OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#101 2018-09-25 21:34:51

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,659
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Tomasz_R wrote:

1 Działa wolniej
2 Co jakiś czas rzuca błędami, które da się skorygować, klikając w innym miejscu wewnątrz obrysu
3 Niektórych budynków nie narysuje, BO NIE.
4 I często nie widać czy narysował i jest zaznaczone na czerwono, czy tylko widać czerwony obrys z podkładu
5 Innym budynkom dodaje parę punktów spoza obrysu, na przedłużeniu którejś ściany
6 Generuje ca 10x tyle błędów z przecinającymi się budynkami i nakładającymi się liniami, niż z podkładu Geoportalu
7 Wygenerowane obrysy są cholernie ciężkie. Z warstwy Geoportalu zrobiłem kilka wsi i wyszło prawie pięć tysięcy obiektów do przesłania na serwer, z tej warstwy - jedną wioseczkę rzędu 30 budynków i dwa budynki w drugiej - i wyszło ponad sześć tysięcy obiektow do przesłania. Prawdopodobnie dlatego

Wszystko to co napisał rmikke jest prawdą, choć tak ekstremalna sytuacja to mi się nie zdarzyła. W większości budynków przed dodaniem prostopadłości trzeba pousuwać kilka niepotrzebnych punktów. Pracy więcej, ale efekt końcowy bardziej zbliżony do rzeczywistości. A co do dokładności, to ten podkład jest bardziej dokładny, wystarczy porównać z podkładem satelitarnym Geoportalu (o ile w danym regionie jest nowy), a w swoich okolicach znalazłem też budynki, które dopiero są w budowie, wszystko zależy od ludzi którzy nanoszą dane na WMS.

Przykład dokładności podkładów

Nie wiem. Piszesz, że zależy to od jakości podkładu w danej okolicy...
No to w tej okolicy, gdzie właśnie mapuję jest tak źle, że aż przerażajace, co tracer2 na tym podkładzie wyprawia. Naprawdę więcej się człowiek narobi, sprzątając potem tę stajnię Augiasza, niż przerysowując budynki z Geoportalu, żeby pasowały do widocznych kształtów i ręcznie rysując brakujące.

Offline

#102 2018-09-26 16:08:39

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 235

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Zwracam uwagę na kwestię, którą poruszyłem już trochę wcześniej w bieżącym wątku - tj. „trzecia droga” czyli ani nie Geoportal (ze względu na uwagi Tomasza) ani nie Krajowa Integracja (ze względu na uwagi rmikke) tylko „lokalne” serwisy e-mapa.net.
Zawierają one te same dane (lub powinny) co Krajowa Integracja (czyli teoretycznie dokładniejsze niż Geoportal BDOT) ale dają się lepiej trasować (przynajmniej na przykładzie testowanego przeze mnie powiatu poznańskiego, tak samo dobrze jak Geoportal BDOT) .
Warto zatem sprawdzić czy w danej okolicy da się podpiąć pod „lokalny” WMS.

P.S.
Uprzedzając pytanie - tak, próbowałem ustawić sobie jako podkład WMS-a z „lokalnego” serwisu szastarka.e-mapa.net, niestety dostaję błędy (Wy też ?).
Zatem - w tej konkretnej sytuacji - pozostaje faktycznie chyba tylko Geoportal…

Offline

#103 2018-09-26 17:08:43

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 61

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

A jak to jest z licencją na użycie serwisów e-mapa? Chociaż może są dokładniejsze od geoportalu ale nie wiem, czy na potrzeby OSM można te serwisy wykorzystywać?


Marek-M

Offline

#104 2018-09-26 17:15:34

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 61

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

szydzio wrote:

P.S.
Uprzedzając pytanie - tak, próbowałem ustawić sobie jako podkład WMS-a z „lokalnego” serwisu szastarka.e-mapa.net, niestety dostaję błędy (Wy też ?).
Zatem - w tej konkretnej sytuacji - pozostaje faktycznie chyba tylko Geoportal…

Twój WMS powinien wyglądać jak poniżej i powinien Ci zadziałać:

wms:http://www.punktyadresowe.pl/cgi-bin/mapserv?map=/home/www/pkt_adresowe/wms/krasnicki.map&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=dzialki,nr_dzialek,budynki&TRANSPARENT=TRUE&FORMAT=image/png&styles=,,&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Marek-M

Offline

#105 2018-09-26 18:20:32

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 235

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Marek-M wrote:

A jak to jest z licencją na użycie serwisów e-mapa? Chociaż może są dokładniejsze od geoportalu ale nie wiem, czy na potrzeby OSM można te serwisy wykorzystywać?

Odsyłam ogólnie do strony wiki, a w szczególności do tego fragmentu wątku z forum.

Offline

#106 2018-09-26 18:22:38

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 235

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Marek-M wrote:

Twój WMS powinien wyglądać jak poniżej i powinien Ci zadziałać:

wms:http://www.punktyadresowe.pl/cgi-bin/mapserv?map=/home/www/pkt_adresowe/wms/krasnicki.map&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=dzialki,nr_dzialek,budynki&TRANSPARENT=TRUE&FORMAT=image/png&styles=,,&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Niestety: WMS Server error. Invalid SRS given sad

Offline

#107 2018-09-26 18:34:52

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 61

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

W opcjach JOSM w ustawieniach mapy ustaw sobie odwzorowanie PUWG 1992 (EPSG:2180). Przy takich ustawieniach poniższy podkład działa prawidłowo. Zrzut z ekranu:
ZgH99Au.png


Marek-M

Offline

#108 2018-09-27 16:43:46

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,659
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Marek-M wrote:

A jak to jest z licencją na użycie serwisów e-mapa? Chociaż może są dokładniejsze od geoportalu ale nie wiem, czy na potrzeby OSM można te serwisy wykorzystywać?

Możemy, nie tylko sa to dane publiczne, ale też mamy zgodę prowadzącej to firmy GeoSystem.

Offline

#109 2018-09-27 18:40:14

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 235

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Marek-M wrote:

W opcjach JOSM w ustawieniach mapy ustaw sobie odwzorowanie PUWG 1992 (EPSG:2180).

Super, poszło!
Dzięki za podpowiedź! smile
Przy okazji zaczęły mi też chodzić od razu inne podkłady. big_smile

EDIT:
Ale zmusić ten podkład do współpacy z Tracerem to już nie potrafię sad

Last edited by szydzio (2018-09-27 18:41:43)

Offline

#110 2018-09-27 20:39:08

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 61

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Do JOSM jako podkład możesz używać tego kodu, który wcześniej podałem:

wms:http://www.punktyadresowe.pl/cgi-bin/mapserv?map=/home/www/pkt_adresowe/wms/krasnicki.map&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=dzialki,nr_dzialek,budynki&TRANSPARENT=TRUE&FORMAT=image/png&styles=,,&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Ale do Tracera wrzuć poniższy kod:

wms:http://www.punktyadresowe.pl/cgi-bin/mapserv?map=/home/www/pkt_adresowe/wms/krasnicki.map&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&TRANSPARENT=FALSE&FORMAT=image/png&styles=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Kod do Tracera wyczyściłem z warstw związanych z działkami a co wg mnie jest najważniejsze - przełącznik TRANSPARENT=FALSE spowoduje, że Tracer będzie miał łatwiejszą sprawę przy wykrywaniu budynków.

Spróbuj dać do Tracera poniższe ustawienia dla podkładu:

* Wielkość kafelka: 0.0004
* Rozdzielczość: 2048
* Tryb: match color
* Granica: 32
* Liczba węzłów okręgu: 16

Klikam w środek budynku i Tracer na moich podkładach daje radę.


Marek-M

Offline

#111 2018-09-27 21:10:50

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 235

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Marek-M wrote:

Klikam w środek budynku i Tracer na moich podkładach daje radę.

No niestety dostaję wciąż „Area too big”. sad
Ale być może muszę popróbować na drugim kompie gdzie mam 8 GB RAM, bo na tym mam tylko 2 i trochę przymula...

