OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1 2019-08-20 13:16:25

JimRaynor
Member
Registered: 2019-08-20
Posts: 4

Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Cześć,
przejrzałem samouczek i chyba nie było w nim instrukcji do tego przypadku (albo przeoczyłem).
Mam taką sytuację. Dodałem bibliotekę do mapy (stawiając punkt na konkretnym budynku, w którym bohaterka się mieści). Biblioteka jest otoczona płotem, wejście do niej jest przez bramę wjazdową i małą bramkę dla pieszych. Brama już była oznaczona, bramkę dodałem sam. Teraz, gdy wbijam ją w OSM i wyznaczam trasę, to trasa jest automatycznie wyznaczana do garaży znajdujących się obok, zamiast do bramki wejściowej, co posyła ludzi w błędne miejsce, bo tam nie da się do biblioteki dostać. Czy da się ustawić poprawne wejście, aby mapa kierowała właśnie do tej bramy, zamiast pchać ludzi w te garaże? Zamieszczam screen, żeby pokazać o co chodzi. Na screenie nie ma jeszcze dodanej, małej bramki, bo mapa najwidoczniej jeszcze się nie odświeżyła.
Pozdrowienia
stLzDjZAhxivz7ku9

Offline

#2 2019-08-20 20:48:10

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,425

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Offline

#3 2019-08-21 01:26:19

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 83

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Pociągnij ścieżkę do wejścia do budynku.

Ale na wyznaczaniu trasy musisz zmienić na "Pieszo", bo samochodem zawsze będzie tak wyznaczał trasę, bo one nie widzą płotu, kierują do miejsca najbliżej punktu.

Offline

#4 2019-08-21 09:19:30

JimRaynor
Member
Registered: 2019-08-20
Posts: 4

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Przeciągnąłem drogę pod samo wejście, niestety OSM dalej nie pokazuje dodanej bramki. Nie mówiąc już o dalszym wysyłaniu ludzi do garaży. A teoretycznie zmiany pojawiają się po kilku minutach. W edycji widzę dodane punkty, jednak wchodząc na stronę od nowa i przybliżając mapę, dalej jej nie widać. Ktoś to jeszcze musi po drodze zatwierdzić?

Last edited by JimRaynor (2019-08-21 09:26:08)

Offline

#5 2019-08-21 09:25:19

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,659
Website

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

JimRaynor wrote:

Przeciągnąłem drogę pod samo wejście, niestety OSM dalej nie pokazuje dodanej bramki, nie mówić już o wyznaczonej ścieżce. Nie mówiąc już o dalszym wysyłaniu ludzi do garaży. A teoretycznie zmiany pojawiają się po kilku minutach. W edycji widzę dodane punkty, jednak wchodząc na stronę od nowa i przybliżając mapę, dalej jej nie widać. Ktoś to jeszcze musi po drodze zatwierdzić?

"Teoretycznie po kilku minutach" zmiany widać na stronie głównej OSM. Czasem (ale naprawdę rzadko), kilka minut liczy się w dniach, częściej bywa tak, że na jednym przybliżeniu zmiany widać, na innym jeszcze nie - ale to też nie na długo.

Natomiast kiedy zmiany będą widoczne tam, gdzie sprawdzasz naprowadzanie (nawigacje, silniki routujące, z tym na stronie głównej włącznie), to już zależy od tego, jak często one sobie odświeżają dane ze strony głównej i to już raczej nie bywa "po kilku minutach". Czyli zmiany na mapie zobaczysz szybko, ale na wyznaczanie trasy z uwzględnieniem tych zmian trzeba poczekać dłużej.

Offline

#6 2019-08-21 09:30:58

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 61

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Zmiany w routingu wg mnie są wprowadzane po ok. 1 dobie lub po 2 dobach od edycji (jeden z silników routingu aktualizuje się szybciej). Wiem to na podstawie mojego testu z edycją skrzyżowania i serwisu monitorującego zmiany na stronie smile


Marek-M

Offline

#7 2019-08-21 09:35:35

JimRaynor
Member
Registered: 2019-08-20
Posts: 4

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Hm, dzięki. W takim razie odczekam kilka dni i zobaczę, czy teraz będzie lepiej wskazywać drogę. 

Do budynku dociera droga przez bramę i była już na mapie, ale była oznaczona... już nie pamiętam jak. Zmieniłem ją na drogę wewnętrzną. Dodałem również numer budynku, bo nie był oznaczony. Mam nadzieję, że teraz algorytm wytyczający trasę będzie ją ujmować w wynikach i wskazywać jako najbliższą, zamiast posyłać w odcinające drogę garaże.

Dziękuję za pomoc. :-)

Offline

#8 2019-08-21 09:36:21

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 235

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

JimRaynor wrote:

W edycji widzę dodane punkty, jednak wchodząc na stronę od nowa i przybliżając mapę, dalej jej nie widać.

Ctrl+R dla odświeżenia kafli w cachu przeglądarki (czasem kilkukrotnie)

JimRaynor wrote:

Ktoś to jeszcze musi po drodze zatwierdzić?

Nie, zmiany zapisują się od razu. Renderowanie zmian na mapie jednak chwilę trwa (patrz post rmikke).

Offline

#9 2019-08-21 09:42:03

JimRaynor
Member
Registered: 2019-08-20
Posts: 4

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

szydzio wrote:

Ctrl+R dla odświeżenia kafli w cachu przeglądarki (czasem kilkukrotnie).

Faktycznie wina cache, otworzyłem w prywatnym oknie i zmiany są naniesione. Algorytm wyszukiwania je jednak ignoruje, ale być może to kwestia czasu.

Offline

#10 2019-08-21 12:21:16

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 83

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Na zmiany w GraphHopper trzeba poczekać do 7 dni. W OSRM trochę krócej.

Offline

#11 2019-08-25 05:30:50

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 1,418

Re: Jak poprawić ręcznie punkt dojazdu danego obiektu

Dodatkowo, wyszukiwanie tras często nie jest specjalnie sprytne i wielu zmapowanych informacji nie uwzględnia.

W takim przypadku można poprosić o poprawki u autorów danej wyszukiwarki tras.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB