Fietsstraat in Belgie

huh ? Wat primeert/categoriseert een weg ? Volgens Joris Willems (Hogeschool Verkeerskunde Diepenbeek) ;

  • een groot deel van de mensen weet nog geeneens het verschil tussen secundaire of tertiaire of unclassified enz.
  • daarentegen een woonerf(living_street) is een ‘vast gegeven’ en de ‘reglementering’ ervan is bij veel mensen geweten .
  • als het begrip fietsstraat(cyclestreet) ook meer bekend word, is dit ook een ‘verhoging van verkeersveiligheid’ .

Henke,

dhr. Joris Willems is mij welbekend. Ik heb er ook les van gehad, onder andere over dit specifieke onderwerp.

Je haalt twee soorten categorisering dooreen:

  • De ‘wettelijke’ (zoals steunend op Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, Provinciale ruimtelijke structuurplannen, en gemeentelijke mobiliteitsplannen), zoals ook gedoceerd door dhr. Willems.
  • het begrip ‘categorisering’ zoals binnen OSM gedefinieerd.

Die twee zijn **GEEN **synoniem, en dat was voor mij in het begin ook even wennen.

Dat ‘vertrouwdheid met een fietsstraat’ de werking ervan zal verbeteren en zodoende impact heeft op de verkeersveiligheid klopt. Maar dat gaat over ‘of de man in de straat het concept snapt’, wat helemaal los staat van het tagging schema.

Ook de discussie of ik het ‘belang’ van een ‘weg’ vs ‘verkeersveiligheid’ vind primeren, is een non-argument. Laat duidelijk zijn dat ik verkeersveiligheid belangrijk vind, maar wegencategorisering (zoals in OSM gedefinieerd) is een rangschikking volgens hoe ‘belangrijk’ het betrokken wegdeel is binnen de structuur van het wegennet. Haal er dan ook geen dingen bij die er niets mee te maken hebben.
Het is ook niet zo dat plots driehoeken mooier zijn dan cirkels, omdat jij liever groen ziet dan rood.

Tot slot:
Je blijft naar je eigen posts linken, maar met welke meerwaarde? Wie hier het BE-forum frequenteert, weet wel dat zowel woonerf als fietsstraat bij ons juridische implicaties hebben.
Je kan op dezelfde spijker blijven hameren dat ‘men er in Nederland werk heeft van gemaakt’, maar mij lijkt dat België deze keer juridisch net verder staat. Naar aanleiding van discussie zowel hier, als binnen het Riot-chatkanaal van de Belgische community, valt de consensus op het gebruik van ‘cyclestreet = yes’ als aanvullende tag, ipv te gebruiken bij de highway=* key.

Dan moeten jullie ook maar eens gaan discussieren om dan de key ‘highway=living_street’ af te schaffen, want anders blijft het iets ‘half gebakken’ , want ‘highway=living_street’ is dan simpel een ‘highway=residential’ , met borden van een woonerf … :roll_eyes:

En ik maar denken dat je zo trots was op de inspanningen die daarvoor vanuit Nederland waren geleverd?

Woonerven zijn bij ons overigens steeds meer een ‘randgegeven’. Veel nieuwe komen er niet meer bij, zijn vooral historische dingen. Heel vaak blijken zelfs de borden op terrein niet gedekt door aanvullende verkeersreglementen. Het ‘shared space’ concept, waar woonerven toch een beetje mee samenhangen, is hier niet het grote succesverhaal. Eerder is er een tendens om steeds meer de woonwijken zelf als zone 30 in te stellen, en enkel de wijkontsluitingen op 50 km/u te laten. Daardoor is de kloof tussen de klassieke ‘bebouwde kom’ en ‘het woonerf’ al grotendeels gedicht.

Het woonerf lijkt op heden vooral een kunstgreep van ontwikkelaars om de verhouding aan te leggen openbare verharding versus bebouwbare/verkavelbare oppervlakte economisch gunstig te houden. Het systeem heeft op zich zijn verdienste, als er maar doordacht mee wordt omgesprongen. Het is alleen vaak moeilijk verenigbaar met de vuilniswagen die ook ergens moet kunnen keren.

Ben ik ook. Met ‘halfgebakken iets’ , bedoel ik, dat als het ene wel kan, en het andere niet, dat dit verwarring veroorzaakt volgens mij … :roll_eyes:

Een woonerf heeft typisch een andere inrichting, geen voetpaden e.d. Woonerven zijn enkel een subklasse van residential, terwijl fietsstraten (nog maar eens) kunnen voorkomen bij meerdere, andere klassificaties. Dus bij woonerf kan een afzonderlijke tag nog wel.

En kunnen we nu eindelijk verder gaan met mappen i.p.v. hier eindeloos over door te palaveren ?
We hebben je uitgelegd welke tagging aangeraden, deze tagging werkt. Waarom wil je alles veranderen, alles anders doen ?
Er zijn wel meer tags die ooit door een groep bedacht zijn en niet helemaal correct (semantisch) zijn, maar die wel werken. Je moet die eigenaardigheden aanvaarden, want anders blijf je maar discussiëren en blijft de map ondertussen “leeg”.

Als je echt over tagging wel praten en niet wil mappen, raad ik je aan actief te worden op de tagging mailing list.
Dan kan je ook meepraten over of bv. shop =hairdresser wel correct is, want er worden in hoofdzaak diensten verkocht en geen producten zoals in een “winkel” het geval is. En waarom zijn prisions en pubs amenities ?

