Indeling en markering van LAW's

Exact op weg bekijken wordt lastiger. Het kan wel, ik heb wel screenshots gezien ergens in een JOSM help.

Maar de history van een relatie kun je bekijken met een rechtsklik op de relatie in bijv. het relatievenster of onderaan bij de weg en dan in het context menu kiezen voor Select Relation en dan kun je in het Selectievenster op History klikken en krijg je een lijst met changesets.

Vervolgens kun je changesets aanklikken en in het contextmenu achter het pijltje kiezen voor Changeset Manager en daar kun je ook nog het een en ander mee bekijken.

Ik heb niets van dat alles in mijn JOSM! Er is een changesetviewer plugin maar die wil bij mij niet installeren.

changeset viewer heb ik ook niet.
Wat ik beschrijf is puur standaard JOSM
Dit heeft elke versie aan boord.
Er zijn een aantal vensters, die je standaard altijd open hebt staan, tenminste ik vind dat handig.
Die vind je in de lijst links of onder Windows boven aan in de menubalk.
Dat zijn:

  • Layers
    -Tags/membership
  • Selection
  • Relation

Als je iets geselecteerd hebt, dan verschijnt het in het Selection window. Dat window heeft een History knop rechtsonder
Een way of node kun je selecteren door er op te klikken, bij een relatie lukt dat niet, daar moet je rechts op klikken en dan via het Contextmenu selecteren

Het beste kun je gewoon eens door de lijst in Windows lopen en er mee experimenteren. Venster open zetten en kijken wat het doet.
De windows kun je onder elkaar zetten, dat vind ik weer prettig of je maakt ze floating, dan liggen ze los en kun je ze verschuiven.

En er is ook help beschikbaar voor de diverse vensters.

History heet in het Nederlands Geschiedenis
Membership heet Lid van

he he, Geschiedenis-knop, altijd overheen gekeken! Ik dacht ook dat dvdhoven zei dat het in het kontekstmenu zat… zo zie je maar weer. Denk je dat je het nou wel weet, weet je nog niks.

Ja, dat kan zeker helpen. Maar de basisvraag die ik heb is: wanneer is dit deel van het beroemde Prutsemejantjespad voor het laatst helemaal goed gepokt en gemazeld, ik bedoel volledig goed ingevoerd, en is de info die ik heb recenter. Oftewel, heb ik een betere versie of niet?

En die vraag ga je niet beantwoorden door de versies van genummerde objecten te bekijken.

Uiteraard is het altijd het beste om op de weg te gaan kijken, maar gezien de hoeveelheid wandelingkilometers die erin staan en het beperkte aantal wandelmappers, hoe goed en fanatiek ook, hoe je dan nooit van zijn levensdagen de boel echt systematisch op orde. Dat betekent dat de gemiddelde betrouwbaarheid van de routes op OSM naar mijn smaak te laag is. Sommige stukken komen er nooit in, anderen eenmalig en gedeeltelijk, en maar een paar bekende routes blijven op peil. En dan komen er weer nieuwe routes bij…

LAW15 Westerborkpad ingevoerd. De gpx-en van Wandelnet zijn van 2017, dat heb ik geregistreerd in alle delen als survey:date=2017. Alleen deel 16 ontbreekt, Wandelnet heeft de rechten daar niet goed staan.

Alle LAW’s, op dat ene stukje na, zijn denk ik nu volledig ingevoerd. De volgende stap is: de kwaliteit en het onderhoud (in OSM).

Ik ga Wandelnet benaderen voor afspraken over uitwisseling van gegevens over benodigde (hun kant op) en uitgevoerde (onze kant op) routewijzigingen. Maar dan wil ik wel aankomen met een goed voorbeeld en met een voor hun aansprekend voordeel (het bekende Unique Selling Point).

Wat mij betreft is dat aan de delivery-kant: aktualitieit. Het daadwerkelijk laten zien en voor gps-toestellen aanbieden van de aktuele route waarin alle bekende wijzigingen verwerkt zijn, waardoor je geen bladzijgeörienteerde tekstwijzigingen in een verouderd boekje hoeft te gaan aanbrengen.

Daarnaast aan de backoffice-kant het kunnen registreren van de aktualiteit en het genereren van een onderhoudsoverzicht van een LAW, namelijk per deel wat de laatste survey-datum is. Dat wil zeggen de datum waarop het deel in het veld gecheckt en goed verklaard is.
Van dat laatste gaan zij zeggen dat het een taak van de padcoördinatoren is, maar het punt is dan dat het een uniforme en transparante methodiek biedt die ook voor het publiek en het centrale bureau inzicht biedt in The State Of The LAW.

Wat ik zou willen vragen aan de mensen op dit forum die dit wandelroutewerk al veel langer (en beter) doen dan ik, om dit registreren van de survey:date per onderdeel van een LAW een tijdje te gaan doen, op proef. Dus niet voor elk toevallige wijzigingetje aan paar paden, maar als je er zeker van ben dat een deel waar je toevallig toch mee bezig bent helemaal goed is (of op een bepaalde datum helemaal goed was), dan even de tag survey:date= in de relatie zetten.

Ik ga het zelf in ieder geval zo doen, dat ik onzekere punten op de oudste/onzekerste deeltrajekten ga bekijken en dan altijd per heel deeltrajekt ook de rest kontroleer. Per trein of fiets ernaartoe, een paar uur lopen met tracker aan en fototoestel paraat (of Mapillary, als ik alleen ben), met de bus of joggend langs de kortste weg terug naar de fiets, en weer naar huis. Halve dag per deeltrajekt. Eentje op vrijdag en eentje op zondag. En dan nog een halve dag invoeren in JOSM en verwerken van input van anderen.

En aan de promotiekant: waymarkedtrails is gratis maar er staat geen info of tekst in. Daarvoor wordt verwezen naar de site en de webshop van Wandelnet. Gratis reklame voor hun dus!

De stap daarna is dat ik aan de padcoördinatoren en markeerders van een van de paden ga vragen om wijzigingen in de deelroete gelijk aan mij door te geven dan zet ik ze in OSM, hoog de survey:date op en stuur het zichtbare resultaat weer terug (linkje naar waymarkedtrails). Ik weet er een aantal die vrij snel zullen gaan vragen of het niet handiger is dat zij dat zelf in OSM leren registreren. Ja, dat is handiger!

PS date in de vorm jjjj of jjjj-mm of jjjj-mm-dd, net hoe precies je wil zijn. Op dit moment ben ik al blij als ik een jaar weet, maar als het systeem gaat werken dan heb je al gauw de maand erbij nodig.

Nieuwe info 20180730: LAW15-16 Dagwandeling t Harde-Elburg was gerepareerd bij Wandelnet, niet dat er even een berichtje af kon maar ze hebben de melding dus wel opgepakt. Ik heb het gelijk aangevuld: alle LAW’s zijn nu 100% in OSM, zie de wandelwiki https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Nederland_Wandelroutes . Daar kan ik in een samenwerkingsoverleg mee aankomen denk ik.

Even breinstormen: Kunnen we op de een of andere manier handig foto’s koppelen aan de OSM-routes? Ik werkte voor het wandelnetwerk veel met Routebeheer, daarin kan je op knooppunten en routepunten klikken dan krijg je foto’s van de veldwerkers te zien. Als je rechten hebt kan je ook toevoegen.

Iets regelen met een URL naar een plaatje? Of zijn hier al methoden/afspraken voor?

Mapillary, maar deze ken je al vast wel.
Installeer de app op je telefoon, en de rest volgt vanzelf.
Ook kun je een action camera het werk laten doen, waarna je geo locaties koppelt aan de gemaakte beelden. Upload via mapillary.
Installeer in JOSM de mapillary plugin.

https://www.mapillary.com/

Ja ken ik en ook gebruikt voor verzamelen gegevens, en je kan ze als laag achter je josm en OSM zetten tbv intekenen. Maar aan de gebruikerskant, stel je voor om op waymarkedtrails een wandelnetwerk in beeld te zetten en dat je dan klikt op een knooppunt, dan zie je de foto’s waar dat precieze paaltje opstaat. Dat kan niet met mapillary toch?

Kijk eens op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Photo_linking
Er blijkt dus zelfs een speciale mapillary key te zijn, maar zou ook de image tag nog zetten.

Nou zeg! Pas aangemaakt die pagina. Ik heb gelijk gevraagd hoe die zich voorstelt om meerdere plaatjes aan 1 objekt te hangen.

SP 1 Scholtenpad rond Winterswijk ingevoerd. Er waren alleen een paar losse stukjes, het meeste daarvan klopte met de gpx-sporen. Het boekje is van 2006, maar ik heb de indruk dat de gpx-sporen recenter zijn (kan ook zijn dat de tijd daar stilstaat…). Er komt een nieuwe gids, daar horen nieuwe gpx-en bij (hoop ik…).

