Fietsstraat in Belgie

Als er nu eens een algemene (over heel de wereld) 1 simpele ‘yes/no’ voting poll (met eventueel een einddatum), waar men dan tevens argument voor/tegen onder kan posten, en waar men tevens individueel zijn/haar stem kan wijzigen naargelang de ‘argumentatie’, werd gemaakt (zou eventueel hier op dit forum kunnen), dan pas kan men spreken over ‘de wens van de community’ … nu is het ‘onder-ons-clubje’ op riot (of mailing-list, of ergens anders) van ‘enkelingen’ , die het ‘voor het zeggen’ heeft … :roll_eyes:

Dat clubje is helemaal niet besloten, we stellen het expliciet voor iedereen open.
Het is van het dichtste bij een ‘community’ in die zin van het woord die we hebben.
Fora hier zijn een pak minder actief dan bij de noorderburen.

Sticky topic geeft je alle info.

Henke, je kent de procedure om een tag voorstel te maken vast wel: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposal_process,

Dus zeker niet hier, in een zeer obscuur clubje, waar vooral jij topics start.
Tot voor kort lag de actie in België vooral op de mailing list, sinds een half jaar op het Riot channel. Dat jij je liever isoleert op jouw voorkeurs medium, daar kunnen we weinig aan doen. Je gaat weinig steun vinden om tag discussies naar hier te trekken, ook niet internationaal.

Kan iemand aanduiden waar juist die nieuwe fietsstraten liggen ? →

https://www.hln.be/regio/lede/koning-auto-heeft-afgedaan-eerste-fietsstraat-maakt-fietsers-baas~ac79b434/

Mapillary kent :
information–bicycle-lane–g1

https://www.mapillary.com/developer/api-documentation/#traffic-signs
Dan nog wel met een appearance in het Nederlands.

Wel vreemd dat het een “information” is en geen “regulatory”.

Hier een voorbeeld =
https://www.mapillary.com/app/?lat=51.02215393444445&lng=4.473907956666666&z=19.10908506743859&pKey=UH5IJmbBEjAWpnhpZXbkug&focus=photo&signs=true&trafficSign%5B%5D=information–bicycle-lane–g1&dateFrom=2018-09-01&x=0.49315598339494016&y=0.5027349131990718&zoom=0

Op de kaart zijn ze de laatste tijd niet terug te vinden. Er is wel meer dan de laatste tijd niet meer werkt bij Mapillary.

Phillipec: In Nederland bestaan soortgelijke borden ook (en al langer), maar daar is GEEN verordenend karakter aan gelinkt. De mismatch vertaalt zich ook door naar de interpretatie door Mapillary denk ik.

Als ik het verdrag van Wenen goed begrijp is België dus niet consequent door een aanwijzingsbord te gebruiken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Convention_on_Road_Signs_and_Signals

Volgens die pagina kan het ook als ‘special regulation sign’ opgevat worden denk ik.
Let wel, er zou naast ‘fietsstraat’ ook een voorstel zijn voor ‘fietszone’, omdat er nu soms ten onrechte geïnterpreteerd wordt dat Fietsstraat een zonale geldigheid heeft.

http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2444/54K2444001.pdf

-in Mechelen zijn er nog niet veel fietsstraten precies ? → https://overpass-turbo.eu/s/FW2
https://www.mechelen.be/fietsstraten

-Rotselaar fietsstraten plan → https://www.rotselaar.be/fietsplan

Is een ‘fietszone’ nog altijd niet ‘vastgelegd’ in de wetgeving dan ? Is blijkbaar een voorstel van al in 2017 :roll_eyes:

http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2444/54K2444001.pdf

word wel eens tijd, want er zijn soms ‘toestanden’ :stuck_out_tongue:

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/fietser-wijst-politie-op-fietszone-voor-verkeerslichten-agenten-snijden-hem-nadien-de-pas-af~a5abedb7/

In de Brusselse gemeenten , is de wegmarkering en signalisatie een geval apart.
Dikwijls is het niet duidelijk of een zebrapad er nog is of een uitdovend karakter heeft.

En de politie die claxoneert er op los als iemand te voorzichtig is.
Kom je te dicht bij de politieacademie, dan wordt je als lesmateriaal misbruikt.