OSM zit vol van die inconsistenties omdat de tagging organisch groeit. Als je daar niet kan mee leven, is OSM niet het project voor u.

Als er nu eens een algemene (over heel de wereld) 1 simpele ‘yes/no’ voting poll (met eventueel een einddatum), waar men dan tevens argument voor/tegen onder kan posten, en waar men tevens individueel zijn/haar stem kan wijzigen naargelang de ‘argumentatie’, werd gemaakt (zou eventueel hier op dit forum kunnen), dan pas kan men spreken over ‘de wens van de community’ … nu is het ‘onder-ons-clubje’ op riot (of mailing-list, of ergens anders) van ‘enkelingen’ , die het ‘voor het zeggen’ heeft … :roll_eyes:

Dat clubje is helemaal niet besloten, we stellen het expliciet voor iedereen open.
Het is van het dichtste bij een ‘community’ in die zin van het woord die we hebben.
Fora hier zijn een pak minder actief dan bij de noorderburen.

Sticky topic geeft je alle info.

Henke, je kent de procedure om een tag voorstel te maken vast wel: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposal_process,

Dus zeker niet hier, in een zeer obscuur clubje, waar vooral jij topics start.
Tot voor kort lag de actie in België vooral op de mailing list, sinds een half jaar op het Riot channel. Dat jij je liever isoleert op jouw voorkeurs medium, daar kunnen we weinig aan doen. Je gaat weinig steun vinden om tag discussies naar hier te trekken, ook niet internationaal.

Kan iemand aanduiden waar juist die nieuwe fietsstraten liggen ? →

https://www.hln.be/regio/lede/koning-auto-heeft-afgedaan-eerste-fietsstraat-maakt-fietsers-baas~ac79b434/

Mapillary kent :
information–bicycle-lane–g1

https://www.mapillary.com/developer/api-documentation/#traffic-signs
Dan nog wel met een appearance in het Nederlands.

Wel vreemd dat het een “information” is en geen “regulatory”.

Hier een voorbeeld =
https://www.mapillary.com/app/?lat=51.02215393444445&lng=4.473907956666666&z=19.10908506743859&pKey=UH5IJmbBEjAWpnhpZXbkug&focus=photo&signs=true&trafficSign%5B%5D=information–bicycle-lane–g1&dateFrom=2018-09-01&x=0.49315598339494016&y=0.5027349131990718&zoom=0

Op de kaart zijn ze de laatste tijd niet terug te vinden. Er is wel meer dan de laatste tijd niet meer werkt bij Mapillary.

Phillipec: In Nederland bestaan soortgelijke borden ook (en al langer), maar daar is GEEN verordenend karakter aan gelinkt. De mismatch vertaalt zich ook door naar de interpretatie door Mapillary denk ik.

Als ik het verdrag van Wenen goed begrijp is België dus niet consequent door een aanwijzingsbord te gebruiken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Convention_on_Road_Signs_and_Signals

Volgens die pagina kan het ook als ‘special regulation sign’ opgevat worden denk ik.
Let wel, er zou naast ‘fietsstraat’ ook een voorstel zijn voor ‘fietszone’, omdat er nu soms ten onrechte geïnterpreteerd wordt dat Fietsstraat een zonale geldigheid heeft.

http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2444/54K2444001.pdf

-in Mechelen zijn er nog niet veel fietsstraten precies ? → https://overpass-turbo.eu/s/FW2
https://www.mechelen.be/fietsstraten

-Rotselaar fietsstraten plan → https://www.rotselaar.be/fietsplan

Is een ‘fietszone’ nog altijd niet ‘vastgelegd’ in de wetgeving dan ? Is blijkbaar een voorstel van al in 2017 :roll_eyes:

http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2444/54K2444001.pdf

word wel eens tijd, want er zijn soms ‘toestanden’ :stuck_out_tongue:

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/fietser-wijst-politie-op-fietszone-voor-verkeerslichten-agenten-snijden-hem-nadien-de-pas-af~a5abedb7/

In de Brusselse gemeenten , is de wegmarkering en signalisatie een geval apart.
Dikwijls is het niet duidelijk of een zebrapad er nog is of een uitdovend karakter heeft.

En de politie die claxoneert er op los als iemand te voorzichtig is.
Kom je te dicht bij de politieacademie, dan wordt je als lesmateriaal misbruikt.

:laughing: … over Brussel geklapt … → https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=721396#p721396 :stuck_out_tongue:

blijkbaar nog veel ‘in-te-vullen’ op OSM :stuck_out_tongue:

heb markt Waregem juist gedaan, doch weet ni juist begin/einde andere straten …

Iedere gemeente zou es moeten iemand aanstellen om de ‘veranderde verkeerstoestanden’ in hun gemeente te kunnen ‘invullen’ in OSM … zou veel vlotter verloop/bekendheid hebben doordat de GPS - en andere betrokkenen hun data vlugger dan kunnen aanpassen … ‘mij gedacht’ :roll_eyes:

bijvoorbeeld ook Lanaken, heeft een heleboel ‘veranderd’ blijkbaar → http://www.lanaken.be/Leven/Mobiliteit/Nieuwe_verkeerssituatie