Indeling en markering van LAW's

Zoals de achterhoek laat zien gaat dat prima samen! De lange wandelroutes blijven de basis voor markering, onderhoud en publiciteit, maar waar ze kruisen/splitsen/samenkomen heb je genummerde overstappunten. Door de inmiddels ingeburgerde knooppuntennetwerken zijn publiek en beheerders inmiddels genoeg gewend aan dit systeem om het te laten slagen.

Hoi, hoe en waar kan ik zien welke LAW’s je al ingetekend hebt? In Arnhem staan wat tags “FIXME” met een opmerking om LAW signing toe te voegen uit 2010 (via KeepRight).

Waymarked trails: https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=13!52.2323!6.3355 geeft info over diverse routerelaties op OSM. Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden.

Ik heb nog even gekeken, maar die notes/fixme’s zijn oeroud en er lijken ook geen routes meer te lopen daar. Gewoon opruimen.

Wandelwiki heeft een werklijst: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Nederland_Wandelroutes#Werklijst_Wandelingen_in_OSM
Alle LAW’s zijn volledig ingetekend en dus te zien op waymarkedtrails, zoals Dick aangaf.

We zijn nu bezig om per etappe aan te geven wanneer die voor het laatst nagelopen en volledig bijgewerkt is, dmv van de tag survey:date=yyyy[-mm[-dd]].
De hoop is dat meer mensen etappes gaan nalopen en de surveydatum gaan gebruiken. In het huidige tempo gaat het ca 10 jaar duren om alle LAW’s 1x te kontroleren. Bij “spontane” kontrole worden de bekendste routes te vaak gekontroleerd en de weinig bekende LAW’s bijna nooit.

Thnx voor jullie info! Taggen 2.0 zag ik wel op de Wiki, niet zomaar even lijnen/routes maken…:wink:
Ik zal me er wat meer in verdiepen als er weer wat meer tijd is :slight_smile:

Valt mee hoor, ik maak altijd de fout om alles erin te willen zetten (mijn voorganger daar deed dat ook al). De basis is gewoon wegen en paden aan elkaar rijgen in een relatie met type=route, route=hiking.

Naast een update voor streekpad 9 en 18 (wat dus LAW 17 wordt), komen er volgend jaar ook nieuwe gidsen voor het Overijssels Havezathenpad (LAW 12), het Drenthepad (SP 6) en Brabants Vennenpad (SP 5).

De laatste editie van het Havezathenpad komt uit 2006 en die van het Brabants Vennenpad uit 2005 (!). Het Drenthepad is iets jonger met de laatste versie uit 2009. Mijn inziens had echter het Groene Hartpad ook meegenomen worden, met de laatste editie uit 2004. :frowning:

Vanavond heb ik de laatste etappes van het nieuwe Waterliniepad toegevoegd. Een nieuw wandelpad van 350km van Volendam via Weesp naar Dordrecht; bestaande uit voormalige trajecten van de streekpaden 9 (Stelling van Amsterdam) en 18 (Waterliniepad). Op het noordelijke deel is de route grotendeels gelijk gebleven, wel hier en daar iets verlegd. Op het zuidelijke deel zijn de wijzigingen van grotere aard.

Ik heb deze relatie gemaakt op etappe-basis en dan één superrelatie. Mogelijk zijn er in het veld ook nog varianten, maar die komen met de Survey wel naar boven.

@Sint E7 Top! Als ik het goed begrijp heb je het volgens het nieuwe boekje gedaan en ben je van plan het nu in het veld te gaan nalopen? Of heb je de gpx-en gebruikt?
Bij het Limespad bleek dat de feitelijke route toch best veel afweek van de gpx-en van Wandelnet. Die leken afkomstig van verkenningen, waar de markeerders daarna toch redelijk vaak net iets anders hadden besloten.

Ook het Grote Rivierenpad was bij verschijnen van het laatste boekje vorig jaar al niet meer 100% aktueel!

Ik krijg gelukkig langzaam maar zeker steeds meer steun vanuit de Wandelnet padgroepen voor het aktueel houden van OSM. Men ziet de voordelen van deze werkwijze, maar ze zien het vaak als konkurrentie ipv als aanvulling.

Ook https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Nederland_Wandelroutes bijgewerkt zie ik, kudo’s!

Ik heb de GPX’en gebruikt om hem in OpenStreetMap te plaatsen. Het boekje ga ik aanschaffen en t.z.t. tussen de GR5 door zal ik wel het Waterliniepad wel gaan lopen.
Ik moet zeggen dat de GPX’en daarentegen een best goede indicatie gaven van hoe de route loopt.

Zeker, en goed genoeg voor invoer, maar de duivel zit in de details! Veldwerk blijft onmisbaar voor de 100% kwaliteit.

Vandaag zijn 4 nieuwe NS-wandelingen verschenen en deze heb ik op OpenStreetMap toegevoegd. Hierbij zullen zo her en der wel wat relaties beschadigd zijn :confused:

Snel werk! Heb je linkjes / relatienummers?

Wat wil je met dat laatste zeggen?

  1. Sorry, ik zal het repareren maar dat kan bij ca. 30 routes wel even duren, of
  2. Ik laat het repareren wel weer aan Dick en de andere gebruikelijke slachtoffers over?

Heb je de vereiste schriftelijke toestemming om de beschrijvingen van de routes te gebruiken om ze op OSM te zetten? Of heb je echt vandaag een survey gedaan van alle vier de routes?

Zijn de routes “in het veld” als NS-wandeling gemarkeerd? Zoals je waarschijnlijk weet is het een goede gewoonte om alleen verificeerbare zaken in OSM op te nemen.

O, en is dit trouwens niet een beetje off topic? NS=LAW?

De NS wandelingen zijn meestal stukken van LAWen rond een station of tussen stations. Ze zijn gemarkeerd, witrood zoals de LAWen. Ze worden door Wandelnet beheerd/onderhouden voor NS. LAWen en SPen worden tegenwoordig in goede verstandhouding en samenwerking met Wandelnet ingevoerd, als ik iets vraag krijg ik aanwijzingen en verwijzingen naar de gpx-en zowel van het centrale bureau als van padcoördinatoren.

Of dat voor de NS wandelingen ook geldt, ik denk dat we dat inderdaad apart moeten vragen. Ik zal de centrale coordinator mailen, Harold heeft al een tijdje niks van mij gehoord.

Bij de OV routes was alleen lijn 851 bij Den Helder beschadigd en deze is weer gerepareerd.

Ik heb Wandelnet per mail gevraagd of we toesteming hebben om de gpx-en als bron voor het mappen van de NS-wandelingen te gebruiken, en onder welke voorwaarden.

Ik heb (weer) uitgelegd dat gemarkeerde routes zowizo ingetekend worden waar ze op de weg worden aangetroffen. Bovendien dat we de wandelingen niet aanbieden of exploiteren, maar alleen de route op een open wandelkaart aangeven, met vermelding van beheerder en website.

Ik verwacht geen bezwaar, wel wat voorwaarden. Want wij denken “We vergroten de koek”, maar Wandelnetmensen denken eerder “Ze vissen in onze vijver”!

Ik zal het antwoord hier delen.

En het wereldtijdpad wordt nu in het wandelnetwerk opgenomen. Het krijgt een wit/paarse markering en er komen extra keuzepunten en ook extra routes. Het gedeelte wat nu omgezet is, bij Holten, staat op Waymarked Trails. Rondom Rijssen is nog niets gedaan.

Voortgang, altijd goed!

Ik heb antwoord op mijn vraag aan Wandelnet. Dit is belangrijk en heeft konsekwenties. Ik open daarom even een nieuw ondewerp hiervoor!