Taloyhtiön nimi rakennuksen nimenä?

Jotkut näkyy merkinneen rakennuksen name-tagiin asunto-osakeyhtiön nimen. Onko tuo oikea tai suositeltava tapa?

Kun katselee selaimella karttaa, näkyy rakennuksen kohdalla taloyhtiön nimi, ei numeroa, mikä ei ole kovin hyödyllistä tiettyä osoitenumeroa hakevalle, vaan pikemminkin haitallista. Voisiko oikea tapa olla merkitä name-tagiin vain sellaiset talot, joilla on yleisesti tunnettu nimi tai joiden seinässä on talon nimen kertova kilpi?

Hei!

Ajattelin vastata tähänkin hyvään huomioosi, jota en ole tajunnut aiemmin tarkastellakaan.

Olen itse merkkaillut muutamien talojen nimiä, jos ne ovat olleet näkyvällä paikalla. Näköjään, jos nimen merkkaa “addr:housename=”-tagilla, kuten esimerkiksi olen tehnyt tässä, myös osoite (tai siis kadunnumero) jää näkyviin, kun taas pelkkä “name=”-tagi rakennuksen yhteydessä, jota olen itse käyttänyt vaikkapa tässä, piilottaa osoitteen.

Ehkä olisi tosiaan syytä suosia ensin mainittua tapaa. Enpä ollut itse huomannutkaan, että osoite tosiaan voi peittyä nimen alle! Metadatanahan osoitetieto toki säilyy reitittäjiä ja hakua varten, mutta olisi kyllä mununkin mielestäni hyvä, että myös näkyisi kartassa.

Yst. Tolstoi

Huoli pois, ystävä hyvä. :slight_smile: Ei kai ole sinun tehtävänäsi toimia päivystävänä vastaajana, ja kysyjän osa on odottaa vastauksia kohtuullisen pitkään. Tähänkin kysymykseen olisi kylläkin löytynyt wikistä tietoa, mutta kun on helpompi vaan kysyä…

https://wiki.openstreetmap.org/w/index.php?title=Key:addr

Minustakin parempi (oikea!) tapa talon nimeämisessä on käyttää addr:housename-tagia name-tagin asemesta.

Mutta Potlatch 2 ei simple-tilassa tarjoa vaihtoehdoksi addr:housename-tagia, vaan ainoastaan tuon “kirotun” name-tagin, josta syystä ilmeisesti name-tagia on käytetty laajasti (väärin) tässä yhteydessä.

Ei siitä asunto-osakeyhtiön nimen näkymisestä ilmeisesti yleensä haittaakaan ole, jos samalla näkyy myös talon numero. Mutta viestini toisena ytimenä oli ajatus siitä, että onko asunto-osakeyhtiön nimen näkymisestä mainittavaa hyötyäkään?

Entäs tämä tapaus: Jos osoitteessa (taloyhtiössä) on useampi rakennus, jotka nimetty A, B, C… niin onko oikea tapa laittaa addr:housenumber-tagiin talon numero (esim. 7), addr:housename-tagiin pelkkä kirjain (esim. B) ja name-tagiin taloyhtiön tai talon nimi? Tässäkään tapauksessa numero ei näy selaimella.

Tässä vielä pikku pähkinä: Talon (esim. vanha tehdasrakennus) nimi voi olla eri kuin siinä majailevan asunto-osakeyhtiön nimi. Miten tässä tapauksessa tulisi nimeämiset tehdä, jotta nimet ja numerot näkyisi myös selaimella karttaa katseltaessa?

Hei vielä!

Oikei hyvä huomio tuo asunto-osakeyhtiön nimi! Sen voisi tosiaan muuttaa systemaattisesti jonnekin metadataan (“loc:name=”?, tai keksiä kokonaan uusi tagi), mutta joka tapauksessa pois osoitetiedoista. Vai vastustaako joku lukijoista ajatusta?

Tässä tuli vieläpä mieleeni, että Helsingissä nykyisen Mannerheimintien pohjoispäässä olevien asunto-osakeyhtioiden nimet viittaavat vanhoihin osoitteisiin ennen Manskun luomista sodan (vai Mannerheimin kuoleman) jälkeen. Ainakin ennen toista maailmansotaa rakennetuilla isoilla kerrostaloilla on asunto-osakeyhtiön nimenä kai “Turuntie N” (jossa N on siis positiivinen kokonaisluku). Tämä voi kyllä aiheuttaa paljonkin hämminkiä, jos joku keksii laittaa kartalle!

Toisaalta esim. tuo Villa Tholstrup (ja vähän matkan päässä nyt jo purettu Villa Pusa) ovat kyllä varsinkin Larun alkuasukkaiden keskuudessa ihan tunnettuja maamerkkejä. Joten – niin kuin aina – täytynee käyttää tapauskohtaista harkintaa.

Erittäin hyvä huomio muuten myös rappujen merkkaaminen. Siinähän on nyt vähän vaihtelua. Aika yleinen käytäntö suomessa on laittaa se suoraan ulko-oven kohdalle, eli “entrance=main/staircase” JA “ref=A/B/C/…”, tai mieluummin kai “addr:unit=A/B/C/…”. En tiedä, miten helppoa tuo on parseroida osoitteeseen mukaan osoitehaussa (toki tuo entrance-piste ja sen ref-tagi ON osa talopolygonia, jossa osoitetietokin on).Tageja kai voi laittaa mukaan pelkkään osoiteriviinkin koko rakennuksen kohdalle, jos siinä on vain yksi selkeä sisäänkäynti. Tuo “addr:unit=”-tagin kayttö “entrance”-tagin yhteydessä on kyllä intuitiivisempi isoissa taloyhtiöissä, mutta en tosiaan osaa sanoa, vaikuttaako osoitehakuun. Tietääköhän joku muu?

Yst: Tolstoi

[EDIT: selvennyksiä ja korjauksia :)]

Taloyhtiön nimen voisi merkata operator tai owner-tagilla.

Tähän tarkoitukseen on addr:unit-tagi.

OsmAnd ei offline-tilassa näytä addr:unit-tageja rakennusten kirjaimena, mikä on huono puoli tuolla tavalla rakennusten nimeämisessä. Jos taloyhtiössä on vaikka 7 rakennusta, niin *OsmAnd *näyttää kaikkien päällä vain saman numeron, ei addr:unit-tagiin sijoitettua kirjainta, mikä ei ole kovin informatiivista.

Onko sallittua tai aiheuttaako jotain ongelmia laittaa numero ja kirjain** addr:housenumber**-tagiin, esim. “7 C”? Näin merkiten kaikki ainakin toimii ja näkyy sekä selaimella että myös offline-tilassa OsmAndilla.

Ja samalla kertaa vähän ohi aiheen, kuten hyviin tapoihin kuuluu, että kuinka usein (tai harvoin) OsmAndin offline-osoitehakuun päivittyy uudet tai korjatut osoitteet? Taitaa kestää vähintään viikkoja? Kartat kyllä saa päivitettyä vaikka tunnin välein, mutta osoitteet ei päivity samaan tahtiin. Saako osoitteet päivitettyä OsmAndin offline-tilaan jotenkin erikseen?

Hei vielä

Ja kiitokset myös Moimanille owner ja operator -tagien olemassaolon muistutuksesta!

addr:unit-tagin näkyvyydestä kannattaa olla yhteydessä suoraan OsmAndin kehittäjiin.

Jos taloyhtiö on pieni, niin rapun kirjaimen merkkaamisessa suoraan :housenumberiin ei ole kai mikään ongelma (esim. tässä ja monessa muussa paikassa), mutta isoissa taloyhtiöissä on hyvä tietää tarkalleen eri rappujen tarkat paikat, sillä ne voivat olla hyvinkin epäintuitiivisia (tässä tosin melko triviaali esimerkki).

Itse asiassa korjasin itse ihan vasta esimerkiksi Meritullinkatu 13 rappuja, sillä tässä talossa C-rappu sijaitsee syvällä sisäpihan perukoilla, eikä kadulla seisoessa ole mitään hajua, mistä C-rapun voisi löytää. Kartta ei ole tätä kirjoittaessa vielä päivittynyt, mutta löytyy Map Data -välilehdestä.

OsmAndilla **unit **ei näytä offline-tilassa oven kirjainta, **ref **näyttää.

Selaimella **ref **ei näytä kirjainta vaan pelkän pisteen, **unit **näyttää myös kirjaimen.

Ja vielä tällainenkin huomio: JOSM-editori näyttää ref-merkityt kartalla, mutta ei **unit **merkittyjä.

Hieman sekavaa.

Jos halutaan ovien kirjaimen näkyvän selaimella ja OsmAndilla, niin pitää merkitä **ref **ja **unit **samoilla tiedoilla. Onko ongelma?

**Operator **taitaa olla paras paikka laittaa asunto-osakeyhtiön nimi (jos sen halutaan tiedoissa olevan), paitsi jos kyseessä on vuokratalo niin silloin talon omistajan nimi. Ainakin vuokrataloissa myös omistajan web-osoite olisi mielestäni hyvä laittaa.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:operator
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:website

Pitäisi rekisteröityä Githubiin nähdäkseen kehittäjien sähköpostiosoitteet. Asian tärkeys ja kiireellisyys eivät houkuta tässä vaiheessa rekisteröitymään.
https://github.com/orgs/osmandapp/people