Beginnersvraagjes

Voor wat het waard is: Ik sluit me bij de vorige spreker aan.
Wat niet tastbaar aanwezig is hoort niet op de kaart.

Beste mappers,
Ik heb een vraagje: “Hoe worden eigen wegen getagt?”
Met vriendelijke groet,
Twotert

Beste mappers,
Ik heb een vraagje: “Wat doe je als een straat 2 namen heeft?”
Bijvoorbeeld; de linkerhelft van straat horen alle adressen bij de …plantsoen (straatnaam) & de rechterkant van de straat horen alle adressen bij …straat.
Met vriendelijke groet,
Twotert

Je voorgaande vraag verwijs ik je uiteraard naar de wiki… http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Map_Features Je 2de vraag is een “goeie” vraag…
Ik denk dat het blauwe straatnaambord bepalend is hoe de straat heet. Het plantsoen zou je een naam op het (plantsoen) vlak kunnen geven.
Adressen worden alleen gevonden als de straat ook echt aanwezig is. Soms zijn de adressen gekoppeld aan een gebied. Bv Biesbosch. Dan wordt het adres niet gevonden.
Zet eens de hyperlink van www.openstreetmap.org hier neer… dan kunnen wij meekijken.

access=private

Name:left=* en name:right=* waarbij links/rechts wordt bepaald door de richting van de weg in OSM.
Het lijkt een goed idee om ook altijd een gewone name-tag te gebruiken waarbij je dan beide namen opgeeft, bijv.:
Name:left=Noorderplantsoen
Name:right=Eikenlaan
Name=Noorderplantsoen - Eikenlaan

Gezien zijn antwoorden had Eggie je twee vragen niet goed gelezen.

Nee… had al een wijntje op met een bak mosselen. Oorzaak waarschijnlijk de mosselen.

Overigens access=private is niet de tag voor een “Eigen weg”
Een “Eigen weg” moet je niet verwarren met een prive weg.
De Wegen van Rijkswaterstaat staan bv op Eigen Weg. Vaak staat er een bord bij dat je er op eigen verantwoordelijkheid rijdt. Hier wordt niet gestrooid. Cromstrijen is voor een deel nog zo’n gebied. edit… Er staat ook een bord “Eigen weg”.
De tag zal volgens mij dan access=permissive moeten zijn.
Maar wellicht bedoelt Twotert gewoon een privéweg? Dan is het uiteraard access=private

Een Eigen weg mag je gewoon overheen rijden.

De laatste tag (twee namen gebruiken bij Name=) lijkt mij -vanwege de vindbaarheid juist geen goed plan. De situatie doet zich eigenlijk maar zelden voor en toevallig heb ik er twee in het gebied dat ik probeer bij te houden. Dat zijn beiden straten die de grens tussen NL en D vormen. De situatie waar Twotert het over heeft is deze (De Sauveursplantsoen/Dolmansstraat)
Ik kwam die ook al tegen toen ik op zijn verzoek Ulestraten uitgelijnd heb.
Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, want in BGT staan de heeft de straat gewoon links en rechts van de Gulden Putstraat twee verschillende namen.
Die situatie heb ik ook aangehouden, maar heb er (voor de volledigheid) de andere namen bijgezet.

Dit is niet zo, het is een paadje van een particulier naast zijn woning, waar eenieder gebruik van mag maken, waardoor bijvoorbeeld een wandelroute doorgang gegeven wordt.

Volgens de letter van de wet heeft iedereen toegang op een eigen weg. Wil een eigenaar het ontoegankelijk maken voor niet gewenste personen, dient hij een barriere aan te brengen (bijvoorbeeld een hek) of bordje “verboden toegang” aan te brengen.
Wel mag hij ten alle tijden verzoeken om weg te gaan op zijn grond.

In mijn omgeving heb ik diverse stukjes waar bordjes eigen weg staan, waar de eigenaar je letterlijk wegjaagd.
In dit soort gevallen breng ik wel acces=private aan, om problemen met andere wandelaars te voorkomen welke een gps gebruiken gebaseerd op OSM kaartmateriaal.

‘eigen weg’ of ‘opengesteld onder voorwaarden’ zijn bijna gelijkwaardig aan elkaar.
Eigen weg is meestal bedrijfsmatig of particulier
Opengesteld onder voorwaarden is (meestal) een landgoed dat opengesteld is voor publiek, onder bepaalde voorwaarden.

De afspraak binnen OSM is dat in principe straatnaamborden doorslaggevend zijn. Via GSV is te zien dat vanaf de Blockhuijsstraat elke zijde een eigen staatnaambord heeft.
Een hiërarchie tussen de namen is er volgens mij niet. Een overzichtelijke en betrouwbare kaart met officiële straatnamen en de exacte begrenzing daarvan lijkt ook niet te bestaan (want wordt niet op de meter exact vastgesteld). In de BGT-viewer zijn straatnamen duidelijk bijkomende informatie.
Waar een overgang van namen onduidelijk is houd ik waar mogelijk rekening met de adressering van aanliggende panden.

De Wiki over Names, hoewel uiteraard niet doorslaggevend, promoot de wijze die ik voorstelde met als reden: ‘to support different tools’.
In Kerkrade is dit toegepast met de Nieuwstraat.

Ik heb diverse keren gelezen over de regels rondom ‘eigen weg’ en het blijft lastig om een helder beeld te krijgen. Het lijkt erop, zoals je hier ook stelt, dat je voor OSM rekening zou moeten houden met de praktijk om de meest toepasselijke access-tag te kiezen. En dat betekent dat lokale kennis cruciaal is.

Als ik het goed begrijp heeft volgens de wet iedereen toegang tot een eigen weg waar geen afrastering is of bordje ‘verboden toegang’ is geplaatst, terwijl de eigenaar wel individueel de toegang mag ontzeggen.
Dat zou dan vergelijkbaar zijn met de toegang tot je voordeur of brievenbus. Wie wil aanbellen of iets wil posten kan dat doen zonder eerst toestemming te moeten vragen. Dat betekent niet dat iemand het recht heeft op je erf rond te hangen. De bewoner/eigenaar mag iemand verzoeken te vertrekken of indien mogelijk ter plaatse iemand bij voorbaat weigeren. Zoiets zal het zijn toch?

Juist bij de Nieuwstraat kun je zien waarom het niet de voorkeur heeft om dubbele namen te gebruiken bij Name=. De Nieuwstraat in Kerkrade wordt namelijk niet gevonden als je alleen Nieuwstraat ingeeft als zoekterm. Een soortgelijke situatie heb hier ook. Hier staat verder geen naam bij Name=, waardoor er geen straatnaam op kaart staat, maar wel beide straatnamen gevonden worden als je erop zoekt.

Nog even de eigen weg.
Als ik het goed begrepen heb, is de regel:

access=permissive voor een ‘eigen weg’, een weg die men mag gebruiken tot de eigenaar het tegendeel stelt.
access=private voor een privé weg, dus een weg die niet openbaar is. De weg mag alleen met toestemming van de eigenaar, beheerder, gebruikt worden.

Art. 461 maakt van een eigen weg een privé weg.
Maar maakt 461 + de een aanvulling “uitsluitend voor bewoners en bezoekers” het nu weer permissive of blijft het private of wordt het ‘destination’?

De “Eigen Weg” zegt eigenlijk helemaal niets over de toegang voor gebruikers. Een eigen weg behoort gewoon access=yes te zijn, tenzij de bebording ter plaatse iets anders regelt.
Hier kun je wat meer lezen over de status van een Eigen Weg.

De Engelse OSMwiki tekst stelt:

yes The public has an official, legally-enshrined right of access; i.e., it’s a right of way.
private Only with individual permission
permissive Open to general traffic until such time as the owner revokes the permission
which they are legally allowed to do at any time in the future.

Aangezien de bezoeker van de eigen weg het recht daar te zijn niet kan afdwingen, lijkt mij ‘yes’ bij een ‘eigen weg’ niet op zijn plaats.

De tekst waarnaar verwezen wordt gaat over een openbare weg gaat in de zin van de Wegenwet. Of zoals de Raad van State het in vaste rechtspraak formuleert: het gaat om een verkeersbaan, die een functie heeft ten behoeve van het afwikkelen van het openbaar verkeer en die daarom naar zijn aard of functie een grote, onbepaalde publieksfunctie dient.

In veel gevallen zal het (bij ons) echter gaan om wegen die geen verkeersbaan vormen en geen algemene publieksfunctie hebben.

Welke zoekfunctie heb je het dan over? Met Nominatim (via openstreetmap.org) is de straat het eerste zoekresultaat als je zoekt op ‘Nieuwstraat Kerkrade’. Niet als je alleen zoekt op ‘Nieuwstraat’ maar als ik zoek op ‘Voorstraat’ of ‘Kerkstraat’ vind ik mijn eigen dorp er ook niet terug. De straatnaam is te algemeen en dus niet specifiek genoeg voor een goede zoekopdracht.
Een voorbeeld in Fryslân waar ik mijn methode heb toegepast: zoek op Twijtel of zoek op Abbendijk en je komt keurig bij Abbendijk - Twijtel uit.

Welke straten en straatnamen bedoel je dan? Ik zie daar geen straat met name:left en name:right en het eerste zoekresultaat verwijst naar een buurt met de naam Nieuwstraat.

‘permissive’ is in het algemeen en ‘private’ is op individuele basis:

permissive - Open to general traffic
private - Only with individual permission

(https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:access)

Eigen weg en doorgang heeft ook iets met routeerbaarheid te maken.
Kaartmakers maken gebruik van de afspraken binnen OSM om zo bijvoorbeeld routerende kaarten te kunnen maken.

De kaartmaker zal de tag acces=private behandelen als “niet routerbaar”
Als zo’n pad aansluiting heeft op andere paden is dit namelijk van belang.

Een oprijlaan die alleen naar een huis loopt, tag ik als acces=private.
Een pad met een bordje eigen weg, waar een aansluiting is op een ander pad, zonder bordjes verboden toegang of een afgesloten hek tag ik zonder toevoeging. Permissive is mogelijk als toevoeging.

Kijk hier om te zien wat een hulpmiddel kan zijn voor standaard tagging per wegtype in Nederland.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_tags_for_routing/Access-Restrictions#Netherlands

Een beetje aan het verkennen wat ik zoal tegen kom.
Zie ook: https://www.openstreetmap.org/#map=15/52.0286/5.6988

Waarom is de Sysselt een multipoly? Er lijkt geen tweede poligoon te zijn, of vergis ik mij?

Wat zegt route (“10-57”… of 10-88 of 10-95 ?
En wat betekent “incompleet” daarachter ?

Pieter.

Wanneer je CTRL _H toetst na selectie van die MP dan zie je de geschiedenis.
Iemand heeft ooit van toponym=forest welk alleen een aanduiding is dat het om een bosgebied gaat, veranderd in een landuse=forest met nog wat zinloze tags en er ook nog een mp van gemaakt. Nu renderde alles natuurlijk als een bos over alles heen. dat heeft iemand uiteindelijk weer “verbeterd”, maar niet op de juiste manier.
Die toponymen waren alleen plaatsbepalingen tijden de import van de 3dshapes een aantal jaren geleden.
Die MP relatie zal er dus afkunnen, want die heeft geen functie. Veel van de toponymen hebben we al veranderd omdat er altijd weer “mappers” zijn die er landuse=forest gaan bijtaggen.
Die name=Sysselt rendert dan op het gebied, maar ook weer niet op alle kaarten geloof ik. Het is ook anders op te lossen.

Ik heb de mp relatie verwijderd. Alleen de toponym en de naam staan er nog op.

edit: En die nummers dat zijn de knooppuntfietsroutes. … soms wandelroutes. … en incompleet zou ik me nu niet druk maken. Hier klopt het aardig. Dat is voor de routespecialisten. Wanneer je de route selecteert … dubbelklikt kun je zien waar die begint en eindigt. …van knoopppunt naar knooppunt en of de volgorde goed ligt. De streepjes moeten aansluiten.

edit… Een toponym is geen landuse… en moet dat dus ook niet worden. Het geeft weer om welk gebied het gaat en rendert de naam.

edit2… maar dus niet op alle kaarten. Er liep ergens een draadje over die toponymen.

edit3: Het draadje https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=56641

edit4… Na lezing zou je dus een oplossing voor die toponym kunnen zoeken als je wilt dat de naam rendert. place=locality gebruik ik wel eens. Oplossing met een node kan ook.
edit 5 Op de OFM rendert de naam wel.