:laughing: … over Brussel geklapt … → https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=721396#p721396 :stuck_out_tongue:

blijkbaar nog veel ‘in-te-vullen’ op OSM :stuck_out_tongue:

heb markt Waregem juist gedaan, doch weet ni juist begin/einde andere straten …

Iedere gemeente zou es moeten iemand aanstellen om de ‘veranderde verkeerstoestanden’ in hun gemeente te kunnen ‘invullen’ in OSM … zou veel vlotter verloop/bekendheid hebben doordat de GPS - en andere betrokkenen hun data vlugger dan kunnen aanpassen … ‘mij gedacht’ :roll_eyes:

bijvoorbeeld ook Lanaken, heeft een heleboel ‘veranderd’ blijkbaar → http://www.lanaken.be/Leven/Mobiliteit/Nieuwe_verkeerssituatie

Ze slagen er veelal niet in zelf de ‘verkeersbordendatabank’ te actualiseren. Er zijn best wel een aantal accounts waarvan het bekend is dat het gemeentelijke ambtenaren zijn, maar er wordt nog altijd eerst verwacht dat ze de officiële databronnen bijwerken en dan pas de rest.

Blijkbaar zijn ze in Putte al beter in zulke dingen, want had eens een vraag in 2017 over een verandering toen, maar blijkbaar is er dan toch communicatie tussen de betrokkene en Jakka … bravo ! :wink:

Alle straten smaller dan 4 meter zijn fietsstraten

klopt dat ? :stuck_out_tongue:

Die 1 meter staat in de wegcode artikel 40ter. Maar de bewering dat een doorsnee personenwagen 2 meter breed is vind ik wel wat overdreven. Eerder 1,8 meter en die 70 cm afstand tot de stoeprand is ook nogal overdreven.

In mijn ogen is dit stukje wel heel erg richting de “oh wat is die auto een grote boze wolf die bestreden moet worden” geschreven.

Straten van 4 meter zouden het elkaar passeren van tegemoetkomende auto’s al onmogelijk maken, dus het gaat sowieso alleen om eenrichtingstraten.

Nee.

Een fietsstraat omhelst:
Snelheidsbeperking tot 30 km/u
Inhaalverbod

Zelfs al zou het inhaalverbod hier van toepassing zijn (https://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/213-art40ter voor het artikel in kwestie over de tussenafstand van een meter), spreken we nog niet van een ‘fietsstraat’ in juridische zin.

Dat gezegd zijnde, natuurlijk is het stukje tekst ‘gekleurd’:
2 meter is inderdaad iets breder dan de gemiddelde auto.
De 70 centimeter marge naar de stoepranden is ook royaal gerekend in verhouding tot ‘feitelijk gebruik’.
Anderzijds is hier voor de fietser zelf GEEN breedte in rekening gebracht.

Om even het rekensommetje te hernemen:
Beschouw een wagen op 1,80 meter breedte.
Een tussenafstand op 1,00 meter.
Een fietser zelf kan je benaderd op een meter inschatten, zodat daar geen grote schrikafstanden naar paaltjes of verticale wanden (het zij een gevel, maar evengoed een rij geparkeerde wagens) bij komt. In dat geval mag je daar denk ik ongeveer een half metertje bij doen.

Voor een ‘open’ profiel, waarbij de fietser ruimte geeft om in te halen (en dus netjes rechts rijdt) , kom ik op minimaal 3,80 meter vereist, in combinatie met geparkeerde wagens op 4,30 meter. (maar dan zit de auto dus helemaal tegen de andere borduur aan). Zo gek is het naar voor geschoven cijfer dus niet.

Dan maak ik me evenwel de bedenking:
Als je op 4 meter niemand zou kunnen inhalen, waarom gaan we dan van 3,50m wegbreedte standaard uit dat beperkt eenrichtingsverkeer (fietser in de tegenrichting) wel de norm moeten zijn? (want dat is het op heden!).
Langs iemand gaan in dezelfde rijrichting (stel 30 km/u vs 15 km/u) is een snelheidsverschil van 15 km/u.
Iemand dwarsen (zelfde snelheden) is een snelheidsverschil van 45 km/u, dus veel meer impact, veel meer kans op ernstige letsels, … maar dat kan wel, zelfs met een half metertje minder?

Tot slot wil ik allen die aan de hand van dergelijke argumenten pro-fiets preken (voor goede orde ben ik zeker niet tegen fietsgebruik, het moet inderdaad gestimuleerd worden) en die hier willen het maximum uit te puren, ook even herinneren aan volgend artikel uit te wegcode:

Rechts inhalen in een centrum door fietsers is tegenwoordig schering en inslag (bij ons toch…). Niet zo’n comfortabel gevoel als automobilist (omdat je daar de fietser niet verwacht - maar het zal je maar eens gebeuren dat je 'm niet gezien hebt), en al helemaal niet als ook pizzakoeriers op een bromfiets het gaan doen.

Naar veiligheid lijkt het me minstens even belangrijk dat eens even onder de aandacht te brengen.

Vandaag gelezen: door een aanpassing in de wegcode gaat die tussenafstand naar 1,5 meter ipv 1 meter.

Dat maakt de discussie wellicht nog een stukje actueler, maar het contrast tussen ‘in de rijrichting’ en ‘tegen de rijrichting’ nog schrijnender.