You are not logged in.

#1 2016-10-29 09:10:16

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Rendertime

Wie ervaart ook dat de rendering op osm.org zeer traag/of gestopt is?
Het is een tijdje zeer goed en snel geweest, maar nu wacht ik al een 2 dagen en zie geen wijzigingen verschijnen.

Helaas is de optie "dirty" niet meer mogelijk (bij mij, hopelijk is er een nieuwe manier)

Op de rendered zoom time pagina is niet te zien dat de rendering eruit ligt.
http://munin.openstreetmap.org/openstre … _time.html

Offline

#2 2016-10-29 09:14:36

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 2,163

Re: Rendertime

Ik merk wel dat het ietsje trager is, maar een uurtje geleden verkeerslichten in Amersfoort geplaatst en 5 minuten later stonden ze er al op.
En mijn wijzigingen van gisteren waren er ook binnen een uur.


Dick van den Hoven

Offline

#3 2016-10-29 09:33:47

eggie
Member
From: Dordrecht
Registered: 2010-09-03
Posts: 3,352

Re: Rendertime

no problem here.. zelfs landusechanges gaan redelijk snel.

Offline

#4 2016-10-29 09:44:55

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Waarom zal het bij mij dan zo traag zijn?
https://www.openstreetmap.org/way/72239784
Dit is een voorbeeld van 2 dagen geleden.

Offline

#5 2016-10-29 09:51:18

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Inmiddels gevonden wat het was.
Er zal iets in de chrome browser de verversing in de weg hebben gestaan.

Browsergeschiedenis gewist, en het was gelijk weer goed.
chrome://settings/clearBrowserData

Offline

#6 2016-10-29 23:46:51

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Toch is de rendering niet geheel betrouwbaar....

Offline

#7 2016-10-30 00:03:15

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Commodoortje wrote:

Toch is de rendering niet geheel betrouwbaar....

Deze was binnen 10 seconden te zien https://www.openstreetmap.org/changeset … 3&layers=N
Deze aanpassing wil nog niet doorkomen: https://www.openstreetmap.org/changeset … 4&layers=N
Ook deze heeft nog geen haast: https://www.openstreetmap.org/changeset … 2&layers=N

Snap op dit moment nog niet waar het aan ligt.

Offline

#8 2016-10-30 00:11:11

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Inmiddels iets verder gekomen:
Als ik in chrome de optie (met rechtermuisknop) "inspecteren" kies, en daarna ververs komt het wel door.
Ik hou me aanbevolen als iemand weet waar dit door komt, en of meerdere personen hier last van hebben.
2016-10-30_01-06-13.png?raw=1

Offline

#9 2016-10-30 10:43:28

ff5722
Member
Registered: 2016-05-20
Posts: 110

Re: Rendertime

Probeer anders te verversen met CRTL+F5, dan wordt de cache voor de betreffende webpagina opgeschoond. Het kan zijn dat de oude tiles nog in de browsercache staan.

Offline

#10 2016-10-30 13:21:23

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

ff5722 wrote:

Probeer anders te verversen met CRTL+F5, dan wordt de cache voor de betreffende webpagina opgeschoond. Het kan zijn dat de oude tiles nog in de browsercache staan.

Met deze methode werkt het ook.

Toch raar dat de cache blijft hangen, terwijl ik hier anders nooit problemen mee had.

Ik lees hier dat  ctrl+F5 ook SHIFT+F5een mogelijkheid is.

Offline

#11 2016-10-30 13:29:23

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Hier is een test om te controleren of de cache wel of niet wordt ververst met alleen F5.
Bij mij ververst de cache niet, wel als ik CTRL+F5 of SHIFT+F5 gegruik.
(Druk af en toe wel even op reset, om de kleur weer naar rood te zetten)

http://refreshyourcache.com/nl/cache-test/

Offline

#12 2016-10-31 13:04:28

janus007
Member
From: Benissa
Registered: 2016-09-23
Posts: 110

Re: Rendertime

Bij mij (FF) ververst de cache al als ik op vernieuwen klik met F5 werkt het ook.


Fervent wandelaar aan de Costa Blanca.

Offline

#13 2016-10-31 13:33:39

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

janus007 wrote:

Bij mij (FF) ververst de cache al als ik op vernieuwen klik met F5 werkt het ook.

Helaas bij mij niet meer

Offline

#14 2019-01-22 13:41:14

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Wie ervaart (ook) renderproblemen?
De edits komen niet door bij mij.

http://www.openstreetmap.org/way/665249682

Hier zou een BMX baan moeten verschijnen.

