OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1276 2018-08-09 17:11:39

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Czy ktoś znający się ciut na JavaScripcie mógłby powiedzieć co należy zmienić w kodzie CartoCSS, żeby akceptowało grid jako opcję text-placement? Tutaj założyłem bilecik z błędem:

https://github.com/mapbox/carto/issues/494

Jest mi to potrzebne żeby ulepszyć wyświetlanie nazw województw, żeby je w miarę możliwości przesuwał w wolne miejsca jeśli wystepuje konflikt z innym napisem:

https://github.com/gravitystorm/openstr … -356606880

Offline

#1277 2018-08-10 08:44:23

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Moim zdaniem podany tam trop do mapnik-reference jest właściwy. Czyli to tam trzeba trzeba zrobić poprawkę i dodać opcję grid.

Offline

#1278 2018-08-10 13:27:24

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

To nie wszystko, jak eksperymentowałem to mi w końcu raz przepuścił, ale jak na czysto wziąłem i tylko dopisałem nowy parametr do pliczku .rst, to nie poszło. Musiałem jeszcze coś zrobić, ale nie wiem co konkretnie - coś dłubałem w build/carto.tmbundle/Syntaxes/carto.tmLanguage, ale nie umiem tego powtórzyć.

Offline

#1279 2018-08-10 15:11:15

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Te pliki .rst wyglądają na dokumentację, a carto.tmLanguage na plik dla podświetlania składni do edytora.

Ja bym edycję zrobił w kosmtik/node_modules/mapnik-reference/3.0.20/reference.json, bo to jedyny plik w sensownym formacie związany ze składnią.

Offline

#1280 2018-08-10 15:16:10

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Jasne. Jeśli uda się ustalić coś bardziej konkretnego albo sklecić jakiś tymczasowy kod, który działa, to dawajcie mi znać.

Offline

#1281 2018-08-10 23:36:10

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

mapnik-reference na githubie został zaktualizowany i te zmiany likwidują ten błąd.

Offline

#1282 2018-08-14 20:32:46

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Już rozwiązane, dwie osoby były potrzebne - trzeba było poprawić dokumentację Mapnika, wydać pakiet npm, zaktualizować CartoCSS, wydać nową wersję i pakiet npm... Teraz jeszcze tylko potrzebna jest poprawka w Kosmtiku (trzecia osoba...), żeby działał z CartoCSS 1.x:

https://github.com/kosmtik/kosmtik/pull … -412987049

I dopiero jak to zadziała, a potem zostanie wydana nowa wersja Kosmtika plus pakiet npm, to będzie można oficjalnie rozwijać OSM Carto z funkcją grid.

Niezły łańcuszek zależności...

Offline

#1283 2018-08-14 22:04:51

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

I to wszystko by podmienić jeden plik tekstowy?

Offline

#1284 2018-08-15 02:08:08

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

No, może nie tylko jeden, ale jednak to tylko formalna dokumentacja, a nie kod. Tak to jest gdy projekt jest rozproszony...

Offline

#1285 2018-08-17 06:11:08

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Korzystając z Kosmtika w wersji z repo gita można już używać funkcji grid do bardziej dokładnego wypełniania obszarów nazwami, np. dzięki temu na z6 pokazują się wszystkie nazwy województw:

https://github.com/gravitystorm/openstr … -413758796

Offline

#1286 2018-08-17 12:41:19

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

kocio wrote:

dzięki temu na z6 pokazują się wszystkie nazwy województw:

Dokładniej to mazowieckie się pokazuje. Bo tylko ono cierpiało na renderingu stolicy przed nazwą województwa.

Offline

#1287 2018-08-17 14:02:43

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Nie tylko, opolskie też.

Offline

#1288 2018-08-17 14:06:02

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

W związku z aktualizacją oprogramowania na serwerach fundacji:

https://github.com/openstreetmap/chef/i … -413818970

spodziewajcie się problemów z wyświetlaniem błędnych wielokątów (i dobrze, bo należy je poprawiać):

https://www.openstreetmap.org/user/imagico/diary/44711

Offline

#1289 2018-08-17 16:30:44

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

kocio wrote:

Nie tylko, opolskie też.

Otóż to, dlaczego opolskie też? Wszak nazwa województwa miała tu priorytet nad nazwą miasta.
Musiał to być przypadek - umiejscowienie przy opcji grid jest nieznacznie inne od tego dla opcji interior i w efekcie nazwa nie weszła w konflikt z "województwem śląskim". Jednak coś za coś - wskutek tego zniknęła Częstochowa (i oczywiście Opole).

EDIT:
Nie przypadek, ale prawidłowe zadziałanie rozmieszczania napisów.
Tym bardziej się dziwię, że przy opcji interior to nie dało takiego efektu dla opolskiego. Nie widać tam  żadnych przeciwwskazań do tego.

Last edited by maraf24 (2018-08-17 16:38:07)

Offline

#1290 2018-08-17 23:16:26

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Trudno powiedzieć bez dokładniejszego testowania. W każdym razie to było tylko szybkie sprawdzenie czy potrzebne opcje działają - i słusznie, bo przy okazji okazało się, że brakuje dokumentacji (czyli także możliwości parsowania) dla dwóch innych opcji offsetu, których w tej chwili nie potrzebuję, ale komu innemu może się przydać. No i znów ruszył łańcuch: kod-wydanie-pakiet-drugi kod-drugie wydanie-drugi pakiet-trzeci kod (Kosmtik)- wydanie-pakiet...

Nie zmieniałem na razie nic poza algorytmem pozycji nazw, ale ciekawe co wyjdzie jeśli zmieni się priorytety. W opolskim na z6 nie widzę opcji żeby miasto i nazwa województwa się zmieściły razem, więc muszę się zastanowić jak to rozwiązać, na razie rozważam dwie sprawy:

1) Z jednej strony dobrze byłoby mieć wszystkie odpowiednio ważne miasta, a województwa (stany) dopychać tylko w miarę możliwości, bo miasta są w tej skali punktowe i mogą tylko przesuwać nazwę dokoła tego punktu, a województwa można umieścić w dowolnym miejscu obszaru.

2) Z drugiej strony (i to jest bieżąca sytuacja, poza stolicami państw) może na tej skali lepiej zadbać o województwa, bo na przybliżeniu miasta zawsze wyjdą gdzie trzeba, natomiast województwa mogą się w ogóle nie wyświetlić, albo w takim miejscu, którego nikt się nie spodziewa, a dają szerszy kontekst niż samo duże miasto.

Offline

#1291 2018-08-18 00:37:52

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Nowa wersja OSM Carto v4.14.0 właśnie wyszła i tym razem już się zaczęła wdrażać na serwerach OSMF:

https://www.openstreetmap.org/user/kocio/diary/44713

Offline

#1292 2018-08-23 14:23:05

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Zebrało mi się trochę przemyśleń na temat rozwoju OSM Carto, mam nadzieję napisać więcej tego co mi chodzi po głowie:

https://www.openstreetmap.org/user/kocio/diary/44769

Offline

#1293 2018-09-05 09:08:46

MrLeitoSupr
Member
Registered: 2018-08-31
Posts: 2

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Czy posiada ktoś w bardziej przystępnej formie informacje na temat tego jakie obiekty wyświetlane są na poszczególnych poziomach zoom?Coś bardziej zbiorczego niż jak jest to zaprezentowane na githubie?

Offline

#1294 2018-09-05 10:19:50

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Niestety nie wiem o niczym takim. Jest tylko legenda na wiki, ale niekompletna (może ktoś by chciał pouzupełniać ostatnie kilka miesięcy zmian?) i nie zawiera poziomów:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Sta … _layer/Key

Reszta do sprawdzenia tylko bezpośrednio w kodzie albo na mapie.

Offline

#1295 2018-09-21 18:30:02

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Wypuściłem nową wersję stylu:

https://www.openstreetmap.org/user/kocio/diary/44989

Najważniejsze zmiany to inny kolor pól uprawnych i szkół/szpitali itp., a także zmiana koloru ikonek gastronomicznych na pomarańczowy. Jeszcze się nie zaczął wdrażać na serwerach, ale pewnie jutro już będzie widać zmiany.

Offline

#1296 2018-09-21 22:27:13

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,019

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

https://www.openstreetmap.org/way/200675527

Przyczyna bardzo ciekawego renderingu... (niezwiązana z tą zmianą)

Last edited by RicoElectrico (2018-09-21 22:27:28)

Offline

#1297 2018-09-23 19:34:24

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Dogadajcie się, żeby było jednolicie, bo domyślam się, że wszystkie są tak samo zrobione:

https://www.openstreetmap.org/changeset/62836413

Offline

#1298 2018-09-23 22:03:27

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

kocio wrote:

Dogadajcie się, żeby było jednolicie, bo domyślam się, że wszystkie są tak samo zrobione:

https://www.openstreetmap.org/changeset/62836413

To jest dopiero ciekawy rendering. Bo dlaczego na z17 nie ma żadnej ikonki?

Offline

#1299 2018-09-24 17:08:37

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,017
Website

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

Jak to nie ma? Ikonki zbiorników wyświetlają się od z18, ale ikonki dzieł sztuki od 17. Których nie widzisz?

Offline

#1300 2018-09-24 17:27:59

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,144

Re: Wyświetlanie na domyślnej mapie

kocio wrote:

Jak to nie ma? Ikonki zbiorników wyświetlają się od z18, ale ikonki dzieł sztuki od 17. Których nie widzisz?

Nie widzę na z17 ikonki dzieła sztuki z changesetu, który wskazałeś . To jest to: https://www.openstreetmap.org/way/627446322

Offline

Board footer

Powered by FluxBB