Fietsstraten: bicycle_road=yes vs cycleway=cyclestreet

Het gaf bij de afrit van de N3 al zoveel verwarring dat de fietsstraat Kilweg (schoolfietsroute) inmiddels weer is omgedoopt tot G12a fietspad met uitzondering van autoverkeer naar een nabijgelegen voetbalveld. Het is in het spitsuur één grote stroom auto’s die kennelijk allemaal op weg zijn naar dat voetbalveld. (lees naar huis) Verkeer van de N3 mag niet afslaan op het fietspad, maar 90% houdt zich daar niet aan. Elke auto moet 2x steken om de bocht te nemen. Fietsers “moeten” wachten.
Het is een beruchte sluipweg. Je bent er je leven als fietser niet zeker.
https://www.openstreetmap.org/#map=18/51.77725/4.66004

Dat zou er voor spreken de huidige tagging te blijven gebruiken.
Je kunt dan bij zowel grote als kleine straten cycleway=yes toevoegen.
Natuurlijk moet highway=cyclestreet ook werken want building=church werkt ook.

Ik ben in alle geval voorstander voor ‘highway=cyclestreet’ … is simpel,klaar en duidelijk … :wink:

https://www.antwerpen.be/nl/info/54f70c35cba8a71c0a8b4fa2/fietsstraat-de-rode-loper-voor-de-fietser

Buiten het feit dat het hele begrip “Fietsstraat” imo toch al onzinnig is omdat fietsers behoren tot beschermde verkeersdeelnemers, zou ik er -in deze discussie- voor willen pleiten dat we daarbij niet veel kijken naar België, vanwege een aantal redenen:

  • België nu niet bekend staat als een land waar wegen en borden duidelijk en eensluidend zijn/is;

  • Er nog altijd relatief veel dodelijke verkeersslachtoffers vallen in België;

  • Een tagging die -zoals al eerder aangehaald werd- die veel gebruikt wordt, eerder een “status” krijgt op de kaart dan een tagging die weinig gebruikt wordt;

Verder zou ik ervoor willen pleiten om -als dat al mogelijk is- om eens tot overeenstemming te komen hoe we hier in Nederland nu omgaan met deze wegen. Daarvoor hoeven we het niet eens te zijn met zijn allen, maar dat we ons wel kunnen neerleggen bij de meerderheid.
Ik blijf het jammer vinden dat dit soort discussies vaak een Poolse Landdag uitmonden en we uiteindelijk nog geen steek verder komen.

Op zich maakt het mij niets uit of we cyclestreet/bicycle_road=yes of highway=cyclestreet/bicycle_road gebruiken. Maar dan moet er wel goed op gelet worden dat de highway-tags niet verandert worden, terwijl ze nog niet worden ondersteund. Dat zou een groot aantal wegen van de kaarten laten verdwijnen.

In principe kan een fietsstraat niet voorkomen op een highway=primary/secondary/tertiary, maar toch komt het soms voor. Bij een fietsstraat gaat het erom dat de autofunctie zeer ondergeschikt is aan de fietsfunctie. Voor de auto’s is het vaak toegang tot aanliggende huizen, terwijl het voor de fietsers een doorgaande route is. Toch worden soms ontsluitingswegen voor auto’s ook fietsstraat gemaakt, bijvoorbeeld als een gemeente daar een hoofdfietsroute wil maken, maar er is geen ruimte of geld voor een vrijliggend fietspad. Dat is dus eigenlijk niet de bedoeling.

Ja, ik heb ook al ondervonden dat, als er iets moet ‘verwezenlijkt worden’ in OSM community, dat er ‘oneindig gepalaverd’ word en dat er uiteindelijk ‘geen zoden aan de dijk worden gezet’ wegens de verschillen op de diverse wiki’s van OSM en aldus ook op wikipedia … zie o.a. bijvoorbeeld dit ;
op deze engelstalige wikipedia van een ‘cyclestreet’(alias bicycle boulevard) verwijst men naar een OSM-wiki living street , wat toch iets gans anders is ? →

… en zo zijn er tal van ‘toren van Babel-toestanden’ in de OSM-wereld is mijn ondervinding … :frowning:

Daar heeft die fietser niks aan als hij/zij plat is gereden.
Beter is wat ze in belgië hebben.

Er op tegen, highway=cyclestreet.

Onduidelijke tagging. access (default)

hooguit een subtag.
Tag het bord.
Sinds de discussie over borden, het taggen van borden op een cycleway, is het allemaal veel inzichtelijker geworden (tagcombinaties) en makkelijker controleerbaar.

yep :stuck_out_tongue: ;

Belgie →

http://old.fietsersbond.be/infrastructuur/fietsstraat

Nederland →
https://www.youtube.com/watch?v=sqG4sUboO68
comment op dit filmpje van vanderslagmulders ; “fiets hier dagelijks. Enige plek waar ik me nog onveiliger zou voelen is op de vluchtstrook langs de A2”

http://www.verkeerskunde.nl/internetartikelen/vakartikelen/hoe-verkeersveilig-zijn-fietsstraten-(vk-7-2013).34928.lynkx

Dan ga je toch in België fietsen, voor jou niet zo ver :wink:

@ligfietser ; ofwel ben jij VOOR de regeling van inhalen van fietsers door automobilisten zoals dat (nu nog) in Nederland gebeurd, oftewel merk ik een ‘tikkeltje jaloezie’ op die momentele niet-inhalen-regeling van in Belgie :stuck_out_tongue:

Nog even een opmerking.
Om een fietsstraat te taggen, beter geen cycleway= tag gebruiken.
Er zijn, hoe gek het misschien mag klinken, fietsstraten met fietsstroken.

Almelo, Maardijk vanaf Acaciaplein https://www.openstreetmap.org/#map=19/52.34681/6.65035&layers=N

nog even een vraag ; is het niet mogelijk van een straat met 2 highway keys te taggen ? :roll_eyes:https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=690249#p690249

Natuurlijk is alles is mogelijk maar bijzonder onwenselijk. Zie
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Semi-colon_value_separator#When_NOT_to_use

Het is altijd populair om automobilisten de schuld te geven van de vele ongevallen met fietsers, maar 2/3 van de fietsers die op een SEH terecht komt, is te wijten aan een eenzijdig ongeval (val van fiets). “Maar” 11% van de letsels bij fietsers komt door een aanrijding met een auto, daarvan is het overgrote deel een flank aanrijding, tgv voorrangsfouten. Het inhaalverbod voor fietsers geeft vooral een subjectieve veiligheid. De fietser is vooral een gevaar voor zichzelf en in veel mindere mate is de automobilist het werkelijke gevaar. De “Dodemanweg” in Wijlre heeft die naam te danken aan… jawel het grote aantal fietsers dat daar dodelijk verongelukt is bij een valpartij.
Kunnen we nu weer verder ontopic.

aangezien ligfietser zegt, dat ‘alles’ mogelijk is, maar soms onwenselijk, is het dan niet mogelijk (aangezien dat de voornaamste weggebruikers fietsers zijn) om een highway=cyclestreet + dan de ‘rest van de subtags’(tertiary/residential/ etc.)=yes ? :roll_eyes:

want highway=living_street kan wel, dus, zou highway=cyclestreet ook kunnen volgens mij… Ik snap de ‘redenering’ niet van sommigen hier, dat ‘residential/unclassified/primary/secondary/tertiary/etc.’ uberhaubt de ‘voornaamste’ tags zou moeten zijn … is een ‘redenering’ uit ‘tijdperk van koning auto’ :stuck_out_tongue:

Dat klopt allemaal wel.
Ik snap alleen niet dat je zegt

Fietsstraat betekent een setje verkeersregels, in België.
“Beschermde verkeersdeelnemer” betekent dat een automobilist schuldig is als die een spookrijdende fietser op een rotonde aanrijdt.
Het een sluit het ander niet uit.

Klopt. Alleen is Jan Modaal daar nog niet zo mee vertrouwd, omdat het een ‘nieuw’ gegeven is die gaandeweg uit de grootsteden komt doorgesijpeld naar de kleinere steden.
Een ‘universeel tagging scheme’ voor ‘fietsstraten’ lijkt me gewoon nogal moeilijk, als we er tussen BE en NL al niet aan uit raken omdat ze (door het juridische karakter bij ons) al vrij fundamenteel verschillen.

Er is ook een draadje lopende in het BE-subforum, waar eerder een ‘cyclestreet = yes’ wordt aangevuld (of gesuggereerd dat te doen), zonder aan de highway=* keys te raken. (https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=56221)

Dit lijkt mij zeker voor Nederland de beste optie. Geen specifieke juridische status dus gewoon een weg. Cyclestreet=yes geeft vervolgens info over de keuze gemaakt door de wegbeheerder (weginrichting, verkeersborden).

Waarom zou highway=cyclestreet niet kunnen, als highway=living_street wel kan ?
Als je naar beneden scrolt op die link, kan je ook de verschillen zien tussen de landen, wat betreft hun ‘reglementering’ ervan. :wink:
https://en.wikipedia.org/wiki/Living_street