OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2018-05-03 10:25:29

Cz ja
Member
Registered: 2016-11-13
Posts: 214

Re: Geoportal padł?

W JOSM podkład Geoportalu nie działał prawie 2 dni w ID działał, potem w Geoprtalu już zaczoł działałać za to w ID przestał do teraz nie funcjonuje.
Nie wiem czy to poważna awaria, ale wszyscy użytkownicy edytora ID dodający dane od kilku dni nie korzystają z podkładu geoportalu.

Last edited by Cz ja (2018-05-03 10:29:24)

Offline

#27 2018-05-03 10:57:22

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,081

Re: Geoportal padł?

Cz ja wrote:

Nie wiem czy to poważna awaria, ale wszyscy użytkownicy edytora ID dodający dane od kilku dni nie korzystają z podkładu geoportalu.

Radzą sobie chociaż ze zmianą podkładu?

Offline

#28 2018-05-03 11:09:30

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 525

Re: Geoportal padł?

To nie geoportal padł, tylko pod adresem:

http://wms.misek.pl/

Pojawia się teraz komunikat:

Account suspended

A to chyba pod tym adresem był serwer zamieniający WMS na TMS pod iD.

EDIT: search po forum podpowiada, że właścicielem tego jest lms

Last edited by WiktorN (2018-05-03 11:11:27)

Offline

#29 2018-05-03 11:11:46

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,144
Website

Re: Geoportal padł?

Ech, kolejny zasób który aż się prosi żeby był pod kontrolą społeczności...

Offline

#30 2018-05-03 11:15:49

Cz ja
Member
Registered: 2016-11-13
Posts: 214

Re: Geoportal padł?

Nie wiem czy radzą jeśli nie to niech się nauczą, albo zmienią edytor. Sugeruję drugą opcję.

Offline

#31 2018-05-03 18:26:54

Crusier
Member
Registered: 2017-12-27
Posts: 12

Re: Geoportal padł?

Cz ja wrote:

Nie wiem czy radzą jeśli nie to niech się nauczą, albo zmienią edytor. Sugeruję drugą opcję.

RicoElectrico wrote:
Cz ja wrote:

Nie wiem czy to poważna awaria, ale wszyscy użytkownicy edytora ID dodający dane od kilku dni nie korzystają z podkładu geoportalu.

Radzą sobie chociaż ze zmianą podkładu?


Trochę mi się nie chcę uczyć  nowego edytora, ale chyba będę musiał. Co do innych podkładów, to w ID Zdjęcia z innych źródeł typu Bing czy Esri są niestety:

1. niskiej rozdzielczości
2. przesunięte względem istniejących obiektów na mapie.

W ID chyba nie da się zrobić korekty przesunięcia podkładu, więc pozostaje dodawać sobie offset "na oko"...

Offline

#32 2018-05-03 19:41:46

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,081

Re: Geoportal padł?

Crusier wrote:

W ID chyba nie da się zrobić korekty przesunięcia podkładu,

I tu się mylisz wink
https://blog.mapbox.com/better-openstre … 1906ef6c53

Offline

#33 2018-05-03 20:47:14

Malvolapukulo
Member
Registered: 2017-04-08
Posts: 14

Re: Geoportal padł?

Za bardzo się na tym nie znam, ale od wersji 2.7.0 dodano wsparcie dla WMS, więc serwer pośredniczący misiek.pl nie powinien już być potrzebny, tak? Może by poprosić twórców o jego dodanie?
https://github.com/verdulo/iD/blob/mast … agery.json - czy będzie to działać?

Last edited by Malvolapukulo (2018-05-03 21:07:58)

Offline

#34 2018-05-03 21:12:54

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,226

Re: Geoportal padł?

Malvolapukulo wrote:

Za bardzo się na tym nie znam, ale od wersji 2.7.0 dodano wsparcie dla WMS, więc serwer pośredniczący misiek.pl nie powinien już być potrzebny, tak? Może by poprosić twórców o jego dodanie?

W 2.7.1 dodano obsługę EPSG:4326 i pośrednik nie jest potrzebny: https://github.com/openstreetmap/openst … /pull/1783

Tutaj jest stare zgłoszenie dla Geoportalu przez misiek.pl: https://github.com/osmlab/editor-layer-index/issues/68

Offline

#35 2018-05-03 21:25:19

Malvolapukulo
Member
Registered: 2017-04-08
Posts: 14

Re: Geoportal padł?

Czy mogę im to podesłać: https://github.com/openstreetmap/iD/com … ulo:master i w podobny sposób dodać inne podkłady z JOSM?

Offline

#36 2018-05-03 21:41:23

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,226

Re: Geoportal padł?

Malvolapukulo wrote:

Czy mogę im to podesłać: https://github.com/openstreetmap/iD/com … ulo:master i w podobny sposób dodać inne podkłady z JOSM?

Weź pod uwagę, że:
1. Editor Layer Index jest też używane przez inne edytory (np. Vespucci)- i nie każdy z nich musi obsługiwać WMS oraz każde odwzorowanie (np. Vespucci). Lepiej więc dodać Geoportal przez WMS jako nowy podkład niż zastąpić nim wersję TMS.
2. W takiej wersji, jak podałeś, to nie zadziała, bo WMS Geoportalu nie jest dostępny w EPSG:3857
3. Inne WMSy z JOSMa możesz zgłosić, ale aktualnie edytor iD obsługuje tylko  EPSG:3867 i EPSG:4326, więc wiele z nich działać nie będzie.
4. Jest już pomysł, by przekopiować wszystko z JOSMa: https://github.com/osmlab/editor-layer-index/issues/481
5. Jest też zgłoszenie dla ISOK: https://github.com/osmlab/editor-layer-index/issues/476

Offline

#37 2018-09-02 17:35:37

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Geoportal padł?