Pobawiłem się za to jeszcze trochę z podkładem Krajowej Integracji testując różne ustawienia poszczególnych parametrów.
Na tym kodzie:

wms:http://wms.epodgik.pl/cgi-bin/KrajowaIntegracjaEwidencjiGruntow?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=budynki&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

i na tych ustawieniach:
JOSM.jpg

rezultaty były nawet zadowalające. Efekt mnożenia nadmiarowo węzłów był zdecydowanie mniejszy - na budynkach kwadratowych/prostokątnych było to zwykle od 4 do 6 nadmiarowych węzłów, przy większych budynkach trochę więcej, ale nawet wtedy były w miarę „w parach” co ułatwiało ich późniejsze usunięcie.
Odniosłem również nieodparte wrażenie, że im bardziej skomplikowany obrys tym Tracer na w/w parametrach lepiej sobie radził.
Tutaj np. brakujący w BDOT budynek przy adresie Polichna Trzecia 54 (4 nadmiarowe węzły), no i najbardziej ciekawy przykład - tj. kościół w Polichni Czwartej , pierwszy „strzał” z Tracera i tylko 2 nadmiarowe węzły (u góry "ramion") przy dość skomplikowanym obrysie złożonym w zasadzie z trzech budynków.
Ciekaw jestem czy Wy też tak macie lub czy to tylko mój „lokalny” efekt?

Offline

#112 2018-09-28 20:19:08

Marek-M
Member
From: [PL] Banino
Registered: 2017-01-24
Posts: 61

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

szydzio, jeśli licencja SIP powiatu kraśnickiego http://sip.powiatkrasnicki.pl/index.php … file=24051 pozwala na wykorzystanie ich danych w OSM, to mógłbyś skorzystać z ichniejszego WMSa, który całkiem dobrze działa z Tracerem i wydaje się być tożsamy m.in. z www.punktyadresowe.pl.

Kod do JOSM (podgląd):

wms:http://sip.powiatkrasnicki.pl/app-gpt-configurator/rest/service/map?LAYERS=eg_dzialki,eg_budynki,map_kom_ewid_drog_pow,szk_drogi,ulice_MK,ulice_G,pkt_adr&STYLES=,,,,,,&FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&LABEL=TRUE,TRUE,TRUE,TRUE,TRUE,TRUE,TRUE&TRANSPARENT=TRUE&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&SCALE=2000&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Kod do Tracera (tylko budynki) i parametry, które u siebie przetestowałem i działają:

wms:http://sip.powiatkrasnicki.pl/app-gpt-configurator/rest/service/map?LAYERS=eg_budynki&STYLES=&FORMAT=image/png&VERSION=1.1.1&LABEL=false&TRANSPARENT=FALSE&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}
* Wielkość kafelka: 0.0004
* Rozdzielczość: 2048
* Tryb: match color
* Granica: 32
* Liczba węzłów okręgu: 16

Tylko nie wiem jak sprawdzić licencję, czy można te dane wykorzystać.


Marek-M

Offline

#113 2019-01-07 22:18:57

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,659
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Próbuję sobie zainstalować tracer2server pod linuxem (Mint 19) i poległem na kroku:

sudo apt-get install monodevelop
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu monodevelop

Coś się zmieniło?

Offline

#114 2019-01-07 22:37:50

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,425

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Offline

#115 2019-01-07 23:00:15

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,659
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Tu właśnie dotarliśmy z wezwanym w roli posiłków Młodym. Po wykonaniu tych kroków udało się wykonać wcześniej plującą błędem komendę, jakieś monodevelop się w systemie, owszem, pojawiło, uruchomienie go nic widocznego nie robi. W szczególności nie pojawia sie potem w systemie tracer2server jako coś wykonywalnego...

(a wydawało się, że kompilowanie pod linuxem jest takie proste, make i po sprawie... ale to dawno było).

Offline

#116 2019-01-08 00:15:01

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,277
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

Jeszcze kompilacja, ale ona jest opisana w osobnej sekcji:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOS … cer2Server

Offline

#117 2019-01-11 13:55:17

JulesGabrielVerne
Member
Registered: 2018-01-08
Posts: 23

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

A ja mam pytanie, czy na mapie powinno rysować budynek razem z częścią podziemną? Przykład z Szczecina: https://www.openstreetmap.org/way/84812970

Offline

#118 2019-01-12 17:14:11

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,659
Website

Re: Tracer2: Ekstrahowanie rzutów budynków w JOSM

kocio wrote:

Jeszcze kompilacja, ale ona jest opisana w osobnej sekcji:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOS … cer2Server

No ale jak mi się to całe Mono nie odpala...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB