Indeling en markering van LAW's

Waarom niet? Is het niet gemarkeerd, of heb je geen tijd, of…?

https://wereldtijdpad.nl/

Het zijn 9 rondwandelingen van 1 a 2 uur. Invoer volgens de kaartjes is niet zo’n punt, wil ik best een keer doen, maar kontrole in het veld is voor mij niet haalbaar. Ik ben al onderweg naar Rome, fiets de Limes tot aan de Zwarte zee, de muur van Hadrianus staat op het programma, en ook FlorisV nog 3 etappes, het Grote Rivierenpad digitaal onderhoud regelen, het Hollandse IJsselpad deel2, Stolpersteine in Nederland, en onderhoud (kontrole op de weg) van het knooppuntennetwerk in Zuidplas. O ja, ik moet tussendoor ook nog 4 dagen per week werken…

Misschien kan iemand af en toe zo’n rondje fietsen en mij de gpx toesturen? Of mapillariseren?

Ze zijn allemaal ingevoerd. Of ze actueel zijn, weet ik niet. Het hele Wereldtijdpad interesseert me niet zoveel. Na een paar blokjes tekst duizelt het me. Doe me dan maar een gewoon boek. Je ziet ook niet veel mensen, die staan te lezen.
Wat ik bedoel, dat ik niet veel aan de markering op Waymarked kan veranderen en ook verder niet veel kan doen. Het ligt alleen voortdurend in de weg.
Fietsen van Wtp wordt lastig, een deel loopt over de bospaden, waar je niet mag of niet kan fietsen.

? Hoezo in de weg? Ik zie ze, en ze vallen samen met andere routes, maar dat is in heel Nederland met alle routes het geval!

Sorry Peter, maar jij edit hier niet. Ik wel en ik heb de laatste jaren voortdurend last gehad van deze routes. Elke keer als je moet doorknippen of verleggen, weer dat wereldtijdpad. En verder is het mijn persoonlijke instelling tov dit gebeuren.

Met persoonlijke instellingen valt niet te spotten natuurlijk! :slight_smile:

Ik lees net op hun site dat ze nu ook fietsroetes hebben gemaakt.

SP16 Het Veluwe Zwerfpad wou ik vandaag kompleet maken, er ontbreken volgens de wandelwiki maar 21 luizige Kilometertjes. Maar hoe vind je die? Het pad is netjes in etappes ingedeeld, maar… heel anders dan de “officiële” indeling van Wandelnet! Bovendien loopt het niet van A naar B maar het is een netwerk van verbindingen tussen de veluweplaatsen. Hoe moet ik zo in vredesnaam zien wat er ontbreekt? Maar goed, daar verzin ik wel wat op.

Weet iemand hoe het op de weg staat aangegeven? Bijvoorbeeld in Hoenderlo en op de Franse Berg, waar wel 4 deelroutes samenkomen?

Op Google earth en mapillary zie ik wel de geel-over-rood streekpadmarkeringen, maar met name van de kruispunten heb ik geen geoede beelden. Eentje had zo te zien een infobord, maar andere kruispunten dan weer niet, en of er letters op de markeringen staan kan je niet zien, daar zijn de gemaakte foto’s gewoon niet op berekend.

Ik heb nu wel de indeling volgens mij behoorlijk goed konform Wandelnet, zonder noemenswaardig paden te hoeven aanpassen, puur herschikking dus.

Daarmee zijn alle nog bestaande Wandelnet SPen en alle LAWen volledig ingevoerd. Ik moet bekennen dat ik heel weinig zin heb in de kleinere wandelingen, het zijn er heel veel en ze zijn bij allerlei kleinere toko’s in beheer, op verschillende wijze beschreven en aangeboden… hiervoor denk ik meer in termen van op termijn algemeen aanbieden van een kursus Hoe OSM Ik Mijn Wandelingen Zelf.

En dat dan als het lukt om de werkwijze bij een van de LAW-teams in te voeren. Maandag aanstaande krijg ik de voorlopers bij mij thuis, als het meezit worden dat de “ambassadeurs” van deze lik-op-stuk manier van routes bijhouden.

Ander punt: wikidata id.
ik wil de extra info zoals website=* en wikipedia=* kompleet maken.
Nou zie ik bij een aantal routes een wikidata=[id]. Dat gevolgd, blijkt heel onvolledig en bijna allemaal heel oud te zijn. Er staan wat landschapsfoto’s in en plaatjes van de route op de kaart, ver uitgezoomd.

Routekaartjes voor alle wandelpaden, dat is nou typisch wat aanbieders en verzamelsites doen, en het verandert voortdurend wat je dan op routeplanners en allerlei websites kan vinden. Daarnaast allemaal extra plaatjes opslaan, het lijkt mij in deze tijd overbodig. Illustraties idem. Plaatjes van onderweg, de meeste vallen onder “persoonlijk verhaal” en er zijn er maar een paar die bijvoorbeeld echt heel mooi een uniek kenmerk van die wandelroute illustreren. Ook die vind je dan op de site van de aanbieders terug, iedereen kan een bijzonder fraaie foto aan een aanbieder toesturen, er is vaak een forum waar het plaatje inkan, en je kan fraaie of typerende foto’s ook heel mooi op Google zetten.

Kortom, ik heb niet de neiging om daar verder gebruik van te maken. Weghalen zal ik natuurlijk ook niet doen.

Andere meningen? Zijn er kaarten waarmee je naar zo’n wikidata link kan doorklikken?

Wikidata is een database achter Wikipedia. Het zorgt ervoor dat Wikipedia-artikelen uit verschillende talen, de Commons-pagina (afbeeldingen) en andere projecten aan één datapunt zijn gekoppeld. Het Marskramerpad is bijvoorbeeld Q4759172.

Dit geeft een groot voordeel voor het koppelen van Wikipedia-artikelen aan OSM-data, want krijgt de Europese Wandelroute E11 nou de tag wikipedia=nl:Wandelroute E11, wikipedia=en:E11 European long distance path of wikipedia=de:Europäischer Fernwanderweg E11? De oplossing is wikidata=Q459884, wat naar al deze pagina’s linkt. Het is mogelijk voor een routeaanbieder om d.m.v. het Wikidata-artikel het Wikipedia-artikel in jouw taal te linken.

Daarnaast is Wikidata volgens mij ook bedoeld om ‘harde’ informatie als getallen heen te verplaatsen vanuit Wikipedia. Het inwonertal van een stad kan dan in een keer geüpdatet worden in alle talen.

Ik zie de potentie, maar werkt het ook in de praktijk zo? Want daarvoor moet het wel massaal gebruikt worden en niet voor af en toe een onderwerp.

Het is een kip-en-ei-probleem. Dus het is alleen op te lossen door meer Wikidata-tags toe te voegen. Ik heb het nog niet automatisch werkend gezien bij wandelroutes. Je moet nu dus twee keer doorklikken voor het Wikipedia-artikel (naar Wikidata-item, en dan naar Wikipedia-artikel in jouw taal). Als je naar Wikipedia wil linken is het dus altijd handig om ook de Wikipedia-tag te gebruiken. En als je de Wikidata-tag niet wil gebruiken, dan is dat ook prima.

Misschien kan de Wikidata-tag ook automatisch worden toegevoegd, als een object een Wikipedia-tag heeft? Dan hoef je alleen de Wikipedia-tag in te voeren en komt er later een bot langs voor de Wikidata-tag.

In de nieuwe gids van het Grote Rivierenpad staat bij de kruising met het Waterliniepad bij Acquoy/Asperen al LAW17 vermeld. Dat doet vermoeden dat het Waterliniepad volgend jaar vermoedelijk een LAW wordt in plaats van een streekpad.

Ik hoop het niet. Ik kan betere verspil… ik bedoel bestedingen van tijd, moeite en geld verzinnen dan het kompleet vervangen van een bestaande markering.

Ik heb er een mailtje aan de LAW-coördinator van Wandelnet aan gewijd.

Wandelnet heeft bevestigd dat het Waterliniepad volgens plan volgend jaar een LAW wordt. Het nut daarvan is mij niet duidelijk, maar daar ga ik verder niet naar vragen.
Gisteren heb ik een stukje Grote Rivierenpad gelopen (liep toevallig samen met een lokale wandeling die ik kontroleerde). Op één punt was een driedubbele markering waardoor je domweg niet ziet wat de bedoeling is. Ik heb het heft in eigen hand genomen en een stuk of wat foute (oude) plakkers weggehaald.

Wat bijvoorbeeld moet je doen als er een witrode stikker zit met de tekst Omleiding? Geen pijltje, gewoon een vierkante plakker. Ik zou denken dat daar de omleiding langsloopt. Nou weet ik 100% zeker dat je daar juist NIET langsmoet, dus de bedoeling was vermoedelijk om te zeggen: “de route is gewijzigd dus hier moet je niet meer langs”. Die heb ik dus maar weggehaald. Sammenouwebbe.

Dit jaar heb ik het Floris de Vijfdepad uitgelopen. Was eerder van Amsterdam naar Schoonhoven gelopen, toen deed ik nog niet aan OSM of routecontrole… Dit jaar van Schoonhoven naar Bergen op Zoom gelopen. Al die etappes doorgevoerd naar OSM, problemen doorgegeven aan wandelnet, en survey:date gezet op de etappes.

Op het Groene Hartpad heb ik vandaag een etappe gelopen. De markering en GPS-track komen op enkele plekken totaal niet met elkaar overeen. Ook is er een variant aan het pad toegevoegd, maar informatie daarover vind ik nergens en als ik via het meldpuntwandelen.nl een melding doe, blijken er nog twee alternatieve routes te bestaan.