Offline

#15 2019-01-22 13:58:59

eggie
Member
From: Dordrecht
Registered: 2010-09-03
Posts: 3,352

Re: Rendertime

Ben maar overgestapt naar de humanitarian layer
https://www.openstreetmap.org/#map=18/5 … 6&layers=H
Daar rendert het zelfs erg snel

Offline

#16 2019-01-22 18:57:49

Martin Borsje
Moderator
From: Puth
Registered: 2011-10-22
Posts: 2,007

Re: Rendertime

Volgens mij zou dit te maken kunnen hebben met de sterk verhoogde load op de OSM standaard tile servers, wat weer het gevolg is van het gewijzigde Google-maps betalingsmodel, waardoor veel bedrijven en instanties overgaan op de toepassing van OSM in hun websites.
Zou het?

Online

#17 2019-01-22 19:16:06

Pieter - Ede
Member
Registered: 2018-10-11
Posts: 528
Website

Re: Rendertime

Meestal duurt het minstens 12 uur voordat op één van de zoomlevels enige verandering merkbaar is,
daarna is het dagen en dagen wachten voordat het op alle niveau's correct rendert.

Offline

#18 2019-01-22 20:37:42

alphensebezorger
Member
Registered: 2016-02-08
Posts: 152

Re: Rendertime

Er is zo te zien zaterdagmorgen weer eens iets misgegaan bij de server(s?) die de tiles/rendering voor Nederland moeten verzorgen. Die indruk krijg ik tenminste als ik deze grafieken van de server bekijk. Wat er precies aan de hand is, weet ik ook niet, maar veel oude tiles (=stukjes kaart) i.p.v. verse, lijkt erop te wijzen dat de rendering zwaar achterloopt.

Op grotere zoomniveaus worden de tiles trouwens pas gerenderd als iemand de tile opvraagt, en niet direct als er een wijziging in het gebied plaatsvindt. Bovendien wil je eigen computer nog wel eens een vorige versie uit zijn cache tonen, terwijl de OSM-server inmiddels een nieuwe versie klaar heeft. Daarvoor is bij mij een keer op F5 duwen de oplossing, maar dat zal van je browser/besturingssysteem afhangen.

Offline

#19 2019-01-22 21:11:32

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

Pieter - Ede wrote:

Meestal duurt het minstens 12 uur voordat op één van de zoomlevels enige verandering merkbaar is,
daarna is het dagen en dagen wachten voordat het op alle niveau's correct rendert.

Gedeeltelijk heb je dit juist, maar het is normaal gesproken te versnellen door CTRL+F5 te drukken, en dit een aantal keer te herhalen tot de rendering op dat zoomniveau te zien is. Vandaar dat ik deze topic even aangehaald heb, je zou terug kunnen lezen om het een en ander te begrijpen. Het heeft met je cache te maken (12 uur wachten) dat het zo lang duurt. Dit kan versnelt worden tot ongeveer 4-6 minuten.

Offline

#20 2019-01-22 21:16:05

Commodoortje
Member
Registered: 2013-10-31
Posts: 2,375

Re: Rendertime

alphensebezorger wrote:

Er is zo te zien zaterdagmorgen weer eens iets misgegaan bij de server(s?) die de tiles/rendering voor Nederland moeten verzorgen. Die indruk krijg ik tenminste als ik deze grafieken van de server bekijk.

Inderdaad goed te zien dat 19 januari iets achter blijft. Freshly rendered lijn.
2019-01-22_21-12-48.jpg?raw=1

Offline

#21 2019-01-23 08:28:38

Pieter - Ede
Member
Registered: 2018-10-11
Posts: 528
Website

Re: Rendertime

1. De kwestie speelt al weken. Tenminste bij mij.
2. ctrl+F5, handmatig de cache verwijderen, privé modus gebruiken, CCleaner draaien, andere browsers gebruiken, al die trucs zijn me bekend en gebruikt.....

Offline

#22 2019-01-23 15:14:22

Pieter - Ede
Member
Registered: 2018-10-11
Posts: 528
Website

Re: Rendertime

Ineens loopt het weer als een speer smile

Offline

#23 2019-01-23 16:18:56

SubieLibero
Member
Registered: 2016-08-03
Posts: 328

Re: Rendertime

Ik heb nergens last van. Geen idee of het aan chrome ligt, maar ik gebruik altijd firefox en daar heb ik tot nu toe nog geen problemen mee gehad.

Die BMW baan zie ik gewoon op de kaart staan Commodoortje. smile

Offline

#24 2019-01-23 16:25:37

dvdhoven
Member
From: Deventer Colmschate
Registered: 2015-03-09
Posts: 2,163

Re: Rendertime

Nou, hier rendert niks. Gisteren grote aanpassingen in het centrum van Nijverdal gedaan en op de standaard kaartlaag is daarvan niks te zien.
Wel op de Humanitarian laag, die had het gisteren al gelijk te pakken.


Dick van den Hoven

Offline

#25 2019-01-23 18:10:19

Pieter - Ede
Member
Registered: 2018-10-11
Posts: 528
Website

Re: Rendertime

Misschien ligt het aan het gebied?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB