Beginnersvraagjes

Yep… kreeg het even niet voorelkaar om die url te selecteren… maar een beetje 65 plusser lukt dat wel zie ik. :slight_smile:

Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden :smiley:

Ja, ik denk van wel. Forest verwijder ik van tuinen tenzij het om villa’s gaat of anderszins opmerkelijke tuinen. Het voordeel is dat zichtbaar wordt dat je er niet kunt komen. En bomen horen eigenlijk niet op het spoor te groeien. Voor spoorgebied bestaat de tag landuse=railway maar probleem is waar de grens ligt. Ik heb het nog bijna nergens zien liggen en er zullen weinig mensen zijn die erop letten.

De afwijkingen van de gebouwen op de foto zijn veroorzaakt door parallaxfouten. Je ziet het dak terwijl het de vloer is die door BAG wordt aangegeven. De afwijking hangt af van de hoogte van het gebouw en van de hoek waaronder de foto is gemaakt.

Bedankt voor de reacties.
Wat de gebouwen betreft. Het gaat niet om een parallaxfout, maar om het feit dat de gebouwtjes vervangen zijn en de nieuwe gebouwtjes op een iets andere plaats staan.

Pieter… in dat laatste geval kijk je in de BAG viewer of het al actueel aangepast is in de administratie . Zoniet .(editZo ja…). dan doe je een verzoek op het forum in het draadje Verzoek BAG import. Je zet dan de URL je gebied erbij.
Zelf intekenen doen we niet… behalve als het niet bij het Kadaster bekend is.
https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/index.html#?searchQuery=ede&resultOffset=0&objectId=2764&geometry.x=174332.32144922&geometry.y=449689.24442773&zoomlevel=3&detailsObjectId=2764

Wanneer zaken niet kloppen geef je het aan het Kadaster door het gebouw te selecteren en op het potloodje te klikken. Als organisatie noem je OSM.

Bedankt Eggie.

Pieter,
Betreffende youtube filmpjes: je kan deze downloaden met “Gemist downloader” en dan afspelen met b.v. VLC-mediaspeler op 50 of 33% van de snelheid

Bedankt voor de tip.
Inderdaad kan dat een hulpmiddel zijn.

Welke methodes bestaan er om een gebieden een naam te geven?

Zie https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=64116 :slight_smile:

Leuke discussie, maar een duidelijke richtlijn voor hoe je in de diverse voorkomende gevallen er voor kan zorgen dat er een naam in een bepaald gebied verschijnt is het niet.
Ik zie bijv. Landuse: residential, met daarin gebouwen, maar ook stukken landuse:forest, om aan een woonwijk een naam te geven
of Area:yes Toponym:forest om een bos, bestaande uit een verzameling, paden, wegen, polygonen en multipolygonen een naam te geven, maar kan je nu ook nog binnen een dergelijk gebied de zaak weer onderverdelen.
Ook leisure=nature_reserve is slechts beperkt toepasbaar in zo een geval.

Ik meen ergens in de engelstalige discussies ook al de suggestie tegengekomen te zijn namen aan losse nodes, aan punten, op te hangen.
Ik ben echter even kwijt waar die duscussie was (de laatste dagen een beetje veel gelezen) en of de naam dan ook in de meeste gevallen gerenderd zal worden. Dat laatste is natuurlijk wel de bedoeling.

In veel gevallen wordt er een hek op de kaart geplaatst alleen maar ten teken dat auto’s er niet door kunnen en zou een ‘barrier’ in combinatie met een ‘entrance’ (voor voetgangers/fietsers) juister zijn.

Nu zit ik met het probleem dat er wel een hek is, maar dat het (voor mensen zonder sleutel) altijd dicht is, waar je ook niet langs kan lopen, maar wat wel van twee kanten af over de openbare weg bereikt kan worden.
Gewoon de weg of ‘track’ onderbreken?

gate zetten op een node op de weg met access=private

Bedankt daar zat ik ook al aan te denken, maar geeft dat een zichtbaar resultaat?
Is er ergens op de kaart een toepassing van die combinatie te vinden?

Gate is een ≠ teken. Access=private verschilt per type weg. Soms een andere kleur, soms licht grijze streepjes, etc… Toepassing van die combinatie in Gouda. http://overpass-turbo.eu/ is een leuke website om elementen met bepaalde tags te vinden.

Bedankt voor de reactie. Ik zal eens kijken of ik met ‘overpass’ wat kan vinden.

Het probleem is dus dat je van twee kanten tot het hek kan lopen.
Maar je kan er niet doorheen. Je kan er wel overklimmen, maar er is geen overstap!
Als je een wandeltocht wilt uitzetten voor enige tientallen mensen (en dat wilde men met de airborne herdenking) dan is dat een onoverkomelijke hindernis.

Klinkt als een access=no

imho in dit geval private omdat Pieter aangaf dat mensen, die een sleutel hebben, het hek wel open kunnen doen.

Hoe het ook zij: het moet voor de gebruiker van de kaart duidelijk zijn wat voor een obstakel hij of zij op zijn of haar weg vindt.
In voornoemd geval kan je alleen aan het hek zelf en niet aan de aansluitende wegen zien, of je er door kan of niet.
Ik betwijfel dus of dat op de kaart zichtbaar zal zijn.