OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2018-10-08 16:14:02

AndriesWijma
Member
From: Kollum
Registered: 2016-04-20
Posts: 630

Re: Taggen naar de letter of naar de geest?

EOSfoto wrote:

Ik gebruikte het voorbeeld van de trottoirs even om aan te geven dat die ook gewoon als asfalt getagt worden, terwijl de verharding straatstenen of klinkers zijn.

Dat hangt er vanaf hoe je het interpreteert. Betekent sidewalk=left dat er links een trottoir ligt met dezelfde surface als de weg indien surface=* is gebruikt? Of betekent het dat er links een trottoir ligt met onbekende ondergrond?

observer wrote:

sidewalk:left/right/both:surface

Daarmee is het inderdaad op te lossen.
Je zou dan eventueel ook cycleway:left/right/both:surface kunnen toepassen op een zandpad met asfaltstrook voor fietsers.
Met het risico dat niet alle applicaties zo'n tag begrijpen.

EOSfoto wrote:

Het is ook niet helemaal taggen wat er is, maar dat is het taggen voor twee aparte "rijbanen" ook niet, want als het zandpad niet duidelijk gescheiden is van de asfaltstrook, is het tekenen van twee wegen dat ook niet. Het blijft dus behelpen in dit soort gevallen.

Ja, er zijn zoveel varianten mogelijk dat het toch per geval een afweging blijft. Staat er één paal met verkeersbord(en) of twee losse palen met verkeersborden, grenst het asfalt meteen aan het zandpad of er ligt er een grasstrookje tussen, enz.

phicoh wrote:

en weg die afgesloten is voor auto's is toch geen probleem? highway=unclassified; access=no; foot=yes; bicycle=yes; mofa=yes

Volgens het rvv rijden fietsers aan de rechterkant van de rijbaan als er geen sprake is van een fietspad. Dus dat zandpad is daarmee domein van voetgangers geworden.

Je hebt dan de ondergrond nog niet aangegeven.

Offline

#27 2018-10-08 19:09:10

phicoh
Member
Registered: 2013-04-11
Posts: 264

Re: Taggen naar de letter of naar de geest?

AndriesWijma wrote:

Het idee van weginrichting zonder of met minder borden is om de verkeersdeelnemer minder dwingend te sturen en aldus meer vrijheid te geven om de 'beste' keuze te maken.

Dat is leuk als het er om gaat verkeersdeelnemers te stimuleren een bepaalde route wel of niet te nemen, maar is dus een slecht idee voor OSM om mappers iets willekeurigs te laten doen.

Om een voorbeeld te geven,

Bij mij in de buurt is een straat waar vroeger markt was. Je kon er 's avonds altijd me de auto rijden, overdag meestal niet. Die markt liep blijkbaar niet goed, want er waren steeds minder dagen markt, totdat de markt weg was.

Maar het was, ook na herinrichting nog steeds ingericht als straat. Toen dook er een paaltje op. Dus auto's kunnen er niet meer rijden. Maar het is nog steeds prima toegankelijk voor fietsers, motoren, etc.

Toen kwamen er twee grote terrassen die weinig straat meer overlaten.

Een paar maanden terug viel het me op dat mijn GPS op de fiets een andere route koos. Bleek een mapper het hele stuk gewoon als pedestrian getagd te hebben. Na overleg heb ik dat weer teruggedraaid.

Omgekeerd, maar dat was wel heel idioot, bicyle=yes op een officieel voetpad, met als opmerking in de change set dat er daar ook veel gefietst wordt.

Dus laten we vooral de wet als uitgangspunt nemen voor access restrictions, en niet zelf allerlei rare regels gaan verzinnen.

Offline

#28 2018-10-08 23:57:40

AndriesWijma
Member
From: Kollum
Registered: 2016-04-20
Posts: 630

Re: Taggen naar de letter of naar de geest?

phicoh wrote:

Dus laten we vooral de wet als uitgangspunt nemen voor access restrictions, en niet zelf allerlei rare regels gaan verzinnen.

Inderdaad, we moeten niet in strijd met de wet toegang toewijzen of onthouden aan een categorie verkeersdeelnemer en daar pleit niemand in deze discussie voor.

Een pedestrian taggen op een straat waar ook fietsers mogen komen hoort alleen als het een voetgangerszone betreft waar fietsers zijn toegelaten en dan moet er bicycle=yes bij, zoals bijvoorbeeld hier.

Bicycle=yes op een voetpad waar fietsen wordt gedoogd is op dit forum eens voorgesteld door een mapper en kreeg weinig steun.

Die moderne 'vrije' weginrichting ben ik zelf niet enthousiast over. Vage brede doorlooptrottoirs bedoeld voor zowel voetgangers als fietsers map ik doorgaans niet. Zoiets is niet helder te mappen met lijnelementen. Dat is iets voor een mogelijk toekomstige fase van OSM wanneer wegelementen als vlakken gaan worden gemapt.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB