surface=plastic

Vandaag wordt in Zwolle het eerste fietspad in Nederland geopend van plastic.
https://www.destentor.nl/zwolle/eerste-plasticfietspad-ter-wereld-vandaag-onthuld-in-zwolle~a2cbc343/

Tijd voor een nieuwe surface-tag
surface=plastic :slight_smile:

Een plastic fietspad? Zorgt dat niet alleen maar voor nog meer plasticdeeltjes in de natuur? Er wordt helaas niet gemeld wat de reden erachter is…

Hergebruik van uit zee gevist plestik? Ik las dat ze er nu vooral zonnebrillen van willen maken, maar ik denk niet dat je het daarmee wegkrijgt.

Ze zullen hier toch geen nieuw plestik voor gebruiken?

Dit is misschien een proef?
Ik denk dat niet zo veel deeltjes vrijkomen van zo’n fietspad maar dat moet onderzocht worden.
Bandenslijtage is ook zo’n mooie. (in Duitsland 120.000.000 kilo/jaar)

Nee; in het artikel staat hergebruikt plastic.

Ik hou wel mjn hart vast voor als het regent… spekglad, lijkt me.

En dat met die nieuwe fietsbanden…

Niet eerst zomaar wat roepen voordat je je verdiept hebt in de uitvoering van dat fietspad en hoe ze het ‘plastic’ hebben toegepast. In ieder geval de bovenlaag bestaat uit gehecht kunststof granulaat dat qua uiterlijk en qua ruwheid bijna niet te onderscheiden is van asfalt met een met (zeer) fijn steenslag ingestrooide toplaag. Bron: RTL 4 journaal en technische informatie is te vinden op: https://www.plasticroad.eu/#1474530982702-4bc50b4c-f3c5
Ik zou me over de gladheid maar geen zorgen maken - dat aspect is een van de belangrijkste ontwerpeisen. En nieuwe fietsbanden…? Dan heb je zeker nog nooit goede nieuwe banden gebruikt!

@Peter Elderson - of ben je jaloers dat ze het eerst uittesten als een fietspad en niet als een wandelpad…? :wink:

Was het zo duidelijk?

Voor wandelpad wil ik het als korrels of schilfers hebben - en dan gaat het milieueffekt denk een beetje verloren.

Wat wel goed zou kunnen: soms moet een drassig stuk dijk of graskade of moerpad versterkt worden, met een soort liggende touwladders, roosterplaten, dat soort spul. Daar kan je heel goed hergebruikt plastic voor gebruiken. Met 3D-printers en gietmallen kan je er alle vormen van maken die je maar wil.

Miljoenen jaren geleden vonden de planten hun eigen plestik uit : Lignine. Het was onverwoestbaar, geen eeuwig mee en de hele aarde was er mee vergeven. Een deel raakte onder de grond en dat vinden we nu terug als kolen en olie. Maar… op een goede dag vonden de schimmels uit hoe je Lignine kon afbreken. Lees er van leven door de energie te gebruiken : http://science.sciencemag.org/content/336/6089/1715 Nog even wachten dus tot er een microorganisme opstaat dat Plestik als energiebron kan gebruiken en we zijn van alle Plestik af. En van de (Ethernet)kabels :0 Oh, ze zijn d’r al : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28419654 :smiley:

De reden waarom ik dat schreef is omdat ik nu al twee nieuwe achterbanden heb zonder profiel in het midden, dus op het rijvlak. Dat leidt bij vochtig weer tot doorglijden of slingeren.

Ik bedoelde goede banden voor de racefiets (met een knipoog). Die hebben juist vaak (bijna) geen profiel en hebben ook op nat wegdek een prima grip - wel minder dan op droog natuurlijk, maar toch. Tip: Continental 4000 SII, 25mm.
Maar ik begrijp dat er ook andere fietsen zijn met andere banden en ander gebruik…
Sorry voor de off-topic - dit hoort meer thuis in de stamkroeg, hoewel… fietsbanden hebben best wat te maken met het materiaal dat is toegepast op het wegdek van een fietspad :roll_eyes:

Een béétje fietsroeteplenner geef ik mijn bandenmerk en gewenste snelheid op, en dan geeft hij mij de roete waarop ik niet onderuit ga.

Ik begrijp de verwarring en had de opmerking eigenlijk niet moeten plaatsen, het was een spontane reactie op regen icm plastic paden. Maar ik heb dus een nieuwe normale achterband gekocht, gewoon een doorsnee huis-, tuin en keukenband, maar op het rijvlak ontbreekt ieder profiel en dat is blijkbaar zo bedoeld.

We zijn in Nederland al niet eens in staat om kunstgrasvelden op een fatsoenlijke manier te recyclen, zoals uit deze Zembla documentaire blijkt, die alle schellen van je ogen laat vallen over wat “handhaving” op milieugebied in Nederland überhaupt nog voorstelt… een tandeloze tijger… Werkelijk verbijsterend te zien hoe de “afvalmafia” in NL ongehinderd zijn gang mag gaan! Vergeet niet tot het eind door te kijken, pas dan verdwijnt echt elk sprankje hoop over hoe wij in NL nog aan “handhaving” doen:

https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/de-kunstgrasberg

Leg voor mij maar gewoon klinkers neer… Die liggen er over honderd jaar nog en zonder plastic afvalberg!

Voor de rest moeten we het in NL vooral van Gys zijn plasticvretende microorganismen hebben, denk ik zo :wink:

OT

Dat wordt dus plestik klinkers. Iedereen blij. Of juist iedereen ontevreden…