Wandelknooppuntennetwerk Zuidplas komt eraan

Nee, de aanwijzingen veranderen niet. Maar het issue geeft duidelijk aan dat de knopen alleen in het eigen netwerk moeten. Al geeft VMarc daar nu wel een melding op.

Ok ik heb de aanwijzingen op de wiki wandelpagina nog wat aangepast.

Weetje (waarschijnlijk geen nieuws…)
Ik heb waymarkedtrails gevraagd wat zij doen met (de informatie in) netwerkrelaties. Het antwoord is: niets! De netwerkrelaties voor knooppuntnetwerken is voor hun niet bruikbaar voor de weergave, het is een zak vol ongesorteerde routes en punten die niets toevoegt aan de routes (trajektrouterelaties) zelf. Dus zij renderen de stukjes tussen de knooppunten en de knooppunten, en dat is het.

Informatie voor de kaart of de gebruikers moet dus aan de routerelatues en de knooppunten gekoppeld worden, ook al is het altijd dezelfde info namelijk symbol, name, operator, url en dergelijke.

20180618 - Voortgang

  • De uitbreiding van wandelnetwerk Hof ven Delfland is vrijwel klaar, in het veld én in OSM.
  • De vrijwilligers zijn na een oefensessie begonnen om in tweetallen alle knooppunten en routes na te lopen
  • De uitbreiding van wandelnetwerk Gouwe Wiericke is begonnen. Het intekenen op OSM loopt ietsjes voor op de uitvoering in het veld. Eind van de week zal dat ingehaald zijn, Auke is lekker bezig!
  • De connections heb ik voor het laatst bewaard. Er zijn aanpassingen in en er gaan connections tussen vier verschillende netwerken, dus het wordt goed opletten.

Ik probeer om geen zwevende knooppunten achter te laten. Wat op vmarc wel als “feiten” verschijnt, dat is dat expected_rwn_relations afwijkt van het ingetekende aantal. Ik zet die namelijk meteen op wat het volgens het plan zou moeten zijn, dan kan ik aan vmarc zien of ik alle verbindingen gelegd heb.

Over een week zullen die signalen dus verdwenen zijn. Daarna zal ik bevindingen van de vrijwilligers verwerken, ik verwacht daarbij geen belangrijke wijzigingen, hooguit een ander paadje.

20180623 - Klaar!
Alles is volgens plan gegaan. Ik word er best handig in, al zeg ik het zelf, dankzij de nuttige tips natuurlijk.
vmarc (nieuwe versie) is een goede hulp, en ook heel erg bij tegenwoordig! Minutenwerk.

Fouten/feiten buiten ‘mijn’ netwerk heb ik niet aangepakt, die zijn niet in mijn buurt. Mogelijk doe ik dat nog een keer maar nu heb ik andere prioriteiten.

En nu… onderhoud. Wekelijks vmarcen of zo.

Mooi werk Peter, dank!

Ook voor de toetsing/aanscherping van mijn eigen renderingsmethode en de planning van toekomstige uitstapjes:
Klopt het beeld dat ik krijg via
https://www.openkaart.net/wandel/#map=14/51.9960/4.6317 dat:
-er in het gebied maar 1 pad is met een periodieke sluiting, namelijk 42-95, net onder het spoor bij Gouda (nu nog paarse stippels)
-de voornaamste trajecten met echte wandelpaden (geen fietspad of weg met auto’s) liggen rond Moordrecht, Rottemeren en Hitland (gestreepte lijn ipv doorgetrokken lijn)

Ik ga nu zelf aan de slag met het netwerk Leiden/Leiderdorp -dat staat net in het veld.

Daarna Bollenstreek afmaken, maar zag op wandelen123 dat er in Kennemerland ook een nieuw netwerk is, wordt voor mij wat veel/ver

Lekker bezig zo!

42-95 is inderdaad het enige pad met (broedvogel)-sluiting.

Er zijn in Zuidplas helaas vooral veel verharde verbindingen, maar toch hebben we wat toe weten te voegen:
43-44 in Capelle
in Ver Hitland 45-86-51-79 en 51-52
Langs de IJssel grotendeels buitendijks 53-11-30 en 66-60-71-82
Westergouwe 72-73-74
Donk 76-87
Oostpolder 88-14 grasdijk langs de Gouwe
Waddinxveen 36-75 door het Gouwebos
Bentwoud 13-73
Zevenhuizen 50-52 omgelegd naar de graskade aan de andere kant van de Ringvaart
Nieuwerkerk 34-35 via een “bos”; 39-65 graskade langs de Ringvaart; 66-61-44 via kettingpontje en graspad.

We hebben het maximum eruitgesleept en het begrip “aansluiting” een heel end opgerekt! Er waren nog meer onverharde plannen maar dan moesten er bruggen aangelegd worden en boeren omgeko… ik bedoel een passende vergoeding aangeboden worden. Onhaalbare kaart.

In de provincie Noord Holland wordt nu ook wandelnetwerk uitgerold, zo met een snelle blik leek het trekjes van het Overijsselse model te hebben. Ik zag tenminste op StreetView en op de website gekleurde routes.