Chyba tym razem padła warstwa budynków:
19e491ce3024334a5ed4dc6bc9270afd_orig.jpg?1535906087
Albo coś zrobili, czego JOSM przełknąć nie umie.

Offline

#38 2018-09-02 17:59:46

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,081

Re: Geoportal padł?

Jakie masz odwzorowanie? Na przykład e-mapa.net protestuje, gdy Merkatora, a nie 1992.

Offline

#39 2018-09-02 18:04:14

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,519
Website

Re: Geoportal padł?

RicoElectrico wrote:

Jakie masz odwzorowanie? Na przykład e-mapa.net protestuje, gdy Merkatora, a nie 1992.

Nie wiem, jak to sprawdzić, ale to chyba nie to, problem właśnie samoistnie znikł.

Offline

#40 2018-09-02 18:29:12

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,081

Re: Geoportal padł?

rmikke wrote:

Nie wiem, jak to sprawdzić

Ustawienia -> Ustawienia mapy

Offline

#41 2018-12-08 21:25:14

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 525

Re: Geoportal padł?

Może nie dokońca Geoportal prowadzony przez GUGiK, ale wyniki testów JOSM pokazaują:
* Chorzów - żaden z wymienionych serwerów/warstw WMS nie działa 
* Portale w domenie geoportal2.pl nie działają (Dębica, Lubaczów, powiat ropczycko-sędziszowski, powiat rzeszowski, Stalowa Wola, Łańcut, Przemyśl, Siemianowice, Świętochłowice)? Czy to efekt piątkowego wdrożenia?
* Powiat poznański - przeniósł się na e-mapę?
* Łódź - przenieśli się na https://iegib.log.lodz.pl/ ? tylko pod tym nowym adresem dostaję komunikat- że usługa nie działa


Ktoś coś wie? Pomoc w aktualizacji https://josm.openstreetmap.de/wiki/Maps/Poland chętnie widziana.

Last edited by WiktorN (2018-12-08 21:26:31)

Offline

#42 2018-12-09 21:26:08

KrzysztZ
Member
Registered: 2017-10-21
Posts: 21

Re: Geoportal padł?

WiktorN wrote:

* Portale w domenie geoportal2.pl nie działają (Dębica, Lubaczów, powiat ropczycko-sędziszowski, powiat rzeszowski, Stalowa Wola, Łańcut, Przemyśl, Siemianowice, Świętochłowice)? Czy to efekt piątkowego wdrożenia?

Ktoś coś wie? Pomoc w aktualizacji https://josm.openstreetmap.de/wiki/Maps/Poland chętnie widziana.

stalowawola.geoportal2.pl działa - przynajmniej w tej chwili pobrałem warstwę budynków.
geoportal2.pl jest prowadzony przez firmę GEOBID i każdy z serwisów powiatowych bezpośrednio odwołuje się do serwera w powiecie, więc są niezależne od siebie

Offline

#43 2018-12-20 15:38:41

tomith
Member
From: Silesia
Registered: 2012-05-09
Posts: 54

Re: Geoportal padł?

Co do Chorzowa, jest nowy geoportal:
https://geoportal.chorzow.eu/geoportal/

Stare WMSy ze strony e-odgik.chorzow.eu chyba nie działają.
Z w/w geoportalu mozna dostać aktualny adres usługi WMS ortofoto, czy komuś udało się to wyświetlić w JOSM?

Po podaniu w JOSM:
https://geoportal.chorzow.eu/geoserver/wms?
i "pobierz warstwy" zwraca błąd.

Po zajrzeniu tutaj:
https://geoportal.chorzow.eu/geoserver/ … pabilities

wydaje mi się, że poprawny adres ortofoto 2017 to:

https://geoportal.chorzow.eu/geoserver/wms?REQUEST=GetMap&STYLES=&LAYERS=chorzow_workspace:ortofotomapa_2017&TRANSPARENT=true&VERSION=1.1.0&FORMAT=image/png8&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

ale rzuca jakimś błędami związanymi chyba z https..
Może ktoś bardziej obeznany rzuci okiem?

Offline

#44 2018-12-20 18:07:53

WiktorN
Member
Registered: 2013-08-04
Posts: 525

Re: Geoportal padł?

tomith wrote:

Po podaniu w JOSM:
https://geoportal.chorzow.eu/geoserver/wms?
i "pobierz warstwy" zwraca błąd.

To wygląda mi na problem, że akurat ten serwis korzysta z certyfikatu SSL wystawionego przez CA, które nie jest zaufane przez Java'ę.

A tak w ogóle, to czy warto korzystać z np. chorzowskiego serwisu WMS dla budynków? Może zamiast tego wszystkiego można wrzucić jeden adres:

http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow

I będzie OK?

Offline

#45 2018-12-20 21:27:14

tomith
Member
From: Silesia
Registered: 2012-05-09
Posts: 54

Re: Geoportal padł?

To wygląda mi na problem, że akurat ten serwis korzysta z certyfikatu SSL wystawionego przez CA, które nie jest zaufane przez Java'ę.

Dzięki za naprowadzenie, dodałem ten certyfikat CA zgodnie z tą instrukcją i działa.. ale nie ortofoto 2017 wink

Jednak coś chorzów ma zepsute, będzie trzeba ich pomęczyć..

Ukośne E/W/N/S za to działają, pytanie czym się to różni od ortofoto do naszych celów oprócz "kąta natarcia":) (czas wykonania ten sam)..

Offline

Board footer

Powered by FluxBB