga (>) z niej linie i węzły. Dodaję do niej node(w.ways). Na koniec, zamiast

- node(w.ways);

dajesz:

 - node.nodes;

Zusamen do kupy:
http://overpass-turbo.eu/s/IQY

Offline

#104 2019-07-16 21:15:13

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,315

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Znalezione na Twitterze Operations Working Group:
https://overpass-turbo.eu/s/JVD
Czyli śledzenie uzupełniania dróg zaimportowanych z bazy TIGER w stanie Rhode Island o tag surface. Modyfikacja po zadanej dacie, grupowanie wg użytkownika, sumowanie długości.
Przyznam się, że dawno Overpass QL nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Wciąż wiem mało o tym języku wink

Last edited by RicoElectrico (2019-07-16 21:16:36)

Offline

#105 2019-08-29 21:25:46

Cristoffs
Member
From: Łódź
Registered: 2018-11-27
Posts: 73

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Drobne pytanie w sprawie overpass-turbo, przygotowuje się do warsztatów z pozyskiwania danych właśnie w ten sposób (GiSDay Łódź). Chciałbym w związku z tym zapytać Was o pomysły na ćwiczenia-zagadnienia.

Offline

#106 2019-09-02 09:58:39

jendrusk
Member
From: Bialsko-Biała
Registered: 2012-08-07
Posts: 270

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Ja kiedyś strażakom robiłem ćwiczenie w którym mieli sobie pobrać do JOSM gminy z terenu własnego powiatu, we wszystkich uzupełnić populację na podstawie roczników statystycznych GUS i później pobrać to do QGIS i wyświetlić kartogram... Ale teraz chyba populacje są już uzupełnione batchem.

Offline

#107 2019-09-09 08:08:31

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,743
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Mam gdzieś moją starą prezentację o Overpass jeśli chcesz mogę jej poszukać. Ogólnie jeśli chodzi o GISDay to z własnego doświadczenia wiem, że nie ma co wchodzić w tematy zaawansowane bo jest tam dużo ludzi bez doświadczenia z OSM. Więc praktyczne ćwiczenia z tego jak się buduje takie zapytania pewnie wystarczy.

Offline

#108 2019-09-22 13:10:40

Cristoffs
Member
From: Łódź
Registered: 2018-11-27
Posts: 73

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Dotevo wrote:

Mam gdzieś moją starą prezentację o Overpass jeśli chcesz mogę jej poszukać. Ogólnie jeśli chodzi o GISDay to z własnego doświadczenia wiem, że nie ma co wchodzić w tematy zaawansowane bo jest tam dużo ludzi bez doświadczenia z OSM. Więc praktyczne ćwiczenia z tego jak się buduje takie zapytania pewnie wystarczy.

Było by super. Dodatkowo poza GiS Day, rozmawiamy na temat warsztatów w Łodzi dla studentów z zakresu edycji i pozyskiwania danych, więc każda pomoc będzie wskazana.

Offline

#109 2019-09-22 14:27:42

wilku130
Member
From: Zgorzelec
Registered: 2019-09-22
Posts: 1
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Dotevo wrote:

Mam gdzieś moją starą prezentację o Overpass jeśli chcesz mogę jej poszukać. Ogólnie jeśli chodzi o GISDay to z własnego doświadczenia wiem, że nie ma co wchodzić w tematy zaawansowane bo jest tam dużo ludzi bez doświadczenia z OSM. Więc praktyczne ćwiczenia z tego jak się buduje takie zapytania pewnie wystarczy.

Jeśli jest taka możliwość prosiłbym o link do tej prezentacji smile

Offline

#110 2019-09-24 12:27:28

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,743
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Nie wiem na ile to pomoże bo to suche informacje bez treści przekazywanej przez prezentera, ale proszę:
https://docs.google.com/presentation/d/ … sp=sharing

Offline

#111 2019-09-24 17:27:10

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,324
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

A propos - wygląda jakby coś tu było zepsute:

https://dotevo.github.io/bicycle-overpass/

Offline

#112 2019-09-24 17:29:43

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,324
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Dodałem link tutaj, żeby nie zaginął:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl: … _Workshops

Offline

#113 2019-09-25 07:13:42

Dotevo
Moderator
From: Kobiernice/Wrocław Poland
Registered: 2009-02-15
Posts: 1,743
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

kocio wrote:

A propos - wygląda jakby coś tu było zepsute:

https://dotevo.github.io/bicycle-overpass/

z http działa dobrze. To przez to, że linki do cdn są z http i domyślnie przeglądarka blokuje jeśli jest na połączeniu szyfrowanym.

kocio wrote:

Dodałem link tutaj, żeby nie zaginął:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl: … _Workshops

Dzięki. W takim razie pewnie dobrze byłoby to do jakiegoś pdfa wyeksportować i wrzucić w miejsce gdzie będzie na pewno sobie wisieć.

Offline

#114 2019-09-25 11:14:29

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 212

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

rmikke wrote:
maraf24 wrote:
ravpod wrote:
https://nominatim.openstreetmap.org/search?teryt:terc=1261&polygon_geojson=1&format=json

Do wyszukowania po dowolnym tagu musisz użyć Overpassa.

Dokładnie to tak: http://overpass-turbo.eu/s/MvB


To ja z innej beczki, jak to zapytanie zmodyfikować, aby na mapie pokazywało tylko granice gminy i dowolny punkt bez centrum administracyjnego? Usunięcie sekcji node nie daje rezultatu.

Offline

#115 2019-09-25 11:27:12

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,690
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

sorbovit wrote:

To ja z innej beczki, jak to zapytanie zmodyfikować, aby na mapie pokazywało tylko granice gminy i dowolny punkt bez centrum administracyjnego? Usunięcie sekcji node nie daje rezultatu.

Chyba nie rozumiem pytania. Co to jest "dowolny punkt bez centrum administracyjnego"? Co właściwie chcesz uzyskać?

Offline

#116 2019-09-25 22:06:52

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 212

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Np. obrys dowolnej gminy, z zaznaczonym punktem, który nie jest tak jak w tym przypadku punktem wstawienia nazwy gminy a dowolnie wstawionym do bazy punktem o znanym np. numerze teryt.
Innymi słowy chcę uzyskać obrazek na którym obwiedziona kolorem będzie gmina i wskazany przeze mnie punkt - najlepiej bez tego żółtego tła.

Offline

#117 2019-09-25 22:38:00

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,544

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

sorbovit wrote:

Np. obrys dowolnej gminy, z zaznaczonym punktem, który nie jest tak jak w tym przypadku punktem wstawienia nazwy gminy

To jest punkt z rolą admin_centre z wyszukanej relacji.

a dowolnie wstawionym do bazy punktem o znanym np. numerze teryt.
Innymi słowy chcę uzyskać obrazek na którym obwiedziona kolorem będzie gmina i wskazany przeze mnie punkt - najlepiej bez tego żółtego tła.

http://overpass-turbo.eu/s/MBu

Offline

#118 2019-09-26 09:56:31

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,690
Website

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

sorbovit wrote:

Np. obrys dowolnej gminy, z zaznaczonym punktem, który nie jest tak jak w tym przypadku punktem wstawienia nazwy gminy a dowolnie wstawionym do bazy punktem o znanym np. numerze teryt.
Innymi słowy chcę uzyskać obrazek na którym obwiedziona kolorem będzie gmina i wskazany przeze mnie punkt - najlepiej bez tego żółtego tła.

To możesz tak jak maraf24 napisał.

Możesz też wzorować się na http://overpass-turbo.eu/s/MBX i do tego dorzucić dowolny węzeł np po id.

Offline

#119 2019-12-23 14:30:59

m@rio
Member
Registered: 2016-04-19
Posts: 21

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Cześć,
od jakiegoś czasu analizuję i uzupełniam braki adresacji OSM względem punktyadresowe.pl na terenie Wielkopolski.
Od strony OSM do tego celu używam prostego zapytania overpass: przykładowy powiat.
Dane wyjściowe są sformatowane jako csv, ale przy końcu danych adresowych overpass dodaje puste wiersze, które nie są adresami.
Pytanie - jak zmienić to zapytanie, aby efektem były tylko adresy, bez pustych wierszy?

Offline

#120 2019-12-23 16:45:52

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,544

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

m@rio wrote:

Pytanie - jak zmienić to zapytanie, aby efektem były tylko adresy, bez pustych wierszy?

Usuń dwa ostatnie wiersze, to ci nie doklei węzłów z budynków z adresami.

Offline

#121 2019-12-23 17:36:00

m@rio
Member
Registered: 2016-04-19
Posts: 21

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

maraf24 wrote:
m@rio wrote:

Pytanie - jak zmienić to zapytanie, aby efektem były tylko adresy, bez pustych wierszy?

Usuń dwa ostatnie wiersze, to ci nie doklei węzłów z budynków z adresami.

Działa, ale usunięcie wierszy 'way' powoduje nieuwzględnienie w zapytaniu wszystkich adresów scalonych z budynkami.

Offline

#122 2019-12-23 17:48:36

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,544

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

Dwa ostatnie wiersze to

>;
out skel qt;

Offline

#123 2019-12-23 20:01:58

m@rio
Member
Registered: 2016-04-19
Posts: 21

Re: Overpass - do wyciągania danych z OSM

maraf24 wrote:

Dwa ostatnie wiersze to

>;
out skel qt;

Teraz działa jak należy, dziękuję! smile

Offline

Board footer

Powered by FluxBB