Afsluitdijk

In het Grenslandpad LAW11 zit nu een bustransfer door de Westerscheldetunnel, van bushalte tot bushalte met eventueel een stukje lopen om het wandlpad te vinden. Heen en terug zijn verschillend, dat is aangegeven met de sortering en met een rol in de overkoepelende relatie.

Zie https://hiking.waymarkedtrails.org/#route?id=8463196&map=11!51.3762!3.8941

De route staat in OSM niet als OV-route maar als hikingroute. Aan de naam en de operator zie je dat het om een bustransfer gaat.

Het enige probleem is dat er nu rotondes in de route zitten. Als je een export van de route maakt wordt dat een onderbreking.
Ik zie ook vaak rotondes die in delen zijn geknipt, dus ik neem aan dat ik dat zou kunnen doen. Dan kan ik precies aangeven hoe de routes heen en terug over de rotondes gaan. Heeft dat gevolgen voor OV-datagebruikers, voor renderaars en routeerders?

Edit: iets westelijker zie je hoe diverse hikingroutes via het veer lopen. https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=11!51.4144!3.711

Nee hoor, je kunt een rotonde gewoon opknippen, wel eventuele busrelaties dan aanpassen, die gaan dan ook maar over een deel van de rotonde. Even een klusje dus, afhankelijk hoeveel busrelaties je hebt. Ik knip vaak rotondes op voor busrelaties. Staat veel netter vind ik.

Ok. Ik pas de busrelaties verder niet aan, ik repareer alleen de knip die ik nodig heb voor de transferrelatie.

En de 26 beschadigde routerelaties zijn ook weer gerepareerd
:smiley:

Even terzijde, het opknippen van die rotondes is nergens voor nodig en veroorzaakt alleen maar beschadigingen aan allerlei routes.
Mijn conclusie is dan: niet doen.

Ik had alle busroutes vóór de knip opengezet in JOSM zodat ze mee aangepast werden. Ik vraag me af wat ik fout heb gedaan. Volgende keer dus nóg beter opletten; ekskuus voor de troep! Mocht ik nog een keer zo’n fout maken, dan mag je me ook waarschuwen dan repareer ik mijn eigen troep zelf!

Reguliere busroutes hebben misschien geen last van rotondes, maar doorlopende andere routes wel. Dus als het geen principiële fouten geeft (anders dan dat de busroutes wel heel moeten blijven!) dan moet ik toch knippen.

Wacht’s, is het probleem misschien dat ik niet alleen de knip moet reparereren, maar dat dan ook de busroutes precies langs de juiste delen van de rotonde geleid moeten worden?
M.a.w dat je alleen ongeknipte rotondes in hun geheel in een PT-route kan opnemen?

Ja, dat laatste klopt en dat geldt niet alleen voor OV routes, ook voor andere routes.
Je moet na het knippen de busroutes zo leggen, zoals ze buiten rijden.
Leo’s statement dat opknippen van rotondes nergens voor nodig is, deel ik absoluut niet. Een busroute is per definitie eenrichting en dat betekent dat een busroute 1/4, 1/2 of 3/4 over de rotonde gaat en nooit 4/4 zoals een complete rotonde geeft.
Ik heb al de nodige rotondes opgeknipt alleen hebben Leo’s haviksogen dat nooit gemerkt :slight_smile:

Screenshot van mijn hiking layer:

Routeert niet maar dat was ook niet het plan want het is immers een fietskaart.

… en dat had dvdhoven ook al gezegd. Mea culpa, ik had het niet goed gesnapt.

Komplimenten aan Leo en de andere OV-checkers, het hele kontrolesysteem wat OSM geschikt maakt en houdt voor nuttig gebruik. Idem voor de knooppuntennetwerken. Ik hoop ooit nog eens mee te maken dat er zoiets voor langeafstandsroutes komt.

Nou zou je zeggen “ga je gang”, maar je moet het ook kunnen maken en helaas, ik heb daar geen enkele aanleg voor. Wel functioneel ontwerpen, testen, gebruiken en misschien onderhouden. Hopelijk vind ik nog een keer iemand die het samen met mij wil opzetten! (Vis…vis…)

Stel nou dat ik hetzelfde doe voor een fietsroute, zou het dan wel routeren?

#33
Voor een fietsroute zou ook eenzelfde constructie gebruikt kunnen worden als voor een wandelroute.
Connexxion biedt ook de mogelijkheid om met de fiets of fiets + aanhanger of tandem of brommer of snorfiets of scootmobiel vervoerd te worden. Zie: https://www.connexxion.nl/reizen/1190/fietstarief-westerscheldetunnel-bus/3638
Overigens vindt Osmose het “fout” om een wandelroute over highway=trunk te laten gaan. Maar dat kan overlegd worden via github https://github.com/osm-fr/osmose-backend/issues om daar een mouw aan te passen.

Osmose heeft gelijk, want eigenlijk had die wandelroute een busroute moeten zijn. Het zou beter zijn contact op te nemen met waymark trails om busroutes die deel uitmaken van een wandelroute, te laten renderen want eigenlijk wordt hier getagd voor de renderer.
Wb fietsroutes geldt hetzelfde, fietsen over een trunk / autoweg mag hier niet, maar ik kan als renderer de zaak zo aanpassen dat het wel lukt :wink:

Of Dick heeft nog niet gemerkt dat ik de routerelaties de volgende dag ging repareren. :sunglasses:
In Nederland zijn nu bijna geen beschadigde busroutes meer te vinden:
http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=pubtrans_routes&lon=5.97045&lat=52.36413&zoom=9&overlays=ptv2_routes_,ptv2_routes_valid,ptv2_routes_invalid,ptv2_error_,ptv2_error_ways,ptv2_error_nodes

Een bestaande busroute in een wandelroute opnemen is misschien denkbaar, maar op dit moment rendert het niet, routeert het niet en dataexporteert het ook niet als een geheel. Dus we experimenteren nu met wat nu werkt. Een aparte routerelatie voor de transfer die in de wandelrelatie wordt opgenomen. Vergelijkbaar met routes via een veer, over een water waar je niet mag zwemmen.

Zoals het er nu instaat rendert het goed op bekende kaarten met osm-wandelroutes.
Exporteren gaat ook goed. Export kan de hierarchie oplossen en houdt dan 1 continue track over.
Routeren: ik heb nog steeds geen routeerder gezien die rechtstreeks via osm-routes navigeert. Maar als er een was dan zou die de wegen zelf ook moeten checken en kan de voetganger dat stuk niet nemen. Dan zou het handig zijn als die routeerder kon zien dat er een bus gebruikt moet worden. Vooralsnog denk ik dat die multimodale routers er nog niet zijn en dat OSM er uberhaupt niet klaar voor is!

Het zou wel leuk zijn om dit met zijn allen goed door te denken en een ontwerp te maken, maar niet om dit Afsluitdijkgeval op te lossen. Dit is meer een geval “kijken hoe ver je komt met bestaande middelen”.

… overigens is het mogelijk een petitie te tekenen tegen de “afsluiting” van de Afsluitdijk. What’s in a name? :slight_smile: die wordt aangeboden aan de minister.
Dat scheelt dan weer een hoop denkwerk om een werkende routering te krijgen via een busroute.
Weinig zin om m’n fiets met al m’n kampeerspullen in een bus te laden… even los van het feit dat je ook met de boot kan.
https://www.fietsersbond.nl/houd-de-afsluitdijk-open-voor-fietsers-en-voetgangers/?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief+maart+%2F+april+2019

De routeplanner vabn Wandelnet https://wandelnet.nl/wandelrouteplanner routeert via de wandelroutes, werkt vlot. Hoe die dat intern regelt, geen idee. Zou mooi zijn als OSM daar een engine voor had.

Overigens kan die ook de Westerscheldetunnel niet gebruiken. Veren kent-ie wel, maar bustransfer niet. Misschien kan ik ze op een idee brengen…

Ik heb, op basis van https://www.deafsluitdijk.nl/nieuws/aanvullende-informatie-sluiting-fietspad-afsluitdijk/ het fietspad Den Oever-Monument op construction gezet.

Officieel is Den Oever-Breezanddijk ook oneway (richting Breezanddijk), omdat je vanaf bushalte Den Oever (zuidzijde) niet naar het fietspad kan, maar dat vind ik een kulargument, je zou óf je fiets kunnen tillen, óf met de bus vanaf Zurich naar Monument (noord) en terugfietsen, een leuk (naar keuze) mee- of tegenwindtochtje.

van jun-nov 2019 is de héle afsluitdijk afgesloten.

Het laatste nieuws is dat de afsluitdijk wellicht toch bepaalde tijden openblijft…

Bron?

http://lmgtfy.com/?q=afsluitdijk+fietsers+open