Goed werk! Weer een groot gat in het wandelnetwerk dicht.

Ik controleer een paar keer per dag VMarc. Van de wandelnetwerken ken ik de aantallen vaste fouten, dus ik weet dan dat bij een afwijking naar boven van die aantallen, er iets mis moet zijn en dat probeer ik dan te herstellen. Voorbeeld vandaag stonden er ineens 39 Bijkomende knooppunten, dat horen er 38 te zijn. Dus is er iets mis.

VMarc nieuw is ook fantastisch in zijn analyse. Je kunt tot op node niveau zien wat er aan routes gewijzigd is. Dat is echt groots. Dikke pluim voor Marc. Ik heb zo vaak zitten kijken, wat is er nu precies veranderd? Nu kun je het zien.

+10

Hoi Peter,

Was vandaag op de noordgrens van het netwerk Zuidplas, zag paar dingen in het veld waar je misschien nog wat aan hebt om mogelijk te fixen voorafgaand aan opening:

-Knnoppunt 71 staat nog steeds niet in het veld, niet op de oude plek (kruising verlende Herenweg / privéweg) en ook niet op de nieuwe plek, net noordelijker op fietspad

-Vanaf 21 naar 71 wordt je nog steeds over de zuidelijker gelegen privéweg gestuurd met hek dat soms op slot is (was nu open)
https://www.openkaart.net/wandel/lvww-overpass/#map=17/52.05912/4.56655&overlays=wmt&path=ygqbgz5Wygq2gz5EygrAgz4tygqwgz4tygpwgz5zygnogz8Mygocgz8iygo6gz-D

-Van 71 naar 83 staan nog steeds de oude pijlen op de lantarenpalen die je doen stranden in een akker, ipv het trace op waymarkedtrails dat we eerder allebei als het correcte hebben vastgesteld (dat is ook wat je doet als je in omgekeerde volgorde komt
https://www.openkaart.net/wandel/lvww-overpass/#map=17/52.05912/4.56655&overlays=wmt&path=ygqbgz5Wygq2gz5EygrAgz4tygqwgz4tygpwgz5zygnogz8Mygocgz8iygo6gz-D

Hopelijk heb je hier wat aan om door te kunnen geven.

ps. bovenstaande linkjes met getekende paden opgenomen in url lijken momenteel niet te werken op Chrome in Windows, wel in Firefox en Chrome op Chromebook

Alles is doorgegeven aan de projektleider voor de uitrol van Zuidplas. De Noorddijk wordt geschrapt, want het is verboden toegang en bovendien is er een hek dat vaak gesloten is. Daarom wordt 71 verplaatst naar het fietspad (Bentwoudpad) en 21 gaat naar het bruggetje. Dat moet in de komende week gebeuren. 71 - 83: dat gaat over dat privee-paardenveldje. De boer houdt niemand tegen, maar wil ook nniet dat er pijlen en palen aangebracht worden. Als ik daar serieus moeilijk over ga doen is er maar 1 oplossing: de route verleggen, en dan is het hele stuk rottedijk met de monumentalee molenreeks en dde oorsprong van de Rotte uit het netwerk… en dan moet ineens de bepijling van de Herenweg weer gaan gelden (op die doodlopende akkerweg na).

Dus de algemene houding is daar nu: wil ik niet weten, anders moeten we echt wat doen en dat is alleen maar erger. Ik zie daar voorlopg helemaal niets gebeuren. In ieder geval is de situatie 100% gedokumenteerd, daar ligt het niet aan.

ff denken wat er wel kan… Ik denk dat ik die ouwe pijlen er gewoon zelf af ga halen, kijken of ik er eentje heel kan houden en op de juiste hoekpaal plakken. Dat zou zowizo al een verbetering zijn.

Overigens had ik vandaag een gesprek met iemand van Te Voet, die vond waymarkedtrails prachtig, knooppuntplanners ook, maar ze klaagde dat je nooit kon zien waar het onverhard is. Te Voet houdt voor grote gebieden precies bij wat er verhard of onverhard is/wordt, en welke mn onverharde paden er bijkomen. Nou weet ik niet hoe zij dat registreren, maar dat is natuurlijk waardevolle onderhoudsdata voor OSM. Als wij dat kunnen gebruiken (misschien zelfs importeren?) en vervolgens in de vorm van een kaart weer kunnen teruggeven…

Een begin voor een kaart met verharding is er al, de BTM http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/fiets/
Kijk maar bij Surface Tags
Dat is natuurlijk uit te breiden of in te korten

En ik dacht dat multimodaal ook al met zo iets bezig is.

Mocht er over het uitbreiden van de surface tag nagedacht worden, bij de knooppunt netwerken bestaan er ook ‘laarzenpaden’.
In de praktijk zijn dat paden langs beken. Ze zijn niet zozeer modderig (soms wel), maar in de zomer loop je tussen de planten van een meter hoog door. En daar zitten ook brandnetels en distels tussen.

Voor fietsers zou zo’n tag ook handig zijn. De paden zijn veelal onderhoudspaden van het waterschap. In principe mag je hier (van het waterschap) fietsen, maar in de praktijk gaat dat niet lukken.