De geschiedenis van de relaties daar kan ik niet heel veel uithalen. De meeste wijzigingen zijn geen routewijzigingen maar kaartacties die ook deze route beïnvloeden. Je moet dus in het kommentaar kijken om iets te weten, en om het te begrijpen moet je de streek wel een beetje (door en door) kennen. De wegen staan er alleen als nummers in, bij een relatie van pakweg 500 leden is daar geen beginnen aan! Incidenteel iets uitzoeken, dat kan, maar de onderhoudstoestand van een route ermee uitzoeken, vergeet het.

SP 4 WaddenWandelen is helemaal ingevoerd. Op de meeste eilanden was nog niets op bijna niets ingevoerd. Terschelling was wél helemaal gedaan, zo te zien in 2015 dus recenter dan de gpx-en van Wandelnet uit 2013. Er waren een paar hele kleine reparaties nodig.

Op Texel was het Texelpad ingevoerd, met de toelichting SP 4, maar het was erg beschadigd, onvolledig, en aan de historie te zien was het na de invoer in 2011
niet meer nagelopen (alleen indirecte wijzigingen). Daar heb ik de Wandelnetversie integraal ingevoerd, maar ik heb het bestaande Texelpad wel laten staan met de aantekening “oude route”. Als ik dit verkeerd gezien heb bij voorbaat exkuses, en ik hoor het graag.

In ieder geval is er niets weggegooid, en inmiddels let ik er ook op dat de historie bewaard blijft.

In de nieuwsbrief van Wandelnet stond aangegeven dat er van het Grote Rivierenpad aankomende augustus een nieuwe wandelgids zal uitkomen.

Best wel jammer eigenlijk, er zijn nog oudere (!) gidsen die mijn inziens meer een update zouden verdienen. :frowning:

Ik geloof het pas als ik het zie… eigenlijk zou het nieuwe boekje anderhalf jaar geleden al uitkomen. Inmiddels is er alweer heel veel veranderd in alle regio’s waar het GR-pad doorheenloopt, ik vraag me af hoeveel daarvan in het vertraagde boekje terecht komt.

SP 15 is het Westerscheldepad (Nivon / Wandelnet). Het jongste boekje is uit 2003, alle wijzigingen op 1 na zijn 5 jaar of ouder. OSM heeft er niets van.
Weet iemand hier meer van? Stukken gelopen, iets gemapt, deeltrajekt gedaan?

Ik heb anders de de neiging hier geen tijd in te gaan steken. Registreren okee, achterstallig onderhoud, kan gebeuren, maar dit lijkt meer op reanimeren, en dat mag het Nivon dan zelf doen.

SP15=Oosterscheldepad.
Van Wemeldinge tot Colijnsplaat staat het gecontroleerd op OSM OFM.
In oktober 2017 heb ik dat gelopen of knooppunten gefietst.
Met een vriendelijke groet Jan Remijn

Oosterschelde, natuurlijk, ekskuus. Dat deel staat er inderdaad op, alleen het symbol is 11 op een rood vlakje, dat ik dat nou niet herkende… ik zocht naar geel-over-rood met letters Osp of 15 of zo.

Dus dat stuk is survey:date=2017. De rest kan ik aanvullen obv de gpx-en met survey:date=2003.
@Jan Ben je per ongeluk van plan nog meer delen te lopen en aan te vullen? In dat geval, wil je dan na het verbeteren de survey:date en eventueel survey:note zetten?

Aangepast:
Maar eerst vakantie vieren: een weekje in de vogezezen in een huisje, daarna een week fietsen in Italië op weg naar Rome (halen we niet, hoor, we doen Chiasso-Bologna in 6 etappetjes). Misschien map ik nog wel wat ondertussen.

Ik kom niet verder dan dat voor mij befietsbaar is, lopen gaat helemaal niet meer.
De markering is geel-rood, soms staat er op de stikker in het geel Oosterscheldepad anders heb ik niets gezien.
Gezien mijn conditie zal er niet veel meer van survey komen.
Een deel-beschrijving heb ik indertijd van een kennis geleend.
Mvrgr Jan.

Da’s rot voor je dat het niet meer gaat. Ik zal de OSM tagging verbeteren, en omdat er recente aktiviteit is zal ik de rest ook invoeren. Ter ere aan jouw werk!