Kwestie van goed materiaal toch? Op onze (jaren durende) grensfietstocht reden mijn vrouw en ik op hybride tourfietsenmet steeds dikkere banden en lichter verzet. Aan het eind wou ik opnieuw beginnen maar dan met een echte terreinfiets.

Maar inderdaad, ik heb heel veel tijd besteed aan het uitzoeken of we ergens wel of niet door zouden kunnen, en we zijn best vaak stukken tegengekomen waar we toch niet door konden, of juist waar we met het juiste materiaal best door hadden gekund. Best veel gekluund op MTB-paden bijvoorbeeld. Met de juiste informatiekaart hadden we ons beter kunnen voorbereiden en veel meer kilometers precies op de grens kunnen fietsen.

Ja, er is vraag en lovenswaardige initiatieven aan de uitvoerende kant. Daarom gaat het vooral om input en om de betrouwbaarheid van de data. Voor Krimpenerwaard kan ik dus gaan kijken of het daar een bijdrage aan levert, wat Te Voet heeft. Aangezien wandelaars ook fietspaden doen, hebben we dan informatie voor 2 doelgroepen! en misschien een modelletje hoe andere regio’s het zouden kunnen doen.

Heb inderdaad de Bicycle Tags-kaart aangepast (programmeurs die de code zien zullen denken “gemolesteerd” :wink: naar een wandelkaart (mbt routes en access). Surface heb ik volgens mij ongewijzigd gelaten.

Verder render ik op mijn kaart met wandelroutes naast periodieke sluitingen inderdaad ook het soort pad apart.
https://www.openkaart.net/wandel/

Deze is meer bedoeld om kaart om routes te plannen/bekijken dan de Hiking-tags, die is meer gericht om de beschikbaarheid en (eventueel dubieuze) combinaties van tags te onderzoeken.

Renderen op mijn eigen wandelkaart doe ik niet obv surface (vind ik gezien de dekkingsgraad lastig, heel veel paden zonder surface-tag kunnen prachtig zijn), maar vooral obv de vraag of het een echt wandelpad is en geen fietspad en/of weg met brommers, auto’s etc.

Gaat nu nog wat kort door de bocht (alles wat footway, path, track is), moet query nog aanpassen zodat die tracks me bicycle=yes etc. eruit gooit, maar daar twijfel ik toch aan, dan gooi je ook prachtige paden eruit in bijvoorbeeld de Kroondomeinen, waar je weliswaar in het bos mag fietsen op bijna alle paden, maar waar je in de praktijk zelden een fietser tegenkomt.

De term verhard/onverhard wordt ook door verschillende mensen / in verschillende contexten verschillend gebruikt, soms wordt er eigenlijk “wandelpad” mee bedoeld.

Zo is onderstaand pad bijvoorbeeld verhard met van die lelijke 30x30 tegels die je ook op de stoep vindt, maar toch ben ik daar een veel blijere wandelaar dan in een grasberm langs een weg.

https://www.mapillary.com/map/im/jXxMuoVWJvCG_BC4DgiCqQ

En op die stoeptegels op de eenzame dijk ben ik ook een veel blijere wandelaar dan op het onverharde bospad bij Ommen dat deel uitmaakt van het knooppuntennetwerk en dat bij achteromkijken al een heel stuk over een gemarkeerd MTB-route bleek te lopen, terwijl er paden genoeg waren in het bos om wandelaars en mtb-ers elk een eigen route te geven zonder elkaar in de weg te zitten…

Dat klinkt als een goed plan, want nu eindig je zo, en daar wordt denk ik niemand gelukkig van (boer, wandelaar, buren aan achterkant van het veld :slight_smile: )

https://www.mapillary.com/map/im/jxCjTWpEaE2Ldre8dSG9ew

Zou het wel knap vinden als je deze er heel af krijgt en kan hergebruiken, misschien een verse vragen “voor op je agenda” :sunglasses: ?

https://www.mapillary.com/map/im/I5cIXFwJyrAcGeeVSXg3Jg

Gisteren is het zuidplasnetwerk officieel geopend. Wethouder, voorzitters, belangstellenden, vrijwilligers, en zowaar 3 man pers! Dat komt geheid op de voopagina van het Zuidplassertje. (Dat bestaat niet, maar volgens mijn zoon, die al net zo geestig is als ik, zou het lokale sufferdje zo heten als het bestond).

Ik werd zowaar in alle 2 toespraakjes ge[n|r]oemd en kreeg zelfs wijn, wat ik niet drink maar je kan het altijd aan iemand kado geven.

Belangrijker was dat ik met allerlei mensen kontakt had, die allemaal tegen de digitalisatie aanhikken, dwz ze willen wel en vinden dat het zal moeten, maar weten niet goed hoe. Kennelijk sla ik de juiste toon aan. Ik zie daar kansen voor systematisch OSM-gebruik voor de knooppuntnetwerken, LAW’s, themapaden/streekpaden, het onderhoud daarvan en promotie. Bijvoorbeeld in Zuidplas de gemeentelijke “recreatiekaart Zuidplas”.